Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

APCOA - czy ich wezwanie do zapłaty ma jakąś moc?

Featured Replies

Napisano
  • Autor
11 minut temu, WaWeR napisał(a):

Ja jednak tego tłumaczenia nie kupuję.

nie musisz 

ja tego nie widziałem. 
a stawałem pod zwykłym P

12 minut temu, WaWeR napisał(a):

A to zdjęcie to jakiego rodzaju?, z kamery

tak czytasz. Odpisywałem że to automatyczny nadzór nad parkingiem. 

Napisano
3 minuty temu, KotLarry napisał(a):

mcd sieradz 

Faktycznie nie widac, ze parking platny ;]

image.png.c6a31bd3571ab5b69fccba5dc1863f51.png

Napisano

Skoro podałeś lokalizację, to nic nie zwalniało Cię z płacenia. Na każdym z wjazdów jest duża tablica. Jak widać wyżej i tutaj

2A3B857E-60FA-40BF-A57E-49D057E5B2DB.png.8f85818f46c868cbaecfbb3c4b4d5d51.png

Oznakowanie jest bardzo wyraźne.

Tak, wiem, tir zastawił i nie było zasieków/min/szlabanów i uj wie czego.

Bo znaki są.

Napisano
  • Autor

Kochani 

nie umniejszajcie sobie 

widok z Google to ja znam

wtedy jeszcze był znak P i wezwanie dostałem z firmy parkdepot. 
teraz jest możliwość płacenia wtedy był bez placenia

Edit: zdjęcie z marca

image.png.78aa496914271c1dd12d0b2f7a61ac9d.png

Edytowane przez KotLarry

Napisano
5 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Proponuję więc nie wspierać ich (apcoa i inne systemy/strefy parkowania) modelu biznesowego.

Druga możliwość, to dokonać staranności w swoich poczynaniach. Pobrać DARMOWA aplikację

Nie wspieram. 

Aplikacji nie pobiorę z powodów, które już przytaczałem - nie będę dobrowolnie udostępniał swoich danych firmom-śmieciom. 

Napisano
7 godzin temu, futrzak napisał(a):

braku szacunku do innych też nie wspomnę - firma krzak

Na szacunek trzeba sobie zasłużyć i zapracować. Te oszukańcze pseudo firemki i ich sposób działalności na żaden szacunek nie zasługują. 

Zresztą nie tylko ja tak uważam, uokik udowodnił im oszustwa:

https://uokik.gov.pl/weip-decyzja-prezesa-uokik

Jak dla mnie niczym nie różnią się od naciągaczy sprzedających garnki za kilkanaście tysięcy złotych, albo pompy ciepła do starych domów na kredyt naiwnym emerytom. 

Edytowane przez iwik

Napisano
6 godzin temu, KotLarry napisał(a):

Kochani 

nie umniejszajcie sobie 

widok z Google to ja znam

wtedy jeszcze był znak P i wezwanie dostałem z firmy parkdepot. 
teraz jest możliwość płacenia wtedy był bez placenia

Edit: zdjęcie z marca

image.png.78aa496914271c1dd12d0b2f7a61ac9d.png

Do czego ty się czepiasz?! Przecież to jest przypadek optymalny. Masz bezpłatny parking do godziny, bez głupich bilecików. A potem już nie masz parkingu - bo po godnie nie jest to parking płatny...  

To jest świetnie zrealizowane, i nawet takie dziady marudy jak ja nie mają z tym problemu. Nikt nie żeruje na tym, że przyjechałeś na burgera, ale nie wiedziałeś że trzeba wziąć kretyński bilecik bądź kliknąć w kretyńskiej aplikacji. TAKI MODEL MI SIE PODOBA!

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, grogi napisał(a):

Do czego ty się czepiasz?! Przecież to jest przypadek optymalny. Masz bezpłatny parking do godziny, bez głupich bilecików. A potem już nie masz parkingu - bo po godnie nie jest to parking płatny...  

To jest świetnie zrealizowane, i nawet takie dziady marudy jak ja nie mają z tym problemu. Nikt nie żeruje na tym, że przyjechałeś na burgera, ale nie wiedziałeś że trzeba wziąć kretyński bilecik bądź kliknąć w kretyńskiej aplikacji. TAKI MODEL MI SIE PODOBA!

a mi juz bardziej ten późniejszy. 
lepsze oznakowanie i MOŻNA zostać dłużej, za opłatą. 

tutaj minuta spóźnienia kosztuje 150 zł. 

ale jak już napisałem. Najwyraźniej ten McDonald’s nie lubi jak klienci tam zostają na dłużej. 
tzn nie lubił bo najprawdopodobniej zmienił sposób pobierania opłat z tego co widzę (i operatora)

ciekawe czemu. 

Napisano
5 godzin temu, iwik napisał(a):

Na szacunek trzeba sobie zasłużyć i zapracować. Te oszukańcze pseudo firemki i ich sposób działalności na żaden szacunek nie zasługują.   

Nie wiem jak to jest, ale uczciwi ludzie szanują innych i własność prywatną. Rozbawiłeś mnie tym tekstem, jak to firma ma sobie na szacunek zasłużyć i zapracować, a Ty masz prawo nazywać ich oszustami i nie szanować jej pracowników. Podobnie żenujace sa teksty, ze nie podasz swoich danych firmom-śmieciom w celu korzystania z ich uslug (rejestracja/aktywacja aplikacji) czy na potrzeby rozpatrzenia reklamacji - uczciwy człowiek nie ma z tym problemów, w razie czego uda się do sądu. 

Zresztą nie tylko ja tak uważam, uokik udowodnił im oszustwa:

https://uokik.gov.pl/weip-decyzja-prezesa-uokik 

Nie takiego nie ma tam miejsca. Były skargi na działania niezgodne z prawem, bądź błędy w prowadzeniu działaności (tutaj WEIP) , dodatkowo zmieniło się w międzyczasie prawo w tej materii. Firmy zmieniają cześć procedur, w przypadku kar naliczonych niezgodnie z prawem pieniądze zwracają (o ile są ku temu podstawy). Nigdzie nie podważono formy i zasadności działania takich firm, obsługujacych parkingi. Jedynie koryguje się wadliwe ich działanie w trosce o konsumentów. 

Jak dla mnie niczym nie różnią się od naciągaczy sprzedających garnki za kilkanaście tysięcy złotych, albo pompy ciepła do starych domów na kredyt naiwnym emerytom. 

Ok, idź się oflaguj i nalepiej przyklej na wjeździe do takiego parkingu w formie protestu, jak "Ostatnie Pokolenie". Odkują Ciebie z kawałkami parkingu i puszcza wolno z jakąś grzywną za blokowanie ruchu. 

Napisano
10 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Czytam uważnie. Zagadałeś się, zeszło ponad godzinę. Skąd pomysł o zapłaceniu za czas przekroczony?

Jeśli uważasz że nie powinieneś płacić, bo oznakowanie jest niewłaściwe, mylące, pisz do nich.

Ja jednak tego tłumaczenia nie kupuję.

Tak naprawdę to szkoda czasu na czytanie takich tłumaczeń. W wielu krajach europejskich stosowane sa np. tarcze parkingowe. Parking jest free na jakiś czas, ustawiasz godzinę przyjazdu i później to sprawdzaja. Cwaniakowanie działa słabo (choć pewnie sa i tacy), jak bedzie czas przekroczony to stosowna opłata/grzywna lub brak samochodu - odholowany na parking.  Klient ma ma spełnic warunki takiego parkowania, a nie właściciel/zarządca terenu stawac na głowie, by pan łaskawca uznał jego racje. W Polsce przez takich ludzie nigdy nie będzie jakoś normalnie. Nawet u "mnie" na wsi sie nauczyli, że biega sie po bezpłatne bileciki (ja to z apki robię), a nie cwaniakuje. Znaczy sporo jest tych unikających "darmowych opłat" i gnieżdża się za wszelką cena tam, gdzie nie ma takich parkingów, ale ida na zukupy do tych samych sklepów. Osobiście nie rozumiem, czemu sie upychają, parkują na trawnikach (od jakiegos czasu już nie, bo biegali kontrolerzy i mandaty za niszczenie zieleni sadzili) zamiast jak biały czlowiek wziąć ten darmowy bilecik i zaparkować w eleganckim miejscu, bez tłoku itd. ;]

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Faktycznie nie widac, ze parking platny ;]

image.png.c6a31bd3571ab5b69fccba5dc1863f51.png

zobacz jakie to niesamowite. 
Po pierwsze parkowałem jak zaznaczyłem i tam był zwykły znak P

image.jpeg.54c64d0b24a0045bb20e62aaeef6e0f1.jpeg

po drugie zmienił się zarządca - co widać na zdjęciu tablicy

U mnie park depot tutaj kto inny - jest wyraźna tablica z możliwymi opłatami. 

Po trzecie - pokazywałem co znalazł kolega po tym jak po trzech miesiącach dostałem kwitek. 

Ale ja jestem cwaniak co nie chce płacić i w ogóle. To jest smutne. Bo ile bym niebliska że gdybym to widział było by inaczej. 

ta sama firma park depot tak oznaczyła parking bez możliwości zapłaty z dostępem na dwie godziny - jak dla mnie to skromne mocno:

image.jpeg.07bd4a523c2326165e9314e97dd5e2bc.jpeg

Napisano
9 godzin temu, futrzak napisał(a):

Firmy zmieniają cześć procedur, w przypadku kar naliczonych niezgodnie z prawem pieniądze zwracają

Czyli jednak działali stosując metody niegodnie z prawem, a pieniądze zwracają dopiero jak uokik nałożył na nich karę i pokazał palcem za co. Znaczy oszuści, tylko skruszeni. 

Wszystko da się zrobić w sensowny sposób, parkingi płatne też. Można jak widać na zdjęciach zrobić duże czytelne oznaczenia w takim miejscu, żeby nie dało się ich przeoczyć, albo pochować w krzakach i urządzić polowanie. 

Dla niektórych jak widać akceptowalne są obie metody, skoro to teren prywatny. Życzę im zatem, żeby kiedyś spotkali na swojej drodze takich drobnych cwaniaczków. EoT. 

Napisano
7 godzin temu, iwik napisał(a):

Czyli jednak działali stosując metody niegodnie z prawem, a pieniądze zwracają dopiero jak uokik nałożył na nich karę i pokazał palcem za co. Znaczy oszuści, tylko skruszeni.  

Tak, wszyscy dookoła to oszuści. Latasz czasam np. Ryanair? To są do dopier złodzieje i oszuści. Sądy im nakazują zwrot opłat za bagaż. Sami nie chcieli ;l 

Wszystko da się zrobić w sensowny sposób, parkingi płatne też. Można jak widać na zdjęciach zrobić duże czytelne oznaczenia w takim miejscu, żeby nie dało się ich przeoczyć, albo pochować w krzakach i urządzić polowanie.  

Jeżeli znajdziesz gdzieś inaczej, to wyślij info do zarządcy z kopią do UOKiK, zamiast opowiadać do oszustach - poprawią. A jak nie wziąłeś biletu, udawałeś ślepego, skońszył się czas bo sobie siedziałeś to płać lub się odwołuj jak człowiek. 

Dla niektórych jak widać akceptowalne są obie metody, skoro to teren prywatny. Życzę im zatem, żeby kiedyś spotkali na swojej drodze takich drobnych cwaniaczków.  EoT. 

Jak zwykle jakieś wyimaginowane "metody" i życzenie złego innym :facepalm:

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 16.05.2025 o 12:46, WaWeR napisał(a):

Skoro podałeś lokalizację, to nic nie zwalniało Cię z płacenia. Na każdym z wjazdów jest duża tablica. Jak widać wyżej i tutaj

2A3B857E-60FA-40BF-A57E-49D057E5B2DB.png.8f85818f46c868cbaecfbb3c4b4d5d51.png

Oznakowanie jest bardzo wyraźne.

Tak, wiem, tir zastawił i nie było zasieków/min/szlabanów i uj wie czego.

Bo znaki są.

Musi być szlaban, cieć parkingowy I żeby jeszcze obsługa przypominała jaśniepanu, że trzeba zapłacić i żeby gotóweczką się dało i blikiem. Inaczej się u nas nie da. Stąd patologia szlabanowa na każdym osiedlu. 

Napisano
W dniu 16.05.2025 o 23:32, futrzak napisał(a):

Tak naprawdę to szkoda czasu na czytanie takich tłumaczeń. W wielu krajach europejskich stosowane sa np. tarcze parkingowe. Parking jest free na jakiś czas, ustawiasz godzinę przyjazdu i później to sprawdzaja. Cwaniakowanie działa słabo (choć pewnie sa i tacy), jak bedzie czas przekroczony to stosowna opłata/grzywna lub brak samochodu - odholowany na parking.  Klient ma ma spełnic warunki takiego parkowania, a nie właściciel/zarządca terenu stawac na głowie, by pan łaskawca uznał jego racje. W Polsce przez takich ludzie nigdy nie będzie jakoś normalnie. Nawet u "mnie" na wsi sie nauczyli, że biega sie po bezpłatne bileciki (ja to z apki robię), a nie cwaniakuje. Znaczy sporo jest tych unikających "darmowych opłat" i gnieżdża się za wszelką cena tam, gdzie nie ma takich parkingów, ale ida na zukupy do tych samych sklepów. Osobiście nie rozumiem, czemu sie upychają, parkują na trawnikach (od jakiegos czasu już nie, bo biegali kontrolerzy i mandaty za niszczenie zieleni sadzili) zamiast jak biały czlowiek wziąć ten darmowy bilecik i zaparkować w eleganckim miejscu, bez tłoku itd. ;]

No tu w wątku już padł przykład, że ktoś się spotkał z projektantem w McDonaldzie i przekroczył darmowy czas o dwadzieścia minut i wielkie pretensje że kasa się należy ;] Żenada na maksa. Coś jak gogusie co kupują w kawiarni kawę i siedzą tam potem z laptopem pół dnia. Freelancer, kutwa...

Edytowane przez wladmar

Napisano
  • Autor
36 minut temu, wladmar napisał(a):

No tu w wątku już padł przykład, że ktoś się spotkał z projektantem w McDonaldzie i przekroczył darmowy czas o dwadzieścia minut i wielkie pretensje że kasa się należy ;] Żenada na maksa. Coś jak gogusie co kupują w kawiarni kawę i siedzą tam potem z laptopem pół dnia. Freelancer, kutwa...

skoro już mnie wywołałeś to najpierw czytaj i zrozum problem. Ja nie jestem taki że kupuje kawkę i siedzę cały dzień. Z drugiej powiedz jaki jest limit czasu na jedną kawę w kawiarniach?

A przechodząc do tamtej sytuacji po pierwsze pisałem już kurde że stałem pod zwykłym znakiem i nie było takiego operatora i takich oznakowań jak na Google mapach! Mało tego byłem mega zaskoczony otrzymanym wezwaniem. Pokazywałem też że są parkingi gdzie masz jedną małą tabliczkę na wjeździe i koniec. To nie jest wyraźne oznaczenie. 

po drugie gdybym już wiedział i gdybym np mógł dopłacić nawet 50 zł za godzinę to bym nie miał bólu dupy. 
Ale to świadczy o nich że mają podejście kupuj zjedz i spierd… a młodzież niech siedzi godzinami.  

przypomnę że jak ktoś przyjdzie z buta nie ma problemu może siedzieć cały dzień.  To dyskryminacja. (Darmowa godzina bez możliwości dopłaty)

swoją drogą strasznie dużo obrażania jest w tym wątku i zero próby zrozumienia. 
bo ja rozumiem rotacja chronienie się przed mieszkańcami żeby nie zostawiali aut na noc ale lepiej kogoś wyzwać ….