Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dacia Bigster

Featured Replies

Napisano
1 minutę temu, bez napisał(a):

oglądałem 3-5 latki po tym jak uznałem, że za nową: "nie no, tyle to nie" i wszystkie byly zardzewiałe od spodu na szwach karoserii albo były usmarowane biteksem, żeby to ukryć. Oglądałem 5 czy 6 sztuk. Może nie miałem szczęścia. 

Hmmm znawcą nie jestem, ale moja i kolegi z 19 roku jak nowa od spodu, oprócz wspomnianego tłumika środkowego, który faktycznie wyglądał z zewnątrz słabo - był czerwony, ale może też przyczyniłem się do tego jeżdżąc na budowę po polu i może pozdzierałem z niego farbę ;) 

Napisano
Teraz, Camel napisał(a):

Hmmm znawcą nie jestem, ale moja i kolegi z 19 roku jak nowa od spodu, oprócz wspomnianego tłumika środkowego, który faktycznie wyglądał z zewnątrz słabo - był czerwony, ale może też przyczyniłem się do tego jeżdżąc na budowę po polu i może pozdzierałem z niego farbę ;) 

tłumik, jakieś profile trzymające to czy tamto pod podwoziem to wszędzie rdzewieją ale podłoga to jednak nie.

Jak ciągle jeździsz po budowie to piach może wycierać rdze na bieżąco ale oglądałem taką 2021r, po budowie, stała jakiś czas na placu polizingowym i była cała ruda pod spodem... cała!!! 🫣  

Napisano
4 minuty temu, bez napisał(a):

tłumik, jakieś profile trzymające to czy tamto pod podwoziem to wszędzie rdzewieją ale podłoga to jednak nie.

Jak ciągle jeździsz po budowie to piach może wycierać rdze na bieżąco ale oglądałem taką 2021r, po budowie, stała jakiś czas na placu polizingowym i była cała ruda pod spodem... cała!!! 🫣  

Bo te auta czesto robia za woly robocze i nikt tego nie szanuje... Troche inna sytuacja niz jak sobie kupisz nowa i bedziesz wozil dzieciaki do szkoly ;)

Ta druga tak predko nie zardzewieje, a ta pierwsza na siebie zarobi kilka razy i nikt sie tym nie przejmuje.

Napisano
36 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Bo te auta czesto robia za woly robocze i nikt tego nie szanuje... Troche inna sytuacja niz jak sobie kupisz nowa i bedziesz wozil dzieciaki do szkoly ;)

Ta druga tak predko nie zardzewieje, a ta pierwsza na siebie zarobi kilka razy i nikt sie tym nie przejmuje.

Prywatne ogladane przeze mni też nie błyszczały 

Napisano

Duster wzbudza trochę emocji i fajnie, potrzebne są takie auta.

Warto poobcować z nim by wyrobić sobie zdanie i odnieść do własnych doświadczeń i oczekiwań. Ja użytkuję swoje auto o podobnej bryle, które wyjściowo było tak z 2,5 raza droższe więc przeskok jest znaczny ale staram się patrzeć też przez pryzmat tej ceny.

Dacia żony jest jakimś wyższym modelem, więc wyposażenia trochę jest, ale nie topowe bo z tego co widziałem to można mieć sporo więcej, możliwe że ma jakieś ładniejsze wykończenia, duże koła na alu feldze, ekrany co odróżnia od wersji podstawowej i ten modny lakier w podkładzie.

Z elementów z którymi najczęściej obcujemy to jest dosyć dobrze - bardzo fajna, mięciutka i podgrzewana kierownica, miły drążek zmiany biegów, regulowany podłokietnik centralny, fajne przełączniki na konsoli centralnej. Siedzenia z regulacją wysokości, całkiem OK i materiał też nie sprawia wrażenia tandety. Jest też coś co w pemium dużo się płaci - ciemna podsufitka ;)

Boczki drzwi są już mocno plastikowe, przełączniki od lampki do czytania jak z plastiku po starych jogurtach, pokrywa schowka opada bez żadnej sprężynki...

Światła mijania ledowe świecą OK, długie to niestety żarówka i po załączeniu widać jak bardzo zmieniła się technika, bo efekt jest mizerny.

Systemy bezpieczeństwa, elektronika - tutaj to jest tak średnio. O ile w BMW coś działa i nie przeszkadza, to tutaj lepiej wyłączyć. Duży ekran wiesza się, jakość Spotify słabiutka, ale fajnie, że AA działa bezprzewodowo. Może coś softem poprawią, bo ponoć to powszechna przypadłość. Ale na + to są ze cztery gniazda USB C i gniazdo zapalniczki. Fajnie zintegrowane LPG bo wyświetla ilość paliwa i żużycie zależnie na czym się jedzie i można podejrzeć też ilość i zasięg drugiego paliwa.

Resorowanie i prowadzenie zaskakująco dobrze wypadło, spodziewałem się gorszego. Jak dla mnie za lekko chodząca kierownica, ale to już jak kto lubi. Bardzo duży prześwit więc jak ktoś chce mieć SUVa to ten pod tym względem nie udaje.

U siebie mam akustyczne szyby i pewnie o wiele więcej wygłuszenia więc z nieprzyjemnymi dźwiękami jak dla mnie to jest słabo i takie 120 km/h to max by się nie denerwować.

Silniczek zadziwiająco żwawy kręcąc się po wioskach. Szału nie ma ale myślałem, że będzie gorzej.

Ciężko odnieść mi to wszystko do konkurencji cenowej i chyba ciężko o konkurencje patrząc na to, że tam jest blisko 21cm prześwitu i całkiem przestronne wnętrze i bagażnik. Generalnie myślałem, że to będzie większa taczka a źle tak nie jest.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, bez napisał(a):

Prywatne ogladane przeze mni też nie błyszczały 

Czyli jakość Toyoty, znaczy lud to lubi;]

Napisano
9 godzin temu, bez napisał(a):

Ja np. zrobiłem podejście do dustera 4x4 i jak przyszło do szczegółów cena vs wyposażenie to uznałem, że za tą "jakość" to za dużo kasy i dałem sobie spokój. To nie dla mnie.

Ale wielu wybiera jednak dacię i dobrze. Może tak nisko wyceniony samochód zrobi trochę dobrego na rynk

no, taka sama cenę konkurencja oferuje wiecej... wieksze  silniki, jakosc wyjkonania, np tylne nadkola

Napisano

Dacia w 2019/2020 oferowała wiele na tle konkurencji w rozsądnych pieniądzach i sam sie skusiłem i kilku znajomych i było OK.

Obecnie odjechała z cenami i moim zdaniem jest na poziomie SKODY, a skoda w OCTAVIA i SUPERB odjechała wyżej niż VW (z doświadczenia bo kupiłem i kure (tylko ze względu na rabat w wyskości pracowniczego)  i pancerwagena w tym roku).

Toyota po obecnych rabatach ma super skrojoną oferte i brałbym w leasing (ale działaność mam zawieszoną), bo nie chciałbym się bujać ze sprzedażą po 5 latach (co prawda ostatnia toyka e12 po 6 latach sprzedała się od strzała, ale była od spodu ruda - i bez oględzin poszła :) ).

Napisano
22 godziny temu, Camel napisał(a):

Obecnie odjechała z cenami i moim zdaniem jest na poziomie SKODY

ale jakiej Skody konkretnie? Najtańszy Duster z napędem 4x4 kosztuje 110 tys. Ile kosztuje najtańsza Skoda z napędem 4x4? Bo w Octavii go już nie ma. To będzie superb za jakieś 250k?

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

ale jakiej Skody konkretnie? Najtańszy Duster z napędem 4x4 kosztuje 110 tys. Ile kosztuje najtańsza Skoda z napędem 4x4? Bo w Octavii go już nie ma. To będzie superb za jakieś 250k?

Odrzuć 4x4 i już można porównać. Pewnie z 10% dusterow kupują 4x4 a już na pewno nie fizole. 

Napisano

Witam,

Dacia, analogicznie do Skody i ich modelu Kodiaq - wlasnie wypuszcza wieksza wersje swojego best-seller’a Duster.

Samochod jest zblizony wymiarami wlasnie do Kodiaq’a i to jest zapewne glowny konkurent Bigster’a, w tym segmencie aut budzetowych.

W/g mnie wlasnie Bigster - jak i Duster - stanie sie hitem sprzedazy.

Ile odbierze Klientow np: Skodzie (bezposrednia konkurencja w segmencie aut budzetowych) - czas pokaze!

Zrodlo:

https://www.money.pl/gospodarka/tania-nie-lubie-tego-slowa-wiceprezes-dacii-mowi-o-przepisie-na-auta-7079813889895008a.html

IMG_1692.webp

Edytowane przez Michal_O

Napisano
15 minut temu, Michal_O napisał(a):

Witam,

Dacia, analogicznie do Skody i ich modelu Kodiaq - wlasnie wypuszcza wieksza wersje swojego best-seller’a Duster.

Samochod jest zblizony wymiarami wlasnie do Kodiaq’a i to jest zapewne glowny konkurent Bigster’a, w tym segmencie aut budzetowych.

W/g mnie wlasnie Bigster - jak i Duster - stanie sie hitem sprzedazy.

Ile odbierze Klientow np: Skodzie (bezposrednia konkurencja w segmencie aut budzetowych) - czas pokaze!

Zrodlo:

https://www.money.pl/gospodarka/tania-nie-lubie-tego-slowa-wiceprezes-dacii-mowi-o-przepisie-na-auta-7079813889895008a.html

IMG_1692.webp

Skoda to już nie auta budżetowe. Może wykonanie tak , ale cena już nie.

Edytowane przez sdss

Napisano
13 minut temu, sdss napisał(a):

Skoda to już nie auta budżetowe. Może wykonanie tak , ale cena już nie.

Poza tym to nie jest konkurencja dla Kodiaqa, bardziej Duster z większym bagażnikiem. 

Napisano
16 godzin temu, wujek napisał(a):

Odrzuć 4x4 i już można porównać. Pewnie z 10% dusterow kupują 4x4 a już na pewno nie fizole. 

ale dlaczego mam odrzucić jak właśnie takie auto bym chciał po Astrze? Żeby miało 4x4 i było możliwie tanie.

Kilometr obok mojego domu jest budowa wiaduktu nad linią kolejową. W dzień roboczy jest tam ruch jak w ulu, mnóstwo ludzi w kaskach, kamizelkach, maszyn budowlanych, ciężarówek. I tony błota. A oprócz tego osobówki z których jakieś 3/4 to Dustery. Uwalone błotem po dach, pewnie odrapane z każdej strony, ale przez błoto nie widać. Ten najnowszy Duster ma większe ekrany i jest bardziej ucywilizowany dla ludu, ale nadal na takie budowy raczej nie ma konkurencji, a już na pewno nie w żadnej Skodzie. I właśnie to raczej nie fizole go głównie kupują tylko takie Budimexy czy inne Skanskie.

Napisano
30 minut temu, maro_t napisał(a):

ale dlaczego mam odrzucić jak właśnie takie auto bym chciał po Astrze? Żeby miało 4x4 i było możliwie tanie.

Kilometr obok mojego domu jest budowa wiaduktu nad linią kolejową. W dzień roboczy jest tam ruch jak w ulu, mnóstwo ludzi w kaskach, kamizelkach, maszyn budowlanych, ciężarówek. I tony błota. A oprócz tego osobówki z których jakieś 3/4 to Dustery. Uwalone błotem po dach, pewnie odrapane z każdej strony, ale przez błoto nie widać. Ten najnowszy Duster ma większe ekrany i jest bardziej ucywilizowany dla ludu, ale nadal na takie budowy raczej nie ma konkurencji, a już na pewno nie w żadnej Skodzie. I właśnie to raczej nie fizole go głównie kupują tylko takie Budimexy czy inne Skanskie.

Na budowach latają jakieś tanie 4x4 w sensie woły robocze. Wśród fizoli w PL oprócz Koreancow i Japoncow króluje Duster zakładam że na codzień 4x4 jest im niepotrzebne a kierują się modą na suv. 

Napisano

Połączcie tematy.

Napisano
49 minut temu, maro_t napisał(a):

Skanska z Polski parę lat temu się wycofała. ;) Tzn nie bawi się już w generalne wykonawstwo.

Edytowane przez awruK

Napisano
W dniu 11.10.2024 o 08:06, bizz napisał(a):

Nie jestem jakimś znowu ekspertem, ale wychodzi mi z tego 13.3 l/100km ;]

no tak ;] 

kazde tankowanie minimum tyle 

• 5 miesięcy później...
Napisano

Pierwszy w PL? Mam mieszane uczucia. Z jednej strony mało, z drugiej drogo ale święty spokój na parę lat (oby).

Napisano
7 godzin temu, gsdfglkih napisał(a):

Pierwszy w PL? Mam mieszane uczucia. Z jednej strony mało, z drugiej drogo ale święty spokój na parę lat (oby).

czego mało i w porównaniu z czym drogo? Jakie inne 4x4 tej wielkości w tej cenie?

Napisano
35 minut temu, maro_t napisał(a):

czego mało i w porównaniu z czym drogo? Jakie inne 4x4 tej wielkości w tej cenie?

nowe znaleźć owszem będzie trudno.... używane auto w dobrym stanie może się okazać bardzo kuszącym wyborem (alternatywnym).

W moim przypadku konfigurator pokazuje mi 140k PLN więc tak ..... a 4x4 nie bardzo potrzebne (akurat mi), co więcej to takie 4x4 tylko z nazwy chyba bo biorąc pod uwagę te nagranie to chyba nie bedzie takie prawdziwe 4x4 tylko jakies hybrydowe?

Edytowane przez gsdfglkih

Napisano
2 minuty temu, gsdfglkih napisał(a):

nowe znaleźć owszem będzie trudno.... używane auto w dobrym stanie może się okazać bardzo kuszącym wyborem (alternatywnym).

W moim przypadku konfigurator pokazuje mi 140k PLN więc tak ..... a 4x4 nie bardzo potrzebne (akurat mi), co więcej to takie 4x4 tylko z nazwy chyba bo biorąc pod uwagę te nagranie to chyba nie bedzie takie prawdziwe 4x4 tylko jakies hybrydowe?

po pierwsze, porównywanie nowych z używanymi nie ma sensu. W ten sposób można znaleźć uzasadnienie zakupu dowolnego innego auta.

po drugie, Duster i Bigster z silnikiem 1.2 130KM ma prawdziwy "mechaniczny" napęd 4x4. Ten elektryczny ma być w wersji hybrydowej.

Napisano
7 minut temu, maro_t napisał(a):

po drugie, Duster i Bigster z silnikiem 1.2 130KM ma prawdziwy "mechaniczny" napęd 4x4. Ten elektryczny ma być w wersji hybrydowej.

OK. nie zrozumiałem widocznie nagrania. dzięki za info.