Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki okap kuchenny?

Featured Replies

Napisano

Szukam okapu kuchennego kominowego z funkcją pochłaniacza. Z racji ogólnie dostępnego w sklepach szajsu proszę Was o pomoc. Może ktoś ostatnio kupował coś i może polecić? 

Napisano
5 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Szukam okapu kuchennego kominowego z funkcją pochłaniacza. Z racji ogólnie dostępnego w sklepach szajsu proszę Was o pomoc. Może ktoś ostatnio kupował coś i może polecić? 

Poszukaj w ofercie firmy Globalo. 

Mamy taki u siebie, jest dość cichy :ok:

Napisano

Ja będę zamawiał Amica OTP5234W

https://www.amica.pl/okap-teleskopowy-50-cm-otp5234w?srsltid=AfmBOooecusCgT71z32hvhfZjhQLAocWisQCzM-IfmU15DeVe2dJyEMb

Okap to po prostu wentylator w obudowie, nie przekonuje mnie komplikowanie na siłę tak prostego urządzenia - chodzi mi o sterowanie dotykowe itp. W tym co wybrałem są zwykłe przełączniki, do tego ukryte jeśli okap jest złożony.

Napisano

G..daja te marketowe okapy. To musi byc do komina podlaczone i miec siłę ciagu jak dobra prostytutka. 

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

No i przy tym cichy ma być :old:

Moze i cichy jak na moc ssania, ale nie sądzę, że jakikolwiek okap bedzie cichy i jednocześnie spełniał swoją funkcję?

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Rado_ napisał(a):

G..daja te marketowe okapy. To musi byc do komina podlaczone i miec siłę ciagu jak dobra prostytutka. 

Ten który mam do wymiany ma już 15 lat i silnik już nie kręci. Z dwoma filtrami węglowymi i aluminiowymi naprawdę dawał radę jako pochłaniacz. 

Napisano
41 minut temu, Zbynek napisał(a):

Ja będę zamawiał Amica OTP5234W

https://www.amica.pl/okap-teleskopowy-50-cm-otp5234w?srsltid=AfmBOooecusCgT71z32hvhfZjhQLAocWisQCzM-IfmU15DeVe2dJyEMb

Okap to po prostu wentylator w obudowie, nie przekonuje mnie komplikowanie na siłę tak prostego urządzenia - chodzi mi o sterowanie dotykowe itp. W tym co wybrałem są zwykłe przełączniki, do tego ukryte jeśli okap jest złożony.

Mam poprzedni model z potrójną regulacją ciągu. Ma około 10 lat i działa.

Napisano

Okapykuchenne.pl

Ciarko

Napisano
16 minut temu, Rado_ napisał(a):

Moze i cichy jak na moc ssania, ale nie sądzę, że jakikolwiek okap bedzie cichy i jednocześnie spełniał swoją funkcję?

W poprzednim mieszkaniu wykleiłem obudowę wewnątrz pianką :ok:

W obecnym mam zabudowany w szafce i na razie nie czuję takiej potrzeby.

Nie można też kupić zbyt mocnego, wtedy na 1 jest w miarę cichy.

Napisano
16 minut temu, rwIcIk napisał(a):

I dlatego mam takie cóś, 10 poziomów prędkości, rzadko kiedy więcej niż 3 bieg używamy. Żaden przyciskowy tego nie zapewni. A i przyciskowy się psuje tak samo. I wbrew temu co opisuje @Lucyfer, taki okap z czujnikiem potrafi się sam uruchomić jak wykryje opary czy to spalin, czy też parę - używałem fajnie działa.

Napisano

W zeszłym roku robiłem remont w kuchni. Wpadł też nowy okap. Bardzo dużą uwagę przywiązywałem do głośności, wybrałem najcichszy z tych, na które mnie było stać. Wybór padł na Smega, bo miał tam z 2 albo 3 db mniej niż konkurencja. I dupa tam, głośny jest, szumi mocno, włączam go wyłącznie wtedy, gdy coś "narozrabiam" w kuchni.

Okapy istotnie cichsze od mojego kosztowały 4-5k zł. Sorry, wiem że to niegodne AKowicza, ale tyle kasy to ja nie wydam na okap.

Napisano
3 minuty temu, Artur_W_wa napisał(a):

I dlatego mam takie cóś, 10 poziomów prędkości, rzadko kiedy więcej niż 3 bieg używamy. Żaden przyciskowy tego nie zapewni. A i przyciskowy się psuje tak samo. I wbrew temu co opisuje @Lucyfer, taki okap z czujnikiem potrafi się sam uruchomić jak wykryje opary czy to spalin, czy też parę - używałem fajnie działa.

U mnie teraz taki https://www.oleole.pl/okapy/amica-omp6554bg.bhtml

amica-omp6554bg,79847160609_5.webp

Napisano
1 godzinę temu, Artur_W_wa napisał(a):

A i przyciskowy się psuje tak samo.

Znaczy jak? Bo mi taki już pod 30 lat chodzi ;] 

Napisano
1 godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

Ten który mam do wymiany ma już 15 lat i silnik już nie kręci. Z dwoma filtrami węglowymi i aluminiowymi naprawdę dawał radę jako pochłaniacz. 

Czyli smażyłes mp kotlety schabowe i nic w mieszkaniu nie było czuć?

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Rado_ napisał(a):

Czyli smażyłes mp kotlety schabowe i nic w mieszkaniu nie było czuć?

Też byłem zdziwiony. Wiadomo że było coś czuć ale minimalnie. Teraz bez okapu do jakaś masakra. 

Napisano
4 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Też byłem zdziwiony. Wiadomo że było coś czuć ale minimalnie. Teraz bez okapu do jakaś masakra. 

Kufa u mnie wali, a szczególnie na piętrze. Moze to przez to, ze to pochlaniacz cylindryczny? Jednym slowem guano.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Artur_W_wa napisał(a):

Gdzie w takim okapie skośnym lecą opary? Trzeba odchylić ten frontowy element na siłowniku? 

2 godziny temu, Bartłomiej napisał(a):

W zeszłym roku robiłem remont w kuchni. Wpadł też nowy okap. Bardzo dużą uwagę przywiązywałem do głośności, wybrałem najcichszy z tych, na które mnie było stać. Wybór padł na Smega, bo miał tam z 2 albo 3 db mniej niż konkurencja. I dupa tam, głośny jest, szumi mocno, włączam go wyłącznie wtedy, gdy coś "narozrabiam" w kuchni.

Okapy istotnie cichsze od mojego kosztowały 4-5k zł. Sorry, wiem że to niegodne AKowicza, ale tyle kasy to ja nie wydam na okap.

Ale ogólnie polecasz Smega ? 

Napisano
15 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Gdzie w takim okapie skośnym lecą opary? Trzeba odchylić ten frontowy element na siłowniku?

Możesz ale nie musisz, mniejsza szyba zasłania wlot.

51 minut temu, Lucyfer napisał(a):

Znaczy jak? Bo mi taki już pod 30 lat chodzi ;] 

Normalnie, u teściowej wysiadły przyciski, tak gdzieś po trzech latach, u matki silnik się "zużył" i zaczął wyć, po jakichś pięciu.

Przyciski kosztowały tyle co nowy okap, silnika nawet nie szukałem. 

Napisano

Pamietam kiedys kupowalwm okap, to porównywałem dane producentów odnośnie głośności i wydajności i to byl jakis trop.

Napisano
4 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

Ale ogólnie polecasz Smega ? 

Mam coś takiego.

obraz.png.6265948babdff228979d09950971938a.png

Może być. Robi swoje, zasysa powietrze, tylko że dość głośny jest, nawet na I biegu. Ale cała reszta jest OK. Za krótko go mam, żeby się wypowiadać nt. jego niezawodności.

Kosztował około 2 koła, jest dość szeroki.

Napisano
10 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

nic nie odchylasz możesz podłączyć go tradycyjnie do komina lub nie, ma już zamontowany filtr siatkowy a dodatkowo możesz założyć jeszcze filtry węglowe

u mnie jest od kilku miesięcy taki https://akpo.pl/katalog-produktow/wk-9-andros/  czy bym go polecił ? pani operator kuchni jest zadowolona ;]

aleeeee  miał już jedną usterkę, jeden telefon i na drugi dzień 8] przyjechał pan i wymienił silnik

Edytowane przez Waldek40

Napisano
W dniu 19.01.2025 o 18:47, Rado_ napisał(a):

Pamietam kiedys kupowalwm okap, to porównywałem dane producentów odnośnie głośności i wydajności i to byl jakis trop.

Na głośność ma też wpływ sposób podłączenia do wentylacji. Co Ci po drogim okapie który jest cichy na papierze, jeśli podłączenie masz dalej rezonującą rurą spiro albo do kanału w suficie z 5 zakrętami o 90 stopni.

Napisano
W dniu 19.01.2025 o 15:30, rwIcIk napisał(a):

Bez stęków i jęków?:smirk:

Napisano
3 godziny temu, PawelW napisał(a):

Na głośność ma też wpływ sposób podłączenia do wentylacji. Co Ci po drogim okapie który jest cichy na papierze, jeśli podłączenie masz dalej rezonującą rurą spiro albo do kanału w suficie z 5 zakrętami o 90 stopni.

Oczywiscie, ale to bedzie mialo wpływ tak samo na ten głośny jak i na ten cichy. Czyli ten glosniejszy będzie jeszcze glosniejszy. 

Napisano

Nieważne jaki. Ważny żeby do komina szła szeroka  rura żadne spiro bo Będzie hałas. Jak do domku to najlepiej z silnikiem na dachu. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Nieważne jaki. Ważny żeby do komina szła szeroka  rura żadne spiro bo Będzie hałas. Jak do domku to najlepiej z silnikiem na dachu. 

Będzie pracował tylko jako pochłaniacz. 

Napisano
9 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

Będzie pracował tylko jako pochłaniacz. 

To cokolwiek i tak będzie za oświetlenie tylko robił. 

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, wujek napisał(a):

To cokolwiek i tak będzie za oświetlenie tylko robił. 

Ten co musze wymienić przez 15 lat sprawdzał się jako pochłaniacz. Warunek to co jakiś czas trzeba wymieniać filtry węglowe. 

Napisano
Godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

Ten co musze wymienić przez 15 lat sprawdzał się jako pochłaniacz. Warunek to co jakiś czas trzeba wymieniać filtry węglowe. 

To tak jak mówiłem, kup cokolwiek i będzie działać. Spradzic moc ciagu i głośność.

Napisano

Popatrz sobie na okapy Toflesz. Polski producent. Robią urządzenia do gastronomii, czyli muszą być wydajne. Mam taki u siebie 5 lat, ciągnie niesamowicie, kompletnie nic nie czuć na chacie jak się gotuje

Napisano
W dniu 27.01.2025 o 14:07, blue_ napisał(a):

Popatrz sobie na okapy Toflesz. Polski producent. Robią urządzenia do gastronomii, czyli muszą być wydajne. Mam taki u siebie 5 lat, ciągnie niesamowicie, kompletnie nic nie czuć na chacie jak się gotuje

Ale to wyciąg, nie pochlaniacz?

Napisano
W dniu 29.01.2025 o 11:27, Rado_ napisał(a):

Ale to wyciąg, nie pochlaniacz?

Może też pracować jako pochłaniacz. Zakłada się odpowiednie  filtry w zależności od potrzeb

Napisano
2 minuty temu, blue_ napisał(a):

Może też pracować jako pochłaniacz. Zakłada się odpowiednie  filtry w zależności od potrzeb

Chodziło mi o to jak masz podłączony.

Napisano
W dniu 27.01.2025 o 14:07, blue_ napisał(a):

Też polecam Toflesz. Produkują w Kielcach. Mam dwa - jeden działa bez zastrzeżeń od 12 lat.

Napisano

Polecam powystawowke kupic - ja wzialem chyba firmy Cirko, taki pod katem ustawiony czarny - polowe tanszy niz noweczka, bo niby mial miec rysy. Przyszedl i szukalem tych rys dobre pare minut, takie jak od paznokcia doslownie, sam bym bardziej porysowal wyjmujac z kartonu, a polowe ceny zabulilem za praktycznie nowke. 

Do tego do tych, co mowia, ze tylko do komina podlaczenie - wywiercilem otwor przez sciane normalnie i ssie az milo, kuchnia plywala w wodzie, mokre szafki, drzwi, okna, po wlaczeniu okapu bez zadnego komina jest normalnie jak w kazdym innym domu.

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 5.02.2025 o 02:44, Josyp napisał(a):

Polecam powystawowke kupic - ja wzialem chyba firmy Cirko, taki pod katem ustawiony czarny - polowe tanszy niz noweczka, bo niby mial miec rysy. Przyszedl i szukalem tych rys dobre pare minut, takie jak od paznokcia doslownie, sam bym bardziej porysowal wyjmujac z kartonu, a polowe ceny zabulilem za praktycznie nowke. 

Do tego do tych, co mowia, ze tylko do komina podlaczenie - wywiercilem otwor przez sciane normalnie i ssie az milo, kuchnia plywala w wodzie, mokre szafki, drzwi, okna, po wlaczeniu okapu bez zadnego komina jest normalnie jak w kazdym innym domu.

Czy po przebiciu się przez sciane, dźwięki z zew nie są bardziej słyszalne a temperatura niższa?

Napisano
13 godzin temu, kimaj napisał(a):

Czy po przebiciu się przez sciane, dźwięki z zew nie są bardziej słyszalne a temperatura niższa?

Nie odczuwam powyższych dolegliwości

Napisano
13 godzin temu, kimaj napisał(a):

Gada głupoty jak potłuczony. Trzeba zastosować odpowiednie podłączenie najlepiej z dwoma klapami ocieplanymi.