Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maras jest zle

Featured Replies

Napisano

Wkurzyłem się @maras77 że w EV się wykorzystuje tylko 60% baterii i ja teraz ładuje do 100% :panic: i to po mieście. Obys nie trafil na moja teselke ;]

A nie zaraz, minimalny wiek auta u ciebie do zakupu to 25 lat ;l

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Wkurzyłem się @maras77 że w EV się wykorzystuje tylko 60% baterii i ja teraz ładuje do 100% :panic: i to po mieście. Obys nie trafil na moja teselke ;]

A nie zaraz, minimalny wiek auta u ciebie do zakupu to 25 lat ;l

Dobra, to ja napiszę coś zupełnie serio.

Wczoraj naładowałem moją teslę do 100% :(

Pojechałem do Częstochowy i wróciłem jakbym jechał spaliniakiem ;]

Bez ładowania, sikania i cholera wie czego.

Wróciłem do domu, podłączyłem na godzinę, bo myslałem że to koniec jazd na ten dzień.

Niestety okazało się, że musiałem jechać jeszcze do Wawy coś załatwić, później jeszcze do Piaseczna. A i tak zostało jeszcze 60km zasięgu :hehe:

Do Cz-wy niestety na pogrzeb :(

BTW, fajne estymacje Tesla robi. Jechałem do Cz-wy mocno pod wiatr, wiatraki dosłownie się kręciły jak przy huraganie, wiatr w mordę. Wyskoczyło info, że dojadę na miejsce z baterią 41%. Dojechałem z 47%.

Jak uruchomiłem auto i ustawiłem navi w drugą stronę, to auto chyba wiedziało że będzie z wiatrem, bo pokazało, że dojadę z baterią 10% (czyli zakładało, że tylko 37% tylko  zużyję), dojechałem z 11%

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Wróciłem do domu, podłączyłem na godzinę, bo myslałem że to koniec jazd na ten dzień.

Niestety okazało się, że musiałem jechać jeszcze do Wawy coś załatwić, później jeszcze do Piaseczna. A i tak zostało jeszcze 60km zasięgu :hehe:

Tak jak pisałem. Z najgorszego EV przesiadłeś się do najlepszego w najlepszej wersji. 🤠

Napisano
18 minut temu, HelixSv napisał(a):

Tak jak pisałem. Z najgorszego EV przesiadłeś się do najlepszego w najlepszej wersji. 🤠

eGolferek jest fajniejszy ;)

Nadal to podstawowe źródło poruszania się. Serio.

Tylko w trasy to wiadomo. Ale on dla tego celu nie był kupowany.

Napisano

BTW, fajne estymacje Tesla robi. Jechałem do Cz-wy mocno pod wiatr, wiatraki dosłownie się kręciły jak przy huraganie, wiatr w mordę. Wyskoczyło info, że dojadę na miejsce z baterią 41%. Dojechałem z 47%.

Jak uruchomiłem auto i ustawiłem navi w drugą stronę, to auto chyba wiedziało że będzie z wiatrem, bo pokazało, że dojadę z baterią 10% (czyli zakładało, że tylko 37% tylko  zużyję), dojechałem z 11%

To wszystko nie jest prawdą ! Kłamiesz jak fanatyk ! :hehe: ;] Tesla zawyża zasięgi !  itd. itd.

Napisano
15 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

A nie zaraz, minimalny wiek auta u ciebie do zakupu to 25 lat

Prawda i nieprawda zarazem: punciaka kupiłem nowego w salonie.  A następny samochód kupie, jak się punto zepsuje, więc za 25 lat :hehe:

Napisano
W dniu 29.09.2024 o 16:12, HanYs napisał(a):

Tesla zawyża zasięgi !  itd. itd.

Zauważę, że fakt precyzyjnego oszacowania stanu baterii na trasie nie ma nic wspólnego z rozbieżnością pomiędzy deklarowanym przez producenta a rzeczywistym zasięgiem. Wykorzystanie jego posta właśnie jako argumentu w dyskusji nad zasięgami jest bliższe fanatyzmowi właśnie, bo post ten był po prostu na inny temat.

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał(a):

Zauważę, że fakt precyzyjnego oszacowania stanu baterii na trasie nie ma nic wspólnego z rozbieżnością pomiędzy deklarowanym przez producenta a rzeczywistym zasięgiem. Wykorzystanie jego posta właśnie jako argumentu w dyskusji nad zasięgami jest bliższe fanatyzmowi właśnie, bo post ten był po prostu na inny temat.

Oczywiście. 😂

Wiele razy pisałeś o tym jako wybitny ekspert ! 

Rządowa organizacja EPA która testuje auta w USA to fanatycy którzy nie mają pojęcia o czym mówią.

Napisano
36 minut temu, HanYs napisał(a):

Oczywiście. 😂

Wiele razy pisałeś o tym jako wybitny ekspert ! 

Rządowa organizacja EPA która testuje auta w USA to fanatycy którzy nie mają pojęcia o czym mówią.

Nadal próbujesz kpić i pisać nie na temat, podobnie jak w odpowiedzi na post @kravitz. Mi się wydaje, że sam fakt precyzyjnego szacowania przez Teslę zasięgu i stanu baterii jest już wystarczającą zaletą, nie musiałeś na siłę do tego dorabiać czegoś, czego tam nie napisano. A teraz próbujesz się do mnie przyczepić ad personam oraz powołujesz się na EPA. My też mamy rządowe standardy WLTP, które działają jak działają - nikt przy zdrowych zmysłach się nie próbuje na nie powoływać w odniesieniu do rzeczywistych wartości. Tu wyżej masz jakąś obserwację z realnego świata, niepotrzebnie w to EPA mieszasz.

Napisano
22 minuty temu, Ryb napisał(a):

Nadal próbujesz kpić i pisać nie na temat, podobnie jak w odpowiedzi na post @kravitz. Mi się wydaje, że sam fakt precyzyjnego szacowania przez Teslę zasięgu i stanu baterii jest już wystarczającą zaletą, nie musiałeś na siłę do tego dorabiać czegoś, czego tam nie napisano. A teraz próbujesz się do mnie przyczepić ad personam oraz powołujesz się na EPA. My też mamy rządowe standardy WLTP, które działają jak działają - nikt przy zdrowych zmysłach się nie próbuje na nie powoływać w odniesieniu do rzeczywistych wartości. Tu wyżej masz jakąś obserwację z realnego świata, niepotrzebnie w to EPA mieszasz.

Ahaaaaa…. 😂

Wytłumacz Nam malutkim co oznacza “estimated by EPA/WLTP”.

To jest głównie przytaczane przez narzekających, że auto tyle nie przejeżdża.

Drugie pytanie czy widziałeś ekran zużycia energii w Tesli i co tam przeczytałeś?  

Napisano
15 minut temu, HanYs napisał(a):

Ahaaaaa…. 😂

Wytłumacz Nam malutkim co oznacza “estimated by EPA/WLTP”.

To jest głównie przytaczane przez narzekających, że auto tyle nie przejeżdża.

Drugie pytanie czy widziałeś ekran zużycia energii w Tesli i co tam przeczytałeś?  

Widziałem post @kravitz. Jest w nim napisane, że Tesla nieźle szacuje zużycie energii na trasie. Wniosek, jaki z tego można wyciągnąć, to że Tesla nieźle szacuje zużycie energii na trasie. Tylko tyle i aż tyle. Resztę sam wymyśliłeś i bohatersko próbujesz tego bronić.

Edytowane przez Ryb

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

Widziałem post @kravitz. Jest w nim napisane, że Tesla nieźle szacuje zużycie energii na trasie. Wniosek, jaki z tego można wyciągnąć, to że Tesla nieźle szacuje zużycie energii na trasie. Tylko tyle i aż tyle. Resztę sam wymyśliłeś i bohatersko próbujesz tego bronić.

Nic nie wymyśliłem. Naśmiewam się z bredni wypisywanych w tym temacie w innych wątkach.

Napisano
9 minut temu, HanYs napisał(a):

Nic nie wymyśliłem. Naśmiewam się z bredni wypisywanych w tym temacie w innych wątkach.

A to nie wiem, nie znam się. Mi się akurat podoba, że Tesla nieźle szacuje zużycie energii w trasie i uważam, że to fajnie.

:ok:

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

No nieźle szacuje, biorąc pod uwagę dane chyba z netu o aktualnych warunkach.

Jednak chciałem też pokazać, że traska 200 w jedną i tyle samo w drugą, nie jest jakimś tam problemem, nawet po ekspresówce.

A nawet jakby zabrakło kilowatogodzin po drodze, bo na trasie 200km jest conajmniej kilka szybkich ładowarek i na jednej z nich pewnie bym spędził podpięty maks 5min, plus czas potrzebny na zjechanie i podpięcie oczywiście.

Tak, nie jest to traska do Chorwacji, ale nie można powiedzieć że to jest blisko.

I taka trasa, bym powiedział że elektrykiem już jest wygodniejsza niż np na LPG, bo zatankuję przed podróżą wygodnie w nocy w domu, a po trasie nie tankuje wcale lub tankuje tak samo szybko jak LPG.

Z samochodów które miałem na LPG tak w ogóle, to tylko Daewoo Nubira by ten odcinek przejechała w te i nazad na pełnym baku ;)

Wszystkie pozostałe to 300km maks były. Wiem że są większe baki, ale ja nigdy jakoś większego nie miałem, a auto na LPG miałem jednak kilka.

Napisano
47 minut temu, kravitz napisał(a):

Jednak chciałem też pokazać, że traska 200 w jedną i tyle samo w drugą, nie jest jakimś tam problemem, nawet po ekspresówce.

A nawet jakby zabrakło kilowatogodzin po drodze, bo na trasie 200km jest conajmniej kilka szybkich ładowarek i na jednej z nich pewnie bym spędził podpięty maks 5min, plus czas potrzebny na zjechanie i podpięcie oczywiście.

Przekonałeś mnie, rozglądam się za EV.

;]

Napisano

Tak, nie jest to traska do Chorwacji, ale nie można powiedzieć że to jest blisko.
I taka trasa, bym powiedział że elektrykiem już jest wygodniejsza niż np na LPG, bo zatankuję przed podróżą wygodnie w nocy w domu, a po trasie nie tankuje wcale lub tankuje tak samo szybko jak LPG.
Z samochodów które miałem na LPG tak w ogóle, to tylko Daewoo Nubira by ten odcinek przejechała w te i nazad na pełnym baku [emoji6]
Wszystkie pozostałe to 300km maks były. Wiem że są większe baki, ale ja nigdy jakoś większego nie miałem, a auto na LPG miałem jednak kilka.

Teraz wsiąść do jakiego EV w budzie dużego Suva z 4x4 przy obecnych temp za oknem (format mode on) bez jachtu na haku czy 17rowerow na dachu (format mode off) i powtórz ten wynik

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
40 minut temu, ppmarian napisał(a):

Teraz wsiąść do jakiego EV w budzie dużego Suva z 4x4

Każdy ma tam jakies swoje potzeby. Rozumiem że w EV to jest ograniczenie.

Dla mnie Tesla Y jest juz autem za dużym, kupiona bo żona chciała i tylko pod potrzeby rosnącego syna.

Następne auto będzie na pewno mniejsze, chociaż może być 4x4

Zwyczajnie źle się czuję wożąc powietrze.

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Teraz wsiąść do jakiego EV w budzie dużego Suva z 4x4 przy obecnych temp za oknem (format mode on) bez jachtu na haku czy 17rowerow na dachu (format mode off) i powtórz ten wynik

W weekend planuję zrobić jakieś 1000 km Teslą Y. Dam znać jak poszło.

Napisano
13 minut temu, slawekw napisał(a):

W sumie to mi się przypomniało gdzie pierwszy raz widziałem Teslę X. Ta chyba już jest duża, czy nie kwalifikuje się?

Jakieś 4-5 lat temu zobaczyłem ją zaparkowaną pod hotelem. Styczeń albo luty, bo to były warszawskie ferie zimowe. Tesla była na rejestracji ZS (nie wiem dlaczego pamiętam), ale oczywiście nie oznacza to że była ze Szczecina. Mógł być jakiś leasing.

Stała na parkingu hotelowym o tutej ;)

https://maps.app.goo.gl/wz9u1woehNU51qri8

Nie wiem czy to odpowiednio daleko ;]

Napisano
12 minut temu, kravitz napisał(a):

W sumie to mi się przypomniało gdzie pierwszy raz widziałem Teslę X. Ta chyba już jest duża, czy nie kwalifikuje się?

Jakieś 4-5 lat temu zobaczyłem ją zaparkowaną pod hotelem. Styczeń albo luty, bo to były warszawskie ferie zimowe. Tesla była na rejestracji ZS (nie wiem dlaczego pamiętam), ale oczywiście nie oznacza to że była ze Szczecina. Mógł być jakiś leasing.

W ubieglym tygodniu widzialem Skode Enyaq na blachach z Norwegii zaparkowana w Saint Tropez ;]

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

W ubieglym tygodniu widzialem Skode Enyaq na blachach z Norwegii zaparkowana w Saint Tropez ;]

To jest pierwsze co chciałem sprawdzić, jak przeczytałem powyższą wiadomość ;]

image.png.a02c9769837ad3be9267ed8ca249536c.png

Napisano
  • Autor
21 minut temu, kravitz napisał(a):

Ja 3 dni temu widzialem tesle Y zaparkowana w outlet piaseczno na blachach WN :jem:

Napisano
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

Ja 3 dni temu widzialem tesle Y zaparkowana w outlet piaseczno na blachach WN :jem:

Tych Y u mnie jeździ tyle, że sprawdzam po tablicach czy to nie żona jedzie :hehe:

Kurefa, wszystkie białe ;]

Napisano

Jak ja dałem radę w okolicach 2000 roku na lpg zrobić ponad 7,5kkm na objazdówce Europy to chyba też dasz dare

Ale trzymam kciuki !

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Ale trzymam kciuki !

i po co takie zlosliwosci na naszym pieknym kaciku EV ? ;]

Napisano
W dniu 1.10.2024 o 15:22, kravitz napisał(a):

Zaczynasz brzmieć jak jakiś elektryczny przegryw, a nie rasowy spalinowy pogromca szos 😎 ;]

Napisano
Jeździłeś kiedyś Toyotą EV? ;]

Albo dużym wygodnym suvem z dieslem ?

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Jeździłeś kiedyś Toyotą EV? ;]

Jakbym dostał takie auto z korpo to zaraz by poleciało wypowiedzenie ;]

Napisano

Jakbym dostał takie auto z korpo to zaraz by poleciało wypowiedzenie ;]

Współczuję Ci roboty jeśli trzymasz się jej tylko z powodu corpowozidla

Napisano
  • Autor
27 minut temu, ppmarian napisał(a):

wszystko jest idealne ale sa pewne granice ponizania pracownika :lol:

Napisano

wszystko jest idealne ale sa pewne granice ponizania pracownika :lol:

Wątpię w to “wszystko jest idealnie” jak szukasz wspólnika do abonamentu do karty GW… [emoji23]

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, ppmarian napisał(a):

Wątpię w to “wszystko jest idealnie” jak szukasz wspólnika do abonamentu do karty GW… emoji23.png

nie jezdze prywatnie za kase pracodawcy, nie oszukuje pracodawcy i us :jem:

Napisano

Z samochodów które miałem na LPG tak w ogóle, to tylko Daewoo Nubira by ten odcinek przejechała w te i nazad na pełnym baku ;)

Ja cupra w obie strony na trasie 400km

moglbym na jednym tankowaniu nie dojechać przy sprzyjających warunkach :phi: także imo nieźle. 

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Generalnie nie ale jakby mnie kioskiem uszczęśliwi na siłę to tak średnio bym

powiedział tak średnio. 

Napisano

Taki opis przekonuje nawet mnie, w sumie nie zakładałem że można zrobić 400km bez ładowania. Do tego dla mnie serio dużym plusem jest ładowanie w domu i brak konieczności zjeżdżania na stację. Bo czy ja zrobię te 400 km jednym ciągiem spalinowym, czy nie, to i tak kiedyś zatankować poza domem muszę. 

Tutaj już odpada stacja, można powoli tak planować żeby auto ładowało się w domu i większość tras zaliczyć w ten sposób. 

Napisano
Generalnie nie ale jakby mnie kioskiem uszczęśliwi na siłę to tak średnio bym
powiedział tak średnio. 

Darowanemu koniowi ? Z nolimit kartą “paliwowa” ?

Nieźle tam się w warszawce poprzewracało w …. No nieźle - szacun !

Napisano

nie jezdze prywatnie za kase pracodawcy, nie oszukuje pracodawcy i us :jem:

Tak 🫣[emoji106]
szczególnie ta wzmianka o -100%vat [emoji6]

357013654ca7453ade33172b7a163674.jpg

Napisano
1 godzinę temu, bizz napisał(a):

Taki opis przekonuje nawet mnie, w sumie nie zakładałem że można zrobić 400km bez ładowania. Do tego dla mnie serio dużym plusem jest ładowanie w domu i brak konieczności zjeżdżania na stację. Bo czy ja zrobię te 400 km jednym ciągiem spalinowym, czy nie, to i tak kiedyś zatankować poza domem muszę. 

Tutaj już odpada stacja, można powoli tak planować żeby auto ładowało się w domu i większość tras zaliczyć w ten sposób. 

eGolfem przejechałem już ponad 50kkm, Teslą jak do tej pory niecałe 4kkm.

Ładowałem auto na mieście pewnie mniej niż 10x. I to licząc z 2-3x na darmowym Lidlu ;]

Ładujesz się w domu lub w punkcie docelowym, np w hotelu w którym śpisz ;]

Latanie międzynarodówek w moim przypadku by powodowało już koczowanie przy ładowarkach, ale, tutaj przyznam, do tego celu do tej pory miałem spalinówkę.

Napisano
W dniu 2.10.2024 o 08:46, kravitz napisał(a):

W maju widziałem Teslę 3 na polskich rejestracjach w Cannes.

:O

Napisano
W dniu 2.10.2024 o 09:01, kravitz napisał(a):

To jest pierwsze co chciałem sprawdzić, jak przeczytałem powyższą wiadomość ;]

image.png.a02c9769837ad3be9267ed8ca249536c.png

IMO w 25 dni nie daliby rady, na pewno to byli jacyś ekspaci.

;l

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Tak 🫣emoji106.png
szczególnie ta wzmianka o -100%vat emoji6.png

357013654ca7453ade33172b7a163674.jpg

Followers :panic:

Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Darowanemu koniowi ? Z nolimit kartą “paliwowa” ?

Nieźle tam się w warszawce poprzewracało w …. No nieźle - szacun !

Jak komuś potrzebne dwa auta to super. Ale jakbym miał jeździć czymś co mi nie pasuje to tak średnio.

Napisano

eGolfem przejechałem już ponad 50kkm, Teslą jak do tej pory niecałe 4kkm.

Ładowałem auto na mieście pewnie mniej niż 10x. I to licząc z 2-3x na darmowym Lidlu ;]

Ładujesz się w domu lub w punkcie docelowym, np w hotelu w którym śpisz ;]

Latanie międzynarodówek w moim przypadku by powodowało już koczowanie przy ładowarkach, ale, tutaj przyznam, do tego celu do tej pory miałem spalinówkę.

Ja patrzę pod kątem służbówki, czyli 2-3 razy w tygodniu trasy po Polsce, najróżniejsze. Czasem 400, czasem 700, rzadko hotele bo z wiekiem ciągnie mnie już do domu nawet kosztem zmęczenia. 

Napisano
2 minuty temu, bizz napisał(a):

Ja patrzę pod kątem służbówki, czyli 2-3 razy w tygodniu trasy po Polsce, najróżniejsze. Czasem 400, czasem 700, rzadko hotele bo z wiekiem ciągnie mnie już do domu nawet kosztem zmęczenia. 

Służbówkę chcesz w domu ładować?

Ja nie widzę scenariusza że służbówka i elektrykiem, gdzie masz jeździć długie trasy.

Jakas dyrektorska jako bonus to tak. I tak trzeba się do biura bujnąć, tam masz słupek do ładowania.

W traski bym brał wózek na gnojówkę ;]

Napisano
48 minut temu, kravitz napisał(a):

Służbówkę chcesz w domu ładować?

Ja nie widzę scenariusza że służbówka i elektrykiem, gdzie masz jeździć długie trasy.

Jakas dyrektorska jako bonus to tak. I tak trzeba się do biura bujnąć, tam masz słupek do ładowania.

W traski bym brał wózek na gnojówkę ;]

Nie mam diesla i całe szczęście, jak zajebiście by ten diesel nie był wyciszony to zawsze czułem ulgę jak przekręcałem kluczyk pod domem i zapadała cisza. Benzynka daje jednak odpocząć uszom.

Teslę rozważałem jako pewnego rodzaju gratis od firmy, dalej rozważam. Musiałbym ją sam ładować, ale po 3-4 latach byłaby już moja. Z nadwyżkami z foto które teraz mam nie powinno być źle, czekam aż ogłoszą dopłaty i jak to konkretnie będzie wyglądać, bo gdybym kupował to roczną albo demo. 

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, bizz napisał(a):

swietny pomysl, tankowac firmowe auto prywatnym tanim pradem ;]

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bizz napisał(a):

Teslę rozważałem jako pewnego rodzaju gratis od firmy

BEdziemy w jednym klubie :jem:

Napisano
9 godzin temu, bizz napisał(a):

Tylko jest jeden warunek konieczny - trzeba mieć dom lub mieszkanie z ładowarką, a nie mieszkanie w bloku z parkowaniem na ulicy.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, maras77 napisał(a):

Tylko jest jeden warunek konieczny - trzeba mieć dom lub mieszkanie z ładowarką, a nie mieszkanie w bloku z parkowaniem na ulicy.

Helol na jakim my forum piszemy ? ;]