Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpadająca farba z płyty G-K

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Mamy problem u kolegi, skosy wykonane z płyt G-K.

Stało sobie to tak jakieś kilka lat, teraz przyszedł czas na wykończenie poddasza.

Po gruntowaniu wygląda ok, po pomalowaniu odchodzi farba, ewidentnie nie trzyma się podłoża.

Na wnękach okiennych zastosował coś w stylu tynku strukturalnego, nie pamiętam nazwy. Miało być mocno szczepne.

Jak widać na zdjęciu po tym zabiegu bez zmian, farba dalej odchodzi w niektórych miejscach.

Po oględzinach wydaje mi się, że płyty które nie były zagruntowane przez długi czas prawdopodobnie są zawilgocone i grunt się na niewiele zdaje, zamyka gładź(jest czysto po potarciu) ale skoro farba dalej odchodzi to coś tutaj mamy nie tak.

Czy macie jakieś pomysły co mogłoby pomóc w takiej sytuacji oczywiście poza robieniem na nowo ;]

Zasłonięcie deskami/płytami itp. już proponowałem ;)

IMG_1822.jpg.18527109e672e3e7994a51534aa0a772.jpg

Napisano
  • Autor
30 minut temu, Rado_ napisał(a):

Może trzeba dobrze wysuszyć pomieszczenie?

To pierwsze co zaproponowałem, wentylacja grawitacyjna więc nie ma stałego przepływu.

Ale kolega twierdzi, że latem było gorąco więc nie ma co suszyć :phi:

Napisano
1 minutę temu, komor napisał(a):

To pierwsze co zaproponowałem, wentylacja grawitacyjna więc nie ma stałego przepływu.

Moze niech sprawdzi, będzie wiadomo.

https://www.inspekcjadomu.pl/porady/wilgotnosc-scian-norma/

Napisano
1 godzinę temu, komor napisał(a):

"Gorąco" bez wentylacji nie załatwi problemu wilgoci 😉

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, janusz napisał(a):

"Gorąco" bez wentylacji nie załatwi problemu wilgoci 😉

Okna na pewno otwierali. Ale to stało kilka sezonów.

15 minut temu, riot napisał(a):

Co to za grunt był ? Nie zrobiło się szkło na ścianie? 

Atlas grunt NKP, nakładany wałkiem.

Napisano

Grunt dość mocny, może za mocny na tą farbę albo po prostu jakoś nie lubi się z ta farba-czasem tak bywa.

Gdyby to było mocno wilgotne to farba puchnie i odłazi z gładzią od kartonu.rozumiem że takie rzeczy jak odpylenie przed grunotwaniem to nawet nie ma po co pytać

Napisano
1 godzinę temu, irishpiter napisał(a):

Grunt dość mocny, może za mocny na tą farbę albo po prostu jakoś nie lubi się z ta farba-czasem tak bywa.

Gdyby to było mocno wilgotne to farba puchnie i odłazi z gładzią od kartonu.rozumiem że takie rzeczy jak odpylenie przed grunotwaniem to nawet nie ma po co pytać

na moje oko to na czystym G-K to ani brak gruntu, ani brak odpylenia nie spowoduje że farba odpadnie

Napisano

Jakieś 15 lat temu miałem dużo takich przypadków jak ludzie gruntowali pod farby unigruntem z atlasa nierozcieńczonym. Robiło się jak szkło i farby odchodziły płatami, albo zostawały błyszczące mazy. Potem zaczęły się pojawiać grunty wodne dedykowane pod farby. 

NKP raczej nie jest problemem. 

Te płyty nie oblepiły się czymś przed gruntowaniem, jakiś tłuszcz, pył. 

Ile warstw tego gruntu ? Bo surowe gk pije jak gąbka. 

Dziwny temat

Napisano

Jak nie odpylisz płyty po szlifowaniu, to farba do zejdzie płatami. Pod spodem będzie widać ten pył sklejony przez farbę. Kolega był malarzem, pokazywał mi mnóstwo filmików jak to wjeżdżał na poprawki po takich fachowcach co to gładź nieodpylona malowali.

Napisano

Czy może się wypowiedzieć praktyk jak naprawić ten problem odchodzącej farby?

Napisano
W dniu 4.12.2024 o 23:18, irishpiter napisał(a):

gładź nieodpylona malowali

Raz u kumpla malowaliśmy,  tam się z kolei pięknie gładź na wałek nawijała. Podejrzewam, że nie odpylali przed kolejną warstwą gładzi. 

Napisano
W dniu 28.11.2024 o 22:06, open napisał(a):

W dniu 5.12.2024 o 21:39, cars napisał(a):

Czy może się wypowiedzieć praktyk jak naprawić ten problem odchodzącej farby?

Tutaj nie ma filozofii, szpachelka i ściągasz to co odchodzi. Przetrzeć wilgotną szmatą z kurzu, zagruntować najlepiej lawkowcem a nie natryskowo. Potem już standardowo, gładź i malowanie.

Edytowane przez irishpiter

Napisano

Tu nie odchodzi farba tylko warstwa papieru z GK.

Przy gruntowaniu nie było wentylacji i płyta namokła, albo po prostu za bogato moczone gruntem.

Z długotrwałej wilgoci w pomieszczeniu też się tak może zrobić, że się rozkleja płyta.

Trzeba wszystkie odłażące miejsca zeskrobać, zagruntować i zaszpachlować.

Napisano
W dniu 4.12.2024 o 19:38, riot napisał(a):

Jakieś 15 lat temu miałem dużo takich przypadków jak ludzie gruntowali pod farby unigruntem z atlasa nierozcieńczonym. Robiło się jak szkło i farby odchodziły płatami, albo zostawały błyszczące mazy. Potem zaczęły się pojawiać grunty wodne dedykowane pod farby. 

NKP raczej nie jest problemem. 

Te płyty nie oblepiły się czymś przed gruntowaniem, jakiś tłuszcz, pył. 

Ile warstw tego gruntu ? Bo surowe gk pije jak gąbka. 

Dziwny temat

Co ty nie powiesz 🤣

Bzdury totalne piszesz, były czasy że prócz uni gruntu nie było nic innego, i nie raz, nie sto się dokładnie tak robiło jak ty piszesz i nigdy nic się nie działo. 

Farba odchodzi płatami jak nie ma przyczepności. 

Bzdurami tłumaczysz swoje błędy i tyle 

Napisano
W dniu 4.12.2024 o 19:38, riot napisał(a):

Jakieś 15 lat temu miałem dużo takich przypadków jak ludzie gruntowali pod farby unigruntem z atlasa nierozcieńczonym. Robiło się jak szkło i farby odchodziły płatami,

Potwierdzam. Przy kolejnym malowaniu poprzednia farba nawijała się na wałek.

Napisano
8 godzin temu, 4thelement napisał(a):

Co ty nie powiesz 🤣

Bzdury totalne piszesz, były czasy że prócz uni gruntu nie było nic innego, i nie raz, nie sto się dokładnie tak robiło jak ty piszesz i nigdy nic się nie działo. 

Farba odchodzi płatami jak nie ma przyczepności. 

Bzdurami tłumaczysz swoje błędy i tyle 

Masz rację wymyśliłem to sobie.

To że producenci odrzucali reklamacje jak było pod farbą unigruntem robione to też sobie wymyśliłem.

To że sam Atlas jak krowie na rowie pisze w karcie, że rozcieńczać 1:3 pod farby i zapoznać się z informacjami na farbach odnośnie gruntowania to też sobie wymyśliłem. Ale domyślam się, że karta charakterystyki to nie jest dla takich profesjonalistów.

Napisano
W dniu 15.12.2024 o 16:59, riot napisał(a):

Masz rację wymyśliłem to sobie.

To że producenci odrzucali reklamacje jak było pod farbą unigruntem robione to też sobie wymyśliłem.

To że sam Atlas jak krowie na rowie pisze w karcie, że rozcieńczać 1:3 pod farby i zapoznać się z informacjami na farbach odnośnie gruntowania to też sobie wymyśliłem. Ale domyślam się, że karta charakterystyki to nie jest dla takich profesjonal

Pamietam gruntowanie unifruntem z tamtych czasów. Jak kapnelo na rękę to po wyschnięciu ciężko to było oderwać, to samo z szybami. Fakt, że mi nigdy farba nie zlazła i nie miałem też problemów z odrywaniem taśm itp ale możliwe że niektóre farby tego nie tolerowały.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dziękuje za konstruktywne odpowiedzi.

Kolega miejscowo się z tym rozprawia i czas pokaże co się stanie.

Napisano
W dniu 15.12.2024 o 08:51, rwIcIk napisał(a):

Potwierdzam. Przy kolejnym malowaniu poprzednia farba nawijała się na wałek.

Nie musi to być wina gruntu, taki efekt pojawia się gdy malujesz zbyt szybko drugą warstwę, gdy pierwsza jeszcze dobrze nie wyschła.

Napisano
8 godzin temu, apb77 napisał(a):

Nie musi to być wina gruntu, taki efekt pojawia się gdy malujesz zbyt szybko drugą warstwę, gdy pierwsza jeszcze dobrze nie wyschła.

Nie, nie. Schodziła stara farba. Odklejała się od jeszcze starszej, pomiędzy nimi był grunt.

Napisano
  • Autor
W dniu 4.01.2025 o 08:56, rwIcIk napisał(a):

Nie, nie. Schodziła stara farba. Odklejała się od jeszcze starszej, pomiędzy nimi był grunt.

Dlatego pierwsze malowanie jest naprawdę ważne ;]