Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Napęd na 4 koła, a koło dojazdowe

Featured Replies

Napisano
20 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Z ciekawowsci, w jakis sposob mocujesz do blachy wieksze walizki ktore wozisz w bagazniku? ;]

Szansa, ze cos takiego poleci przy kolizji, jest wieeeeeeeeelokrotnie wieksza niz dojazdowka we wnece, pod sztywna podloga bagaznika...

Walizki przypinam do uchwytów w bagażniku linką elastyczną -  nie cierpię, jeśli coś mi się przemieszcza, w bagażniku podczas jazdy. Ewentualnemu lotowi, też zapobiegnie. Nawet gaśniczkę mam przymocowaną :) 

Koło jest bardzo niebezpieczne, bo jest ciężkie i bardzo twarde. W tamtym aucie, koło wyłamało fabryczne mocowanie i delikatnie uniosło plastikową sztywną podłogę bagażnika. Może przy złożonych fotelach i kole luzem, pracownik by dostał kołem w głowę. Bez mocowania byłoby dla producenta €10/szt taniej, a jednak z jakiegoś powodu to mocują  ;)

Cytat

A co do Niemcow, to zawsze mozna jechac bez kola na przeglad ;) 

Tylko w Polsce ktoś może wpaść na pomysł, by w takie bzdety się bawić  ;) 

Napisano
1 godzinę temu, Manx napisał(a):

Tylko w Polsce ktoś może wpaść na pomysł, by w takie bzdety się bawić  ;) 

Nie, nie tylko. Ludzie wszędzie są głupi. 😄

Na bagnach, na badaniach okresowych (NCT) oprócz hamulców i zawieszenia, spalin, stanu opon czy dziur od rdzy, sprawdza się też, czy foteliki dla bąbelków są przymocowane/zapięte prawidłowo. Jak były rzucone byle jak, poprzypinane poskręcanymi pasami itd. - badanie było oblewane - trzeba było poprawić i za friko zrobić re-inspekcję. I co?! Powszechne było wyjmowanie fotelików, żeby przypadkiem nie sprawdzili i pokazali, że jest źle...

O wypożyczaniu opon na test też słyszałem - ale to chyba nie było powszechne... 

Edytowane przez grogi

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 12.02.2025 o 11:38, Manx napisał(a):

Walizki przypinam do uchwytów w bagażniku linką elastyczną -  nie cierpię, jeśli coś mi się przemieszcza, w bagażniku podczas jazdy.

Walizki wsuwam pod siatkę :ok:

Napisano
W dniu 24.01.2025 o 18:25, rwIcIk napisał(a):

No właśnie nie wiem, czy przewiduje :)

ps.

sprawdziłem w aktualnym konfiguratorze i jest opcja z kołem dojazdowym :)

Niezbadana jest fantazja producentów. Jakiś czas temu w jednym też uznałem, że może by się przydała ta dojazdówka. W konfiguratorze itd. jest, ale okazuje się, że jak kupowałeś bez dojazdówki, to niestety może być tak, że jej nie założysz. Producent wymyślił 2 typy zbiorników AdBlue - jeden o takim kształcie, że dojazdówkę można było dołożyć później, lub taki gdzie nawet jak się uzupełniło co trzeba, to nie dało się tego zamontować bez zmiany zbiornika AdBlue, który oczywiście jest zintegrowany z pompą  ;] 

PS - Citroen ;l

Napisano
W dniu 24.01.2025 o 20:14, Maciej__ napisał(a):

To nie chodzi o trudne warunki, tylko dodatkowe obciazenie dla napedu 4x4 jak kola maja rozne srednice (mechanizmy roznicowe, haldex, etc)

Mechanizm różnicowy to akurat służy do tego żeby to nie miało znaczenia ;]

Blokady owszem albo jakaś elektronika pewnie w skrajnym przypadku może zgłupiec.

Napisano
8 godzin temu, koNik napisał(a):

Mechanizm różnicowy to akurat służy do tego żeby to nie miało znaczenia ;]

Blokady owszem albo jakaś elektronika pewnie w skrajnym przypadku może zgłupiec.

Jak auto ma identyczne koła z lewa i prawa, to satelity w mechanizmie się nie obracają, nie ma pracy między nimi a kołami koronowymi. Cały kosz się obraca i tyle... To generuje zdecydowanie mniejsze zużycie, mniej ciepła itd niż gdy satelity biegają dookoła kół koronowych... 

Edytowane przez grogi

Napisano
3 godziny temu, grogi napisał(a):

Jak auto ma identyczne koła z lewa i prawa, to satelity w mechanizmie się nie obracają, nie ma pracy między nimi a kołami koronowymi. Cały kosz się obraca i tyle... To generuje zdecydowanie mniejsze zużycie, mniej ciepła itd niż gdy satelity biegają dookoła kół koronowych... 

Wiadomo, ale z drugiej strony na bardzo krętej drodze też się tak dzieje i do tego to zostało stworzone ;]

Napisano
3 godziny temu, grogi napisał(a):

Od tego jest mechanizm różnicowy. A dojazdówka nie jest od tego, żeby na niej jeździć przez pół roku ;] 

Napisano

Koło dojazdowe musi mieć tylko taką samą średnicę zewnętrzną jak pozostałe i tyle.