Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Napęd bramy skrzydłowej

Featured Replies

Napisano

Mam świeżo zamontowaną bramę skrzydłową

Brama jak na zdjęciach.

Skrzydła 2x200cm

Słupki stalowe, okrągłe, fi 12cm

Myślałem o jakimś prostym zestawie siłowników np jak z linku

https://www.castorama.pl/naped-do-bram-skrzydlowych-moovo-xa432km-ak/8032595793113_CAPL.prd

Czy jako podstawę pod siłownik, powinienem dospawać płytę do słupków czy można to zamocować jakoś inaczej?

Jak określić ilożyłowy i o jakim przekroju powinienem doprowadzić przewód do zasilenia siłowników?

Jakieś inne porady?

image.png.72824e391ae3b08d6336d452dfdc6d45.pngimage.png.14c522fd0cbf3abe188a77dd32d9e2e0.png

Napisano

Kup jakieś słabe ;]

Pierwsze trzeba wiedzieć jakie siłowniki i tam w instrukcji jest schemat okablowania ;]

Patrząc na te okrągłe słupki to bez spawania się nie obejdzie. 

Napisano

Miałem podobne rozkminy. Jakoś tak wybrałem na allegro napęd elektrobim. Wejdź na ich stronę - fajnie mają wszystko rozpisane. W tym - kalkulator do wyliczenia mocowań względem parametrów bramy i pożądanego kąta otwarcia bramy.

Zadzwoniłem wczoraj do instalatora z ich strony który jest w mojej okolicy. Przesłałem zdjęcia i parametry bramy, zaproponował inny (model wyższy), ustaliliśmy kwotę i w przyszłym tygodniu będzie mi montował.

Mogę samemu się doktoryzować, ale... mam do wyprowadzenia tylko 220v i on się resztą zajmie. A instalacja przez nich - wydłuża gwarancję... 

Napisano
10 godzin temu, Gierma napisał(a):

A instalacja przez nich - wydłuża gwarancję... 

Pytałeś czy nie trzeba serwisów co pół roku robić jak u kącikowego speca?

Mi ostatni napęd montowali jakieś 6 czy 7 lat temu.

Jak zapytałem o warunki gwarancji i serwisy, to kazali się nie wygłupiać, tylko używać.

Fakt, że wziąłem jakiś stary, porządny model na duże obciążenie ruchem, ponoć dedykowany na szeregówki i parkingi zbiorowe.

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, Gierma napisał(a):

Miałem podobne rozkminy. Jakoś tak wybrałem na allegro napęd elektrobim. Wejdź na ich stronę - fajnie mają wszystko rozpisane. W tym - kalkulator do wyliczenia mocowań względem parametrów bramy i pożądanego kąta otwarcia bramy.

Zadzwoniłem wczoraj do instalatora z ich strony który jest w mojej okolicy. Przesłałem zdjęcia i parametry bramy, zaproponował inny (model wyższy), ustaliliśmy kwotę i w przyszłym tygodniu będzie mi montował.

Mogę samemu się doktoryzować, ale... mam do wyprowadzenia tylko 220v i on się resztą zajmie. A instalacja przez nich - wydłuża gwarancję... 

Ile za montaż ?

Wysłałem maila do lokalnego instalatora

Napisano
  • Autor
8 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Jak kupisz napęd z montażem, powinno być z niższym VAT?

o, o tym nie pomyślałem

ile Vatu na komplet? 8%?

znając tę wartość będę mógł przekalkulować czy opłaca mi się samemu babrać

Napisano
14 minut temu, Marko33 napisał(a):

o, o tym nie pomyślałem

ile Vatu na komplet? 8%?

znając tę wartość będę mógł przekalkulować czy opłaca mi się samemu babrać

Pytanie, czy niższy VAT może być stosowany do bramy wjazdowej na posesję?

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Myślę że montażysta powinien wiedzieć

Napisano
W dniu 15.01.2025 o 13:52, Marko33 napisał(a):

Jakieś inne porady?

z daleka od moovo.

to tania linia nice. Ale to TANIA fest. Na maxa plastikowe i tandetne. Części jak w chińskich zabawkach.

Sąsiad to ma (co prawda brama przesuwana), pomagałem mu ustawiać i jak porównywałem do mojego came to przepaść.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, exor napisał(a):

z daleka od moovo.

to tania linia nice. Ale to TANIA fest. Na maxa plastikowe i tandetne. Części jak w chińskich zabawkach.

Sąsiad to ma (co prawda brama przesuwana), pomagałem mu ustawiać i jak porównywałem do mojego came to przepaść.

Zestaw Elektrobim kosztuje podobnie więc na tę chwilę Elektrobim

Napisano
19 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Raczej wszystko co w bryle domu mieszkalnego (do ~300mkw) jest na vatn 8proc. Reszta 23. Tak płaciłem, chyba że mnie w konia robili;)

Napisano
W dniu 16.01.2025 o 09:43, ZUBERTO napisał(a):

Mi ostatni napęd montowali jakieś 6 czy 7 lat temu.

Jak zapytałem o warunki gwarancji i serwisy, to kazali się nie wygłupiać, tylko używać.

Mam chyba ok 10 lat napęd, co jakiś czas tylko siknę silikonem w sprayu. Ale w ubiegłym roku padła mi jedna fotokomórka (dostała wilgoci) i to tak dziwnie że zamiast przestać działać nie dało się otworzyć bramy i nie miałem jak pojechać do pracy. Po godzinie szukania znalazłem kluczyki żeby otworzyć bramę ręcznie ale niestety zamek się zaciął i kluczyk pękł w środku. Przypomniały mi się wtedy słowa serwisanta żeby conajmniej co 2-3 miesięcy poruszać kluczykiem, ewentualnie czymś tam siurnąć. Tak więc to polecam :)  Niemożliwość wyjechania do pracy to mega niefajna sprawa, zwłaszcza że takie rzeczy dzieją się zawsze wtedy jak na szybko trzeba jechać bo się wali pali i trzeba ratować świat, zazwyczaj w poniedziałek rano :) 

Napisano
  • Autor
W dniu 15.01.2025 o 23:15, Gierma napisał(a):

Lokalny montażysta wycenił robotę na 1600 zł - wg mnie to zbyt wygórowana cena jak na zakres pracy.

Także zamawiam zestaw i będę działał sam.

Znajomy tylko musi dospawać mi do słupków płaskowniki pod montaż siłowników ale to dopiero jak przyjedzie zestaw i zrobię przymiarkę co i jak.

Pytałem w Elektrobim czy nie mają gotowych takich elementów montażowych do dospawania ale powiedzieli że nie.

Z chęcią kupiłbym coś gotowego niż wycinał z płaskownika 

Napisano
W dniu 16.01.2025 o 12:10, rwIcIk napisał(a):

Niestety nie może.

Napisano
W dniu 20.01.2025 o 09:38, Marko33 napisał(a):

Lokalny montażysta wycenił robotę na 1600 zł - wg mnie to zbyt wygórowana cena jak na zakres pracy.

Także zamawiam zestaw i będę działał sam.

Znajomy tylko musi dospawać mi do słupków płaskowniki pod montaż siłowników ale to dopiero jak przyjedzie zestaw i zrobię przymiarkę co i jak.

Pytałem w Elektrobim czy nie mają gotowych takich elementów montażowych do dospawania ale powiedzieli że nie.

Z chęcią kupiłbym coś gotowego niż wycinał z płaskownika 

Mnie skasował jakoś z 900 i moje kable do ziemi były, czyli tak jaby 1000PLN.

Montował mi ten co robił bramę, zamontował przez nitonakrętki a zestaw taki: 

https://www.ceneo.pl/96815229?fto=448430598&se=NL1uqxG5AB2TP19QLzzAUXfmh46Jrlju&gad_source=1&gbraid=0AAAAADi0cY6mTVz6hcB1j0hk3tMnbPbtn&gclid=Cj0KCQiAy8K8BhCZARIsAKJ8sfTeDJ-fb30ejr8DBsjn9iMU6FeSwPyIsckh9abXEA7YGbFjT47ObHEaAvWBEALw_wcB

tylko bez lampy(tak dla niepoznaki, że niby nie mam).  Tam trzeba uchwyty do słupka pospawać(są z 2 części). Moje po roku się lekko "skosiły" i musiał przyjechać i je wymienić na wersje wzmocnioną - dospawał kliny (za moją sugestią).

Wszystko mi przemalował i kable pod domofon podprowadził, że mogę domofonem bramę otwierać. 

Fakt, że robota na 3h, ale jakoś nie miałem weny i sąsiada ze spawarką aby to ogarnąć i nitownicy, aby nitonakrętki ogarnąć. Zresztą jakieś płaskowniki do mocowania centrali oraz obudowę centrali też mi pomalował w kolor. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Montaż dokonany - 6 godzin, wyprowadzenie prądu przeze mnie.

Całość 3000, z czego wg cennika ze strony producenta:

napęd ETM-02 - 1800

antena - 60

zasilanie awaryjne - 160

więc robocizna wyszła ok. 1000 (+ ewentualne rabaty na produkcie - całość dostarczona przez montażystę).

Zależało mi żeby jedno skrzydło otwierało się na 90, drugie na 120 stopni i tak jest zrobione.

P.S.

W dniu 20.01.2025 o 09:38, Marko33 napisał(a):

Blachy montażowe są w zestawie z napędem - przykręcane, nie spawane

Napisano
15 godzin temu, Gierma napisał(a):

P.S.

Blachy montażowe są w zestawie z napędem - przykręcane, nie spawane

Są do kwadratowych słupków, kolega ma okrągłe. A to oznacza rzeźbę i spawanie ;]   

Napisano

Jak się uprzeć, to można by zamontować z pomocą cybantów do rur. Nitonakrętki też pewnie dało by radę zacisnąć w okrągłym słupku. I będzie bez spawania.

Edytowane przez gondoljerzy