Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Build Your Dreams

Featured Replies

Napisano

Byłem, widziałem, macałem... będzie sukces. :oki:

Napisano

Jak coś mam kilka za oknem. Właśnie ktoś Atto odbiera. ;]

Napisano
3 minuty temu, Lampar napisał(a):

Właśnie ktoś Atto odbiera.

Das Auto? :phi:

Napisano
Teraz, G.O.A.T. napisał(a):

Das Auto? :phi:

Jeśli dobrze rozumiem to "Das Auto?", to nie. ;]

• 2 miesiące później...
  • 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

https://autokatalog.pl/blog/2025/marka-byd-w-polsce-nowosci-zmiany-cen

Chiński koncern motoryzacyjny wprowadził ostatnio do oferty dwa zupełnie nowe modele samochodów. Oba to crossovery i oba dysponują pełnym napędem elektrycznym. Rolę okrętu flagowego przejmuje luksusowe BYD Tang, które kosztuje równo 320 tys. złotych.

Godną wzmianki nowością jest również w pełni elektryczne BYD Sealion 7. Ceny poszczególnych konfiguracji: Comfort 82 kWh (313 KM) RWD: 219 900 złotych, Design 82 kWh (624 KM) AWD: 239 900 złotych, Excellence 91 kWh (624 KM) AWD: 247 900 złotych.

Napisano

Nie dałoby się zrobić kącika typu "chińskie elektryki"? Byłoby nawet łatwiej z przeglądaniem :ok:

Napisano
2 minuty temu, Igorek napisał(a):

Nie dałoby się zrobić kącika typu "chińskie elektryki"? Byłoby nawet łatwiej z przeglądaniem :ok:

Słuszna koncepcja, bo zaraz będzie wysyp marek na polskim rynku.

Chińskie EV, a pod tym poszczególne marki.

@rwIcIk

Napisano
5 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Słuszna koncepcja, bo zaraz będzie wysyp marek na polskim rynku.

Chińskie EV, a pod tym poszczególne marki.

@rwIcIk

Można by nawet wszystkie wrzucić w jeden kącik. Marki, które przetrwają to przetrwają, marki "jednego sezonu" same znikną. Kąciki techniczne i tak umierają, więc nie ma chyba sensu rozbudowywać ich specjalnie. A od rozmów ogólnie o elektrykach jest osobne miejsce.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Igorek napisał(a):

Można by nawet wszystkie wrzucić w jeden kącik. Marki, które przetrwają to przetrwają, marki "jednego sezonu" same znikną. Kąciki techniczne i tak umierają, więc nie ma chyba sensu rozbudowywać ich specjalnie. A od rozmów ogólnie o elektrykach jest osobne miejsce.

Problem obecnie jest w napędach.

Można wrzucić w jeden chiński, ale mamy też podział ze względu na rodzaj napędu ...

Napisano
9 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

luksusowe BYD Tang, które kosztuje równo 320 tys. złotych.

dobre, sprzedaz 0 sztuk bedzie, tyle kasy to mozna miec EV bmw i jeszcze zostanie ;]

Napisano
W dniu 17.01.2025 o 21:41, rwIcIk napisał(a):

Można wrzucić w jeden chiński, ale mamy też podział ze względu na rodzaj napędu ...

Ja to widzę tak.

- Forum PHEV (ale nie zwykłe czy miękkie hybrydy, bo teraz prawie kazdy nowy spalinowy to jakaś hybryda jest)

- Forum EV

- Infrastruktura

- Tesla

- Kia/Hyundai

- Volvo/Polstar

- BMW/Mini

- VW/Audi/Skoda/Cupra

- Renault/Dacia

- Mercedes

- Nissan

- MG

- BYD

- Peugeot/Citroen/Fiat/Opel

Edytowane przez HelixSv

Napisano
18 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Może w elektrykach zrobić dział "chińskie elektryki". W hybrydach "chińskie hybrydy" i w spaliniakach "chińskie samochody"? Nie dzielić na marki, wszystko razem. Na minus to, że pewne rozwiązania mogą być wspólne dla odmiennych napędów i trzeba będzie szukać w kilku miejscach. Ale z drugiej strony większość tematów jest chyba związana z napędem a tu już była by właściwa segregacja.

Takie samochody jak Up!, Ioniq, Kona też występują z różnymi napędami, więc to nic nowego.

Napisano
4 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Ja to widzę tak.

- Forum PHEV (ale nie zwykłe czy miękkie hybrydy, bo teraz prawie kazdy nowy spalinowy to jakaś hybryda jest)

- Forum EV

- Infrastruktura

- Tesla

- Kia/Hyundai

- Volvo/Polstar

- BMW/Mini

- VW/Audi/Skoda/Cupra

- Mercedes

- MG

- BYD

tylko tesle na sama gore trzeba dac, w koncu to krol elektrykow :jem:

Napisano
1 minutę temu, Igorek napisał(a):

Może w elektrykach zrobić dział "chińskie elektryki". W hybrydach "chińskie hybrydy" i w spaliniakach "chińskie samochody"? Nie dzielić na marki, wszystko razem. Na minus to, że pewne rozwiązania mogą być wspólne dla odmiennych napędów i trzeba będzie szukać w kilku miejscach. Ale z drugiej strony większość tematów jest chyba związana z napędem a tu już była by właściwa segregacja.

Takie samochody jak Up!, Ioniq, Kona też występują z różnymi napędami, więc to nic nowego.

Nie dzieliłbym aut na narodowości, bo to jest zagmatwane. Ja np mam amerykanskie auto z Chin. Volvo Cars należy do Chińczyka i chyba jest tam klepane i chyba też w Belgii. 

Już 20 lat temu miałem "francuskie" auto wyprodukowane w Czechach z silnikiem Toyoty wyprodukowanym chyba w Wałbrzychu. 

Globalizm, fizyki nie oszukasz. ;]

Napisano
4 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Ja to widzę tak.

- Forum EV

- Infrastruktura

- Tesla

- Kia/Hyundai

- Volvo/Polstar

- BMW/Mini

- VW/Audi/Skoda/Cupra

- Mercedes

- MG

- BYD

Zostawiłbym jednak Toyotę w hybrydach. Zasługuje na to.

MG można by połączyć z BYD i dorzucić jakąś egzotykę typu Maxus plus inne wynalazki

Do puga, cytryny fiata i Opla warto dołożyć Jeepa i chyba Leapmotor

Napisano
2 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Nie dzieliłbym aut na narodowości, bo to jest zagmatwane. Ja np mam amerykanskie auto z Chin. Volvo Cars należy do Chińczyka i chyba jest tam klepane i chyba też w Belgii. 

Już 20 lat temu miałem "francuskie" auto wyprodukowane w Czechach z silnikiem Toyoty wyprodukowanym chyba w Wałbrzychu. 

W sumie masz rację, jest jeszcze japońska Toyota z Subaru oraz Izera.

W ogóle z Izerą to bym proponował stworzyć kącik z brakiem możliwości zamieszczenia posta ;]

Napisano
4 minuty temu, Igorek napisał(a):

Zostawiłbym jednak Toyotę w hybrydach. Zasługuje na to.

MG można by połączyć z BYD i dorzucić jakąś egzotykę typu Maxus plus inne wynalazki

Do puga, cytryny fiata i Opla warto dołożyć Jeepa i chyba Leapmotor

Toyota (nie phev czy ev) powinna mieć swoje forum tak jak inne marki. Zasługuje jak najbardziej. :ok:

Napisano
  • Autor
W dniu 17.01.2025 o 22:05, HelixSv napisał(a):

Ja to widzę tak.

- Forum EV

- Infrastruktura

- Tesla

- Kia/Hyundai

- Volvo/Polstar

- BMW/Mini

- VW/Audi/Skoda/Cupra

- Mercedes

- Nissan

- MG

- BYD

Teraz mamy subkąciki dotyczące konkretnych modeli dopisane marki MG, BYD.

Trzeba by to jakoś ujednolicić.

Napisano
W dniu 17.01.2025 o 22:05, HelixSv napisał(a):

Ja to widzę tak.

- Forum EV

- Infrastruktura

- Tesla

- Kia/Hyundai

- Volvo/Polstar

- BMW/Mini

- VW/Audi/Skoda/Cupra

- Mercedes

- Nissan

- MG

- BYD

Imo za duże rozdrobnienie. Ile jest tu mercow,  volvo, Nissanów vzy bmw ev? Zero albo pojedyncze sztuki i raczej predko się to nie zmieni. Beda fora widma.

Zrobić tesla, koreańskie, chinskie, reszta (eu).

Napisano
  • Autor
Teraz, zinger napisał(a):

Imo za duże rozdrobnienie. Ile jest tu mercow,  volvo, Nissanów vzy bmw ev? Zero albo pojedyncze sztuki i raczej predko się to nie zmieni. Beda fora widma.

@format @Chorzyn @AkuQ @mrBEAN co Wy na to?

Napisano

Trzeba wziąć pod uwagę, że będzie to z czasem ewoluowało i za 10 lat kąciki EV będą miały dużo szersze grono userów aniżeli teraz, z racji większej ilości pojazdów nowych i używanych, więc jeśli teraz ograniczać to w taki sposób by nie było problemu potem z poszerzeniem o kolejne podfora. Chińskich było bardzo mało, niech tylko ludzie się trochę oswoją, że serwisowanie tego istnieje i to nie jest takie złe, liczba userii też będzie wzrastała.

Napisano
17 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Ja się przychylam. Kiedy tworzyłem te podfora byliśmy jednak na trochę innym etapie rozwoju.

Napisano
  • Autor
15 minut temu, format napisał(a):

Ja się przychylam. Kiedy tworzyłem te podfora byliśmy jednak na trochę innym etapie rozwoju.

Zastanawiam się nad takimi subforami:

Tesla

Koreańskie EV

Chińskie EV

Japońskie EV

Europejskie EV

Amerykańskie?

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

Nissanow chyba kilka jest, choć może dałem bardziej za zasługi.

Co do pozostalych, to patrzyłem na sprzedaż w Europie. 

Kwestia roku czy dwóch i pewnie kilka każdego będzie. Jak nie nowe, to używki. 

Napisano
47 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Tesla

Koreańskie EV

Chińskie EV

Japońskie EV

Europejskie EV

Amerykańskie?

"Europejskie EV" to za duży wór. 

Chociaż... Audi Panicza razem z Dacią Spring. ;]

Jakby co, to głosuję :old: za swoim systemem, bo zaraz się okaże, że Chczycy kupią VW i się trzeba będzie zastanawiać w jakie subforum to wrzucić.  :piaskownica: ;]

Edytowane przez HelixSv

Napisano
Godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Nissanow chyba kilka jest, choć może dałem bardziej za zasługi.

Co do pozostalych, to patrzyłem na sprzedaż w Europie. 

Kwestia roku czy dwóch i pewnie kilka każdego będzie. Jak nie nowe, to używki. 

I dla kilku sztuk osobne forum zakładać, imo bez sensu, będzie martwe jak wiekszosc tematycznych.

Napisano
24 minuty temu, zinger napisał(a):

I dla kilku sztuk osobne forum zakładać, imo bez sensu, będzie martwe jak wiekszosc tematycznych.

Aktualnie subforum Niassana (i to tylko Leafa) jest na piątym miejscu. 

Ale się nie upieram. 

Napisano
3 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Aktualnie subforum Niassana (i to tylko Leafa) jest na piątym miejscu. 

Ale się nie upieram. 

I ostatni wpis w lutym 2023, pomijajac ten Twoj. ;)

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

yyy...co ? :hehe:

Ja jestem na tak - upraszczanie życia i rozwiązań 

Wiele kącików to już widma. Myślę ze warto trochę porządków porobić 

Polikwidować te które nie żyją albo ledwo żyją, połączyć te rozdrobnione bez sensu, zostawić takie co służą po części pozycjonowaniu itd. Ludzie zaakceptują i się przyzwyczaja. 

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Tesla

Koreańskie EV

Chińskie EV

Japońskie EV

Europejskie EV

Amerykańskie?

Ma to sens 👍

Zamiast "koreańskie" można ewentualnie napisać "najlepsze" i każdy będzie wiedział o co chodzi.

@formatpotwierdzi :skromny:😜

Napisano
W dniu 17.01.2025 o 22:14, HelixSv napisał(a):

Nie filozuj.

Masz po prostu Teslę, nie szukał usprawiedliwień na siłę 🤪

Napisano
10 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Ma to sens 👍

Zamiast "koreańskie" można ewentualnie napisać "najlepsze" i każdy będzie wiedział o co chodzi.

@formatpotwierdzi :skromny:😜

Czyli wykluczyć Kije a Tesle dać dwa razy.

Może być. ;]  :ok:

Napisano
5 minut temu, HelixSv napisał(a):

Czyli wykluczyć Kije a Tesle dać dwa razy.

Może być. ;]  :ok:

Dokładnie, tak jak pisałem powyżej:

"Zamiast "koreańskie" można ewentualnie napisać "najlepsze" i każdy będzie wiedział o co chodzi."

:skromny:

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Dokładnie, tak jak pisałem powyżej:

"Zamiast "koreańskie" można ewentualnie napisać "najlepsze" i każdy będzie wiedział o co chodzi."

:skromny:

Ja tylko zastanawiam się, jaki jest tego sens. Są zauważalne różnice pomiędzy technologia europejską, amerykańską, skośnooką?

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Ja tylko zastanawiam się, jaki jest tego sens. Są zauważalne różnice pomiędzy technologia europejską, amerykańską, skośnooką?

Zapytałbym jaką mamy alternatywę? :) 

Wszystko w jednym garze?

Każda marka osobno?

A różnice w mojej ocenie są, całościowo, głównie w kontekście odbiorcy.

Tesla to Tesla i Teslarianie, osobny byt. 

Korea to premium dla biednych czytaj rozsądnych 🤪:old:  Też fanboye jak u Tesli. 

Chińskie to też specyficzny odbiorca na ten moment i specyficzne produkty mimo wszystko.

Japońskie? Tu będzie największe opóźnienie w rozwoju. Ale klienci na Toyoty i inne to też specyficzna grupa.

Europejskie? Różnią się sporo, choć tu jest widoczny podział na premium i resztę.

Amerykańskie? Tu mam problem. Bo w zasadzie to Ford tylko realnie, reszta to raczej będą wynalazki na naszym rynku. 

Można dać Europa i USA razem. 

Same produkty też się różnią i mają swoją specyfikę.

Osobiście tak odbieram ten rynek:

Tesla to Tesla, nie wnikajmy 😄 

Korea - miodek z łyżką dziegciu

Chiny - obserwować nie podniecać się na razie

Japonia - uśmiechać się na razie

Europa - obserwować premium i modlić się, żeby Korea nadążyła, a najlepiej zaś wbija szpileczkę. Nie-premium - z nudów obserwować.

Ameryka - a po co to komu, a dlaczego. Ten jest zbędny na ten moment mam wrażenie.

W mojej ocenie musi być mało tych podfor, bo przy za dużym rozdrobnieniu będzie sieczka i @PawelWawsię pogubi gdzie spamować, a do tego nie możemy dopuścić ;]

A wszystko w jednym worku to troszkę też nie bardzo.

Napisano
  • Autor
Teraz, mrBEAN napisał(a):

Zapytałbym jaką mamy alternatywę? :) 

Wszystko w jednym garze?

Każda marka osobno?

A różnice w mojej ocenie są, całościowo, głównie w kontekście odbiorcy.

Tesla to Tesla i Teslarianie, osobny byt. 

Korea to premium dla biednych czytaj rozsądnych 🤪:old:  Też fanboye jak u Tesli. 

Chińskie to też specyficzny odbiorca na ten moment i specyficzne produkty mimo wszystko.

Japońskie? Tu będzie największe opóźnienie w rozwoju. Ale klienci na Toyoty i inne to też specyficzna grupa.

Europejskie? Różnią się sporo, choć tu jest widoczny podział na premium i resztę.

Amerykańskie? Tu mam problem. Bo w zasadzie to Ford tylko realnie, reszta to raczej będą wynalazki na naszym rynku. 

Można dać Europa i USA razem. 

Same produkty też się różnią i mają swoją specyfikę.

Osobiście tak odbieram ten rynek:

Tesla to Tesla, nie wnikajmy 😄 

Korea - miodek z łyżką dziegciu

Chiny - obserwować nie podniecać się na razie

Japonia - uśmiechać się na razie

Europa - obserwować premium i modlić się, żeby Korea nadążyła, a najlepiej zaś wbija szpileczkę. Nie-premium - z nudów obserwować.

Ameryka - a po co to komu, a dlaczego. Ten jest zbędny na ten moment mam wrażenie.

W mojej ocenie musi być mało tych podfor, bo przy za dużym rozdrobnieniu będzie sieczka i @PawelWawsię pogubi gdzie spamować, a do tego nie możemy dopuścić ;]

A wszystko w jednym worku to troszkę też nie bardzo.

Jest wspólne forum EV i teraz chodzi o wydzielenie podforów.

Zgadzam się, że nie może być ich za dużo.

Kwestia, by sensownie je wydzielić. Regionami geograficznymi?

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Tesla, Korea, Chiny, reszta świata (w praktyce EU). Na ten moment to w zupełności wystarczy moim zdaniem.

Napisano
8 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Zrozumiałem.

Wydaje mi się, że już się dość jasno wypowiedziałem 😄 

Nie wiem, co mógłbym dodać.

Napisano
6 minut temu, zinger napisał(a):

Tesla, Korea, Chiny, reszta świata (w praktyce EU). Na ten moment to w zupełności wystarczy moim zdaniem.

I to jest minimum.

Natomiast by później nie przerzucać, dodałbym tą Japonię, bo chciał nie chciał zaczną się w EV zagłębiać. 

Napisano
34 minuty temu, zinger napisał(a):

Czyli w praktyce:

- EV forum ogólne

- infra

- Tesla

- Hyundai/Kia

- chińskie 

Według mnie mało. 

Dobrze by było zatrudnić ai, aby zanalizowało całą treść ev forum i wypluło ranking omawianych marek. Może coś ważnego ucieka. 

Edytowane przez HelixSv

Napisano
11 minut temu, HelixSv napisał(a):

Czyli w praktyce:

- EV forum ogólne

- infra

- Tesla

- Hyundai/Kia

- chińskie 

Według mnie mało. 

Dobrze by było zatrudnić ai, aby zanalizowało całą treść ev forum i wypluło ranking omawianych marek. Może coś ważnego ucieka. 

oraz EU z resztą świata.

Ale co mało, czego brakuje? Jaki sens jest sie rozdrabniać, skoro większość dyskusji i tak będzie na ogólnym :nie_wiem:

Napisano
35 minut temu, zinger napisał(a):

oraz EU z resztą świata.

Ale co mało, czego brakuje? Jaki sens jest sie rozdrabniać, skoro większość dyskusji i tak będzie na ogólnym :nie_wiem:

Przekonałeś mnie.

Można też zrobić:

- EV forum ogólne

- infra

- Tesla

i doddawać subfora innych marek (nie państw), jak będzie przynajmniej pięciu użytkowników.

Napisano
7 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Przekonałeś mnie.

Można też zrobić:

- EV forum ogólne

- infra

- Tesla

i doddawać subfora innych marek (nie państw), jak będzie przynajmniej pięciu użytkowników.

Ja uważam że warto sobie przypomnieć jak to się stało że się tu wszyscy spotkaliśmy kiedyś. Ja tu trafiłem bo było tu forum centomanii, nie forum fiata, nie forum aut włoskich, ani tym bardziej nie europejskich.

Uważam że tak to należy robić, licząc się z tym że większość podforum nie przetrwa próby czasu i trzeba je będzie łączyć z forum ogólnym EV.

Napisano
1 godzinę temu, format napisał(a):

Ja uważam że warto sobie przypomnieć jak to się stało że się tu wszyscy spotkaliśmy kiedyś. Ja tu trafiłem bo było tu forum centomanii, nie forum fiata, nie forum aut włoskich, ani tym bardziej nie europejskich.

Uważam że tak to należy robić, licząc się z tym że większość podforum nie przetrwa próby czasu i trzeba je będzie łączyć z forum ogólnym EV.

Prawda. Ja szukałem informacji na temat Bravy. :ok:

Nigdy by mi nie przyszło do głowy szukania forum użytkowników aut europejskich czy włoskich. 

Czyli jednak coś w ten deseń:

- Forum PHEV

- Forum EV

- Infrastruktura

- Tesla

- Kia/Hyundai

- Volvo/Polstar

- BMW/Mini

- VW/Audi/Skoda/Cupra

- Renault/Dacia

- Mercedes

- Nissan

- MG

- BYD

Edytowane przez HelixSv

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Prawda. Ja szukałem informacji na temat Bravy. :ok:

Nigdy by mi nie przyszło do głowy szukania forum użytkowników aut europejskich czy włoskich. 

Czyli jednak coś w ten deseń:

- Forum PHEV

- Forum EV

- Infrastruktura

- Tesla

- Kia/Hyundai

- Volvo/Polstar

- BMW/Mini

- VW/Audi/Skoda/Cupra

- Renault/Dacia

- Mercedes

- Nissan

- MG

- BYD

To wygląda sensownie :ok:

Pytanie, czy już dokładać w ciemno kolejne, czy jednak na wniosek użytkowników?

Napisano
4 godziny temu, format napisał(a):

Ja tez tu trafilem szukajac info o Leganzie nie DU, tylko, że to były troszkę inne auta i troszkę inne czasy.

Teraz mało kto dłubie przy autach o ev to już nie wspominam. Tu i tak tematem przewodnim jest zasieg i ładowanie.

Osobiście wolałbym mieć wiekszosc w jednym miejscu bo bym pewnie z czystej ciekawości zaglądał do różnych wątków co tam ludzie pisza niz musieć skakać po podforach, bo pewnie zwyczajnie nie będę tego robił, nie będąc posiadaczem auta danej marki.

Ale robta co chceta 😎 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, zinger napisał(a):

Ja tez tu trafilem szukajac info o Leganzie nie DU, tylko, że to były troszkę inne auta i troszkę inne czasy.

Teraz mało kto dłubie przy autach o ev to już nie wspominam. Tu i tak tematem przewodnim jest zasieg i ładowanie.

Osobiście wolałbym mieć wiekszosc w jednym miejscu bo bym pewnie z czystej ciekawości zaglądał do różnych wątków co tam ludzie pisza niz musieć skakać po podforach, bo pewnie zwyczajnie nie będę tego robił, nie będąc posiadaczem auta danej marki.

Ale robta co chceta 😎 

Ogólne forum Ev zostaje.