Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maras jest zle

Featured Replies

Napisano
14 godzin temu, maras77 napisał(a):

Tylko jest jeden warunek konieczny - trzeba mieć dom lub mieszkanie z ładowarką, a nie mieszkanie w bloku z parkowaniem na ulicy.

Ja patrzę z perspektywy domek plus panele

Napisano
15 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

BEdziemy w jednym klubie :jem:

a to nie, dziękuję:)

Napisano
15 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

swietny pomysl, tankowac firmowe auto prywatnym tanim pradem ;]

jeśli finałem jest Tesla gratis to nie warto? 

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, bizz napisał(a):

w Twoim przypadku oczywiscie ze warto, jezdzisz jeszcze wolno, masz fotowoltaike, to bedzie udany interes :jem:

Napisano
5 minut temu, bizz napisał(a):

Jeśli masz do wyboru Teslę albo tramwaj, to bym brał Teslę ;)

Ale jeśli Tesla vs "coś innego z kartą paliwą", to bym w ogóle Tesli nie brał pod uwagę pod żadnym względem.

Nawet nie chodzi o Teslę, ale w ogóle żadnego elektryka.

Jak chcesz być taki eko i mieć cicho, to może sprawdź jak się jeździ tym nowym Priusem. Może nawet naładować w domu jak już tak bardzo będziesz z niewiadomych sobie powodów to chciał zrobić ;]

Napisano
10 minut temu, bizz napisał(a):

Dostajesz ją za free na własność?

Napisano
11 minut temu, PawelWaw napisał(a):

w Twoim przypadku oczywiscie ze warto, jezdzisz jeszcze wolno, masz fotowoltaike, to bedzie udany interes :jem:

Poza tym kartę na EV też dostajesz, tyle że bez sensu tracić czas na ładowanie w trasie.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, bizz napisał(a):

Poza tym kartę na EV też dostajesz, tyle że bez sensu tracić czas na ładowanie w trasie.

karte wyslesz po prostu mi :jem:

Napisano
6 minut temu, maras77 napisał(a):

Dostajesz ją za free na własność?

No niee... Gdzie indziej to już opisałem. Mam wybór zamiast służbówki od firmy dostać na auto dodatkowy ryczałt miesięczny. Wtedy biorę leasing na powiedzmy 36 miesięcy, plus dopłata do EV która ma wynieść 30 tys, finalnie Tesełka wyjdzie mnie jakieś grosze na koniec. 

Tesla używana kupiona bezpośrednio w Tesli to przykładowo 115 tys za 3 latka. Po odjęciu dopłaty która ma też obowiązywać na używki do 4 lat, zostaje 85 tys. 

Napisano
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

karte wyslesz po prostu mi :jem:

Jestem Polakiem. Kartą będę ładował magazyn energii w bagażniku Tesli i wykorzystywał w domu.

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał(a):

Jestem Polakiem. Kartą będę ładował magazyn energii w bagażniku Tesli i wykorzystywał w domu.

Zaraz, czekaj ;]

Bierz EV6 ;]

Napisano
13 minut temu, kravitz napisał(a):

Jeśli masz do wyboru Teslę albo tramwaj, to bym brał Teslę ;)

Ale jeśli Tesla vs "coś innego z kartą paliwą", to bym w ogóle Tesli nie brał pod uwagę pod żadnym względem.

Nawet nie chodzi o Teslę, ale w ogóle żadnego elektryka.

Jak chcesz być taki eko i mieć cicho, to może sprawdź jak się jeździ tym nowym Priusem. Może nawet naładować w domu jak już tak bardzo będziesz z niewiadomych sobie powodów to chciał zrobić ;]

Ale tylko Tesla się spina finansowo. Żeby dla mnie to miało sens to auto musi kosztować max 150 koła, a najlepiej żeby było EV bo wtedy inkasuję 30 koła dopłaty. 

Nie chcę brać leasingu na więcej niż 3 lata bo cholera wie gdzie wtedy będę, a żeby mi się to spięło to muszę ją spłacić do końca a nie bawić się w cesje. 

Prius jest dla mnie genialnym autem, ale nie za takie pieniądze.

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

Zaraz, czekaj ;]

Bierz EV6 ;]

Ile to kosztuje? 200?

Napisano
6 minut temu, bizz napisał(a):

No niee... Gdzie indziej to już opisałem. Mam wybór zamiast służbówki od firmy dostać na auto dodatkowy ryczałt miesięczny. Wtedy biorę leasing na powiedzmy 36 miesięcy, plus dopłata do EV która ma wynieść 30 tys, finalnie Tesełka wyjdzie mnie jakieś grosze na koniec. 

Tesla używana kupiona bezpośrednio w Tesli to przykładowo 115 tys za 3 latka. Po odjęciu dopłaty która ma też obowiązywać na używki do 4 lat, zostaje 85 tys. 

Nie spina mi się to.

Bierzesz leasing 36 miesięcy, ale jaki?

Jaka cena wykupu?

Jak liczysz na dopłatę przy wykupie, to jest ona tylko przy pierwszej rejestracji w PL.

Sprawdz wszystko, aby gdzieś genialny plan nie zawiódł.

Edytowane przez maras77

Napisano
1 minutę temu, maras77 napisał(a):

Nie spina mi się to.

Bierzesz leasing 36 miesięcy, ale jaki?

Jaka cena wykupu?

Jak liczysz na dopłatę przy wykupie, to jest ona tylko przy pierwszej rejestracji w PL.

Jaka różnica jaki leasing? 

Według nowego programu dopłat który powinien ruszyć w listopadzie br., będzie można uzyskać kwotę dopłaty w wysokości do 40000 PLN na samochód elektryczny - zarówno nowy jak i używany w wieku do lat 4. 

Napisano
15 godzin temu, maras77 napisał(a):

Tylko jest jeden warunek konieczny - trzeba mieć dom lub mieszkanie z ładowarką, a nie mieszkanie w bloku z parkowaniem na ulicy.

Dlaczego?

Napisano
8 minut temu, kravitz napisał(a):

Zaraz, czekaj ;]

Bierz EV6 ;]

Patrzyłem, od 190. No bez jaj.

Napisano
1 minutę temu, format napisał(a):

Dlaczego?

Bo kolega ma przedłużacz tylko 25m:)

Edytowane przez bizz

Napisano
Teraz, bizz napisał(a):

Bo kolega ma przedłużacz tylko 25m:)

Ej, daj mu się wykazać. Ja zawsze chętnie się dowiem czegoś na temat posiadania elektryków od bardziej doświadczonych kolegów, bo przecież nigdy nie miałem dwóch samochodów elektrycznych mieszkając w bloku i parkując je pod chmurką.

Napisano
1 minutę temu, format napisał(a):

Ej, daj mu się wykazać. Ja zawsze chętnie się dowiem czegoś na temat posiadania elektryków od bardziej doświadczonych kolegów, bo przecież nigdy nie miałem dwóch samochodów elektrycznych mieszkając w bloku i parkując je pod chmurką.

A ja dzięki Waszym przekomarzaniom wyławiam co dla mnie istotne i powoli zmieniam zdanie.

Napisano
  • Autor
20 minut temu, bizz napisał(a):

A ja dzięki Waszym przekomarzaniom wyławiam co dla mnie istotne i powoli zmieniam zdanie.

kolejny fanatyk EV i tesli ? :jem:

Napisano
34 minuty temu, bizz napisał(a):

Patrzyłem, od 190. No bez jaj.

W przyszłym roku jest planowana premiera EV6 po liftingu więc jest wyprzedaż starszych modeli.

image.png.e4284e25dae5f781933c7b2f72f50881.png

Edytowane przez Ralph78

Napisano
38 minut temu, format napisał(a):

Dlaczego?

Gdyż na osiedlu obok, gdzie mieszkają normalni ludzie, jest ich 0 szt.

Napisano
58 minut temu, bizz napisał(a):

Według nowego programu dopłat który powinien ruszyć w listopadzie br., będzie można uzyskać kwotę dopłaty w wysokości do 40000 PLN na samochód elektryczny - zarówno nowy jak i używany w wieku do lat 4. 

Już ogłoszony regulamin dopłat?

Masz pewny, obowiązujący tekst, czy tylko zapowiedzi z czerwca?

Czy wiesz, że w sierpniu już była mowa o wycofaniu się z dopłat do używek?

No i czy wiesz, że musi być to uzywka spoza Polski, aby dostać dopłatę.

Napisano
23 minuty temu, maras77 napisał(a):

Gdyż na osiedlu obok, gdzie mieszkają normalni ludzie, jest ich 0 szt.

A to mnie przekonałeś

Napisano
3 godziny temu, bizz napisał(a):

40000 zł :totalszok: serio ? 

Napisano
3 godziny temu, maras77 napisał(a):

Już ogłoszony regulamin dopłat?

Masz pewny, obowiązujący tekst, czy tylko zapowiedzi z czerwca?

Czy wiesz, że w sierpniu już była mowa o wycofaniu się z dopłat do używek?

No i czy wiesz, że musi być to uzywka spoza Polski, aby dostać dopłatę.

ale po co mi te informacje? 

mam zapowiedzi, jak ogłoszą to się zgłoszę, póki co się interesuję więc korzystam z wiedzy jaka jest

Napisano
4 godziny temu, Ralph78 napisał(a):

W przyszłym roku jest planowana premiera EV6 po liftingu więc jest wyprzedaż starszych modeli.

Ja czekam na dopłaty do używek, nie potrzebuję EV, robię to z czystej kalkulacji

Napisano
4 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

kolejny fanatyk EV i tesli ? :jem:

Jestem fanatykiem pieniędzy i dzikiego seksu, cała reszta mi zwisa. 

Napisano
2 minuty temu, bizz napisał(a):

ale po co mi te informacje? 

mam zapowiedzi, jak ogłoszą to się zgłoszę, póki co się interesuję więc korzystam z wiedzy jaka jest

to spoko. Ważne, abyś nie podejmował wiążących decyzji na niesprawdzonych przypuszczeniach. :ok:

Napisano
2 minuty temu, maras77 napisał(a):

to spoko. Ważne, abyś nie podejmował wiążących decyzji na niesprawdzonych przypuszczeniach. :ok:

Jak miałbym podjąć decyzję na podstawie czegoś czego nie ma? Przecież nie mogę kupić auta już i czekać na dopłaty. Możemy sobie pisać co kto chce, ale logicznym jest że dopiero jak ogłoszą nowy program będzie można wystartować z wnioskiem. 

BTW gdzie czytałeś że program dla używek mają wycofać, bo ja nigdzie nie trafiłem na taki tekst?

Napisano
5 minut temu, bizz napisał(a):

Jak miałbym podjąć decyzję na podstawie czegoś czego nie ma? Przecież nie mogę kupić auta już i czekać na dopłaty. Możemy sobie pisać co kto chce, ale logicznym jest że dopiero jak ogłoszą nowy program będzie można wystartować z wnioskiem. 

BTW gdzie czytałeś że program dla używek mają wycofać, bo ja nigdzie nie trafiłem na taki tekst?

https://www.money.pl/gospodarka/doplata-do-uzywanych-elektrykow-wiceminister-ryzykowny-pomysl-7056906887731744a.html

"- Finalną decyzję w sprawie dopłat z KPO do używanych samochodów elektrycznych podejmie resort klimatu; skłania się on ku ograniczeniu dopłat do takich aut i koncentracji na dopłatach do aut nowych - powiedział PAP wiceminister Jan Szyszko. Dodał, że wprowadzenie dopłat dla używanych elektryków było pomysłem Komisji Europejskiej."

"- Z tego, co wiem, resort ten skłania się ku maksymalnemu ograniczeniu dopłat do aut używanych i koncentracji na dopłatach do aut nowych - powiedział wiceszef resortu funduszy."

Napisano
1 minutę temu, maras77 napisał(a):

https://www.money.pl/gospodarka/doplata-do-uzywanych-elektrykow-wiceminister-ryzykowny-pomysl-7056906887731744a.html

"- Finalną decyzję w sprawie dopłat z KPO do używanych samochodów elektrycznych podejmie resort klimatu; skłania się on ku ograniczeniu dopłat do takich aut i koncentracji na dopłatach do aut nowych - powiedział PAP wiceminister Jan Szyszko. Dodał, że wprowadzenie dopłat dla używanych elektryków było pomysłem Komisji Europejskiej."

"- Z tego, co wiem, resort ten skłania się ku maksymalnemu ograniczeniu dopłat do aut używanych i koncentracji na dopłatach do aut nowych - powiedział wiceszef resortu funduszy."

W sumie miałoby to sens. Poczekamy, zobaczymy. Palce macza w tym Unia, więc ja stawiam na używki również.

Napisano
W dniu 4.10.2024 o 00:10, maras77 napisał(a):

dlatego mamy różne auta do wyboru . Buty też dopasowujesz do potrzeb.

I to jest fajne. Możliwość dopasowania do wymagań, możliwości.

Od 6 miesięcy nie byłem na stacji benzynowej (no raz po hot doga), aku pompuje w domu z dachu. Jest klawo.

Nie jeżdżę autem poza miastem, nie mam takiej potrzeby. Do roboty mam 60 km tam i z powrotem. 4 dni w tygodniu.

W łikendy właściwie elektryk stoi przed domem.

Oczywiście, nie jest to jedyne auto. Mam też spaliniaki , ale coraz mniej ich używam..

Tak czy siak - dopasowanie do potrzeb.

Nikt nikomu nie narzuca, każdy patrzy jak mu wygodnie.

I jest gitara.

Napisano
W dniu 4.10.2024 o 00:10, maras77 napisał(a):

Teraz mi to piszesz ? :hmm:

Napisano
7 minut temu, slawekw napisał(a):

Teraz mi to piszesz ? :hmm:

Przegrałeś życie 

Napisano
W dniu 4.10.2024 o 15:31, bizz napisał(a):

Bajki jakieś. Z dopłat na używane już się wycofali z tego co czytałem. 

A na nowe pewnie też te 40 tysięcy to będzie jak zatańczysz, powiesz wierszyk, oddasz swoje stare auto na złom i masz 5tke dzieci, w innym prxypadku połowa. 

Napisano
2 godziny temu, iwik napisał(a):

Bajki jakieś. Z dopłat na używane już się wycofali z tego co czytałem. 

A na nowe pewnie też te 40 tysięcy to będzie jak zatańczysz, powiesz wierszyk, oddasz swoje stare auto na złom i masz 5tke dzieci, w innym prxypadku połowa. 

Ostatnie info jakie wyszło było z sierpnia, jeszcze były używki. Masz świeższe?

Napisano
W dniu 4.10.2024 o 16:14, Ralph78 napisał(a):

Niezła próbka jak ktoś kupił za prawie 300 to wyszło że frajer.

Napisano
4 minuty temu, wujek napisał(a):

Niezła próbka jak ktoś kupił za prawie 300 to wyszło że frajer.

Takie życie. Tak jak ktoś nie kupił mieszkania ileś lat temu to też frajer:phi: Bez ryzyka nie ma zabawy:old:

Napisano
Teraz, Ralph78 napisał(a):

Takie życie. Tak jak ktoś nie kupił mieszkania ileś lat temu to też frajer:phi: Bez ryzyka nie ma zabawy:old:

Niekoniecznie to pokazuje że dopłaty są niepotrzebne i że producenci na elektrykach mają ogromną marżę. 

Napisano
Teraz, wujek napisał(a):

Niekoniecznie to pokazuje że dopłaty są niepotrzebne i że producenci na elektrykach mają ogromną marżę. 

Zgadza się, tak samo jak jestem przeciwny dopłatom do mieszkań. Podobne sytuacje.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Ralph78 napisał(a):

Zgadza się, tak samo jak jestem przeciwny dopłatom do mieszkań.

ejj to bym nie mial 4 mieszkan :jem:

ustawiaj sobie tam prawo w swoim kraju ;]

Napisano
5 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

ejj to bym nie mial 4 mieszkan :jem:

ustawiaj sobie tam prawo w swoim kraju ;]

Tu też są dopłaty, socjal rozbuchany gorzej niż w Polsce.

Edytowane przez Ralph78

Napisano
8 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

GT kupowali za 350+ ;) 

To już trzeba być fanem marki :phi: 

Napisano
5 godzin temu, wujek napisał(a):

To już trzeba być fanem marki :phi: 

Tesle, Merce i inne BMW też kupowali na górce, także fanclubów drogich zakupów jest więcej 😄 

Napisano
1 godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Tesle, Merce i inne BMW też kupowali na górce, także fanclubów drogich zakupów jest więcej 😄 

Jak to z nowościami trzeba płacić więcej.