Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładowarka samochodowa podtrzymująca akumulator

Featured Replies

Napisano

Mam auto którego praktycznie nie używam. Stoi w garażu nieocieplanym i często jest problem z rozładowanym akumulatorem. Chciałbym kupić jakąś ładowarkę która właśnie pozwoliłaby utrzymać aku w pełni sprawny nawet bez odpalania auta przez kilka miesięcy🫣.

Napisano

Zdejmuj klemę a akumulatora na czas postoju ewentualnie zamontuj hebel.

Zostawianie bez nadzoru na kilka miesięcy jakiegoś urządzenia wpiętego do sieci niesie jednak jakieś ryzyko plus zużycie energii i samego akumulatora...

Napisano
4 minuty temu, Mr_Hyde napisał(a):

Mam auto którego praktycznie nie używam. Stoi w garażu nieocieplanym i często jest problem z rozładowanym akumulatorem. Chciałbym kupić jakąś ładowarkę która właśnie pozwoliłaby utrzymać aku w pełni sprawny nawet bez odpalania auta przez kilka miesięcy🫣.

To kup - w czym problem? Większość ładowarek ma teraz funkcję podtrzymania, zaczynając od tych z Lidl'a. 

Napisano

Są dwie drogi :

Jakikolwiek prostownik elektroniczny  plus programator w gniazdko, ustawiasz sobie np że włącza się na 48h co 2 tygodnie. Jedynym krytycznym parametrem będzie jego zwrotny pobór prądu z akumulatora gdy jest odłączony od sieci.

wersja nr 2 :

Prostownik który ma podtrzymanie na poziomie 12,7V, wtedy można zostawić bez obaw na wiele tygodni.

Ja mogę polecić CTEK MXS 5.0 - ma kompensację temperaturową plus przechodzi w tryb podtrzymania na poziomie 12.7v a nie jak większość ładowarek 13.5-14.0 V

Napisano

Najprościej to wyjąć z samochodu i podłączyć jakieś inteligentne gniazdko. Włączysz go sobie 4h przed planowanym przyjazdem. Takie bez nadzoru wpięte do sieci to tak średnio bym powiedział.

Napisano

14750752171 z alle....

Ten i jego klony po zakończeniu ładowania podtrzymują impulsowo aku.

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Napisano
5 godzin temu, Mr_Hyde napisał(a):

Zainstaluj hebel między klemą a aku. Chwila roboty a szybko odcina się zasilanie. Ja tak mam w aucie weekendowym, co potrafi stać tygodniami poza sezonem. Od 3lat nigdy nie miałem problemu z odpaleniem.

Napisano

Dla zainteresowanych, tak wygląda podtrzymanie napięcia w Ctek Mxs 5.0 zostawionym na kilka dni.

1cm na osi to mniej więcej 24h

Faza VII, widać kompensację temperaturową i napięcie zmienia się od 13,7v do 14,0v. 

Faza VIII, załączyła się 2 października mniej więcej po 7 dniach fazy VII, widać że ładowarka stara trzymać się jedynie 12,7-12,8v i testuje akumulator czy jest w 100% naładowany.

Screenshot_20241021_201212.jpg.5aa456420c9161cd873cc1094c7dfb7b.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 14.10.2024 o 13:58, Piotrus napisał(a):

Ja mogę polecić CTEK MXS 5.0 - ma kompensację temperaturową plus przechodzi w tryb podtrzymania na poziomie 12.7v a nie jak większość ładowarek 13.5-14.0 V

Również polecam, szczególnie że ma opcje fajnych złączek i przejściówek dla ładowania przez zapalniczkę albo montażu adaptera do akumulatora i ładowania przez bardzo wygodne szybkozłącze. Ładuje zwykłe ołowiaki jak i AGMy, ma opcje ratowania akumulatora i jak napisane wyżej fajnego podtrzymania co jest super na zimę. 

:oki:

Napisano
W dniu 14.10.2024 o 17:01, sherif napisał(a):

Zainstaluj hebel między klemą a aku. Chwila roboty a szybko odcina się zasilanie. Ja tak mam w aucie weekendowym, co potrafi stać tygodniami poza sezonem. Od 3lat nigdy nie miałem problemu z odpaleniem.

W jednym mam hebel ale to kolejny awaryjny element a tak to wystarczy kluczyk 10mm i ściąganie minusowej klemy. :oki:

Napisano
49 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

W jednym mam hebel ale to kolejny awaryjny element a tak to wystarczy kluczyk 10mm i ściąganie minusowej klemy. :oki:

Co tam może się zepsuć ? Korzystam od lat i zawsze działa dobrze, jedynie po 3latach rozebrałem, wyczyściłem i przesmarowałem - lżej się dokręca ;).

Bardziej to mi się klema ze śrubką wyrabiała od zdejmowania ciągłego.

Napisano
22 minuty temu, sherif napisał(a):

Co tam może się zepsuć ? Korzystam od lat i zawsze działa dobrze, jedynie po 3latach rozebrałem, wyczyściłem i przesmarowałem - lżej się dokręca ;).

Rozleciał mi się i tyle. 

Napisano
3 godziny temu, G.O.A.T. napisał(a):

Rozleciał mi się i tyle. 

Mi się klema też rozleciała :phi:.

Może są rożnych producentów, różnej jakości. Ten mój wygląda na solidny, kupiony w sklepie z aku.

Napisano
3 minuty temu, sherif napisał(a):

Mi się klema też rozleciała :phi:.

Może są rożnych producentów, różnej jakości. Ten mój wygląda na solidny, kupiony w sklepie z aku.

Mój też był solidny, z homologacją rajdową, kupiony w dobrym, drogim sklepie z częściami do rajdówek... i się wziął zepsuł. :phi:

• 2 miesiące później...
Napisano
W dniu 14.10.2024 o 11:26, Mr_Hyde napisał(a):

I dzisiaj wjechało rozwiązanie. Szybkozłączka zamiast zwykłej klemy. 

IMG_3808.jpeg.eef82d9201b5c876076022957c727533.jpeg

Napisano
W dniu 5.11.2024 o 10:52, sherif napisał(a):

Mam kleme z heblem i myślałem, że mam awarie alternatora, czy innego elementu elektryki, bo mi napiecie falowało - a okazało się, że styk w heblu zasniedział i był opór, a tam mam ponad 100A czasami, bo w bryce jest nagrzewnica elektryczna 2 kW.

Napisano
10 godzin temu, maras77 napisał(a):

Mam kleme z heblem i myślałem, że mam awarie alternatora, czy innego elementu elektryki, bo mi napiecie falowało - a okazało się, że styk w heblu zasniedział i był opór, a tam mam ponad 100A czasami, bo w bryce jest nagrzewnica elektryczna 2 kW.

po ilu latach ?

Napisano
19 minut temu, sherif napisał(a):

po ilu latach ?

Dość szybko to się stało. Niecały rok od montażu klemy z  odłącznikiem.

Taka klema:

klema-hebel-wylacznik-masy-akumulatora-r

Edytowane przez maras77

Napisano
W dniu 23.01.2025 o 07:53, maras77 napisał(a):

Dość szybko to się stało. Niecały rok od montażu klemy z  odłącznikiem.

Taka klema:

Dziwne. Może nie była w idealny stanie przy montażu (utleniona). Moja ma 5lat i jest ok, a auto sporadycznie uzywane.

Napisano
8 minut temu, sherif napisał(a):

Dziwne. Może nie była w idealny stanie przy montażu (utleniona). Moja ma 5lat i jest ok, a auto sporadycznie uzywane.

Ja niestety w zimę muszę często używać, bo mi na mrozie coś zjada akumulator.

• 2 tygodnie później...
Napisano
Ja mam to samo w moto :-// tzn nie tyle zjada bo miesiąc wytrzymuje...ale zapomnę doładować i Aku po zimie szrot
Napisano
W dniu 22.01.2025 o 20:56, maras77 napisał(a):

tam mam ponad 100A czasami, bo w bryce jest nagrzewnica elektryczna 2 kW.

Jak 2 kW to prąd w okolicach 160A

Napisano
14 minut temu, ccLot napisał(a):

Jak 2 kW to prąd w okolicach 160A

Kabel z alternatora, grobosci ołówka jest odczuwalnie ciepły.

Mierzylem miernikiem cęgowm i było ponad 150 A.

Napisano
7 godzin temu, Fili_P napisał(a):
W dniu 24.01.2025 o 13:39, maras77 napisał(a):

Ja mam to samo w moto :-// tzn nie tyle zjada bo miesiąc wytrzymuje...ale zapomnę doładować i Aku po zimie szrot

Nie odłączasz?

W traktorku dorobiłem zworę do odłączania aku.

Napisano
Nie odłączasz?
W traktorku dorobiłem zworę do odłączania aku.

Nie bo w liczniku wymiana bateryjki podtrzymującej jeszcze bardziej upierdliwa. A samemu Moto lepiej robi jak że dwa razy w zimie zakrece