Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Który z tej trójki najcichszy?

Featured Replies

Napisano
5 godzin temu, bizz napisał(a):

Dobra chłopaki - gdzie w Audi wyłącza się ten cholerny dźwięk po przekroczeniu prędkości sczytanej ze znaku którego nawet nie ma;]

Póki co muszę wykonać z sześć czynności zanim do tego dojdę w systemie, za każdym qwa razem.

No co Ty?! To głupota wyłączać taki pożyteczny system bezpieczeństwa! Przecież wystarczy jeździć zgodnie z przepisami!

Z dedykacją do @WaWeR

Napisano
5 godzin temu, bizz napisał(a):

U mnie jest wybór tylko trzech rzeczy z automatu, nie bardzo widzę gdzie to zmienić. Zrobię zdjęcie jak wsiądę w auto.

Tak to wyglada u mnie.

Wystarczy przypisac jedna z dwoch gornych funkcji do "gwiazdki", a pozniej jiz tylko jeden klik dzieli Cie od wylaczenia ISA.

20250307_160406.jpg

Napisano
3 godziny temu, bizz napisał(a):

@wujek masz jakiś patent na Audi bez ingerencji mechanicznej?

Głośno myślę i piszę to bardziej w formie pytania ;) Czy te znaki przypadkiem nie sczytują się m.in. z wbudowanej nawigacji :hmm: Jeżeli jej nie używasz to może by wyjąć kartę na próbę? 

Pamiętam, ze jak u siebie w Seacie aktualizowałem nawigację na karcie, to kiedy jej nie było, wywalało po uruchomieniu silnika informację o ograniczonej możliwości informowania o znakach (chyba).

Napisano
W dniu 10.02.2025 o 22:22, bizz napisał(a):

Pytanie może dla Was trochę bez sensu, ale potrzebuję informacji od kogoś kto miał okazję porównać - Toyota Camry, Audi Q3 (i zwykły i sportback), Audi A4. Auta max 2023 rok, w którym będzie najciszej przy prędkościach głównie autostradowych, ale przepisowych. 

Ewentualnie jakieś ewidentne wady którychś z tych aut, takie że powodują odrzucenie od razu. CVT w Toyocie znam i lubię. 

Ktoś coś?

A4, ale szukaj z klejonymi szybami z przodu. Wszystko zależy od tego czym obecnie jeździsz.

Dobre wrażenie pod kątem wyciszenia na mnie zrobiło Q3, jeszcze kiedy miałem Leona.

Poszukaj serii 3 od bmw z klejonym szybami. Najlepszy samochód w segmencie.

Edytowane przez prawoimotoryzacja

Napisano
42 minuty temu, komandos80 napisał(a):

Tak to wyglada u mnie.

Wystarczy przypisac jedna z dwoch gornych funkcji do "gwiazdki", a pozniej jiz tylko jeden klik dzieli Cie od wylaczenia ISA.

20250307_160406.jpg

W Q8 próbowałem i się nie da  😕

Napisano
29 minut temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

A4, ale szukaj z klejonymi szybami z przodu. Wszystko zależy od tego czym obecnie jeździsz.

Dobre wrażenie pod kątem wyciszenia na mnie zrobiło Q3, jeszcze kiedy miałem Leona.

O @fred77 nie przelogowałeś się ;]

P. S. 

Autor już ma nowe auto. 

Napisano
Godzinę temu, camel00 napisał(a):

Głośno myślę i piszę to bardziej w formie pytania ;) Czy te znaki przypadkiem nie sczytują się m.in. z wbudowanej nawigacji :hmm: Jeżeli jej nie używasz to może by wyjąć kartę na próbę? 

Pamiętam, ze jak u siebie w Seacie aktualizowałem nawigację na karcie, to kiedy jej nie było, wywalało po uruchomieniu silnika informację o ograniczonej możliwości informowania o znakach (chyba).

Nawigacja + kamera, poza tym nie wiem czy w jakims wspolczesnym aucie jest jeszcze nawigacja na karte ;]

Napisano
14 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Nawigacja + kamera, poza tym nie wiem czy w jakims wspolczesnym aucie jest jeszcze nawigacja na karte ;]

Aktualizacje w VAG są chyba (?) wykonywane przez kartę SD w schowku. Nie pamiętam tylko czy info o braku powiadomień wyskakiwało mi kiedy usunąłem kartę czy dopiero kiedy wgrałem złą mapę.

Napisano
2 minuty temu, camel00 napisał(a):

Aktualizacje w VAG są chyba (?) wykonywane przez kartę SD w schowku. Nie pamiętam tylko czy info o braku powiadomień wyskakiwało mi kiedy usunąłem kartę czy dopiero kiedy wgrałem złą mapę.

Nawet jesli, to w nowych modelach brak karty na pewno nie zdeaktywuje ISA.

Auto bedzie czytac znaki kamera i tak samo pokazywac czesto glupoty.

Napisano
4 minuty temu, camel00 napisał(a):

Jak wyciagniesz karte, albo bedziesz jechal po drodze, ktorej nie masz na mapach to wyskoczy komunikat, ze "rozpoznawanie znakow ograniczone" czy cos w podobie, ale kamera nadal bedzie dzialac i stad bedzie bral ograniczenia predkosci. 

Napisano
2 godziny temu, camel00 napisał(a):

Z navi to działa jako tako bez Navi u nas w kraju znaków to komedia. Będzie jeszcze gorzej. Tylko kto za każdym razem wpisuje w fabryczną nawigację ? Chyba tylko cyganie. 

Edytowane przez wujek

Napisano
2 minuty temu, wujek napisał(a):

Z navi to działa jako tako bez Navi u nas w kraju znaków to komedia. Będzie jeszcze gorzej. Tylko kto za każdym razem wpisuje w fabryczną nawigację ? Chyba tylko cyganie. 

Fabryczna wystarczy że działa i wspomaga rozpoznawanie znaków.

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Fabryczna wystarczy że działa i wspomaga rozpoznawanie znaków.

No tak ale ruszasz do biedry 3km i nie wpiszesz w Navi to już nie widzi odwołania ograniczenia np po skrzyżowaniu imo komedia. 

Napisano
Teraz, wujek napisał(a):

No tak ale ruszasz do biedry 3km i nie wpiszesz w Navi to już nie widzi odwołania ograniczenia np po skrzyżowaniu imo komedia. 

Nie no w Hyundai wystarczyło na chwilę wyłączyć mapę i zaakceptować i już wspomagała. W MB nic nie trzeba robić. Działa w tle.

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Nie no w Hyundai wystarczyło na chwilę wyłączyć mapę i zaakceptować i już wspomagała. W MB nic nie trzeba robić. Działa w tle.

Znaczy widział np 50 minął skrzyżowanie i pokazał np 90 bez wpisywania adresu w mapie? 

Napisano

Znaczy widział np 50 minął skrzyżowanie i pokazał np 90 bez wpisywania adresu w mapie? 

Tak. 

Edytowane przez grogi

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Oczywiście 👍

To Merc umie lepiej niż VAG i bmw. 

Napisano
55 minut temu, camel00 napisał(a):

Pobiera z netu lub podczas wizyty w serwisie. 

Napisano
27 minut temu, wujek napisał(a):

W passacie B8 i w audi tak to wlasnie dziala. Nie trzeba uzywac nawigacji, zeby bral z niej ograniczenia predkosci.

Napisano
10 minut temu, komandos80 napisał(a):

W passacie B8 i w audi tak to wlasnie dziala. Nie trzeba uzywac nawigacji, zeby bral z niej ograniczenia predkosci.

Widac postęp. Nie jechałem jeszcze nowymi modelami. 

Napisano

Widac postęp. Nie jechałem jeszcze nowymi modelami. 

Passat 2016r. :)

Napisano
W dniu 4.03.2025 o 19:39, bizz napisał(a):

Na razie tylko jeżdżę i nie miałem czasu się ogarnąć co tam jest, wrzucę może jutro wieczorem. Auto flotowe więc wersja bieda z jakimś pakietem zapewne, 35TFSI Stronic. 

Zanim go dostałem jeździłem trzy tygodnie A3 Sportback 1.5TFSI Stronic, A3 wymiata jeśli chodzi o odczucia jazdy sportowej. Z ciekawości porównałem te dwa auta na Ze Pfers https://zeperfs.com/en/perfs.php?Action=Duel i wyszło że jeżdżą praktycznie identycznie - A4 zabija duch jakiejkolwiek agresywności w jeździe. Ciśniesz i nic się nie dzieje, w A3 ciśniesz i leci jak gokart - na papierze te same osiągi. 

A3 miało mildhybrid, nie ma rozrusznika i przez to starstop działa niezwykle płynnie, A4 już niestety poszarpuje. 

Natomiast cisza, cisza i jeszcze raz cisza jest cudowna. Do tego jakimś cudem w nowym aucie mam zwykłe zegary, po przyciemnieniu i zgaszeniu tabletu (jednym przyciskiem fizycznym!) jest idealnie w nocnej trasie. 

Jest klima trzystrefowa, podgrzewane fotele, elektryczna regulacja podparcia pleców i chyba tyle. Dźwięk jest bardzo dobry, ale nie wiem czy to seria czy coś więcej.

Jedno zdjęcie mam z trasy:

Poza walorami sportowymi, to jak oceniasz hałas A3 vs A4? 

Napisano
W dniu 7.03.2025 o 20:01, komandos80 napisał(a):

Passat 2016r. :)

Pasat z tego roku to ma tak samo słabe jak Seaty. Raz działa raz nie działa. Choć np asystent nagłego hamowania lepszy niż w nowszych modelach. 

Napisano
  • Autor
W dniu 7.03.2025 o 22:07, lucash napisał(a):

Poza walorami sportowymi, to jak oceniasz hałas A3 vs A4? 

Przepaść. W A3 jest mniej więcej jak w nowej Kia Ceed - w zasadzie bardzo w porządku, zrobiłem Ceed`em ze 100 tyś i nie narzekałem, A3 też wydawało mi się ok. Dopiero po paru trasach A4 doceniłem co znaczy dobrze wyciszyć auto - teraz wróciłem z Wrocka, cała A4 160 na tempomacie i mogłem rozmawiać z dzieciakami z tyłu nie podnosząc głosu. Niestety przez to jeżdżę trochę szybciej bo różnica między 140 a 160 jest nieznaczna. Przy 160 w A3 już trzeba było rozmawiać głośniej. 

A takie konkretne poczucie różnicy jest jak wysiadasz po pięciu godzinach jazdy non stop, A4 daje odpocząć po prostu. 

Napisano
  • Autor
W dniu 7.03.2025 o 17:15, prawoimotoryzacja napisał(a):

Niestety, miałem ograniczony wybór bo to flota: Camry, Q3 S-line, A4 jakaś podstawowa. 

Napisano
  • Autor
W dniu 7.03.2025 o 17:00, camel00 napisał(a):

Nie, to coś innego. Wiem stąd, że flotowe Audi nie mają opłaconej licencji na NAVI;]

Napisano
  • Autor
W dniu 7.03.2025 o 15:21, grogi napisał(a):

No co Ty?! To głupota wyłączać taki pożyteczny system bezpieczeństwa! Przecież wystarczy jeździć zgodnie z przepisami!

Z dedykacją do @WaWeR

Tak, wiem, czytałem te wypociny. Wystarczy 20 minut po mieście i szlag Cię trafia po całości.

Napisano
  • Autor
W dniu 7.03.2025 o 15:02, wujek napisał(a):

Z premium ciężko tylko do A3 są. Świeży model z rok trzeba poczekać. Nie ma tam jakiegoś skrótu jak w BMW czy kija? Z cyklu przytrzymaj klawisz na kierownicy?

Nie ma niestety, najpierw się głowiliśmy z kumplem, co się z nowego MB na nowe BMW przesiadł i stwierdził że nie ma bata, musi być jeden guzik. 

Później się poddałem i podjechałem do salonu Audi, pan mnie uświadomił że nie ma. Dopiero w A5 nowej zrobili przycisk który Cię przenosi do wszystkich ostrzegaczy na wyświetlaczu co redukuje proces o trzy kliknięcia. 

Napisano
  • Autor
W dniu 7.03.2025 o 16:34, komandos80 napisał(a):

Tak to wyglada u mnie.

20250307_160406.jpg

U mnie jakaś ograniczona wersja.

To Twoje to też A4?

IMG-20250309-WA0000.jpg.ee3a4c1c3376e12372137c83b8722e6d.jpg

Napisano
1 godzinę temu, bizz napisał(a):

To Twoje to też A4?

Tak, A4 allroad, ale myslalem, ze one sie niczym praktycznie nie roznia.

Nie mam pojecia czemu u Ciebie jest inaczej, bo zakladam, ze Ty masz wersje z drugiej polowy 2024r, skoro Ci sie ISA za kazdym razem wlacza.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, komandos80 napisał(a):

Tak, A4 allroad, ale myslalem, ze one sie niczym praktycznie nie roznia.

Nie mam pojecia czemu u Ciebie jest inaczej, bo zakladam, ze Ty masz wersje z drugiej polowy 2024r, skoro Ci sie ISA za kazdym razem wlacza.

Dokładnie z 03.06.2024. A miałeś to od początku? Może jakąś aktualizację muszę zrobić...

Napisano
16 minut temu, bizz napisał(a):

Dokładnie z 03.06.2024. A miałeś to od początku? Może jakąś aktualizację muszę zrobić...

Mialem tak od poczatku, ale nie wiem, moze w salonie cos aktualizowali.

Zerknalem teraz do instrukcji, ale ona nic nie mowi co mozna tym przyciskiem ustawic i od czego to zalezy. Napisane jest tylko, ze "roznorodne funkcje".

Mozna to tez znalezc w MMI: "pojazd/samochod -> ustawienia i serwis -> funkcje przyciskow w kierownicy", ale watpie, zebys znalazl tam cos innego.