Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DIY/SV temat, czyli montaż listwy/taśmy led z tyłu TV

Featured Replies

Napisano

Kupiłem nowy TV i chciałem, jak zwykle w moim gabinecie, zrobić sobie podświetlenie z tyłu TV taśmą led, ale ten skurkowaniec ma lekko ciepłą obudowę i tym razem taśma się odkleja. Zanim użyję czegoś na stale i chemicznie spajającego z obudową, to stwierdziłem, że spytam o patenty, jakie macie do tego celu. Może jakieś stojaki? Ramki? Uchwyty? Spinki? Albo jakieś lepsze taśmy klejące łatwo odklejane w razie W? Albo jakieś gotowe taśmy/listwy ze sprytnym mocowaniem (tutaj uwaga - RGB i opcjonalnie ze sterowaniem podświetleniem za pomocą muzyki - nie wiem, czy i jak to działa, ale spróbowałbym)?

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Cinek napisał(a):

rozumiem, że to jest sterowane przez jakiś program przez USB, żeby dopasowywać podświetlenie do obrazu? Fajna rzecz, ale to nie rozwiązuje problemu montażu.

Napisano
5 godzin temu, Olleo napisał(a):

rozumiem, że to jest sterowane przez jakiś program przez USB, żeby dopasowywać podświetlenie do obrazu? Fajna rzecz, ale to nie rozwiązuje problemu montażu.

Znalazłem opis jak wykonać prawdziwy ambilight, sterowany obrazem. Zainteresowany?

Napisano
  • Autor
47 minut temu, Cinek napisał(a):

Znalazłem opis jak wykonać prawdziwy ambilight, sterowany obrazem. Zainteresowany?

To zależy, ale jeśli to wymaga doktoryzowania się, to nie. Aż tak mi nie jest to potrzebne. Wiem, że są gotowe zestawy z jakąś kamerką, ale też się nie wczytywałem.

Napisano
29 minut temu, Olleo napisał(a):

To zależy, ale jeśli to wymaga doktoryzowania się, to nie. Aż tak mi nie jest to potrzebne. Wiem, że są gotowe zestawy z jakąś kamerką, ale też się nie wczytywałem.

Bez kamerki, dużo lepiej rozwiązane :)

https://peyanski.com/tv-ambient-light-with-raspberry-pi-and-hyperion/#What_is_needed_to_DIY_TV_Ambient_Light

Napisano
  • Autor

No fajne rozwiązanie, ale, tak jak pisałem, nie jest mi to potrzebne. Ja generalnie potrzebuję do oglądania TV w ciemnym pokoju - z światłem za tv zmniejsza się kontrast ekranu w ciemności.

Napisano

Taśmę led kleisz na najtańszą listwę alumniniową, którą wcześniej przyklejasz klejem na gorąco do TV.

Proces w pełni odwracalny.

PS.

Może wymagać ponownego klejenia, jak źle trafisz z ilością kleju,  lub grzejącym się miejscem TV.

Edytowane przez Artur_W_wa

Napisano
W dniu 1.10.2024 o 13:56, Olleo napisał(a):

Kupiłem nowy TV i chciałem, jak zwykle w moim gabinecie, zrobić sobie podświetlenie z tyłu TV taśmą led, ale ten skurkowaniec ma lekko ciepłą obudowę i tym razem taśma się odkleja. Zanim użyję czegoś na stale i chemicznie spajającego z obudową, to stwierdziłem, że spytam o patenty, jakie macie do tego celu. Może jakieś stojaki? Ramki? Uchwyty? Spinki? Albo jakieś lepsze taśmy klejące łatwo odklejane w razie W? Albo jakieś gotowe taśmy/listwy ze sprytnym mocowaniem (tutaj uwaga - RGB i opcjonalnie ze sterowaniem podświetleniem za pomocą muzyki - nie wiem, czy i jak to działa, ale spróbowałbym)?

klej na gorąco nie da rady? parę kleksów zrobić?

Napisano
  • Autor

Taśma się kleju na gorąco nie trzyma, chyba że masz na myśli zrobienie z tego kleju "uchwytów" zachodzących na taśmę, a nie klej pod taśmę?

Napisano
W dniu 1.10.2024 o 12:56, Olleo napisał(a):

3M ma dedykowane taśmy dwustronne do pasków LED, z linii VHB. Kiedyś jak mi odpadały taśmy montowane od spodu szafek to użyłem wspomnianych i problem nigdy nie powrócił.

Napisano

Już kilkakrotnie robiłem w sposób pokazany na zdjęciu.

W pełni odwracalny, bez klejenia do TV czegokolwiek.

20241003_173851.jpg

Napisano
W dniu 1.10.2024 o 13:56, Olleo napisał(a):

Co to za taśmy używałeś? Mam dwustronną przyklejony profil alu do mebli kuchennych. Grzeje się bardziej niż "trochę". Trzyma już ileś lat.

Jak nie tak, to na upartego jakaś prosta konstrukcja mocowana pod Będą. Ale to już rzeźba.

Co do samego systemu - zasilacz 5V, taśma adresowana, esp8266 lub esp32 (lepiej) i mikrofon cyfrowy.

Oprogramowanie WLED w wariancie Sound Reactive wygrywasz kabelkiem USB ze strony.

Na stronie projektu masz schemat połączeń. Można nawet "na pająka" bez lutowania.

W zależności od długości taśmy/mocy możesz ją zasilić bezpośrednio z modułu ESP lub z zasilacza, a z ESP tylko sterować.

Przy bardzo cichym dźwięku, mikrofon może nie reagować - kwestia czułości.

Sam układ do złożenia i uruchomienia "na stole" w godzinę, jeśli nie wiesz co i jak. 

W razie czego pytaj.

Napisano
  • Autor

Pytanie trochę z innej beczki, ale wciąż o taśmie.

Po zmianach wystroju u syna została mi taśma, a raczej zasilacz i sterowanie taśmą, bo taśma jest pocięta, piny na tasmie pourywane przy zdejmowaniu, więc nie do użytku, ale system ma ciekawe sterowanie ze smartfona - apka chińska LSC smart connect i można sobie ustawić ręcznie kolor każdego modułu osobno. Chciałbym do tego dokupić taśmę (tylko bez silikonu), ale nie mogę znaleźć takiej samej. Nie wiem, co to za typ, ale ma dwa rodzaje diód - RGB oraz podwójne białe (ciepła i zimna barwa), 5 pinów opisanych: +25V, DI, CW, WW, GND, szerokość 10mm. Da się taką taśmę dokupić?

image.png

Napisano
  • Autor

Wychodzi mi na to, że to chyba RGBW+CCT 24V, ale znalazłem tylko 12V no i nie wiem, czy sterowanie osobno każdym modułem jest typowe dla tej taśmy, czy to jakiś bardziej uniwersalny ficzer.

Napisano
W dniu 1.10.2024 o 14:20, Cinek napisał(a):

Dokładnie takie coś mam u siebie, z ali za 25 zł 

Dokupiłem kilka szt znajomym i jeden egzemplarz chyba jest trefny - lekko pogorszył się obraz. To wpina się między dekoder, a wejście hdmi w tv. 

Działa świetnie. 

Pasek się nie odkleja mimo ciepłej obudowy. Z wyjątkiem końcówek taśmy. 

Napisano
1 minutę temu, Guzon87 napisał(a):

Dokładnie takie coś mam u siebie, z ali za 25 zł 

Dokupiłem kilka szt znajomym i jeden egzemplarz chyba jest trefny - lekko pogorszył się obraz. To wpina się między dekoder, a wejście hdmi w tv. 

Działa świetnie. 

Pasek się nie odkleja mimo ciepłej obudowy. Z wyjątkiem końcówek taśmy. 

No ale w końcu to jest sterowane obrazem czy dźwiękiem?

Napisano

2 minuty temu, Cinek napisał(a):

No ale w końcu to jest sterowane obrazem czy dźwiękiem?

obydwoma? Jeżeli po hdmi? 

Napisano
W dniu 1.10.2024 o 21:20, Cinek napisał(a):

Zrobiłem sobie do monitora komputerowego na arduino taki ambilight, jest super, polecam. Ale na PC jest łatwiej, bo sterowany z komputera, który wie, co wyświetla.

Napisano
28 minut temu, Kysior napisał(a):

Zrobiłem sobie do monitora komputerowego na arduino taki ambilight, jest super, polecam. Ale na PC jest łatwiej, bo sterowany z komputera, który wie, co wyświetla.

Pokaż link :)

Napisano
8 minut temu, Cinek napisał(a):

Pokaż link :)

Kurcze, to już parę lat działa, nie pamiętam dokładnego linka, ale to było coś takiego:

U mnie na oprogramowanie to Prismatic chyba (w pracy jestem i nie mogę sprawdzić na 100%)

Napisano
22 godziny temu, Kysior napisał(a):

Mój syn wydziergał 'prawdziwego' ambilight na tv. To działało jakoś że była appka na tv zainstalowana i gadała ze sterownikiem na raspberry pi. Ostatnio jak to widziałem to w zasadzie działało jeśli chodzi o kolory, ale był maleńki ćwierćsekundowy lag i pracował nad wyeliminowaniem. Nie znam szczegółów ani statusu projektu, ale zaczął studia i chyba projekt będzie zamrożony ;]

Napisano

Podziwiam, kiedyś jak poczytałem ile z tym roboty, to stwierdzilem, że jestem zbyt leniwy i po prostu kupiłem TV z ambilight. :hehe:

Te wszystkie TV w podobnej cenie to jeden pies dla mnie. 

Napisano
  • Autor
W dniu 2.10.2024 o 12:53, Artur_W_wa napisał(a):

Taśmę led kleisz na najtańszą listwę alumniniową, którą wcześniej przyklejasz klejem na gorąco do TV.

Proces w pełni odwracalny.

PS.

Może wymagać ponownego klejenia, jak źle trafisz z ilością kleju,  lub grzejącym się miejscem TV.

No i tak też zrobiłem. Nie trzyma się dobrze, raczej bym powiedział, że na słowo honoru, bo bardzo łatwo ten klej oderwać i w jednym miejscu musiałem już poprawiać, ale jako tako jest.

Napisano
9 minut temu, Olleo napisał(a):

No i tak też zrobiłem. Nie trzyma się dobrze, raczej bym powiedział, że na słowo honoru, bo bardzo łatwo ten klej oderwać i w jednym miejscu musiałem już poprawiać, ale jako tako jest.

Jak oszczędzałem na kleju i jego temperaturze to też tak miałem.

Jak pozwoliłem się dobrze rozgrzać pistoletowi, to trzyma jak złe, mimo iż oba urządzenia się grzeją.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, Artur_W_wa napisał(a):

Jak oszczędzałem na kleju i jego temperaturze to też tak miałem.

Jak pozwoliłem się dobrze rozgrzać pistoletowi, to trzyma jak złe, mimo iż oba urządzenia się grzeją.

To nie kwestia rozgrzania pistoletu, bo listwa aluminiowa odbiera temperaturę klejowi błyskawicznie. Pewnie by było lepiej, jakbym nawalił kleju na całej długości, ale na telewizor, a nie na listwę, ale nie chciałem upierdzielić całego urządzenia.

Napisano
2 godziny temu, Olleo napisał(a):

To nie kwestia rozgrzania pistoletu, bo listwa aluminiowa odbiera temperaturę klejowi błyskawicznie. Pewnie by było lepiej, jakbym nawalił kleju na całej długości, ale na telewizor, a nie na listwę, ale nie chciałem upierdzielić całego urządzenia.

Kilka większych placków kleju najpierw na TV, powinno rozwiązać problem.

Odtłuściłeś obie powierzchnie ?  

Napisano
  • Autor
29 minut temu, Artur_W_wa napisał(a):

Kilka większych placków kleju najpierw na TV, powinno rozwiązać problem.

Odtłuściłeś obie powierzchnie ?  

oczywiście

Napisano
22 godziny temu, Olleo napisał(a):

Dlatego polecam skorzystać z rozwiązania, które zaproponowałem. Nie brudzi i nie uszkadza TV, jest nieinwazyjne i zapewnia stabilny montaż.

Napisano
  • Autor
Dlatego polecam skorzystać z rozwiązania, które zaproponowałem. Nie brudzi i nie uszkadza TV, jest nieinwazyjne i zapewnia stabilny montaż.
Super, tylko ja nie mam pojęcia, na co ja na tym zdjęciu patrzę

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Napisano
32 minuty temu, Olleo napisał(a):

Super, tylko ja nie mam pojęcia, na co ja na tym zdjęciu patrzę

Może to trochę rozjaśni

TV Led.jpg

20241020_204044.jpg

20241020_204100.jpg

20241020_204106.jpg

Napisano
  • Autor

No w sumie ciekawa koncepcja, dzięki za wytłumaczenie.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Może to trochę rozjaśni

A katowniki to na ślinę?
Napisano
52 minuty temu, Fili_P napisał(a):

A katowniki to na ślinę?

Możesz na ślinę.

Ja zastosowałem taśmę dwustronnie klejącą.