Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zona kontra kraweznik - opona na smietnik?

Featured Replies

Napisano

Czesc,

Blondyna w bialym Suvie wymusila mojej zonie. Efekt to kontakt kola z kraweznikiem.

Bedzie cos z tej opony czy na smietnik obie (juz nie produkuja tego modelu Vredestein - jest tylko z plusem).

Tak, juz uswiadomilem zone ze trzeba bylo dzwonic po Policje a nie jechac dalej.

Pozdrawiam,

Tomek

IMG_3764.jpeg

IMG_3763.jpeg

Napisano
11 minut temu, t_kucyk napisał(a):

Bedzie cos z tej opony

Odegnij ten kawalek i zobacz czy widać osnowę (takie "nitki") 

Napisano

Typowe przyszczypnięcie - jak nie głębokie to oderwij i się nie przejmuj. No chyba że jesteś z tych którzy wywalają oponę po byle gwoździu, wtedy wymień :)

Napisano

Już pisali..... zobacz jak głęboko to jest dziabnięte.... jak nie widać drutów :hmm: to bym jeździł na tym po uprzednim usunięciu tego oderwanego fragmentu... 

No chyba, że "małżowina" uprawia mega sportową jazdę to wtedy - opona na złom ;], jak kula się dookoła komina to wrzuć oponę na tył (jeśli jest jak wyżej napisane) i zapomnij....

.... oczywiście obserwować co jakiś czas czy "gul" nie wyjdzie (chyba, że już wyszedł to - szrot)...

Napisano

Jeździć obserwować. Na moje oko nic się nie stało. 

Napisano
16 godzin temu, Ariibyd napisał(a):

No chyba, że "małżowina" uprawia mega sportową jazdę to wtedy - opona na złom ;], jak kula się dookoła komina to wrzuć oponę na tył (jeśli jest jak wyżej napisane) i zapomnij...

Syn przyszczypał dość głęboko, ale drutów nie było widać. Koło poszło na tył. Był z tą oponą na torze i nic się nie wydarzyło.:ok:

Napisano
W dniu 7.12.2024 o 14:40, t_kucyk napisał(a):

Czesc,

Blondyna w bialym Suvie wymusila mojej zonie. Efekt to kontakt kola z kraweznikiem.

Bedzie cos z tej opony czy na smietnik obie (juz nie produkuja tego modelu Vredestein - jest tylko z plusem).

Tak, juz uswiadomilem zone ze trzeba bylo dzwonic po Policje a nie jechac dalej.

Pozdrawiam,

Tomek

IMG_3764.jpeg

IMG_3763.jpeg

Ja coś takiego zakleilem klejem i zapomniałem 🙂

Napisano

Jak drutów nie widać oraz opona się nie wybulbia, to jeździć dalej.

Jak druty odsłonięte, to trzeba wymienic w miarę szybko. Korozja je osłabi.

Jak opona wybulbia, to wymienić natychmiast 

Napisano

jeśli kochasz żonę to kup jej 2 nowe opony na jedną oś, uszkodzone wywal, a żonie powiedz że stara opona może i była ok, ale żona jest dla ciebie bezcenna.
W przeciwnym wypadku zostaw starą oponę i niech jeździ nadal na oponie uszkodzonej, bo szkoda na to pieniędzy.

Edytowane przez kordirko

Napisano
48 minut temu, kordirko napisał(a):

jeśli kochasz żonę to kup jej 2 nowe opony na jedną oś, uszkodzone wywal, a żonie powiedz że stara opona może i była ok, ale żona jest dla ciebie bezcenna.
W przeciwnym wypadku zostaw starą oponę i niech jeździ nadal na oponie uszkodzonej, bo szkoda na to pieniędzy.

Zona jak zona, ona wozi moja corke ;]

Zamowilem wlasnie dwie nowe - jedna nieuszkodzona zostawie sobie na zas 😜

Napisano

Ja nie bardzo rozumiem sensu wrzucenia potencjalnej miny na tył. Kumpel zawsze dobre na przód, tył się tylko toczy. Do czasu aż jeden słaby tył wziął i powiedział na eSce :papa:, co skończyło się położeniem na boku. Na szczęście potrzebne było tylko pranie bielizny i wymiania fury.

Napisano

Przede wszystkim skorzystaj z mojego wieloletnigo doświadczenia z babami za kierownicą i kupuj opony wzmocnione z boku czyli XL. Od kedy na to wpadłem to wymieniam opony jak się zużyją a nie co roku dwie 😄 

Napisano
Ja nie bardzo rozumiem sensu wrzucenia potencjalnej miny na tył. Kumpel zawsze dobre na przód, tył się tylko toczy. Do czasu aż jeden słaby tył wziął i powiedział na eSce :papa:, co skończyło się położeniem na boku. Na szczęście potrzebne było tylko pranie bielizny i wymiania fury.
Ja tak żonie kiedyś wymieniłem tylko z przodu na nowe zimówki, z tyłu były kilkuletnie, sporo mięsa było, ale były już twarde. Dupsko wyjechało, wjechała do rowu i szkoda całkowita, choć tylko chłodnice się rozebały.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
5 godzin temu, Jaruga napisał(a):

Przede wszystkim skorzystaj z mojego wieloletnigo doświadczenia z babami za kierownicą i kupuj opony wzmocnione z boku czyli XL. Od kedy na to wpadłem to wymieniam opony jak się zużyją a nie co roku dwie 😄 

To byly XL, teraz tez beda. Prawie 3 lata wytrzymaly bez dwoch miesiecy ;)

Napisano
9 godzin temu, vlad1431 napisał(a):

Ja tak żonie kiedyś wymieniłem tylko z przodu na nowe zimówki, z tyłu były kilkuletnie, sporo mięsa było, ale były już twarde. Dupsko wyjechało, wjechała do rowu i szkoda całkowita, choć tylko chłodnice się rozebały.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

To tak jak mój wujek swojej żonie. Kupił zimówki - dwie nowe i dwie używane na tył.  A potem używane auto i koplet nowych zimówek rotfl

Edytowane przez Artur_W_wa

Napisano

Nie wygląda to groźnie. Wygląda na przyszczypnięty rant ochronny, który miał chronić felgę. Jeśli po odgięciu tej gumy nie widać nitek, tylko gumę, to śmigaj śmiało. Kiedyś jadąc po remontowanej drodze, tylne koło zeslizgnęło mi się z płyty i uszczypnęło rant ochronny od wewnętrznej strony - brakowało go na odcinku 2-3 cm. Wydawało mi się niegroźne, bo to tylko guma, wulkanizator (do którego mam zaufanie) potwierdził. Opona zrobiła jeszcze kilkadzieisąt tysiecy kilometrów ze mną i zaliczyła nawet niemieckie prędkości autostradowe. Jeśli nie widać pod tą gumą nitek ani drutów, to jeździj dalej :ok:

Po uderzeniu w krawężnik, bardziej bym się obawiał w Twoim przypadku czy felga prosta i geometria nie poszła, niż o to małe uszkodzenie opony.

Napisano
W dniu 7.12.2024 o 14:40, t_kucyk napisał(a):

Czesc,

Pozdrawiam,

Tomek

U mojej było tak samo, tyle że sama przyatakowała krawężnik. Rant felgi przeszlifowałem papierkiem i powierzchnię zamalowałem, bo felgi ma czarne. Ten zadzior gumy przykleiłem klejem do gumy. Jeździła później na tych oponach kilka lat.

Napisano
21 godzin temu, Manx napisał(a):

Po uderzeniu w krawężnik, bardziej bym się obawiał w Twoim przypadku czy felga prosta i geometria nie poszła, niż o to małe uszkodzenie opony.

Poza wymiana opon chlopaki ogarna tez zbieznosc, tak na wszelki wypadek.

Nie bylo mnie na pokladzie w trakcie zdarzenia wiec nie wiem z jaka sila opona dostala - rozegram to bezpiecznie. 1.070zl za dwie opony to nie taki dramat.