Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa Octavia lub T-ROC da się porównywalnie cenowo kupić ???

Featured Replies

Napisano
  • Autor
13 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Skoro nie Ty decydujesz, to po co martwic sie na zapas? ;]

Poczekaj, co finalnie wybiora i wtedy bedziesz rozkminial, co jest, a czego nie ma na wyposazeniu ;) 

mam tylko zyc praca???

nie mozna naprawde dla zajawki sobie pokminić?

dla odskoczni luuudzie. 

Napisano
6 minut temu, KotLarry napisał(a):

nie mozna naprawde dla zajawki sobie pokminić?

1) klima jest jednostrefowa.

- Jak często ustawiasz różne temperatury dla pasażerów? 

Wiadomo, lepiej mieć niż nie mieć, ale ja mam zawsze włączoną synchronizację.

2) przycisk tryb jazdy - czy można bez niego żyć - czytaj ustawiać tryb na ekranie

- Jak często zmieniasz tryby jazdy? 

Wiadomo, lepiej mieć niż nie mieć, ale ja mam zawsze pokrętło w trybie "normal"

3) podgrzewanej przedniej szyby.

- To by było chyba przydatne, ale nigdy nie miałem, albo nie wiem, że miałem i nie używałem ;]

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, camel00 napisał(a):

1) klima jest jednostrefowa.

- Jak często ustawiasz różne temperatury dla pasażerów? 

Wiadomo, lepiej mieć niż nie mieć, ale ja mam zawsze włączoną synchronizację.

2) przycisk tryb jazdy - czy można bez niego żyć - czytaj ustawiać tryb na ekranie

- Jak często zmieniasz tryby jazdy? 

Wiadomo, lepiej mieć niż nie mieć, ale ja mam zawsze pokrętło w trybie "normal"

3) podgrzewanej przedniej szyby.

- To by było chyba przydatne, ale nigdy nie miałem, albo nie wiem, że miałem i nie używałem ;]

Nie o to chodzi

pisze może komuś się przyda - porównawczo. 

O szybie o klimie. 

Co do trybu, Oczywiscie ze nie przestawiam u siebie. 
pytam z ciekawości czy w ogóle się da cos zmienić. 
Na stronie VW nie widzę. 

Napisano
20 minut temu, KotLarry napisał(a):

Nie o to chodzi

pisze może komuś się przyda - porównawczo. 

O szybie o klimie. 

Co do trybu, Oczywiscie ze nie przestawiam u siebie. 
Na stronie VW nie widzę. 

Od razu kupić diwajs, który wpina się nad pedalami :spy: :sex: żeby pamietal ustawienia isa, start stop i kilku innych.

Napisano
1 godzinę temu, KotLarry napisał(a):

Słuchajcie jakie jaja

okazuje się ze czarnym koniem wyścigu może być golf!

Ale ale 

jak pisaliśmy nie ja podejmuje decyzje

moge tylko popatrzeć z boku i wiedzieć co mnie czeka. 

Oczywiscie jak czytam sobie cennik to robi się smiesznie

1) klima jest jednostrefowa. Dwustrefowa jest na abonament chyba :hehe:

2) przycisk tryb jazdy - czy można bez niego żyć - czytaj ustawiać tryb na ekranie??? To można jakoś aktywować sobie samemu??? Wiem że u siebie to dodałem jakoś programem (mam manual więc wiele nie pomaga plus w trybie sport wyłącza czujniki zbliżenia)

3) nie widzę w ogóle możliwości wybrania podgrzewanej przedniej szyby. 

Czyli corolla odpadła?

W golfie miałem klimę jednostrefową i nie było to jakoś szczególnie upierdliwie. 

Ogrzewania przedniej szyby tam chyba nawet nie ma za to w pakiecie zimowym możesz mieć podgrzewane dysze spryskiwaczy.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, awruK napisał(a):

Czyli corolla odpadła?

Chyba tak. 

W golfie miałem klimę jednostrefową i nie było to jakoś szczególnie upierdliwie. 

Ja praktycznie korzystam z klimy jak z jednostrefowej. Produktowo to jednak bardzo brzydki ruch, bo taka klime(2strefy) mam nawet w bravo. 

Ogrzewania przedniej szyby tam chyba nawet nie ma za to w pakiecie zimowym możesz mieć podgrzewane dysze spryskiwaczy.

w pakiecie zimowym masz również podgrzewane fotele, które podobnie jak Klimę możesz sobie wykupić w abonamencie jak nie weźmiesz pakietu zimowego ;]

ps pakiet klimy można wykupić ale wtedy jest 3 strefowa. 

jednak co by nie mówić skoda wychodzi drożej 147000 vs 153000 po katalogu. 
wersja Life Plus vs selection. 

Ps 2 samochody nie dość że mocno zdrożały to jeszcze przycięli na wyposażeniu. Kolega w wersji style skody za 143000 mial matrycowe ledy np

Napisano
5 godzin temu, KotLarry napisał(a):

Nie wiem w końcu o co pytasz, ale jak na zawołanie wyskoczył mi filmik na YT, że niektóre opcje abonamentowe da się włączyć trochę taniej ;]

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, camel00 napisał(a):

Nie wiem w końcu o co pytasz, ale jak na zawołanie wyskoczył mi filmik na YT, że niektóre opcje abonamentowe da się włączyć trochę taniej ;]

Podobne cuda to robiłem w golfie 7 ale za pomocą apki w telefonie ;]

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, wujek napisał(a):

Od razu kupić diwajs, który wpina się nad pedalami :spy: :sex: żeby pamietal ustawienia isa, start stop i kilku innych.

Ale ze do portu OBD???

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, camel00 napisał(a):

pytam czy do zmiany trybu jazdy konieczny jest przycisk (za 780 PLN katalogowo) czy istnieje możliwość przestawienia poprzez menu ekranu dotykowego

Napisano
14 minut temu, KotLarry napisał(a):

pytam czy do zmiany trybu jazdy konieczny jest przycisk (za 780 PLN katalogowo) czy istnieje możliwość przestawienia poprzez menu ekranu dotykowego

Obstawiam, ze cena nie jest za przycisk fizyczny, tylko za funkcje.

Wiec jak tego nie wykupisz, to nie bedzie trybow.

PS. Ja w cenniku nowego Golfa tego w ogole nie widze.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Obstawiam, ze cena nie jest za przycisk fizyczny, tylko za funkcje.

Wiec jak tego nie wykupisz, to nie bedzie trybow.

PS. Ja w cenniku nowego Golfa tego w ogole nie widze.

nie wiem czy to ma znaczenie ja oglądam kombi. 

Napisano
55 minut temu, sdss napisał(a):

Ciekawe. Trzeba poczekać , SS też sporo kosztował , a potem 50 zł.

To jest nowość zakładam, że wpinasz się w can a tam jakiś moduł klika. U siebie zrobiłem to kodowaniem odisem ale to nie dla strachliwych bo gwarancja :phi: 

Napisano
W dniu 1.11.2024 o 12:38, KotLarry napisał(a):

1) corolla combi hybryda podobno 170 km ale z tego co widziałem to chyba nie ma takiej wersji plus słyszałem że to takie sobie auta i głośne w automacie cvt

2) octavia - pare osób już ma - hybryda 150KM

3) t-roc

Nie wiem czy auto już wybrane, jednak coś napiszę ze swoich doświadczeń, ale tylko z pozycji pasażera.

1. Nie jeździłem wcale, ale jeździłem sporo autem z CVT. I dla mnie to jest atut, a nie wada. Do spokojnej jazdy nic lepszego nie stworzono do spaliniaków.

Dodam, że niedawno jeździłem na jeździe testowej nowym Priusem i obsługa wszystkich przycisków i klikaczy w Toyocie była o klasę przyjemniejsza niż w VW.

2. Baaardzo przyjemne auto. Wygląda zwyczajnie drogo w środku. Tam wszystko jest ok. Mocy nie widziałem żeby brakowało przy wyprzedzaniu. Jechałem kilka razy krótkie traski po Bieszczadach i raz trasę na Mazury i nazad (zimą i było sporo śniegu). Cicho w środku i wygodnie. Ja bym to wybrał

3. Trochę plastikowy, głośniej niż w Octavii i ogólnie brzydziej. Dla mnie z tej trójki na ostatnim miejscu.

Napisano
36 minut temu, wujek napisał(a):

To jest nowość zakładam, że wpinasz się w can a tam jakiś moduł klika. U siebie zrobiłem to kodowaniem odisem ale to nie dla strachliwych bo gwarancja :phi: 

Obd11 niechce  brać aut z tego roku. 

Napisano
19 minut temu, KotLarry napisał(a):

jest w konfiguratorze 

:nie_wiem:

IMG_0138.jpeg.233883a48a3fddec0d5ae6531a916d2d.jpeg

Z manualem tak naprawdę tylko czy kierownica ma ciężej chodzić, tryb klimatyzacji

z automatem dochodzi tryb eco i żeglowanie silnik skrzynia

z ambient jaki kolor podświetlenia

z dCC dochodzi ustawienie twardości

z matrixami tryb sport normalny, ja nie widzę różnicy 

z Acc jak szybko auto osiąga prędkość ustawiona 

z 4x4 dwa tryby haldexa, sport normal

Napisano
  • Autor
58 minut temu, sdss napisał(a):

Z manualem tak naprawdę tylko czy kierownica ma ciężej chodzić, tryb klimatyzacji

z automatem dochodzi tryb eco i żeglowanie silnik skrzynia

z ambient jaki kolor podświetlenia

z dCC dochodzi ustawienie twardości

z matrixami tryb sport normalny, ja nie widzę różnicy 

z Acc jak szybko auto osiąga prędkość ustawiona 

z 4x4 dwa tryby haldexa, sport normal

jeśli dobrze rozumiem opisujesz działanie systemu w połączeniu z pozostałymi opcjami???

Napisano
7 minut temu, KotLarry napisał(a):

jeśli dobrze rozumiem opisujesz działanie systemu w połączeniu z pozostałymi opcjami???

Tak. Im więcej opcji tym więcej parametrów.

Napisano

Co do Octavii, to :piekna: ma 2.0 tdi w automacie (2023 rok to chyba przedlift :hmm:) i w trasie jeździ to całkiem sprawnie, wciskasz i w miarę się zbiera, na autostradzie z tym silnikiem nie jest głośna, nie wiem jak z tsi.

Nie lubię start/stop, ale to już standard, nie lubię tego wąskiego, chińskiego ekraniku i sterowania, dziwne umiejscowienie nawiewy, czasami ciężko ustawić klimę mimo że automat i dwustrefowa.

Dużo miejsca jak to w Octavii, mega duży kufer, mimo że to liftback. Wnerwiający asystenci, żona używa więc nie przestawiam jak ja prowadzę. W zakrętach to tak szału może nie ma z prowadzeniem, ale jakoś jedzie ;]

Jak możesz wziąć Golfinę, to pewnie bym wolał.

Grzanie kierownicy za często się włącza z automatu, pewnie się gdzieś na stałe wyłącza, ale nie gmeram, bo jeżdżę gościnnie.

Napisano
W dniu 1.11.2024 o 20:46, Jan Winnicki napisał(a):

A mnie intryguje ostatnia tajemnica fatimska - czym różni się T-Roc od T-Cross'a :hmm:

golfa od polo odróżniasz ? ;] 

Napisano
3 minuty temu, mokrii napisał(a):

golfa od polo odróżniasz ? ;] 

Tak. Tu jest golf

sweterbluza-golf-meski-5401-czarny.jpg.8705c98183a50d74890018220e8fabfe.jpg

A tu jest polo

Koszulka-meska-POLO-czarna-POLOWKA-100-bawelna-S.jpeg.59d001a53d8e38db3b9d1a6fda041ce5.jpeg

Edytowane przez Jan Winnicki

Napisano
2 minuty temu, Jan Winnicki napisał(a):

Tak. Tu jest golf

sweterbluza-golf-meski-5401-czarny.jpg.8705c98183a50d74890018220e8fabfe.jpg

A tu jest polo

Koszulka-meska-POLO-czarna-POLOWKA-100-bawelna-S.jpeg.59d001a53d8e38db3b9d1a6fda041ce5.jpeg

doskonała orientacja ;] :ok:

Napisano
W dniu 1.11.2024 o 22:13, Jettison napisał(a):

Dodaj do tego jeszcze Taigo 

a to z kolei jest t-cross w modnym przebraniu Qpe :lol:

Napisano
doskonała orientacja ;] :ok:

To może inaczej

T-Cross

127fd806929055f96458036b2b3c51b7-1068x1536-01.jpeg.b3731fb8030445dc396a2edb88abf58b.jpeg

T-Roc

VW-T-Roc-14.jpg.3cf4ed40a0a37adac8808ed421fec8e6.jpg

Zasadnicza różnica to rozstaw osi przedniej względem tylnej (4cm) na korzyść T-Roca. Czy to różnice znaczące z punktu widzenia kierowcy - nie wiem :hmm:

Napisano
13 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

Zasadnicza różnica to rozstaw osi przedniej względem tylnej (40cm) na korzyść T-Roca. Czy to różnice znaczące z punktu widzenia kierowcy - nie wiem

Tyle, to się różni rozstaw osi Polo od np. BMW 7

Napisano
2 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Tyle, to się różni rozstaw osi Polo od np. BMW 7

Faktycznie, mój błąd. Różnica zaledwie 4cm! Takie różnice mogą mieć znaczenie w seksie, a nie w eksploatacji pojazdu.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No dobra 

Na tę chwilę auto będzie golf, ale w drugiej połowie 25 roku bo mam za mały przebieg ;] (więc zostawiam margines na nagłe zmiany oferty dostawców)

ciekawostka natomiast jest jedna jeśli chodzi o ceny - czy ktoś pracuje w salonach???

Pytanie - rabaty flotowe są równe dla każdej wersji wyposażeni czy może być tak że dla jednej będzie super rabat a dla innej wcale???

Napisano
Godzinę temu, KotLarry napisał(a):

No dobra 

Na tę chwilę auto będzie golf, ale w drugiej połowie 25 roku bo mam za mały przebieg ;] (więc zostawiam margines na nagłe zmiany oferty dostawców)

ciekawostka natomiast jest jedna jeśli chodzi o ceny - czy ktoś pracuje w salonach???

Pytanie - rabaty flotowe są równe dla każdej wersji wyposażeni czy może być tak że dla jednej będzie super rabat a dla innej wcale???

Raczej ma znaczenie silnik. I chwila.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, sdss napisał(a):

Raczej ma znaczenie silnik. I chwila.

żebym dobrze zrozumiał. 
twierdzisz że może być tak że jedna wersja będzie miała upust flotowy a inna nie?

Napisano
24 minuty temu, KotLarry napisał(a):

żebym dobrze zrozumiał. 
twierdzisz że może być tak że jedna wersja będzie miała upust flotowy a inna nie?

Tak, np. Ostatnio modne są wyższe rabaty na diesla. W każdej marce jest inaczej. 

Napisano
2 godziny temu, KotLarry napisał(a):

No dobra 

U mnie było na Audi 20% bierz co chcesz i w większości korpo tak jest 

36 minut temu, KotLarry napisał(a):

żebym dobrze zrozumiał. 

Żebyś się nie zdziwił w przyszłym roku bo ci nie sprzedadzą zanim ktoś elektryka nie kupi :spy: 

Edytowane przez wujek

Napisano
Żebyś się nie zdziwił w przyszłym roku bo ci nie sprzedadzą zanim ktoś elektryka nie kupi :spy: 

U mnie było przy Volvo -20% i wybieraj co chcesz w ramach twojego limitu $$$

Teraz przy Toyota zamówienie poszło na +100 identycznych modeli (2 z 3 kolory do wyboru) na wszyskie oddziały w Europie

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
Żebyś się nie zdziwił w przyszłym roku bo ci nie sprzedadzą zanim ktoś elektryka nie kupi default_spy.gif 

Teraz przy Toyota zamówienie poszło na +100 identycznych modeli ( 1 z 3 kolorow do wyboru) na wszyskie oddziały w Europie

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Teraz przy Toyota zamówienie poszło na +100 identycznych modeli (2 z 3 kolory do wyboru) na wszyskie oddziały w Europie

I też 20% czy dywaniki?

Napisano
I też 20% czy dywaniki?

Przy toyocie? Nic nawet ceny transakcyjnej nie znamy. Ale po wysokosci rat można się domyślić że Toyota niezłe gacie ściągnęła - co w sumie nie dziwne przy takim jednym zamówieniu na EV które sprzedają się sredniondelikaynie mówiąc

Napisano

Flota i flota, inne są warunki jak kupujesz 3-5 aut, inne jak 20 , a inne jak 100 czy 200.