Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Projekt garażu, budynku gospodarczego

Featured Replies

Napisano

Z racji mocno wątpliwej sytuacji prawnej (odległości od granic) chcę spróbować złożyć wniosek o pozwolenie na budowę budynku gospodarczego (<35m2) na mocy jednego z zapisów warunków technicznych.

Jako, że nie wiem czy to w ogóle przejdzie (starostwo powie mi jak już złożę kwity i poniosę $$$) minimalizuję koszty... i tu pytanie do Was: może ktoś z Was ma projekt takiego budynku (powierzchnia nieistotna, ale dobrze gdyby był dach jednospadowy) i zechciałby użyczyć (forma wynagrodzenia do ustalenia).

Znacząco ułatwiłoby mi to działania... 🙂 

Napisano
22 godziny temu, nikt-znany napisał(a):

Muszę iść drogą pozwolenia, a to niestety koszty...

Budynek na zgłoszenie a na pozwolenie to tylko różnica w koszcie wynagrodzenia kierownika budowy.

Może jesteś rolnikiem, wtedy do 150m2 możesz stawiać i nigdzie nie zgłaszać -zmieniły się przepisy.

Może po taniości coś z tego wybierzesz.

https://dom25tys.pl/Projekty-35m-c4

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
W dniu 22.10.2024 o 13:32, nikt-znany napisał(a):

Z racji mocno wątpliwej sytuacji prawnej (odległości od granic) chcę spróbować złożyć wniosek o pozwolenie na budowę budynku gospodarczego (<35m2) na mocy jednego z zapisów warunków technicznych.

Jako, że nie wiem czy to w ogóle przejdzie (starostwo powie mi jak już złożę kwity i poniosę $$$) minimalizuję koszty... i tu pytanie do Was: może ktoś z Was ma projekt takiego budynku (powierzchnia nieistotna, ale dobrze gdyby był dach jednospadowy) i zechciałby użyczyć (forma wynagrodzenia do ustalenia).

Znacząco ułatwiłoby mi to działania... 🙂 

Odnośnie odległości od granicy to można wystąpić o odstępstwo od WT. Babka co mi ogarniała PnB mówiła, że to formalność. Mam podobny problem bo mam wiato/garaż praktycznie w granicy działki i za czas jakiś chcę postawić nowy.

Jak sytuacja jest niejasna to można zawsze popytać w urzędzie przed formalnym wystąpieniem.

Napisano
9 minut temu, sherif napisał(a):

Odnośnie odległości od granicy to można wystąpić o odstępstwo od WT. Babka co mi ogarniała PnB mówiła, że to formalność. Mam podobny problem bo mam wiato/garaż praktycznie w granicy działki i za czas jakiś chcę postawić nowy.

Jak sytuacja jest niejasna to można zawsze popytać w urzędzie przed formalnym wystąpieniem.

U siebie pytałem, to odradzali ;]

Napisano
  • Autor
6 minut temu, sherif napisał(a):

U mnie podobnie. Stoi tymczasowy, chcę postawić docelowy, ale też od strony prawnej chcę to uporządkować.

Postawienie 3m od granicy nie wchodzi w grę, bo w tym miejscu gdzie ma stać działka na to nie pozwoli.

Ja chcę pójść w kierunku skorzystania z par. 12 warunków technicznych, ust. 4, pkt 3:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/warunki-techniczne-jakim-powinny-odpowiadac-budynki-i-ich-16964625/par-12

tj.:
"budowę budynku gospodarczego lub garażu o długości nie większej niż 6,5 m i wysokości nie większej niż 3 m bezpośrednio przy granicy działki budowlanej lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez okien i drzwi."

Pani w Starostwie oczywiście odesłała mnie w pierwszym kroku do tego co jest w Planie dla mojej działki, a tam min. odległość 3m. Jak jej wskazałem, że ten ustęp nigdzie nie odnosi się do planu, lecz do wymiarów stawianego budynku przyznała rację.

Niestety ta droga z racji kolejnego, 5 ustępu to droga przez pozwolenie.

Robiąc to po kolei wyjdzie kilka ładnych tysi złotówek i żadnej gwarancji, że jakieś szalone widzimisię pracownika Starostwa nie odrzuci mi tego... dlatego chciałbym te koszty przynajmniej do czasu wydania pozwolenia zminimalizować... a w tym chorym kraju głupia mapka do celów projektowych to tysiak, a to dopiero początek.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Tak, bo zwykle odrzucają.... a jak idziesz ścieżką PnB to jesteś w plecy ładny worek pieniędzy.

Napisano
39 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Dlaczego ?

Może nie chce im się potem tego wdrażać ;).

39 minut temu, nikt-znany napisał(a):

U mnie podobnie. Stoi tymczasowy, chcę postawić docelowy, ale też od strony prawnej chcę to uporządkować.

Postawienie 3m od granicy nie wchodzi w grę, bo w tym miejscu gdzie ma stać działka na to nie pozwoli.

Ja chcę pójść w kierunku skorzystania z par. 12 warunków technicznych, ust. 4, pkt 3:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/warunki-techniczne-jakim-powinny-odpowiadac-budynki-i-ich-16964625/par-12

tj.:
"budowę budynku gospodarczego lub garażu o długości nie większej niż 6,5 m i wysokości nie większej niż 3 m bezpośrednio przy granicy działki budowlanej lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez okien i drzwi."

Dlatego piszę o odstępstwie od WT. Nie wiem jak jest w twojej sytuacji, ale osobiście nie chciałem tracić czasu i ryzykować dlatego załatwiła mi to babka co ogarnia takie rzeczy. Jej nie odmówili ;).

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

Dlaczego ?

Może nie chce im się potem tego wdrażać ;).

Dlatego piszę o odstępstwie od WT. Nie wiem jak jest w twojej sytuacji, ale osobiście nie chciałem tracić czasu i ryzykować dlatego załatwiła mi to babka co ogarnia takie rzeczy. Jej nie odmówili ;).

szedłeś przez PnB? Ile finalnie $ wyszło?

Napisano
2 godziny temu, nikt-znany napisał(a):

szedłeś przez PnB? Ile finalnie $ wyszło?

Nie szedłem, bo nadal mam wiato-garaż z eternitu ;). Robiłem jedynie podkład jak dalej działać. Niestety mam po drodze szambo, które muszę zlikwidować w celu rozbudowy.

Jeżeli pytasz ile brała babka za doradztwo, to nie pamiętam, ale coś koło 1kzł, 12 lat temu. Działała super bo filtrowała wszelkie głupoty urzędników, nawet mi jakąś opłate zwrócili, bo napisała odwołanie ;). Poza tym to dziennik budowy i projekt.

Napisano
W dniu 23.10.2024 o 13:37, Tre-Bor napisał(a):

Budynek na zgłoszenie a na pozwolenie to tylko różnica w koszcie wynagrodzenia kierownika budowy.

Pisz dokładnie jakie zgłoszenie masz na myśli i czego, bo zależnie co zgłaszasz możesz iść inną ścieżką.

Moze być potrzebny kierbud, ale nie musi, to samo z architektem i PZT, PAB.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 23.10.2024 o 13:37, Tre-Bor napisał(a):

Może jesteś rolnikiem, wtedy do 150m2 możesz stawiać i nigdzie nie zgłaszać -zmieniły się przepisy.

Może po taniości coś z tego wybierzesz.

https://dom25tys.pl/Projekty-35m-c4

a nie 500 m2 dla rolników jest do dyspozycji? 

Napisano

Szczegółów nie znam, ale.......

Zrób altanę rekreacyjną................. Drzwi dorobisz później.

Nie pytaj, gdzie coś takiego stoi..........

Napisano
  • Autor
W dniu 25.10.2024 o 23:01, ANalfabeta napisał(a):

Szczegółów nie znam, ale.......

Zrób altanę rekreacyjną................. Drzwi dorobisz później.

Nie pytaj, gdzie coś takiego stoi..........

Na ten moment to przechodzi, ale wolałbym nie musieć później tego rozbierać.

Napisano

Ja zdaje się przy kupnie projektu domu /  budowie domu dostałem książeczkę z projektami małej architektury, jeśli bardzo chcesz to odkopię i jakoś prześlę, tylko nie wiem czy to legalne ;) 

Edytowane przez zet