Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bardzo przydatna funkcja która powinna być zakazana

Featured Replies

Napisano

Czyli możliwość obniżanie max mocy ładowania DC

Niestety dość często z tego korzystam jadąc do galerii. Zapianam DC ustawiam max moc ładowania 20kW i idę „na 3h” do kina

Teselki też umiom ?

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano

i blokujesz ladowarke, niektorzy niedorosli do posiadania EV...

Napisano
  • Autor

Dlatego pisze że nie powinno być tej funkcji

To samo z AC obniżam na 6A i idę zwiedzać city na cały dzień

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Zapianam DC ustawiam max moc ładowania 20kW i idę „na 3h” do kina

Dają mandat za ładowanie naładowanej taczki, czy od razu holują? 

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

U mnie na wiosce masz limit free 2h, a później płacisz $1 za minutę po 5 minutach od zakończenia albo ładowarka się wyłącza jeśli jest bez apki.

Łajnożercy mają utrudnione życie.😁

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Po pierwszej rysie wzdłuż auta zrozumie. 😂

Napisano
  • Autor
Po pierwszej rysie wzdłuż auta zrozumie. [emoji23]

Tak będę płakać nad służbówką 🥹

Napisano

Większość sieci w Irlandii też mają kary za "overstay charging". Myślę, że to dobry pomysł:ok:

Napisano
7 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Niestety dość często z tego korzystam jadąc do galerii. Zapianam DC ustawiam max moc ładowania 20kW i idę „na 3h” do kina

Teselki też umiom ?

Masz to w dieslu? :palacz:

Napisano
8 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Masz to w dieslu? :palacz:

Diselek już pajeczynami zarósł :jem:

Napisano
16 godzin temu, ppmarian napisał(a):

A tyle razy pisałem, że EV najlepiej się nadają do parkowania, nie do jeżdżenia. Widzę, że producenci czytają AK, wzięli to na poważnie i zaczęli rozwijać tę funkcję.

;]

Napisano
17 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Teselki też umiom ?

Podłącz się tak na GW ;l Myślę, że w robocie ktoś szybko Cie zapyta czy uregulujesz karę przelewem czy gotówką ;]

Napisano
  • Autor

Podłącz się tak na GW ;l Myślę, że w robocie ktoś szybko Cie zapyta czy uregulujesz karę przelewem czy gotówką ;]

Czekam z wypiekami na wezwanie

Nie zmienia to faktu że opóźnianie ładowania DC nawet w ramach 1h na GW powinno być zabronione. Nie znajduje uzasadnienia tej funkcji poza celowym wkur…. innych użytkowników EV

Napisano
10 minut temu, ppmarian napisał(a):

Nie zmienia to faktu że opóźnianie ładowania DC nawet w ramach 1h na GW powinno być zabronione. Nie znajduje uzasadnienia tej funkcji poza celowym wkur…. innych użytkowników EV

Toyota

Napisano
47 minut temu, ppmarian napisał(a):

Ej, przecież napiszesz, że to samochód nie chciał przyjąć większego prądu z ich ładowarki i jeszcze złożysz reklamację na ładowarkę a ich działania z oburzeniem uznasz za próbę przerzucenia na klienta konsekwencji ich niesprawnej infrastruktury. Przecież to jest elektronika, tam zawsze coś nie działa, niech sobie szukają błędów.

;l

Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Nie znajduje uzasadnienia tej funkcji poza celowym wkur…. innych użytkowników EV

Zmniejszanie mocy przy ładowaniu z gniazdka w domu używam bardzo często.

Mam fotowoltaikę i staram się ładować tylko z taką prędkością z jaką dają prąd panele.

W Bieszczady jeżdżę do takiego hotelu gdzie można ładować się za free. Z tym, że podłączasz się do takiego przedłużacza do którego strach choinkę podłączyć ;] W dobrym tonie jest zmniejszyć prędkość ładowania, bo kabel do tego przedłużacza zaczyna w innym przypadku świeci ;]

Co do ładowarek miejskich, to faktycznie uzasadnienia nie widzę, ale mało elektrykiem się ładuję "publicznie", to nie mam doświadczenia.

PS. @Ryb specjalnie dla Ciebie dodatek ;] Wczorajsza traska Wawa-Praga oczywiście Golfikiem :serducha: Wydmuchałem pająki z rury :jump:

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

PS. @Ryb specjalnie dla Ciebie dodatek ;] Wczorajsza traska Wawa-Praga oczywiście Golfikiem :serducha: Wydmuchałem pająki z rury :jump:

Patrz na to, Ranger z wtyczką! Podoba mi się.

RANGER_2a.jpg

Tylko że jak znam życie to będzie droższy nie tylko od diesla V6 ale nawet od Raptora. Więc to bez sensu.

:bzik:

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Patrz na to, Ranger z wtyczką! Podoba mi się.

Nie pokazują z góry, bo cała paka wyładowana jest baterią ;]

Napisano
W dniu 25.09.2024 o 11:25, kravitz napisał(a):

Nie pokazują z góry, bo cała paka wyładowana jest baterią ;]

To jest hybryda, bateria jest mała (12kWh) więc w ogóle nie zmienia rozmiarów paki*. Co więcej, auto zachowa tonę ładowności, 3,5t na haku i wszystkie zalety swoich napędów, bo motor elektryczny będzie pomiędzy silnikiem a skrzynią biegów. Jeździłem takim rozwiązaniem w BMW530e i jest to IMO najlepszy możliwy układ hybrydowy. Do tego będzie miał niemal 300KM i możliwość zasilania różnych sprzętów z mocą 7kW. Idealny na kemping w dziczy.

;]

* EDIT: Zmienia, ale minimalnie. Podłoga jest o jakiś 1-2cm wyżej bo pod nią siedzi bateria. Dla mnie akurat bez znaczenia, mi sie nigdy nie udało jeszcze tego do pełna załadować.

:ok:

Edytowane przez Ryb

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

To jest hybryda, bateria jest mała (12kWh) więc w ogóle nie zmienia rozmiarów paki. Co więcej, auto zachowa tonę ładowności, 3,5t na haku i wszystkie zalety swoich napędów, bo motor elektryczny będzie pomiędzy silnikiem a skrzynią biegów. Jeździłem takim rozwiązaniem w BMW530e i jest to IMO najlepszy możliwy układ hybrydowy. Do tego będzie miał niemal 300KM i możliwość zasilania różnych sprzętów z mocą 7kW. Idealny na kemping w dziczy.

;]

Pewny nie jestem, ale chyba mój Golf GTE ma tak rozwiązany napęd i ja bym nie powiedział że to jest super rozwiązanie ;]

Napisano
6 minut temu, kravitz napisał(a):

Pewny nie jestem, ale chyba mój Golf GTE ma tak rozwiązany napęd i ja bym nie powiedział że to jest super rozwiązanie ;]

Może zależy od producenta? W BMW im wyszło doskonale. Ciekawe jak ten Ford.

Napisano
12 minut temu, Ryb napisał(a):

Może zależy od producenta? W BMW im wyszło doskonale. Ciekawe jak ten Ford.

To jest kwestia tego do czego się człowiek przyzwyczaił.

Ja się przesiadłem do tego GTE z eGolfa.

I eGolf jest totalnie płynny, jak to elektryk. GTE tego nie oferuje. Jak jedziesz na prądzie, to zwyczajnie czasem czuć zmianę biegów pod spodem. Przy przyśpieszaniu nie, ale przy zwalnianiu już jest uczucie ciągłej redukcji biegów. Nie jak w spaliniaku, może 20% tego, ale jednak jest.

I samo to może nie jest jeszcze takie złe, ale przez to, że auto ciągle miesza biegami, moim zdaniem zużycie prądu jest znacznie większe niż w eGolfie.

Auta ważą tyle samo. O ile w zimie da się to usprawiedliwić pompą ciepła w eGolfie i "farelką" w GTE, o tyle w lecie już nie ma żadnego powodu, aby różnica w zużyciu prądu była 20% minimum. Minimum, bo tak sobie myślę, że to bardziej 30-40%.

W lecie eGolfem bez problemu robię 12kWh po mieście. Często to jest 10 z jakimś kawałkiem. W GTE 15 to minimalny wymiar kary, a najczęściej to jest 17-18.

Dodatkowo skrzynia pracuje przecież ciągle na zimno, bo nie jest rozgrzewana silnikiem spalinowym, który śpi.

Ja wiem, że napęd z BMW mógł się wydawać fajny, w porównaniu do diesla, ale....no właśnie zależy do czego się porównuje ;]

Napisano
7 minut temu, kravitz napisał(a):

To jest kwestia tego do czego się człowiek przyzwyczaił.

Ja się przesiadłem do tego GTE z eGolfa.

I eGolf jest totalnie płynny, jak to elektryk. GTE tego nie oferuje. Jak jedziesz na prądzie, to zwyczajnie czasem czuć zmianę biegów pod spodem. Przy przyśpieszaniu nie, ale przy zwalnianiu już jest uczucie ciągłej redukcji biegów. Nie jak w spaliniaku, może 20% tego, ale jednak jest.

I samo to może nie jest jeszcze takie złe, ale przez to, że auto ciągle miesza biegami, moim zdaniem zużycie prądu jest znacznie większe niż w eGolfie.

Auta ważą tyle samo. O ile w zimie da się to usprawiedliwić pompą ciepła w eGolfie i "farelką" w GTE, o tyle w lecie już nie ma żadnego powodu, aby różnica w zużyciu prądu była 20% minimum. Minimum, bo tak sobie myślę, że to bardziej 30-40%.

W lecie eGolfem bez problemu robię 12kWh po mieście. Często to jest 10 z jakimś kawałkiem. W GTE 15 to minimalny wymiar kary, a najczęściej to jest 17-18.

Dodatkowo skrzynia pracuje przecież ciągle na zimno, bo nie jest rozgrzewana silnikiem spalinowym, który śpi.

Ja wiem, że napęd z BMW mógł się wydawać fajny, w porównaniu do diesla, ale....no właśnie zależy do czego się porównuje ;]

Porównywałem - może niesłusznie - do hybryd Lexusa i Toyoty. W tamtych nie dało się nie zauważyć, że to hybryda (wiem, CVT). A BMW jeździło po prostu jak BMW, co jest w tym wypadku komplementem. Zużycie paliwa mnie nie obchodziło ale komputer pokazywał jakieś 4.5l/100km w cyklu mieszanym przy w miarę spokojnej jeździe. Oczywiście dystans był niewielki, po 500km autostradą może to inaczej wyglądać ale mi w ogóle na spalaniu nie zależało więc się nawet nad tym nie zastanawiałem.

Napisano
46 minut temu, Ryb napisał(a):

Porównywałem - może niesłusznie - do hybryd Lexusa i Toyoty. W tamtych nie dało się nie zauważyć, że to hybryda (wiem, CVT). A BMW jeździło po prostu jak BMW, co jest w tym wypadku komplementem. Zużycie paliwa mnie nie obchodziło ale komputer pokazywał jakieś 4.5l/100km w cyklu mieszanym przy w miarę spokojnej jeździe. Oczywiście dystans był niewielki, po 500km autostradą może to inaczej wyglądać ale mi w ogóle na spalaniu nie zależało więc się nawet nad tym nie zastanawiałem.

Tak, spalanie paliwa w GTE jest bardzo ok i tutaj zastrzeżeń nie mam.
Tylko, że ja tym jeżdzę na prądzie i to nie zużywa tyle co elektryk, ale znacznie więcej ;)

Napisano
W dniu 25.09.2024 o 13:14, kravitz napisał(a):

Tylko, że ja tym jeżdzę na prądzie i to nie zużywa tyle co elektryk, ale znacznie więcej ;)

Musi zużywać więcej, bo jest to bardziej skomplikowana, cięższa konstrukcja, z silnikiem spalinowym, elektrycznym i do tego jakąś już baterią.

Jak ktoś kiedyś pisał PHEV to najbardziej nieudana hybryda ;]

Napisano
15 minut temu, komor napisał(a):

Musi zużywać więcej, bo jest to bardziej skomplikowana, cięższa konstrukcja, z silnikiem spalinowym, elektrycznym i do tego jakąś już baterią.

Jak ktoś kiedyś pisał PHEV to najbardziej nieudana hybryda ;]

Piszę, że oba ważą tyle samo ;)

eGolf nie ma silnika spalinowego, ale ma 3x większą baterię.

Napisano
W dniu 25.09.2024 o 13:14, kravitz napisał(a):

Zgniłe kompromisy tak mają 😌

Napisano
7 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Zgniłe kompromisy tak mają 😌

VW to źle robi i tyle.

Jeździłem tym nowym Priusem testowo i tam już zużycie było bliższe do eGolfa. Trudno było tak jednoznacznie stwierdzić po krótkiej trasie której normalnie nie robię w swoich samochodach, ale wydaje się, że by to brało prądu jak elektryk.

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

VW to źle robi i tyle.

Jeździłem tym nowym Priusem testowo i tam już zużycie było bliższe do eGolfa. Trudno było tak jednoznacznie stwierdzić po krótkiej trasie której normalnie nie robię w swoich samochodach, ale wydaje się, że by to brało prądu jak elektryk.

Udane auto, bez dwóch zdań:ok: ale dalej nie wiem co sobie projektanci myśleli, przeznaczając 280l na przestrzeń w bagażniku:pukpuk:Tyle to ja miałem w Punto 2 dwadzieścia lat temu.

Napisano
11 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Udane auto, bez dwóch zdań:ok: ale dalej nie wiem co sobie projektanci myśleli, przeznaczając 280l na przestrzeń w bagażniku:pukpuk:Tyle to ja miałem w Punto 2 dwadzieścia lat temu.

No bagażnik jest tam wybitnie słaby. To był główny powód dla którego tego auta nie wzięliśmy. A dodam, że dla mnie bagażnik to najmniej istotna część samochodu, jednak tutaj było bardzo źle z tym.

Napisano
9 minut temu, kravitz napisał(a):

No bagażnik jest tam wybitnie słaby. To był główny powód dla którego tego auta nie wzięliśmy. A dodam, że dla mnie bagażnik to najmniej istotna część samochodu, jednak tutaj było bardzo źle z tym.

Dokładnie tak samo było w moim przypadku :ok: