Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto do 40tys wybór

Featured Replies

Napisano

Witam. Jestem w trakcie szukania auta w Kombii. Wybór padł na diesielka peugeota 308 t9 1.6 120KM lub Focusa mk3 1.5 120KM. Nie zależy mi na demonie prędkości, bardziej na komfortowej i cichej jeździe oraz bagażnik z racji powiększającej się rodziny. Który z silników będzie lepszy, mniej awaryjny, bardziej ekonomiczny. Na rynku widzę do 40 tys więcej znajdę Fordów lecz nie ukrywam, że w środku peugeoty bardziej mi się podobają. 

Napisano
7 godzin temu, kamilll142 napisał(a):

Na rynku widzę do 40 tys więcej znajdę Fordów lecz nie ukrywam, że w środku peugeoty bardziej mi się podobają. 

Powodzenia 👍

P. S. 

Jakie było pytanie? ;]

Napisano

Focus z tym silnikiem ma ponoć problem z uszczelką pod głowicą. 

Może dlatego więcej Fordów na rynku? Poza tym we flotach zdecydowanie więcej było/jest Fordów niż Peugeotów. 

Generalnie - jak się poszuka w necie i poczyta fora - to wszystko o tych silnikach znajdziesz. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano

Spaniale. Kombi.

Bierz kombi.

Napisano
9 godzin temu, kamilll142 napisał(a):

Witam. Jestem w trakcie szukania auta w Kombii. Wybór padł na diesielka peugeota 308 t9 1.6 120KM lub Focusa mk3 1.5 120KM. Nie zależy mi na demonie prędkości, bardziej na komfortowej i cichej jeździe oraz bagażnik z racji powiększającej się rodziny. Który z silników będzie lepszy, mniej awaryjny, bardziej ekonomiczny. Na rynku widzę do 40 tys więcej znajdę Fordów lecz nie ukrywam, że w środku peugeoty bardziej mi się podobają. 

w mojej ocenie Pug. 308 to udane auto, a ten 1,6 to następca 1,6 110KM, który był dobrym i bezawaryjnym silnikiem.

Spalanie niskie, jeśli dasz radę z budżetem to weź po 2017, bo chyba EGR poprawili.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, janusz napisał(a):

Powodzenia 👍

P. S. 

Jakie było pytanie? ;]

Zabrakło znaku zapytania faktycznie. Pytanie który silnik będzie lepszy, bardziej ekonomiczny itd? 

Napisano
  • Autor
48 minut temu, bergerac napisał(a):

w mojej ocenie Pug. 308 to udane auto, a ten 1,6 to następca 1,6 110KM, który był dobrym i bezawaryjnym silnikiem.

Spalanie niskie, jeśli dasz radę z budżetem to weź po 2017, bo chyba EGR poprawili.

Tam po lifcie 2017 nie wycofali tego silnika 1.6 czasem? Mało się znam ale gdzieś mi wpadło tak.

Napisano

Może się i wycofali ale jeśli następcą jest 1.5 HDI to nie jest to dobra kontynuacja. 

Z silnika 1.6 HDI 90 KM też się przecież wycofali ale nie oznacza to, że był to kiepski silnik. 

Napisano
  • Autor

Rozumiem. Pytam bo w ogóle się nie znam na temacie. Chyba, że macie jakieś propozycje inne ciekawe w tej kwocie?

Napisano
2 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Z silnika 1.6 HDI 90 KM też się przecież wycofali ale nie oznacza to, że był to kiepski silnik. 

Znajomy na tym silniku dobija do 800kkm. Słupek i głowica nie ruszane. Osprzęt zmieniany kilka razy.

Napisano
2 godziny temu, kamilll142 napisał(a):

Rozumiem. Pytam bo w ogóle się nie znam na temacie. Chyba, że macie jakieś propozycje inne ciekawe w tej kwocie?

Nie zależy mi na demonie prędkości, bardziej na komfortowej i cichej jeździe oraz bagażnik z racji powiększającej się rodziny. Który z silników będzie lepszy, mniej awaryjny, bardziej ekonomiczny.

Poszukaj po 2016r Seata Leona 1.6 TDI 115KM kod CXMA. Na dobry egzemplarz będziesz musiał dozbierać 5 tyś lub Octavia, Golf z tym silnikiem.

Użytkuję ten silnik ponad 2 lata - jest ok, raczej pancerna jednostka, która dobija we flotach bez większych problemów do 500-700 kkm.

Czy potrzebujesz diesla, bo raczej nie będzie cicho w kabinie? Jaki tryb jazdy? Miasto, trasa, w koło komina?

Najbardziej komfortowo chyba będzie w 308?

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
  • Autor
16 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Poszukaj po 2016r Seata Leona 1.6 TDI 115KM kod CXMA. Na dobry egzemplarz będziesz musiał dozbierać 5 tyś lub Octavia, Golf z tym silnikiem.

Użytkuję ten silnik ponad 2 lata - jest ok, raczej pancerna jednostka, która dobija we flotach bez większych problemów do 500-700 kkm.

Czy potrzebujesz diesla, bo raczej nie będzie cicho w kabinie? Jaki tryb jazdy? Miasto, trasa, w koło komina?

Do pracy mam 20km w jedną stronę i jak wyjadę z osiedla to sama s-ka. Lubimy sobie często też wyskoczyć nad morze lub w góry gdzie w obu przypadkach mamy po 200-300km więc tak myślałem o dieslu. Teraz też mam peugeota w gazie ale to już starszy samochód. 

Napisano
Godzinę temu, Tre-Bor napisał(a):

Znajomy na tym silniku dobija do 800kkm. Słupek i głowica nie ruszane. Osprzęt zmieniany kilka razy.

Ja - póki co - tylko wtryski regenerowałem i mam "wycięty" EGR. Dwumasy i DPF nie ma fabrycznie, więc też liczę na długi żywot mojego Puga.

Nie wiem ile - tak naprawdę - ma przejechane moje auto, ale już chyba nie chcę wiedzieć 😉

Edytowane przez ochkarol

Napisano
37 minut temu, kamilll142 napisał(a):

Do pracy mam 20km w jedną stronę i jak wyjadę z osiedla to sama s-ka. Lubimy sobie często też wyskoczyć nad morze lub w góry gdzie w obu przypadkach mamy po 200-300km więc tak myślałem o dieslu. Teraz też mam peugeota w gazie ale to już starszy samochód. 

No to diesel jak znalazł. Zostań przy Pugu. 

Napisano
1 godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Ja - póki co - tylko wtryski regenerowałem i mam "wycięty" EGR. Dwumasy i DPF nie ma fabrycznie, więc też liczę na długi żywot mojego Puga.

Nie wiem ile - tak naprawdę - ma przejechane moje auto, ale już chyba nie chcę wiedzieć 😉

Póki nie wywalił EGR i FAP tak przy +/- 200kkm to miał same problemy, a robi cały czas trasę. Później spokój, olej co 10kkm i po drodze co padnie eksploatacyjnego. Przeważnie turbo i wtryski, sprzęgło ze 3 razy.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
6 godzin temu, kamilll142 napisał(a):

Do pracy mam 20km w jedną stronę

To tak samo jak ja.

DPF wypala mi się tak co 500-800km, nawet na krótkich odcinkach.

Też przedtem większość aut na LPG.

Tylko ja kupiłem diesla jak miał 76kkm, więc w zasadzie nie dotarty 😁😆

Przy kupnie używanego auta kieruję się schematem - najmłodszy z najmniejszym przebiegiem za cash, który posiadam.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
  • Autor

Do teraz szukałem tylko peugeota z tym silnikiem 1.6 120KM. Zobaczę wieczorem te Leony co kolega wspominał. Chciałem też właśnie zobaczyć jakie są opinie o tych focusach ale właśnie mieszane. Wiadomo zależy jaki się trafi egzemplarz. I najważniejsze dziś na ulicy pokazałem izbie wyższej Peugeota w Kombii i zatwierdzone 😄

Napisano
Teraz, kamilll142 napisał(a):

Do teraz szukałem tylko peugeota z tym silnikiem 1.6 120KM. Zobaczę wieczorem te Leony co kolega wspominał. Chciałem też właśnie zobaczyć jakie są opinie o tych focusach ale właśnie mieszane. Wiadomo zależy jaki się trafi egzemplarz. I najważniejsze dziś na ulicy pokazałem izbie wyższej Peugeota w Kombii i zatwierdzone 😄

Bo jest Kombi i Kombii - dwa różne zespoły, choć o tych samych źródłach :ok:

Napisano
  • Autor

Poczytałem trochę o tych dwóch autach o których napisałem na początku i wiele razy w Peugeocie powraca problem ze zbiornikiem Adblue. Natomiast w focusie rzeczywiście ta uszczelka pod głowicą. A mam pytanie ile wymiana takiej uszczelki kosztuje? I czym to się objawia?

Napisano
Godzinę temu, kamilll142 napisał(a):

Poczytałem trochę o tych dwóch autach o których napisałem na początku i wiele razy w Peugeocie powraca problem ze zbiornikiem Adblue. Natomiast w focusie rzeczywiście ta uszczelka pod głowicą. A mam pytanie ile wymiana takiej uszczelki kosztuje? I czym to się objawia?

Poszukaj Focusa z silnikiem PSA 1.6HDI - był montowany w Peugeot/Citroen, Ford, Volvo, Mazda.

Ja mimo wszystko wybrałem 1.6 TDI od VW - najmniej problematyczny Diesel na takie użytkowanie (DPF). Jak szukałem auta w 2022 to wszystkie benzyny były droższe od diesla o 10tyś i do LPG nic ciekawego nie można było wybrać. Fanem diesla nie jestem.

Napisano
Szedłbym w golfa.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-golf-volkswagen-golf-7-ID6H6xr6.html

Będziesz zadowolony z komfortu i niskiego spalania. Blachy dobre, wartość też ladnie trzyma

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Widziałem właśnie obok mnie dziś ogłoszenie takiego golfika. Jakoś wizualnie w środku mi te auta nie leżą ale może faktycznie podjadę sobie zobaczyć. Tu co podeslales to nawet rocznik bardzo fajny jak za tę cenę. 

Napisano
14 minut temu, kamilll142 napisał(a):

Tu co podeslales to nawet rocznik bardzo fajny jak za tę cenę. 

Bo z felerem. Nie czytałeś ogłoszenia? 

Napisano
  • Autor

Właśnie teraz czytałem, mój błąd. Ale w moim budżecie są te autka widzę fajne nawet. Kurde to doszła 3 opcja :)

Napisano
Widziałem właśnie obok mnie dziś ogłoszenie takiego golfika. Jakoś wizualnie w środku mi te auta nie leżą ale może faktycznie podjadę sobie zobaczyć. Tu co podeslales to nawet rocznik bardzo fajny jak za tę cenę. 
Kombiak z zewnątrz nie jest ciekawy. W środku jak VW nudny. Ale jak poużywasz to będziesz wiedział czemu golf jest królem ;)

Napisano
Znalazłem blisko mnie coś takiego. Prosty ale może być tak jak mówisz. 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-golf-filmbluemotionroczna-gwarancja-techniczna-ID6H6Cqr.html
Szukaj z klima dwustrefowa

Napisano
8 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Szukaj z klima dwustrefowa

I z kodem silnika CXMA - 115KM oraz z polskiego salonu, mniejszą wtopa.

Poczytaj, będziesz wiedział dlaczego.

https://autokult.pl/silnik-1-6-tdi-czym-sie-rozni-od-wiekszych-i-starszych-braci,6808783243118721a

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
10 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Bo z felerem. Nie czytałeś ogłoszenia? 

Felerem tu zapewne jest jedna ze świec żarowych, która jest znacznie droższa od pozostałych 3 -ta z czujnikiem ciśnienia.

https://allegro.pl/oferta/swieca-zarowa-z-czujnikiem-cisnienia-oe-vw-audi-seat-skoda-03l905061l-17055598693

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
  • Autor

Dziś po pracy jadę obejrzeć 3 auta które są w jednym miejscu, peugeota, focusa i golfa, wszystkie które się przewinęły w temacie. Zerkne na nie wizualnie i zdecyduje i wtedy będę szukał odpowiedniego silnika i egzemplarza. Tam w Peugeocie też są niestandardowe te zegary itd, zobaczę czy mi to siedzi. Zobaczę jak wygląda focusik i ford. Jeśli się trafi "perełka" to do kwoty jestem w stanie dorzucić parę groszy ;)

Napisano
37 minut temu, kamilll142 napisał(a):

Dziś po pracy jadę obejrzeć 3 auta które są w jednym miejscu, peugeota, focusa i golfa, wszystkie które się przewinęły w temacie. Zerkne na nie wizualnie i zdecyduje i wtedy będę szukał odpowiedniego silnika i egzemplarza. Tam w Peugeocie też są niestandardowe te zegary itd, zobaczę czy mi to siedzi. Zobaczę jak wygląda focusik i ford. Jeśli się trafi "perełka" to do kwoty jestem w stanie dorzucić parę groszy ;)

tylko golfa oglądaj w jakiejś wyższej wersji nie bieda, zwróc uwagę na wykończenie np że będziesz miał wyściełane wnętki drzwi

image.png.fb0999c163eb7444b9e3505ff289e651.png

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał(a):

tylko golfa oglądaj w jakiejś wyższej wersji nie bieda, zwróc uwagę na wykończenie np że będziesz miał wyściełane wnętki drzwi

image.png.fb0999c163eb7444b9e3505ff289e651.png

Tak, to kluczowa kwestia w dosc wiekowym, uzywanym aucie ;]

Napisano
12 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Tak, to kluczowa kwestia w dosc wiekowym, uzywanym aucie ;]

"Nie zależy mi na demonie prędkości, bardziej na komfortowej i cichej jeździe" w kompaktach (nie premium) na razie nie jeździłem bardziej komfrtowym i cichym niż golf. Jakby mu zależało mocno na bezawaryjności to bym polecił toyotę

Napisano
  • Autor

Bezawaryjność oczywiście to też ważna kwestia ale nie oszukujemy się, zdaje sobie sprawę, że kupuje kilku letnie auto z przebiegiem a nie auto z salonu. Nie można mieć wszystkiego za 40tys. Ale przesiadam się, ze starego peugeota 307 i coś tam lepszego wizualnie i w komforcie kazdy też człowiek chce :) Wiadomo, że awaria w aucie może wyskoczyć jak w każdym, trzeba to wliczać w utrzymacie auta. 

Napisano
17 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Szedłbym w golfa.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-golf-volkswagen-golf-7-ID6H6xr6.html

Będziesz zadowolony z komfortu i niskiego spalania. Blachy dobre, wartość też ladnie trzyma

Jak diesel trudno odpala to ja bym bez zmierzenia kompresji nie kupił. 

Napisano
  • Autor

Jestem po oględzinach wizualnych tych trzech aut. Nie spodziewałem się, że tak mi to zmieni hierarchię jeśli chodzi o sam wnętrze auta, bagażnik itd. Peugeot był faworytem, że względu na ten dotykowy ekran który fajnie się prezentuje , mniejsza kierownicę i ogólnie środek auta ale najmniej się jakoś czułem w tym, jakby mała widoczność w tym aucie. Focus w środku fajny, są pod ręką wszystkie przyciski, funkcjonalna kierownica, fajne zegary. Jest też chyba krótszy od peugeota ale bagażnik nadal bardzo duży, przeskok z tego co mam ogromny. No na plus dał mi do myślenia ten golf, nie wygląda tak ubogo w środku jak się spodziewałem. No i mówił tam mi, że jednak z tych 3 aut on za parę lat straci najmniej na wartości. Więc w sumie sajgon w głowie jeszcze większy haha. 

Napisano
  • Autor
W dniu 9.02.2025 o 14:23, Tre-Bor napisał(a):

Był tam ten Leon ale faktycznie trzeba więcej dorzucić bo chyba za 50 stał. Nie wiem czy po prostu nie będę myszkował jak pojawi się coś w okolicy i będę brał. Spodobał mi się ten focus. Tam był silnik 1.5 TDCI i 120KM ale w automacie rok 2018. 

Napisano
1 minutę temu, kamilll142 napisał(a):

Był tam ten Leon ale faktycznie trzeba więcej dorzucić bo chyba za 50 stał. Nie wiem czy po prostu nie będę myszkował jak pojawi się coś w okolicy i będę brał. Spodobał mi się ten focus. Tam był silnik 1.5 TDCI i 120KM ale w automacie rok 2018. 

To ci zmącę w głowie jeszcze czymś.

https://www.olx.pl/d/oferta/fiat-tipo-sw-1-6-m-jet-120km-lounge-CID5-ID137lnJ.html

Też jeden z lepszych diesli.

https://www.olx.pl/d/oferta/fiat-tipo-bezwypadkowy-lounge-1-6-120km-kombi-CID5-ID13Affo.html

Napisano
  • Autor

A weź już nie chciałem tego pisać ale oglądałem te tipo na samym początku haha. Bo one to już w ogóle za 40tys idzie wyrwać fajny rocznik. No i w Sedanie one nawet mają już nawet fajny bagażnik. Ale myślałem, że to takie auto wykonane budżetowo, nie wiem jak ich silniki i części ewentualnie potem. Nie spodziewałem się, że ktoś to poleci haha

Napisano
2 minuty temu, kamilll142 napisał(a):

A weź już nie chciałem tego pisać ale oglądałem te tipo na samym początku haha. Bo one to już w ogóle za 40tys idzie wyrwać fajny rocznik. No i w Sedanie one nawet mają już nawet fajny bagażnik. Ale myślałem, że to takie auto wykonane budżetowo, nie wiem jak ich silniki i części ewentualnie potem. Nie spodziewałem się, że ktoś to poleci haha

Focusa jednak bym wolał 1.6 HDI od PSA sprawdzony dobry silnik. Ostatni wypust z tym motorem był w 2015.

https://www.olx.pl/d/oferta/ford-focus-rodzinne-kombi-1-6-tdci-CID5-ID11DVqE.html

Lub od razu szukać 2.0 też od PSA 

Napisano
  • Autor

A masz jakieś doświadczenia z tymi tipo, znasz osoby które mają takie auta u chwala?

Napisano
10 minut temu, kamilll142 napisał(a):

A masz jakieś doświadczenia z tymi tipo, znasz osoby które mają takie auta u chwala?

Spytaj na kąciku Fiata, mamy paru użytkowników. Kolega ma ten silnik w służbowym Doblo ok 180 tyś km but w podłodze na niemieckich autostradach non stop. Nie mogą go zamordować.

Budżetowe 1.6 TDI  to mam ja.

IMG_20230225_170000_HDR.jpg

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
W dniu 9.02.2025 o 01:56, kamilll142 napisał(a):

Jestem w trakcie szukania auta w Kombii.

A sprowadzając stamtąd auto jaka jest akcyza i VAT?

:hmm:

Opłaca się? :]

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, el_guapo napisał(a):

A sprowadzając stamtąd auto jaka jest akcyza i VAT?

:hmm:

Opłaca się? :]

No dobre dobre ;)

Napisano
14 godzin temu, kamilll142 napisał(a):

Daj sobie spokój z Tipo. Przy Golfie to nie ma co porównywać. Chcesz trwałość, fajne rozwiązania i wyposażenie to kup G7, będziesz zadowolony. A jak będziesz sprzedawał to znajdziesz szybko nabywcę. 

Napisano
15 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Nie żartuj. To jest jeden z gorszych wyborów  a golf czy focus. 

Napisano
  • Autor

Wiem wiem, trochę o tych tipo poczytałem i odpuszczę. Jeśli będzie w okolicy jakiś focus albo golf to wezmę pewnie. Chciałbym żeby już tam była 6-biegowa skrzynia, w tym co oglądałem było 5

Napisano
58 minut temu, kamilll142 napisał(a):

Wiem wiem, trochę o tych tipo poczytałem i odpuszczę. Jeśli będzie w okolicy jakiś focus albo golf to wezmę pewnie. Chciałbym żeby już tam była 6-biegowa skrzynia, w tym co oglądałem było 5

w jakiej okolicy szukasz?