Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iluletnie auto najlepiej sprzedac

Featured Replies

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

Nie. Ja bym nic nie zmieniał w skrzyni. Tylko zmienił w wypowiedzi kolegi, któremu odpowiadałem przymiotnik "nowoczesna" na "trwała" lub "niezawodna". Ten drugi będzie równie pozytywny a przy okazji prawdziwy.

:ok:

" Nowoczesny napęd hybrydowy" czytamy całe zdania👍

W porównaniu do hydraulików to praktycznie absolutna nowość jeśli liczymy dekady🤣

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

Coś idealnego i nowoczesnego👍 Cisza i komfort, za to lubię swojego lexa😎

No ale tu następuje nieporozumienie. Przenosisz doświadczenia z Lexusa na Corollę. To tak nie działa, Lexus nie bez powodu kosztuje 2x więcej. Zresztą sam wyżej pisałem, że wrażenia z 1.8h w Aurisie i w Lexusie to inna bajka.

30lat? Problem chyba jest w ludziach którzy nie bardzo rozróżniają CVT od eCVT😏 

ZTCP Priusy nie miały klasycznej CVT tylko właśnie tą co jest teraz. A sama nazwa eCVT sięga na pewno roku 2012, dalej nie chciało mi się szukać. Nowoczesność.

Hydraulik ok ale już ten etap mam za sobą jeśli chodzi o nowe auta👍

Spoko, fajnie, może kiedyś odkryjesz skrzynie ZF.

;]

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

A jaka to jest nowoczesna?

Też jestem ciekkawy😁

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Spoko, fajnie, może kiedyś odkryjesz skrzynie ZF.

;]

Sporo ZFa mam w maszynach budowlanych👍👍👍

Mam zf w audi. Co tu odkrywać? W Nowych autach jeszcze lepsze👍To świetne skrzynie tylko już nie dla mnie. Lubię nowoczesne rozwiązania które działają absolutnie płynnie. Elektryki, eCVT itp 😎

Napisano

" Nowoczesny napęd hybrydowy" czytamy całe zdania👍

A nie, to spoko. Wolnossący silnik benzynowy pracujący w cyklu Atkinsona z motorem elektrycznym przez planetarną CVT. Faktycznie, 30 lat temu to też była nowość.

;]

Hybrydy turobodoładowane, hybryda z dieslem u MB czy nowy wynalazek Nissana to przeżytek, nowocześniejsza jest konstrukcja Toyoty, która ujrzała światło dzienne w roku 1996.

;l

W porównaniu do hydraulików to praktycznie absolutna nowość jeśli liczymy dekady🤣

Tak licząc to jest nowocześniejsza też niż auta elektryczne, bo te mają ponad 100 lat. Jak się jest fanbojem to wszystko da się udowodnić.

;l

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

ZTCP Priusy nie miały klasycznej CVT tylko właśnie tą co jest teraz. A sama nazwa eCVT sięga na pewno roku 2012, dalej nie chciało mi się szukać. Nowoczesność.

Zgadza się👍 

Ja nie neguję starych rozwiązań. Hydrauliki mają pewnie ze "100"lat i nadal znajdują chętnych😁

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Sporo ZFa mam w maszynach budowlanych👍👍👍

To tłumaczy dlaczego cenisz eCVT w konkurencjach dynamicznych.

;l

Mam zf w audi. Co tu odkrywać? W Nowych autach jeszcze lepsze👍To świetne skrzynie tylko już nie dla mnie. Lubię nowoczesne rozwiązania które działają absolutnie płynnie. Elektryki, eCVT itp 😎

Ja to się może nie znam ale wrażenie płynności w przypadku dobrej skrzyni automatycznej nie różni się od CVT. Po prostu nic nie czujesz. Plusem natomiast konstrukcji z nie-CVT jest też to, że nie słyszysz.

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

A nie, to spoko. Wolnossący silnik benzynowy pracujący w cyklu Atkinsona z motorem elektrycznym przez planetarną CVT. Faktycznie, 30 lat temu to też była nowość.

;]

Hybrydy turobodoładowane, hybryda z dieslem u MB czy nowy wynalazek Nissana to przeżytek, nowocześniejsza jest konstrukcja Toyoty, która ujrzała światło dzienne w roku 1996.

;l

Tak licząc to jest nowocześniejsza też niż auta elektryczne, bo te mają ponad 100 lat. Jak się jest fanbojem to wszystko da się udowodnić.

;l

Tak, tylko ropniaki z hydraulikami są nowoczesne🤣

Wygrałeś😎

Napisano

Zgadza się👍 

Ja nie neguję starych rozwiązań. Hydrauliki mają pewnie ze "100"lat i nadal znajdują chętnych😁

A ja nie neguję jakości rozwiązania Toyoty ale nazwałbym tę konstrukcję sprawdzoną, nie nowoczesną. I nadal byłaby to zaleta.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Plusem natomiast konstrukcji z nie-CVT jest też to, że nie słyszysz.

Ale przecież to jest kwestia wygłuszenia.

Odnoszę wrażenie że nowoczesność dla Ciebie to tablet zamiast przycisków.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano

;l

Ja to się może nie znam ale wrażenie płynności w przypadku dobrej skrzyni automatycznej nie różni się od CVT. Po prostu nic nie czujesz. Plusem natomiast konstrukcji z nie-CVT jest też to, że nie słyszysz.

Uwielbiam płynność i ciszę. Tak mam i nie zamierzam zmieniać na stare konstrukcje😎

Napisano

;l

Zwłaszcza że nie mówimy o układach jezdnych😂 

Napisano

Tak, tylko ropniaki z hydraulikami są nowoczesne🤣

Wygrałeś😎

A kto tu przed chwilą uparł się liczyć nowoczesność od pierwszego zastosowania danego rozwiązania? Skoro CVT Toyoty z 1996 jest nowocześniejsza niż ZF AD2024 bo skrzynie hydrauliczne były znane przed 1996-tym to tak samo hybryda z dieslem jest nowocześniejsza od eCVT bo wymyślono ją później.

Zresztą notabene jest, bo wymyślono ją później. A napęd w Nissanach to już nowoczesnością Toyotę wręcz miażdży. Nie wspomnę o autach elektrycznych, które nowoczesna Toyota wyraźnie przespała.

Napisano

A ja nie neguję jakości rozwiązania Toyoty ale nazwałbym tę konstrukcję sprawdzoną, nie nowoczesną. I nadal byłaby to zaleta.

W porównaniu do innych napędów(ropniak hydraulik) to jednak trochę inaczej wypada w nowoczesności😏

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Ale przecież to jest kwestia wygłuszenia.

Odnoszę wrażenie że nowoczesność dla Ciebie to tablet zamiast przycisków.

Nowoczesność to nie jest rozwiązane wprowadzone 30 lat temu i niemal nie zmieniane do dziś. Można je nazwać trwałym, sprawdzonym itd. ale nie nowoczesnym. Nowoczesne to są nowe hybrydy NIssana.

Napisano
  • Autor
13 minut temu, zenek111 napisał(a):

VW T-cross 4,11 podobno zaskakuje pojemnym wnętrzem

Akurat jeździliśmy testowo T-Roc (to chyba większe od T-cross) - tam było strasznie ciasno w porównaniu z Vitarą.

14 minut temu, lucash napisał(a):

Porównanie Suzuki do jakiejkolwiek innej wspominanej tu marki to nieporozumienie. Suzuki wygląda tak jakby projekt wyszedł 20 lat temu

Zależy jakie kto ma wymagania. Ja nie widzę jakiejś przepaści pod tym względem, przyciski są pod ręką, sterowanie klimą fizycznymi przyciskami (właściwie wszystkim się tak steruje, bo ekran nie jest zintegrowany z niczym), mnie raczej zniechęcają wystające ekrany, wolę jak jest wkomponowany w deskę jak tutaj. Choć są 2 rzeczy które mnie wkurzają w tym aucie - pierwsza to boczki drzwi, z tak ohydnego plastiku, że nie mogę na nie patrzeć. A druga - to wspomniany dzyndzel do obsługi wyświetlacza między licznikami. Co ciekawe - w Swifcie można to przełączać i dzyndzlem, i przyciskiem na kierownicy, w Vitarze nie. 

Napisano

Nie wspomnę o autach elektrycznych, które nowoczesna Toyota wyraźnie przespała.

Tłumaczyłem i tłumaczę po raz kolejny. Toyota niczego nie przespała. Oni są od zarabiania kasy. A wyszło im że na hybrydach zarobią lepiej. I póki co ta strategia się sprawdza.

Napisano

W porównaniu do innych napędów(ropniak hydraulik) to jednak trochę inaczej wypada w nowoczesności😏

Nie wiem gdzie w naprawdę nowoczesnych hybrydach Nissana masz ropniaki i hydrauliki. Podobnie jak w nowoczesnych autach elektrycznych. Ja wiem, że obrona rozwiązania Toyoty wymaga wymyślania nieistniejącego świata wokół żeby się spięło ale to lekka przesada.

:nie_wiem:

Napisano

Nowoczesność to nie jest rozwiązane wprowadzone 30 lat temu i niemal nie zmieniane do dziś. Można je nazwać trwałym, sprawdzonym itd. ale nie nowoczesnym. Nowoczesne to są nowe hybrydy NIssana.

Ale to jest na tej samej zasadzie co zastąpienie przycisków tabletem. W czym jest lepszy napęd Nissana?

Napisano

A napęd w Nissanach to już nowoczesnością Toyotę wręcz miażdży. 

2 września odbieramy miejskiego X triala z tym napędem. 

Skoro Ty mówisz że jest nowoczesny to uważam że to był dobry wybór. Taki prawie elektryk😎

Porównamy jak miażdży NXa🤔

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

Ale to jest na tej samej zasadzie co zastąpienie przycisków tabletem. W czym jest lepszy napęd Nissana?

W kategorii "nowoczesność": Został opracowany w XXI wieku, nie w XX. Nie musi być lepszy żeby być nowocześniejszy, bo "lepszość" zaraz uda się rozdrobnić na wiele kryteriów i każdy będzie wybierał co mu pasuje. A jak długo trzymamy się nowoczesności to liczy się wiek konstrukcji i właściwie tu Toyota nie ma nic do powiedzenia.

Napisano

2 września odbieramy miejskiego X triala z tym napędem. 

Skoro Ty mówisz że jest nowoczesny to uważam że to był dobry wybór. Taki prawie elektryk😎

Porównamy jak miażdży NXa🤔

No, do tego zmierzam, znam te dyskusje z Tobą. Teraz wymyślisz kryteria, z których żadne nie będzie NOWOCZESNOŚCIĄ i napiszesz, że jest w nich gorszy, ergo mniej nowoczesny. Co oczywiście jest bzdurą i demagogią bo nastoletni Maybach będzie wg wielu kryteriów jeszcze lepszy mimo że też nie nazwiesz go nowoczesnym.

Skoro sam wprowadziłeś kryterium nowoczesności i uparłeś się je określać licząc wiek konstrukcji to się go trzymaj zamiast szukać ucieczki i potem udowadniać, że Nissan jednak jest mniej nowoczesny bo ma mniej miejsca na tylnej kanapie czy coś równei od czapy. Skończy się jak zwykle mieszaniem jabłek ze śliwkami byle było po Twojemu. Przyzwyczajony jestem.

:skromny:

Napisano

W kategorii "nowoczesność": Został opracowany w XXI wieku, nie w XX.

Jak zastąpisz koło kwadratem to będzie to nowocześniejsze? Bo nowoczesność to jest dla mnie wymyślenie czegoś nowego. Co daje realne korzyści typu większa moc. A nie przemalowanie na inny kolor.

Napisałeś że Yaris GR to tylko Yaris. Widziałeś jaki tam jest fajny napęd?

Napisano
7 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Tłumaczyłem i tłumaczę po raz kolejny. Toyota niczego nie przespała. Oni są od zarabiania kasy. A wyszło im że na hybrydach zarobią lepiej. I póki co ta strategia się sprawdza.

Oczywiście. I możesz w związku z tym określić Toyotę całą górą przymiotników, które wszystkie będą prawdziwe. Ale nie będzie wśród nich przymiotnika "nowoczesny". Bo zarabianie na starych konstrukcjach się chwali ale nie ma co udawać w związku z tym, że te konstrukcje nie są stare - przy wszystkich ich pozostałych zaletach.

Napisano

Jak zastąpisz koło kwadratem to będzie to nowocześniejsze? Bo nowoczesność to jest dla mnie wymyślenie czegoś nowego. Co daje realne korzyści typu większa moc. A nie przemalowanie na inny kolor.

No ale realne korzyści typu większa moc dają właśnie konstrukcje mniej nowoczesne od Toyoty bo nie widziałem w sporcie eCVT. Więc umówmy się dalej, że nowoczesność będziemy określać wiekiem rozwiązań inżynieryjnych a nie drugorzędnymi cechami jakie one implikują bo do niczego nie dojdziemy. Czy w związku z wprowadzeniem przez Toyotę BZ4X można dalej pisać, ze Prius jest nowoczesny?

Napisałeś że Yaris GR to tylko Yaris. Widziałeś jaki tam jest fajny napęd?

Fajny. Nawet bardzo. Ale moje "tylko Yaris" było w kontekście tego, że to pójście po linii najmniejszego oporu: wsadzenie mocnego silnika do kompakta i zrobienie hot-hatcha. Owszem, wielu to robi i wychodzi to dobrze ale trudno to nazwać podjęciem jakiegoś dużego wysiłku. Nie porównasz tego z Porsche nawet jeśli ten Yaris GR objedzie na torze najsłabszego Macana.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ale nie będzie wśród nich przymiotnika "nowoczesny".

Dałem Ci wyżej przykład Yarisa GR. Masz skrzynię automatyczną opracowaną praktycznie od nowa. Tak samo dyfry. Więc jest nowoczesna czy nie?

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

No, do tego zmierzam, znam te dyskusje z Tobą. Teraz wymyślisz kryteria, z których żadne nie będzie NOWOCZESNOŚCIĄ i napiszesz, że jest w nich gorszy, ergo mniej nowoczesny. Co oczywiście jest bzdurą i demagogią bo nastoletni Maybach będzie wg wielu kryteriów jeszcze lepszy mimo że też nie nazwiesz go nowoczesnym.

Skoro sam wprowadziłeś kryterium nowoczesności i uparłeś się je określać licząc wiek konstrukcji to się go trzymaj zamiast szukać ucieczki i potem udowadniać, że Nissan jednak jest mniej nowoczesny bo ma mniej miejsca na tylnej kanapie czy coś równei od czapy. Skończy się jak zwykle mieszaniem jabłek ze śliwkami byle było po Twojemu. Przyzwyczajony jestem.

:skromny:

Nie wiem ile ma nissan miejsca na kanapie. Nigdy nie siadam z tylu😁

Wiem jedno, masz najlepsze i najnowocześniejsze auta😎 Reszta to kible. Trudno, muszę takimi jezdzić😍

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Ale moje "tylko Yaris" było w kontekście tego, że to pójście po linii najmniejszego oporu: wsadzenie mocnego silnika do kompakta i zrobienie hot-hatcha.

Ale to auto jest opracowane od nowa. Ono ma tylko nazwę wspólną z Yarisem.

Napisano

Dałem Ci wyżej przykład Yarisa GR. Masz skrzynię automatyczną opracowaną praktycznie od nowa. Tak samo dyfry. Więc jest nowoczesna czy nie?

Ty mi powiedz co jest nowocześniejsze gdy porównasz z konkurencją.

008-2025-hyundai-ioniq-5-n-in-motion-1.j

Napisano

Ty mi powiedz co jest nowocześniejsze gdy porównasz z konkurencją.

A co w tym jest nowoczesnego? Klamki wysuwane to miała Tesla 10 lat temu albo więcej.

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Ale to auto jest opracowane od nowa. Ono ma tylko nazwę wspólną z Yarisem.

I całą górę elementów z tej samej półki. Jak w każdym hot-hatchu. Obstawiam, że np. ten samochód ma podobną liczbę części wspólnych ze zwykłym A3 co Yaris GR ze zwykłym Yarisem. To żadna nowość, wszyscy tak robią.

1.jpg

Napisano
4 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

A co w tym jest nowoczesnego? Klamki wysuwane to miała Tesla 10 lat temu albo więcej.

Jeśli uważasz, że Ioniq 5n jest tak samo nowoczesny jak Yaris GR i że tą nowoczesnością są w nim klamki to chyba nie mamy o czym gadać. Yaris GR powstał wg przepisu na hothatcha sprzed dziesiątków lat. Ioniq to coś, czego świat motoryzacji dotąd nie widział.

:nie_wiem:

Edytowane przez Ryb

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

I całą górę elementów z tej samej półki. Jak w każdym hot-hatchu.

Guzik prawda. Ma inny silnik, inne podwozie, inny napęd, inne zawieszenie, inny rozmiar i inne wnętrze. Coś jak BMW z serii M i zwykłe. Które poza wspólnym członem nazwy mają niewiele ze sobą wspólnego.

Napisano

Guzik prawda. Ma inny silnik, inne podwozie, inny napęd, inne zawieszenie, inny rozmiar i inne wnętrze. Coś jak BMW z serii M i zwykłe. Które poza wspólnym członem nazwy mają niewiele ze sobą wspólnego.

No. Niechcący sam podałeś przykład jak bardzo Toyota była kreatywna wymyślając Yarisa GR.

:lol:

Napisano

No. Niechcący sam podałeś przykład jak bardzo Toyota była kreatywna wymyślając Yarisa GR.

Mogła w sumie zrobić kwadratowe światła i dodać tablet. I zrobić nazwę Yuris nie Yaris. OK. Napisz że nie lubisz Toyoty tak jak kiedyś Subaru i wymyślisz każdy absurd żeby to udowodnić. I dziwisz się potem że piszą Ci że najlepszy jest diesel w automacie w Jagu. OK - niech tak będzie. Poddaje się.

Napisano
2 godziny temu, vlad1431 napisał(a):

Ja też nie rozumiem fenomenu tych wielkich landar takich jak Vitara, zwłaszcza że użytkownicy piszą często, że wcale nie jest tak mega dużo miejsca jak wygląda z zewnątrz. O komforcie jazdy nie wspomnę, bo dla mnie każdy SUV ma tyle wspólnego z komfortem co pickup do wożenia ziemniaków. Ja z tych wszystkich wybrałbym Corollę, dla mnie wizualnie to jest najładniejsze auto z tych w normalnych pieniądzach. Owszem, w środku bez szału i argument, że co druga jeździ na taryfie z ciapatym za kierownicą i nie bo nie, jest dla mnie nie zrozumiały. Ale zaznaczam, że to tylko i wyłącznie moje zdanie. Nawet Cupra pomału staje się zwykłym niczym nie wyróżniającym się oklepanym wozidłem, a jakość Seata z przed 20 lat to już pewnie dawno i nie prawda.

Corolli nie wybrałbym ze wglądu na hałas wewnątrz. mam złe wspomnienia z jazd taksówkami.

Płaskaczy nie wybieram, bo po jeździe nie mogę wysiąść z takich. Ot urok starego, schorowanego dziada ;]

Napisano
15 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Mogła w sumie zrobić kwadratowe światła i dodać tablet. I zrobić nazwę Yuris nie Yaris. OK.

To by była kreatywność w stylu Toyoty właśnie.

Napisz że nie lubisz Toyoty tak jak kiedyś Subaru i wymyślisz każdy absurd żeby to udowodnić.

Absurdem jest twierdzenie, że Lexus NX z napędem pamiętającym pierwszego Priusa jest nowoczesny. Toyota to akurat marka o której można powiedzieć wszystko, tylko nie to, że jest nowoczesna. Samochód elektryczny wprowadzili w roku 2024.

:facepalm:

I dziwisz się potem że piszą Ci że najlepszy jest diesel w automacie w Jagu. OK - niech tak będzie. Poddaje się.

Toyota mogła zrobić to co zrobił np. Hyundai, zamiast zamieniać w nieskończoność to:

WWW00378_01.jpg

w to:

og-facebook.jpg

Co samo w sobie nie jest złe, tylko tak oklepane, żę już nawet Toyota na to wpadła, zaprojektować coś od zera i zmiażdżyć konkurencję prezentując hothatcha z innej planety.

1705072643eb9bf6-hyundai-ioniq-5n-przod-

Zrobienie czegoś nowoczesnego to nie tylko wsadzenie mocnego silnika do małego auta, jak to robiono od dziesiątków lat. I nie ma znaczenia ile elementów przy tym zmieniono. Zrobienie czegoś nowoczesnego to nie tylko dodawanie tabletów (notabene, to był Twój argument) do konstrukcji sprzed 30 lat jak to właśnie robi Toyota. Zrobienie czegoś nowoczesnego to nie tylko usuwanie klamek (BTW, założę się, że kolejne elektryczne auto po BZ4X będzie miało usunięte klamki) lecze wymyślenie czegoś, co wymaga pracy inżynierów a efekt przerasta konkurencję. W roku 2024 nowoczesnością są napędy elektryczne a nie lifting karoserii i wprowadzenie Android Auto do auta technicznie pamiętającego lata 90-te. Owszem, to działanie może się opłacać, być sprawdzone i biznesowo rozsądne ale jeśli nie odkryłeś czegoś przełomowego jak Tesla czy wyżej pokazany Hyundai o to nie możesz tego nazwać nowoczesnością.

Czepianie się Jaga i mnie personalnie uważam za śmieszne, bo jako synonim nowoczesności cały czas przywołuję tutaj samochody elektryczne i hybrydy o ciekawszych cechach niż akurat ta z Toyoty, np. Nissana czy BMW.

Edytowane przez Ryb

Napisano

nie odkryłeś czegoś przełomowego jak Tesla czy wyżej pokazany Hyundai o to nie możesz tego nazwać nowoczesnością.

Dobra - co przełomowego jest w wyżej pokazanym Hyundaiu. Olejmy Toyotę i porównajmy do Tesli sprzed 10 lat? Choć tu chciałem nieśmiało zasugerować że Toyota ma najwięcej patentów na baterie ze stałym elektrolitem. Ale olejmy i porównajmy do Tesli.

Napisano

Nowoczesność to zgubne kryterium, bo nowoczesne są obecnie panele dotykowe zamiast fizycznych przycisków, gładziki zamiast pokręteł, Tesla ma nawet nowoczesny brak dźwigni kierunkowskazów czy jeszcze nowocześniejszy brak ultradźwiękowych czujników parkowania. To jest nowoczesne i gorsze od nienowoczesnego.

Tak samo wolę nienowoczesną wystająca klamkę od tej chowanej.

Napisano
10 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Dobra - co przełomowego jest w wyżej pokazanym Hyundaiu. Olejmy Toyotę i porównajmy do Tesli sprzed 10 lat? Choć tu chciałem nieśmiało zasugerować że Toyota ma najwięcej patentów na baterie ze stałym elektrolitem. Ale olejmy i porównajmy do Tesli.

Powiem Ci co jest przełomowego w tym Hyundaiu. Dokładnie to, co Toyota wprowadzi w roku 2034 gdy zrobi elektrycznego hothatcha takiego jak ten Hyundai na bazie BZ4X czy innego tam wtedy modelu jak on się nie będzei nazywał. Bo dokładnie tyle dzieli BZ4X AD2024 od przełomowych w roku 2014-tym aut elektrycznych. 10 lat opóźnienia. Tyle samo mieli w multimediach i niemal we wszystkim.

Żeby natomiast odpowiedzieć na słaby argument, że nie lubię Toyoty - uważam, że bezdyskusyjnie nowoczesna i przełomowa jest Mirai. Tak jak nowoczesny był pierwszy Prius. Ale nie Lexus NX w roku 2024 z hybrydą, którą wszyscy wokół już nauczyli się robić lepiej.

Edytowane przez Ryb

Napisano
9 minut temu, zenek111 napisał(a):

Nowoczesność to zgubne kryterium, bo nowoczesne są obecnie panele dotykowe zamiast fizycznych przycisków, gładziki zamiast pokręteł, Tesla ma nawet nowoczesny brak dźwigni kierunkowskazów czy jeszcze nowocześniejszy brak ultradźwiękowych czujników parkowania. To jest nowoczesne i gorsze od nienowoczesnego.

Tak samo wolę nienowoczesną wystająca klamkę od tej chowanej.

Nowoczesność to kryterium, które można traktować wybiórczo, co tutaj się zresztą dzieje. Nowoczesność to też niemal zupełnie cywilne samochody w sensownych cenach potrafiące objechać Lamborghini z doładowanym V8 pod karoserią. Nowoczesność to nowe paliwa, systemy integracji z pojazdem, systemy autonomicznej jazdy itd. Tu też Toyota zatrzymała się na tempomacie z radarem i apce do podglądu gdzie auto stoi.

Jednocześnie ta sama Toyota stworzyła auto na wodór, co jest nowoczesne i nikt jej tego nie odmawia. Ale układ hybrydowy pamiętający Priusa i skrzynia CVT są dalekie od nowoczesności. W roku 2024 nowoczesne jest nie stosowanie skrzyń w ogóle (nie dotyczy Audi @Florydzialski ;]) a nie jakieś CVT opracowane 20-30 lat temu. Fajnie, że to się komuś podoba ale obiektywnie to są dziś rozwiązania tradycyjne, nie nowoczesne.

Edytowane przez Ryb

Napisano

Powiem Ci co jest przełomowego w tym Hyundaiu. Dokładnie to, co Toyota wprowadzi w roku 2034 gdy zrobi hothatcha takiego jak ten Hyundai na bazie BZ4X. Bo dokładnie tyle dzieli BZ4X AD2024 od przełomowych w roku 2014-tym aut elektrycznych. 10 lat opóźnienia. Tyle samo mieli w multimediach i niemal we wszystkim.

Żeby natomiast odpowiedzieć na słaby argument, że nie lubię Toyoty - uważam, że bezdyskusyjnie nowoczesna i przełomowa jest Mirai. Tak jak nowoczesny był pierwszy Prius. Ale nie Lexus NX w roku 2024 z hybrydą, którą wszyscy wokół już nauczyli się robić lepiej.

toyota nie paliła się do aut elektrycznych, zresztą dalej uważają że to ślepa uliczka, a rozwija włąśnie to co im wychodziło najlepiej - hybrydy

porównaj sobie tego priusa 1gen z obecnym wywołanym nx'em, jeżeli uważasz że nic się nie zmieniło w napędzie, to w sumie faktycznie szkoda dyskutować

w czym są lepsze te hybrydy wokół, od tego obecnego NXa ?

bo spalanie czy trwałość (czyli to co jest ważne dla użytkownika) to akurat toyota jest górą (trwałość to życie pokaże)

miałem chwilę nowoczesnego MHV od KIA, wytrzymał 11tyś km do remontu silnika, potem do 100kkm jeszcze 3x robili remont :phi:

rav4 w podobnym czasie zrobiła 110kkm i nawet klocków nie wymieniliśmy :skromny:

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

Ale nie Lexus NX w roku 2024 z hybrydą, którą wszyscy wokół już nauczyli się robić lepiej.

Ale wiesz że to jest tylko Twoje subiektywne zdanie. Bo wszyscy inni piszą że Toyota robi jedne z najlepszych jeśli nie najlepsze hybrydy :)

Napisano
Teraz, Koonrad napisał(a):

miałem chwilę nowoczesnego MHV od KIA, wytrzymał 11tyś km do remontu silnika, potem do 100kkm jeszcze 3x robili remont :phi:

Ale był nowoczesny ;l

Napisano

Ale wiesz że to jest tylko Twoje subiektywne zdanie. Bo wszyscy inni piszą że Toyota robi jedne z najlepszych jeśli nie najlepsze hybrydy :)

Ale ja też uważam, że Toyota robi jedne z najlepszych na świecie hybryd. Które są najlepsze właśnie dzięki temu, że są starą, sprawdzoną i niezawodną konstrukcją. Nie ma w niej natomiast ani grama nowoczesności. Nie trzeba być nowoczesnym żeby robić coś dobrze i Toyota to wielokrotnie udowodniła.

Napisano
25 minut temu, Ryb napisał(a):

cały czas przywołuję tutaj samochody elektryczne i hybrydy o ciekawszych cechach niż akurat ta z Toyoty, np. Nissana czy BMW.

A ja Cię cały czas pytam co jest nowocześniejszego i ciekawszego w napędzie Nissana. Poza tym że został zaprojektowany od nowa. W sumie nie da się inaczej zrobić jak ktoś nie ma napędu. Tylko go zaprojektować. Ale koło też można wymyślić na nowo. I według Twoich kryteriów będzie to synonim nowoczesności.

Napisano
6 minut temu, Koonrad napisał(a):

toyota nie paliła się do aut elektrycznych, zresztą dalej uważają że to ślepa uliczka, a rozwija włąśnie to co im wychodziło najlepiej - hybrydy

Tak i nie. Hybrydy od lat niezmienione a w roku 2023 debiutuje auto elektryczne. Fakty trochę przeczą tej teorii.

porównaj sobie tego priusa 1gen z obecnym wywołanym nx'em, jeżeli uważasz że nic się nie zmieniło w napędzie, to w sumie faktycznie szkoda dyskutować

Ale ja wiem, ze od Priusa 1gen się wiele zmieniło. Z tym że jest to rozwijanie starej koncepcji a nie jakiś przełom. Silniki benzynowe od 1996 roku też się zmieniły ale trudno nazwać to przełomem i nowoczesnością w erze aut elektrycznych.

w czym są lepsze te hybrydy wokół, od tego obecnego NXa ?

Być może w niczym. Ale mają nowocześniejsze konstrukcje. A być może niektóre z nich mają też lepsze osiągi, szybsze skrzynie biegów, potrafią przekazać tyle samo mocy na obie osie itd.

bo spalanie czy trwałość (czyli to co jest ważne dla użytkownika) to akurat toyota jest górą (trwałość to życie pokaże)

rav4 w podobnym czasie zrobiła 110kkm i nawet klocków nie wymieniliśmy :skromny:

Diesle Renault się rozpadały a ja w Chevrolecie z dieslem nie wymieniłem klocków przez 160kkm. Dowodzi to tego samego, czyli niczego.

Napisano
6 godzin temu, Pito napisał(a):

Jak Wy zmieniacie auta? Aha, zakup prywatny, nie darmowy leasing :)

u mnie trochę inaczej to wygląda bo mam służbowe zmieniane co 2-3lata i prywatne 

ale prywatne kupowałem 5-6letnie, założenie było jeździc 5lat i sprzedac zanim zacznie się sypać ;)

tak było przy astrze F, kupiona 5letnia od rodziny, sprzedana przy 240kkm po 5latach, nie psuła się, ale golas i muł 60kkm

potem był c-max, już lepiej wyposażony i jakoś tam jeździł, ale zaczął gnić - kupiony 5latek, sprzedany po 6latach przy 180kkm (nie psuł się)

i teraz X3 kupiona 7letnia (wybór :piekna: ja chciałem forestera), wyposażenie OK, jeździ fajnie, ale się psuje 😠 (choć nie gnije)

bmw jest już u nas 7rok, ma 210kkm i od dwóch lat zastanawiam się na co zmienić ;)

więc na Twoim miejscu nic bym nie zmieniał, bo nie zmienisz na lepsze (jak ja miałem przy zmianach)

a do tych 5lat pojeździsz spokojnie bezawaryjnie 

jeżeli rozważasz nowe, to na rynek wchodzą chińczki, jest szansa że konkurencja się mocno zaostrzy i będzie łatwiej urwać coś z ceny

więc jeśli auto nie jest za małe/za duże, nie sprawia problemów to po co sprzedawać, zwłaszcza że zamieniasz na nudną toyotę ;)

a może właśnie wejdzie nowa vitara ;)

Napisano
Corolli nie wybrałbym ze wglądu na hałas wewnątrz. mam złe wspomnienia z jazd taksówkami.
Płaskaczy nie wybieram, bo po jeździe nie mogę wysiąść z takich. Ot urok starego, schorowanego dziada default_zlosnik.gif

To ja cały czas mam wyobrażenie, że same młodzieniaszki na tym forum tu som.[emoji3]

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
21 minut temu, marcindzieg napisał(a):

A ja Cię cały czas pytam co jest nowocześniejszego i ciekawszego w napędzie Nissana. Poza tym że został zaprojektowany od nowa.

No, to że został zaprojektowany od nowa to chyba właśnie jest nowocześniejsze. A to, że dzięki temu, że został zaprojektowany od nowa i przez to jest inny (trudno od nowa zaprojektować coś, co już było wcześniej zaprojektowane, nieprawdaż?) od wszystkich pozostałych hybryd na rynku to chyba właśnie jest ciekawsze. Sam sobie odpowiadasz.

Równie dobrze mogłeś zapytać co jest nowego w nowym samochodzie, poza tym, że jest nowy.

W sumie nie da się inaczej zrobić jak ktoś nie ma napędu. Tylko go zaprojektować.

No. Przypominam tylko nieśmiało, że koncern Renault-Nissan-Mitsubishi miał na pęczki gotowych rozwiązań hybrydowych, w tym układy PHEV z Mitsubishi (notabene, Toyocie wymyślenie PHEVa też zajęło trochę), które ze względu na niezawodność zyskały na świecie równie wielkie uznanie co te z Toyoty a przy tym były lepsze (bo PHEV - a PHEV jest lepsze niż HEV, co udowodniła sama Toyota wprowadzając w końcu PHEVy). I są równie nowoczesne, też mają ponad 10 lat.

;]

Ale koło też można wymyślić na nowo. I według Twoich kryteriów będzie to synonim nowoczesności.

Można. I jeśli te nowe będzie działało to oczywiście będzie to synonim nowoczesności. Ja pamiętam czasy, gdy Toyota uważała, że jej hybrydy HEV są lepsze od PHEV. Co oczywiście było prawdą, bo nie umiała robić hybryd PHEV. Potem, że hybrydy są lepsze od elektryków. Co oczywiście też było prawdą, bo nie umiała robić elektryków. Teraz przez długi czas najlepszy będzie układ napędowy z BZ4X, mimo że konkurencja dysponuje już rozwiązaniami, które go miażdżą. Ale oczywiście do czasu, za 10 lat Toyota będzie miała najlepsze i nowoczesne napędy, które konkurencja ma już dziś.

Edytowane przez Ryb