Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Boks dachowy

Featured Replies

Napisano
19 godzin temu, bengamin napisał(a):

Znalazłem wypożyczalnie i za wyjazd liczą sobie 250 PLN jak mnie podliczyli. Może to i głupie, ale to już przyczepkę towarową mogę wynająć na tydzień i wyjdzie 140 PLN 😀

jeśli masz możliwość wypożyczenia dobrego bota za 250 zł na wyjazd, to jest bardzo dobra cena :ok: 

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał(a):

Jak taki dobry jesteś z fizyki, to przypomnij proszę, w jakich jednostkach jest spalanie, a w jakich prędkość średnia? :hehe:

Jednostki zostawmy na 3 lekcję, na pierwszej powiążemy średnie spalanie że średnią prędkością ;] 

Czyli ile samochód spala średnio przy określonej prędkości a nie tym ile kosztowało paliwo na przejechanie określonej odległości przy różnych prędkościach :hehe:

Napisano
17 minut temu, MarcG napisał(a):

Jednostki zostawmy na 3 lekcję, na pierwszej powiążemy średnie spalanie że średnią prędkością ;] 

Czyli ile samochód spala średnio przy określonej prędkości a nie tym ile kosztowało paliwo na przejechanie określonej odległości przy różnych prędkościach :hehe:

Rozpisałem sobie wzory na siłę oporów aerodynamicznych w zależności od powierzchni czołowej pojazdu, oraz zestawu pojazd + box dachowy.

drag.svg

Boks zwiększa zarówno współczynnik Cd zwany też Cx oraz zwiększa powierzchnię czołową pojazdu A.

Więc im lepszy aerodynamicznie samochód, tym boks bardziej wpływa na spalanie, bo zwiększa Cd i A. Jak się do Tesli o Cd = 0,24 i niskim A założy boxa, to jest dramat.

A w Espace, który ma dość słaby Cd i olbrzymie A - założenie boksa powoduje zwiększenie oporów o pierd komara.

Napisano
20 minut temu, maras77 napisał(a):

Rozpisałem sobie wzory na siłę oporów aerodynamicznych w zależności od powierzchni czołowej pojazdu, oraz zestawu pojazd + box dachowy.

drag.svg

Boks zwiększa zarówno współczynnik Cd zwany też Cx oraz zwiększa powierzchnię czołową pojazdu A.

Więc im lepszy aerodynamicznie samochód, tym boks bardziej wpływa na spalanie, bo zwiększa Cd i A. Jak się do Tesli o Cd = 0,24 i niskim A założy boxa, to jest dramat.

A w Espace, który ma dość słaby Cd i olbrzymie A - założenie boksa powoduje zwiększenie oporów o pierd komara.

No to nasz geniuszu fizyczny pewnie zuważyłeś, że opory rosną w kwadracie więc jak porównasz 120^2 do 150^2 to o ile zmaleją opory ?

Przypominam, że kiedyś dawano miałem Espace i jeździłem nim z boxem.

Napisano
11 minut temu, MarcG napisał(a):

No to nasz geniuszu fizyczny pewnie zuważyłeś, że opory rosną w kwadracie więc jak porównasz 120^2 do 150^2 to o ile zmaleją opory ?

Przypominam, że kiedyś dawano miałem Espace i jeździłem nim z boxem.

Wątki pomyliłeś - tutaj rozmawiamy o wpływie boksa na spalanie, a nie spalanie w funkcji prędkości.

Fizyki nie oszukasz, Eugeniuszu :hehe:

Widocznie mamy inny styl jazdy i u mnie nie widać wpływu boksa na spalanie, gdyż jadę wtedy generalnie wolniej, a ty jedziesz z boksem tak samo i szybciej ode mnie, co skutkuje zauważalnie większym spalaniem.

Nie ma tu nic niesamowitego.

Edytowane przez maras77

Napisano
7 minut temu, maras77 napisał(a):

Wątki pomyliłeś - tutaj rozmawiamy o wpływie boksa na spalanie, a nie spalanie w funkcji prędkości.

Fizyki nie oszukasz, Eugeniuszu :hehe:

Ja nie oszukuje tylko Ty.

Nie chce mi się już gadać, poczytaj sobie

https://autokult.pl/ile-wiecej-pali-auto-z-boxem-dachowym-sprawdzilem-jaka-predkosc-jest-optymalna-dla-hybrydy,6846612687448928a

Wprawdzie to dla hybrydy ale przy 140 nie ma to znaczenia bo.i tak jedzie tylko na spalinowym.

Taki mały cytat:

Zatem sam box generuje o 20 proc. wyższe spalanie przy prędkości 140 km/h. 

Napisano
1 minutę temu, MarcG napisał(a):

https://autokult.pl/ile-wiecej-pali-auto-z-boxem-dachowym-sprawdzilem-jaka-predkosc-jest-optymalna-dla-hybrydy,6846612687448928a

Wprawdzie to dla hybrydy ale przy 140 nie ma to znaczenia bo.i tak jedzie tylko na spalinowym.

Taki mały cytat:

Zatem sam box generuje o 20 proc. wyższe spalanie przy prędkości 140 km/h. 

A jak spojrzysz na wzór oporów aerodynamicznych, to ten sam boks w Espace wygeneruje mniejszy % wzrost spalania. A w autobusie jeszcze mniejszy.

Napisano
23 godziny temu, maras77 napisał(a):

jeżdżąc Espace 4 z naprawdę wielkim boxem nie zauważyłem ani problemów z prowadzeniem, wiatrem, ani spalaniem większym

Ja już nie wiem co chcesz udowodnić ? Napisałeś, że box nie zwiększa spalania co jest nieprawdą.

Wszyscy którzy to badali piszą, że spalanie z boxem przy prędkościach 130-140 to ze 2l. więcej.

Jeździłem z boxem kombi, scenicem, Espace, honda odyssey a teraz Sorento i każdy samochód pali więcej, czy to większy czy mniejszy od Espace.

Napisano
Teraz, MarcG napisał(a):

Ja już nie wiem co chcesz udowodnić ? Napisałeś, że box nie zwiększa spalania co jest nieprawdą.

Wszyscy którzy to badali piszą, że spalanie z boxem przy prędkościach 130-140 to ze 2l. więcej.

Jeździłem z boxem kombi, scenicem, Espace, honda odyssey a teraz Sorento i każdy samochód pali więcej, czy to większy czy mniejszy od Espace.

Nie napisałem, ze jazda z boksem nie ma wpływu na spalanie, tylko, ze jak ja jadę, to nie ma różnicy w spalaniu w trasie.

Chce pokazać, że jazda z boksem, czy bez - może nie mieć wpływu na spalanie w trasie, bo z boksem, tak jak z przyczepą się jedzie inaczej, wolniej i może się to skompensować.

Dodatkowo - w rożnych autach ten sam boks może powodować różny wzrost spalania, gdyż wzrost siły oporów układu samochód boks zależy to od parametrów aerodynamicznych pojazdu, na który boks zakładasz.

Co tu jest niezrozumiałego?

Napisano
9 godzin temu, maras77 napisał(a):

Nie napisałem, ze jazda z boksem nie ma wpływu na spalanie, tylko, ze jak ja jadę, to nie ma różnicy w spalaniu w trasie.

Futrzakujesz i lucyferujesz, a splendoru to nie przynosi. 

Walnąłeś babola i manewrujesz jakby tu zrobić k...ę z logiki.

Czas juz na telefon z pilnym zleceniem :idea:

Napisano
1 godzinę temu, el_guapo napisał(a):

Walnąłeś babola i manewrujesz jakby tu zrobić k...ę z logiki.

Czas juz na telefon z pilnym zleceniem :idea:

Faktów nie zmienię dla Twojej przyjemności.

A fakty, które mam zapisane w postaci tankowań w aplikacji aCar pokazują, że w moim ostatnim wyjeździe z boxem i 6 osobami espace spalił 7,5l/100 km, a trzy dni temu na wyjeździe w góry w 2 osoby i bez boxa spalanie wyszło 8,8 l/100 km.

Co mam zrobić, aby was usatysfakcjonować?

Spuszczać paliwo do studzienki po wyjeździe z boksem?

Edytowane przez maras77

Napisano
11 godzin temu, MarcG napisał(a):

ja myślę, że @maras77 ma rację.

Bez boxa jeździ 150 km/h

Z bobem jeździ 120 km/h

W obu przypadkach auto pali tyle samo, więc założenie boxa nie zwiększa spalania. Logiczne ;] 

Napisano
1 godzinę temu, el_guapo napisał(a):

tu jednak muszę zaprotestować. Co prawda kolega próbuje zrobić panią lekkich obyczajów z logiki, ale jednak prowadzi dyskusję na temat, merytorycznie i szuka argumentów. Z dwóch kolegów, których przedstawiłeś jeden by nic nie zrozumiał z tego co się mu zarzuca i wykazał się 100% impregnacją na argumenty, a drugi kluczył, 5 razy zmienił temat, a na koniec oddalił się do pilnej roboty :hehe: 

Napisano
17 minut temu, bergerac napisał(a):

ja myślę, że @maras77 ma rację.

Bez boxa jeździ 150 km/h

Z bobem jeździ 120 km/h

W obu przypadkach auto pali tyle samo, więc założenie boxa nie zwiększa spalania. Logiczne ;] 

Taaaakkk - dobrze, że zdążył wyedytować post żeby zgadzał się z jego wtórną narracją.

Boższzze jak jak kocham AK, uświadamia mi jak niewiele jest osób, które potrafią przyznać się do pier...nięcia jak kulą w płot i zachowania twarzy :ok: - to czyni takie jednostki wyjątkowymi. 

W dniu 5.01.2025 o 00:03, maras77 napisał(a):

Ciekawa sprawa  - jeżdżąc Espace 4 z naprawdę wielkim boxem nie zauważyłem ani problemów z prowadzeniem, wiatrem, ani spalaniem większym.

Zapewne nawet wielki box dla tego bydlaka nie robi różnicy.

EDIT: ale z boxem nie przekraczam 120 km/h, więc zapewne to jest przyczyna podobnego spalania, gdyż bez boxa jadę zwykle 140-150.

Ja powiem więcej - jakby założył box, ale nie ruszył się z miejsca, to oprócz braku problemów z prowadzeniem, wiatrem...nawet spalanie silnika zasilanego węglowodorami z boxem na dachu wyszłoby mu na poziomie EV :idea: - taka sytuacja. Idźmy w tę stronę :] żeby wykazać jaki to Espace jest wyjątkowy i dogania Audi i Uno Lucyfera, i że czyni to z prędkością światła (z reflektorów Żuka ma się rozumieć ;] ). 

Napisano
34 minuty temu, maras77 napisał(a):

Co mam zrobić, aby was usatysfakcjonować?

Ochłonąć :ok: na początek 

Napisano

Ta dyskusja o spalaniu jest troche jak reklama 2CV

images?q=tbn:ANd9GcQJ71UCwYH-DNiiiOrSMOo

Napisano
W dniu 5.01.2025 o 00:33, bengamin napisał(a):

A fajnie że temat się pojawił. Właśnie zastanawiam się co zrobić przed wyjazdem na narty.

Niestety jak sprawdziłem to po złożeniu środkowego fotela tylnej kanapy na dwóch pozostałych średnio komfortowo będzie się jechało. Do tego jak się zapakuje narty, buty to mało miejsca pozostanie. Żeby było jasne to wiem gdzie się wybieram, znam miejscówkę, jedzenie na 7 dni muszę zabrać w samochodzie (zjazd do najbliższej miejscówki z sensownie zaopatrzonym spożywczym to ponad godzina w jedną stronę, licząc zakupy i drogę powrotną nie mam ochoty spędzić 3-4 godzin w samochodzie po żarcie, będąc jednocześnie styrany po dniu na stoku.

Założenie: rozważam zakup BOXa na dach,

3 pary nart, z czego jedne długości 185cm

Dodam jeszcze że z założenia prędkości przejazdu z boxem "legalne"

Dobrze jakby się jeszcze jakieś buty do boxa zmieściły, to wszystko będzie lekkie ale objętościowo troche miejsca zajmie.

Znalazłem wypożyczalnie i za wyjazd liczą sobie 250 PLN jak mnie podliczyli. Może to i głupie, ale to już przyczepkę towarową mogę wynająć na tydzień i wyjdzie 140 PLN 😀

Sąsiad ma 15 letni BOX THULE. Box od 15 lat jeździ nieściągany z samochodu, 365 dni pod chmurką, wizualnie nie widać ani jakiegoś pęknięcia czy pajączka, z rozsądku od roku już w boxie nie wozi nic cięższego tylko trzyma jakieś resztki folii budowlanej, rolkę agrowłókniny czy węża ogrodowego ale z jego sugestią ten box już nie nadaje się do wożenia i dla bezpieczeństwa mi go nie da.

Zastanawiam się na ile wytrzymałe są takie boxy ale klasy budżetowej, zakłądając że przechowywany by był w ciepłym poddaszu.

Zakładam że użyłbym tego raz może dwa razy do roku, to rocznie robi się powiedzmy 500 PLN co by mnie kosztowało wypożyczenie, a jakbym nabył jakiś tani box to po 2 latach się zwróci.

A teraz do rzeczy, znalazłem takie oto dwa LINK1 LINK2

Nie zwracam uwagi na zamki bo to nieistotne (ładuję przewożę wyciągam), bardziej czy takie boxy mogą być alternatywą dla zapięć na narty na belki dachowe?

Z kolejnych opcji to może by pomyśleć nad jakąś firmową używką? Może ktoś z was ma coś i chciałby się pozbyć?

Ewentualnie ktoś z Małopolski dałby radę użyczyć boxa na wyjazd w zamian za jakąś zgrzewkę złotego trunku.

Z rowerami na dachu jeździłem ostatnio 20 lat temu, z boxem nigdy.

Z 15 at temu kupiłem w Norauto jakiś budzetowy box ale z tych krótkich. Mocowanie, zamykanie, zawiasy bardzo podobne do tego co pokazałeś. Swego czasu był używany raz w roku na wyjazd wakacyjny w różnych samochodach, ostatnio w 2018 r.  Bardziej upierdliwy w montażu na belkach ale na raz w roku spoko. 

Do sporadycznego używania brał bym jakiś budzetowy model, Thule to przerost formy nad treścią no chyba że kasa nie jest ważna. 

Edytowane przez Randar

Napisano

Jak ktoś ma ochotę, to jest zrobione badanie wpływu rożnych dodatków na dachu na siłę oporów, czyli spalanie.

https://www.padtinc.com/2022/10/11/ski-rack-aerodynamics-2-box/

Siła oporów z boksem wzrasta o niecałe 20%

A tutaj są różne wskaźniki oporu Cx oraz Cx razy A.

https://odr.chalmers.se/server/api/core/bitstreams/f26350b6-9989-4969-b83a-7cbf6d35bea4/content

Jest dokładnie to samo tam zawarte, co pisałem kilka postów wyżej, tylko z badaniami oraz konkretnymi liczbami. W tym dokumencie wzrost CxA wychodzi 35% z boksem, czyli też oporów.

Przyjmijmy, że boks zwiększa opory od 20% do 40% - teraz patrząc na wzór

drag.svg

widzimy, że współczynnik oporu jest liniowy a prędkość do kwadratu - co skutkuje tym, że aby tyle samo spalić nie muszę jechać 20% lub 40% wolniej, tylko 10%-20% wolniej.

Więc z czystej matematyki i dla każdego do zapamiętania jest to, że jadąc z boxem 10-20% wolniej spali się tyle samo co bez boxa.

Napisano
24 minuty temu, el_guapo napisał(a):

Taaaakkk - dobrze, że zdążył wyedytować post żeby zgadzał się z jego wtórną narracją.

Boższzze jak jak kocham AK, uświadamia mi jak niewiele jest osób, które potrafią przyznać się do pier...nięcia jak kulą w płot i zachowania twarzy :ok: - to czyni takie jednostki wyjątkowymi. 

Ja powiem więcej - jakby założył box, ale nie ruszył się z miejsca, to oprócz braku problemów z prowadzeniem, wiatrem...nawet spalanie silnika zasilanego węglowodorami z boxem na dachu wyszłoby mu na poziomie EV :idea: - taka sytuacja. Idźmy w tę stronę :] żeby wykazać jaki to Espace jest wyjątkowy i dogania Audi i Uno Lucyfera, i że czyni to z prędkością światła (z reflektorów Żuka ma się rozumieć ;] ). 

Nadal nie rozumiesz, albo udajesz, że nie rozumiesz.

Posta wyedytowałem jawnie z zaznaczeniem dodatkowych informacji wyjaśniających.

Narracja nie jest wtórna, tylko jest pokazaniem obserwacji spalania w trasie w moim samochodzie - jak wół wychodzi, że z boksem mi nie pali więcej, tylko mniej.

Dlaczego tak się dzieje - wyjaśniłem na wzorach i danych liczbowych post wyżej.

A Espace jest wyjątkowy i niezastąpiony DLA MNIE i z żadnym Audi i Uno nie zamierzam się ścigać, ani przekonywać. :ok:

Napisano
2 minuty temu, maras77 napisał(a):

Nadal nie rozumiesz, albo udajesz, że nie rozumiesz.

Posta wyedytowałem jawnie z zaznaczeniem dodatkowych informacji wyjaśniających.

Narracja nie jest wtórna, tylko jest pokazaniem obserwacji spalania w trasie w moim samochodzie - jak wół wychodzi, że z boksem mi nie pali więcej, tylko mniej.

Dlaczego tak się dzieje - wyjaśniłem na wzorach i danych liczbowych post wyżej.

A Espace jest wyjątkowy i niezastąpiony DLA MNIE i z żadnym Audi i Uno nie zamierzam się ścigać, ani przekonywać. :ok:

Porównanie jest mniej więcej tak logiczne jak to poniżej

Mi auto z przyczepą* pali mniej niż bez przyczepy

*Z przyczepą pali mi okrągłe zero, bo nie mam przyczepy i nie mam fizycznej ani formalnej możliwości montażu haka 😄 a bez przyczepy to jednak kotłuje paliwko aż miło 😄 

Napisano
2 minuty temu, Filipfm napisał(a):

*Z przyczepą pali mi okrągłe zero, bo nie mam przyczepy i nie mam fizycznej ani formalnej możliwości montażu haka 😄 a bez przyczepy to jednak kotłuje paliwko aż miło 😄 

Dla mnie jest logiczne.

Z przyczepą jest ograniczenie 80 km/h a bez - 140 km/h. Więc to oczywiste, że bez przyczepy mi więcej spali jadąc A1 nad morze. :ok:

Napisano
11 minut temu, Filipfm napisał(a):

Jakbyś planował trasę autostradą  i wiedział, że będziesz jechał z przyczepą 80 km/h zamiast 140 bez, to byś zaplanował ją zakładając wyższe spalanie czy niższe?

Ja zakładając boksa na dach wiem, że spali mi tyle samo na km, więc nie planuję zwiększonego spalania i częstszych tankowań, tylko biorę pod uwagę, że dojadę później.

Coś tu jest niezrozumiałego?

Edytowane przez maras77

Napisano

Jakbyś planował trasę autostradą  i wiedział, że będziesz jechał z przyczepą 80 km/h zamiast 140 bez, to byś zaplanował ją zakładając wyższe spalanie czy niższe?

Daj już spokój 😄 zrobiłeś z siebie 🤡 i twardo w to brniesz.

Jakiekolwiek porównanie ma sens przy niezmiennych pozostałych warunkach :) inaczej jesteś w stanie udowodnić a bardziej "udowodnić" cokolwiek

Napisano
10 minut temu, Filipfm napisał(a):

Daj już spokój 😄 zrobiłeś z siebie 🤡 i twardo w to brniesz.

Jakiekolwiek porównanie ma sens przy niezmiennych pozostałych warunkach :) inaczej jesteś w stanie udowodnić a bardziej "udowodnić" cokolwiek

Bez sensu - przecież liczą się wnioski przekładające się na życie, planowanie trasy, a nie teoretyczne dywagacje, że gdybym jechał 140 z przyczepą to bym spalił 50% więcej.

Więc wnioski dla siebie każdy musi sobie wyciągnąć sam, zależnie od stylu jazdy.

Jak zamierza jechać 140 z przyczepą, to weźmie pod uwagę większe spalanie, a jak będzie jechał grzecznie 90 prawym pasem, to weźmie pod uwagę dłuższy czas.

Ja wiem z moich kilkunastu jazd z boksem, że spalanie mi nie wzrasta. Co jest tutaj nielogicznego?

Napisano
18 minut temu, maras77 napisał(a):

Co jest tutaj nielogicznego?

Zmiana warunków brzegowych porównania 😄 

Napisano
21 minut temu, Filipfm napisał(a):

Ja poległem ;] @maras77 chyba skończyl jakieś ASP i nie jestem w stanie wytłumaczyć mu o co chodzi w pomiarach spalania ;]

No chyba, że udaje Greka ;]

Napisano
32 minuty temu, Filipfm napisał(a):

A po wuja mam robić sztuczne warunki, zamiast brać pomiar z rzeczywistych, moich tras, które zrobiłem z boksem i bez niego?

Napisano
18 minut temu, maras77 napisał(a):

A po wuja mam robić sztuczne warunki, zamiast brać pomiar z rzeczywistych, moich tras, które zrobiłem z boksem i bez niego?

Myslales, zeby założyć swoją jednostkę certyfikacyjną? Bo te durnowate WLTP tylko wprowadzają zamęt

Napisano
1 minutę temu, Filipfm napisał(a):

Myslales, zeby założyć swoją jednostkę certyfikacyjną? Bo te durnowate WLTP tylko wprowadzają zamęt

Nie myślałem, bo na grzyba mi to. :hehe: 

Mam swoje własne pomiary moim własnym samochodem z ostatnich 8 lat i to mi wystarczy do prognozowania, ile mi spali w przyszłej trasie :ok:

Czego nie rozumiesz?

Napisano
Teraz, maras77 napisał(a):

Czego nie rozumiesz?

Twojego uporu w udowadnianiu bzdury, którą palnąłeś 

Napisano

Twojego uporu w udowadnianiu bzdury, którą palnąłeś 

Ale mi mniej z boxem pali na km.

Czego nie rozumiesz?

Jednostki spalania  nie znasz?

Przypomnę: litry na 100 km.

Napisano

Ale mi mniej z boxem pali na km.

Brawo! Jesteś zwycienscom :)

Czego nie rozumiesz?

Juz pisałem, Twojego brnięcia w absurd

Jednostki spalania  nie znasz?

Przypomnę: litry na 100 km.

Tak, porównywalną między sobą dla określonych warunków 😄 

Napisano

Brawo! Jesteś zwycienscom :)

Juz pisałem, Twojego brnięcia w absurd

Tak, porównywalną między sobą dla określonych warunków 😄 

Leje to samo paliwo, ten sam samochód, ten sam kierowca.

Jak dla mnie warunki powtarzalne i dające możliwość uogólnienia zdaniem:

Mi z boxem mniej pali na km trasy.

Czego nie rozumiesz?

Napisano
4 minuty temu, maras77 napisał(a):

Jak dla mnie warunki powtarzalne

Nie 😄 bo zmieniasz prędkość.

I konczę dyskusję bo to przypomina grę w szachy z gołębiem

Napisano
24 minuty temu, Filipfm napisał(a):

Nie 😄 bo zmieniasz prędkość.

I konczę dyskusję bo to przypomina grę w szachy z gołębiem

Czemu mam jechać z boxem szybciej, niż uważam za bezpieczna prędkość?

Pa pa gołąbku :hehe:

Edytowane przez maras77

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 3.01.2025 o 14:15, _jedrek_ napisał(a):

Witam, chciałem kupić boks dachowy i nie wiem na co zwrócić uwagę. Na wakacje miałem wypożyczony boks z logo Renault i mam wrażenie, że nie był jakiś super dziwne zamykanie jak dla mnie słaby montaż do belek.

co polecacie głównie wyjazdy wakacyjne do przewozu walizek i tego co nie wejdzie do bagażnika. 

Thule mają często fajne systemy mocowania... Ale dopłacasz za wygodę.

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

Thule mają często fajne systemy mocowania... Ale dopłacasz za wygodę.

Tak, InterPack ma podobny, wadą rozwiązania wystaje w boxie.

image.png.2922078bd7412b9be582ed2f9cb6659a.png

Napisano
W dniu 19.01.2025 o 15:35, sdss napisał(a):

Tak, InterPack ma podobny, wadą rozwiązania wystaje w boxie.

image.png.2922078bd7412b9be582ed2f9cb6659a.png

Dlatego wybieram Hakr

spacer.png

Napisano
W dniu 5.01.2025 o 00:33, bengamin napisał(a):

A fajnie że temat się pojawił. Właśnie zastanawiam się co zrobić przed wyjazdem na narty.

Niestety jak sprawdziłem to po złożeniu środkowego fotela tylnej kanapy na dwóch pozostałych średnio komfortowo będzie się jechało. Do tego jak się zapakuje narty, buty to mało miejsca pozostanie. Żeby było jasne to wiem gdzie się wybieram, znam miejscówkę, jedzenie na 7 dni muszę zabrać w samochodzie (zjazd do najbliższej miejscówki z sensownie zaopatrzonym spożywczym to ponad godzina w jedną stronę, licząc zakupy i drogę powrotną nie mam ochoty spędzić 3-4 godzin w samochodzie po żarcie, będąc jednocześnie styrany po dniu na stoku.

Założenie: rozważam zakup BOXa na dach,

3 pary nart, z czego jedne długości 185cm

Dodam jeszcze że z założenia prędkości przejazdu z boxem "legalne"

Dobrze jakby się jeszcze jakieś buty do boxa zmieściły, to wszystko będzie lekkie ale objętościowo troche miejsca zajmie.

Sąsiad ma 15 letni BOX THULE. Box od 15 lat jeździ nieściągany z samochodu, 365 dni pod chmurką, wizualnie nie widać ani jakiegoś pęknięcia czy pajączka, z rozsądku od roku już w boxie nie wozi nic cięższego tylko trzyma jakieś resztki folii budowlanej, rolkę agrowłókniny czy węża ogrodowego ale z jego sugestią ten box już nie nadaje się do wożenia i dla bezpieczeństwa mi go nie da.

Zastanawiam się na ile wytrzymałe są takie boxy ale klasy budżetowej, zakłądając że przechowywany by był w ciepłym poddaszu.

Zakładam że użyłbym tego raz może dwa razy do roku, to rocznie robi się powiedzmy 500 PLN co by mnie kosztowało wypożyczenie, a jakbym nabył jakiś tani box to po 2 latach się zwróci.

A teraz do rzeczy, znalazłem takie oto dwa LINK1 LINK2

Nie zwracam uwagi na zamki bo to nieistotne (ładuję przewożę wyciągam), bardziej czy takie boxy mogą być alternatywą dla zapięć na narty na belki dachowe?

Z kolejnych opcji to może by pomyśleć nad jakąś firmową używką? Może ktoś z was ma coś i chciałby się pozbyć?

Ewentualnie ktoś z Małopolski dałby radę użyczyć boxa na wyjazd w zamian za jakąś zgrzewkę złotego trunku.

Z rowerami na dachu jeździłem ostatnio 20 lat temu, z boxem nigdy.

Jako wzór podajesz Thule, a wklejasz tanie boxy za 800 zł. 

Zdecyduj się, chcesz coś taniego, czy solidnego ? 

Napisano
15 godzin temu, Raku napisał(a):

Jako wzór podajesz Thule, a wklejasz tanie boxy za 800 zł. 

Zdecyduj się, chcesz coś taniego, czy solidnego ? 

Sprawa nie jest skomplikowana. W moim odniesieniu debilizmem jest kupowanie boxu za 3,5 tysiaka na 2 tygodniowe wyjazdy. Nie potrzebuje sąsiadowi pokazywać ej bo ja mam Thula na dachu. Z drugiej strony nie mam ochoty dawać się wykożystwać Januexowi biznesu i za tydzień wypożyczenia płacić 10% jego wartości.

Czyli nowy tani lub używany w rozsądnych pieniądzach, a już napewno nie chcę brać od wyzyskiwacza na tydzień. Ja nie potrzebuje przepłacić dwuktornie za coś żeby poczuć mentalnie że mam coś dobrego.

Napisano

Na dwa tygodnie się pożycza , jak używasz to się spłaci w 4-5 lat.

Napisano
40 minut temu, bengamin napisał(a):

Sprawa nie jest skomplikowana. W moim odniesieniu debilizmem jest kupowanie boxu za 3,5 tysiaka na 2 tygodniowe wyjazdy. Nie potrzebuje sąsiadowi pokazywać ej bo ja mam Thula na dachu. Z drugiej strony nie mam ochoty dawać się wykożystwać Januexowi biznesu i za tydzień wypożyczenia płacić 10% jego wartości.

Czyli nowy tani lub używany w rozsądnych pieniądzach, a już napewno nie chcę brać od wyzyskiwacza na tydzień. Ja nie potrzebuje przepłacić dwuktornie za coś żeby poczuć mentalnie że mam coś dobrego.

Dotknij ten za 3500 ( bo tyle kosztuje duży Thule) i ten za 800, zobacz jakie ma mocowania, jak się otwiera. Porównaj, czy potrzebne ci coś taniego na 2 dni, czy coś drogiego na długie lata. 

Moim zadaniem na pierwszy raz i tak najlepiej wypada pożyczenie. Nie ma to jak nauczyć się, po prostu coś używając. Wtedy poznasz wszystkie wady obecnego rozwiązania i przy zakupie dostrzeżesz zalety.

Napisano
W dniu 3.01.2025 o 14:15, _jedrek_ napisał(a):

Witam, chciałem kupić boks dachowy i nie wiem na co zwrócić uwagę. Na wakacje miałem wypożyczony boks z logo Renault i mam wrażenie, że nie był jakiś super dziwne zamykanie jak dla mnie słaby montaż do belek.

co polecacie głównie wyjazdy wakacyjne do przewozu walizek i tego co nie wejdzie do bagażnika. 

Trumnę sobie kup, to przynajmniej będziesz zauważalny na drodze, a i szósty pasażer się zmieści

Chyba mnie zaraz zbanują 🤔

Edytowane przez kmwtw

Napisano
W dniu 4.01.2025 o 07:26, ppmarian napisał(a):

Racja

A wiesz że są kufry na hak na nart… tyle że raczej nie dla dzieci i os niższych

Wysłane za pomocą Tapatalk

To było pytanie (i zabrakło znaku zapytania), czy jednak stwierdzenie?

Jestem na etapie poszukiwań właśnie takiego cuda na hak, żeby weszły długie narty,

Nie 2m jak u Ciebie, bo nie biegamy na nartach, ale żeby kurcze chociaż coś 180cm weszło ;]

Byłem ostatnio w salonie Volvo oglądać takie coś. Podpięte było pod jakiegoś ogromnego SUVA, na szerokość było jak to auto. Wydawało mi się, że znalazłem już to czego szukam.

Wziąłem miarkę do ręki, zmierzyłem środek, a tam było chyba 157cm maks na długość :(

Moja deska która ma 166cm może by weszło jakoś na skos, ale o nartach syna mogę zapomnieć.

Do tej pory używałem box Thule na dach, ale na szklany dach Tesli mam zwyczajnie opór montować bagażnik.

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

Jestem na etapie poszukiwań właśnie takiego cuda na hak, żeby weszły długie narty,

Nie 2m jak u Ciebie, bo nie biegamy na nartach, ale żeby kurcze chociaż coś 180cm weszło ;]

😁

Napisano
31 minut temu, kmwtw napisał(a):

Trumnę sobie kup, to przynajmniej będziesz zauważalny na drodze, a i szósty pasażer się zmieści

Chyba mnie zaraz zbanują 🤔

Masz

https://youtu.be/bx52Wgk2syM?si=1JTyqHV2-0rC73J7

Napisano
7 godzin temu, kravitz napisał(a):

Do tej pory używałem box Thule na dach, ale na szklany dach Tesli mam zwyczajnie opór montować bagażnik.

czemu? @format chyba montuje bagażnik na dach?

Ja w Alfie też montowałem przy szklanym dachu.

Napisano
17 minut temu, bergerac napisał(a):

czemu? @format chyba montuje bagażnik na dach?

Ja w Alfie też montowałem przy szklanym dachu.

W Alfie przykręcałeś łapy do szkła?  Bo tak to robisz właśnie W Tesli.

Wiem że ludzie montują, ale są i tacy którym się zrobił pajączek.

Napisano
15 minut temu, kravitz napisał(a):

W Alfie przykręcałeś łapy do szkła?  Bo tak to robisz właśnie W Tesli.

Wiem że ludzie montują, ale są i tacy którym się zrobił pajączek.

nie, mam tam kawałek blachy.

Ale na logikę, jeśli jest dostępny na stronie Tesla, to czemu się bać?

1518236-00-A_1_2000.jpg