Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi wprowadza zamęt

Featured Replies

Napisano

Od 2024 roku, wraz z poszerzaniem gamy modelowej AUDI AG, zmienia nomenklaturę swoich aut. Zarówno modele z napędem elektrycznym, jak i spalinowym wyróżnia cyfra w ich nazwie. Cyfry parzyste oznaczają pojazdy napędzane elektrycznie, a nieparzyste – z silnikami spalinowymi. W swojej najnowszej odsłonie wieloletni bestseller, Audi A4, nazywa się Audi A5 i będzie produkowany w Neckarsulm.

Ciekawe jak nazwą obecne A5? 

Napisano

A5.  Co wygrałem ? 

Napisano

I tak nic nie przebije ich "genialnych" oznaczen wersji silnikowych :)

Napisano
3 minuty temu, Filipfm napisał(a):

I tak nic nie przebije ich "genialnych" oznaczen wersji silnikowych :)

W sumie to ciekawa sprawa że VAG wszędzie ładuje oznaczenia jaki silnik masz pod maską a np Kia nie

Napisano
1 minutę temu, bielaPL napisał(a):

W sumie to ciekawa sprawa że VAG wszędzie ładuje oznaczenia jaki silnik masz pod maską a np Kia nie

Przeciez w Audi juz od dawna nie dojdziesz po tych oznaczeniach co to za silnik...

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Przeciez w Audi juz od dawna nie dojdziesz po tych oznaczeniach co to za silnik...

Liczba 30 silniki o mocy (81 do 96 kW) - od 110 do 130 KM

Liczba 35 silnik o mocy (110 - 119 kW) - od 150 do 163 KM

Liczba 40 silnik o mocy (125 - 150 kW) - od 170 do 204 KM

Liczba 45 silnik o mocy (169 - 185 kW) - od 230 do 252 KM

Liczba 50 silnik o mocy (210 - 230 kW) - od 286 a 313 KM

Liczba 55 silnik o mocy (244 – 275 kW) - od 333 do 374 KM

Liczba 70 silniki o mocy większej niż (400 kW) - 544 KM

Napisano
5 minut temu, bielaPL napisał(a):

Liczba 30 silniki o mocy (81 do 96 kW) - od 110 do 130 KM

Liczba 35 silnik o mocy (110 - 119 kW) - od 150 do 163 KM

Liczba 40 silnik o mocy (125 - 150 kW) - od 170 do 204 KM

Liczba 45 silnik o mocy (169 - 185 kW) - od 230 do 252 KM

Liczba 50 silnik o mocy (210 - 230 kW) - od 286 a 313 KM

Liczba 55 silnik o mocy (244 – 275 kW) - od 333 do 374 KM

Liczba 70 silniki o mocy większej niż (400 kW) - 544 KM

O tym wlasnie mowie, to nie ma zadnego sensu o ile nie nauczysz sie tego na pamiec ;]

Dla mnie 30 sugeruje silnik o pojemnosci 3 litrow, a tam pod maska najczesciej 3cyl 1,0 TSI :hehe:

Edytowane przez Maciej__

Napisano
11 minut temu, Maciej__ napisał(a):

O tym wlasnie mowie, to nie ma zadnego sensu o ile nie nauczysz sie tego na pamiec ;]

Dla mnie 30 sugeruje silnik o pojemnosci 3 litrow, a tam pod maska najczesciej 3cyl 1,0 TSI :hehe:

Kiedys z kolega sie nabijalismy z BMW ;)

Cytat

Dziś 318 to 1.5

320, 323, 325, 328 i 330 to 2.0

335 i 340 to 3.0

Aha, 318d to też 2.0

Reszta podobnie 🤣

Za to jest 316d, które jest 1.5 z pezota, czy czegostam

Edytowane przez Filipfm

Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Ma to sens. Im wyższa liczba tym auto jest szybsze. Nieważne czy pod maską diesel/benzyna/hybryda. 45 TFSI jest szybsze niż 40TDI, ale wolniejsze niż 50TDI, itd.

W czasach turbodoładowanych silników o różnych stopniach wysilenia podawanie samej pojemności nic o osiągach samochodu nie mówi. Zwłaszcza, że często silnik o tej samej pojemności występuje w kilku wariantach mocy. A tak przynajmniej wiadomo czego się spodziewać.

Edytowane przez kadu

Napisano
39 minut temu, kadu napisał(a):

Zwłaszcza, że często silnik o tej samej pojemności występuje w kilku wariantach mocy. A tak przynajmniej wiadomo czego się spodziewać.

Skoro jest najważniejsiejsza to można podawać moc.

Napisano
7 godzin temu, bielaPL napisał(a):

a co ma pisać w takiej EV6 ? ilość KW czy zwojów :).

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Skoro jest najważniejsiejsza to można podawać moc.

No jasne, a najlepiej to od razu zamieścić na tylnej klapie wszystkie dane techniczne.

Edytowane przez kadu

Napisano
18 godzin temu, sherif napisał(a):

a co ma pisać w takiej EV6 ? ilość KW czy zwojów :).

cewek w stojanie ;) 

Napisano
W dniu 17.07.2024 o 21:51, Florydzialski napisał(a):

Od 2024 roku, wraz z poszerzaniem gamy modelowej AUDI AG, zmienia nomenklaturę swoich aut. Zarówno modele z napędem elektrycznym, jak i spalinowym wyróżnia cyfra w ich nazwie. Cyfry parzyste oznaczają pojazdy napędzane elektrycznie, a nieparzyste – z silnikami spalinowymi. W swojej najnowszej odsłonie wieloletni bestseller, Audi A4, nazywa się Audi A5 i będzie produkowany w Neckarsulm.

Ciekawe jak nazwą obecne A5? 

Ale kto wogole przejmuje sie Kaudi ? 

Cena przewyzsza jakosc, za malo auta za ta kase. Fakt, ze kilka modeli jest OK , bo wszystko bardziej zmotoryzowane sypia sie na potege.

.

.

Napisano
5 godzin temu, andy7 napisał(a):

Cena przewyzsza jakosc, za malo auta za ta kase. Fakt, ze kilka modeli jest OK , bo wszystko bardziej zmotoryzowane sypia sie na potege.

.

.

Jak ktoś chcę bezawaryjne auto to najlepiej patrzeć w stronę aut japońskich. BMW, Mercedes czy Audi też bezawaryjne nie są a dodatkowo naprawy potrafią być bardzo kosztowne.

Napisano
1 minutę temu, Ralph78 napisał(a):

Jak ktoś chcę bezawaryjne auto to najlepiej patrzeć w stronę aut japońskich. BMW, Mercedes czy Audi też bezawaryjne nie są a dodatkowo naprawy potrafią być bardzo kosztowne.

Tez dyskusyjne. Mojaopinia jest taka, ze czesci i naprawa aut japonskich sa drozsze od niemieckich lub jak w przypadku Audi czy VW sa drozsze

.

Napisano
Teraz, andy7 napisał(a):

Tez dyskusyjne. Mojaopinia jest taka, ze czesci i naprawa aut japonskich sa drozsze od niemieckich lub jak w przypadku Audi czy VW sa drozsze

.

Wiesz jak się nie psują to kogo to obchodzi :nie_wiem:

Napisano

Honda Accord popsula mi sie raz w ciagu 6 - ciu lat.

Civic w ciagu 4 lat ani razu

CX 30 ma fabryczna wade. Ale o tym przy okazji, bo moze  podczas tego service chlopaki poprawili.

.

Napisano
4 minuty temu, andy7 napisał(a):

Honda Accord popsula mi sie raz w ciagu 6 - ciu lat.

Civic w ciagu 4 lat ani razu

CX 30 ma fabryczna wade. Ale o tym przy okazji, bo moze  podczas tego service chlopaki poprawili.

.

Więc sam widzisz :oki: Jak użytkowałem Priusa to przez prawie 7 lat nie miałem ani jednej awarii. Ok, musiałem wymienić chłodnicę klimatyzacji, ale dlatego, że uderzył w nią kamień i pojawiła się nieszczelność. Reszta to były koszty związane z eksploatacją. Wcześniejsze Audi A4 1.9 TDI przy podobnym okresie użytkowania i podobnym przebiegu wymagało dużo więcej napraw.

Napisano
W dniu 19.07.2024 o 08:58, Maciej__ napisał(a):

Jakto ja patrze jak jest powyżej 55 to się nie ścigam :phi: 

Napisano
1 godzinę temu, Ralph78 napisał(a):

Więc sam widzisz :oki: Jak użytkowałem Priusa to przez prawie 7 lat nie miałem ani jednej awarii. Ok, musiałem wymienić chłodnicę klimatyzacji, ale dlatego, że uderzył w nią kamień i pojawiła się nieszczelność. Reszta to były koszty związane z eksploatacją. Wcześniejsze Audi A4 1.9 TDI przy podobnym okresie użytkowania i podobnym przebiegu wymagało dużo więcej napraw.

Kiedys jakosc aut byla zupelnie inna....

Dzisiaj jest juz " zaprogramowane " coikiedy ma pasc !

.

Napisano

Kiedys jakosc aut byla zupelnie inna....

Dzisiaj jest juz " zaprogramowane " coikiedy ma pasc !

.
Może i tak, ale ja do tego podchodzę inaczej. Tak samo ludzie mówili w latach 90 jak w samochodach zaczęto montować elektronikę:
"Paaanie, kto to widział, ale to się będzie psuć!!! I Zenek już też nie naprawi bo on ma tylko młotek i śrubokręt!!!"

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, andy7 napisał(a):

.

.

Audi to taki Lexus Volkswagena - czyli sposób jak sprzedać ten sam samochód za więcej kasy.  

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Ralph78 napisał(a):

Volvo żony - kupione na jesieni 2018 czyli niedługo będzie miało 6 lat. Od nowości zepsuł się tylko wentylator siedzenia kierowcy. Jak się nie trafi na jakiś naprawdę nieudany egzemplarz to nowoczesne samochody są bardzo niezawodne. 

Napisano
50 minut temu, Florydzialski napisał(a):

Audi to taki Lexus Volkswagena - czyli sposób jak sprzedać ten sam samochód za więcej kasy.  

Obydwaj wiemy, ze Audi daleko do Lexusa !  :phi:

.

Napisano
16 godzin temu, andy7 napisał(a):

.

To są tańsze czy nie są tańsze...?

Napisano
16 godzin temu, Ralph78 napisał(a):

Na "uderzył kamień w chłodnicę klimatyzacji lub w radar" mam alergię. To nie jest tak, że kamienie są równie niespodziewane, jak wygrana reprezentacji Polski... Jeśli auto jest używane, to nisko z przodu będą walić kamienie. Dobrze zaprojektowany samochód będzie miał jeszcze jakąś ochronną siatkę przed aktywnymi elementami. 

Co nie zmienia, że z Priusa, coś z wcześniejszej generacji niż Ty, też byłem mega-zadowolony. Zepsuł się tylko czujnik otwarcia drzwi. 

Edytowane przez grogi

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

To są tańsze czy nie są tańsze...?

Mowie o generalnie ale wyjatki rowniez sie zdarzaja.

.

Napisano

Obydwaj wiemy, ze Audi daleko do Lexusa !  :phi:

.
Jeśli chodzi o bezawaryjność to na pewno[emoji6]

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka