Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyta indukcyjna 1F lub 3F

Featured Replies

Napisano

Będę w tym roku rozkładał instalację elektryczną i mam dylemat czy pod płyty indukcyjne ciągnąć kable jednofazowe 3x4mm² czy użyć przewodu 5×2,5mm² na trójfazowe.

Cena kabla na metry praktycznie ta sama.

Budynek jest jeden ale będą 4 lokale z podlicznikami i 4 kuchnie.

Budynek długi 38m więc kabli pójdzie dużo metrów. 

Czy będzie jakaś różnica w użytkowaniu płyty indukcyjnej 1F a 3F ? Większe zużycie prądu, szybciej/wolniej będzie się gotować, większe obciążenie instalacji elektrycznej.

Napisano

Idź w 3f. Inaczej to tak jakbyś kupił V6 i jeździł tylko na 2 cylindrach ;) . 

Napisano
Godzinę temu, Tre-Bor napisał(a):

Czy będzie jakaś różnica w użytkowaniu płyty indukcyjnej 1F a 3F ? Większe zużycie prądu, szybciej/wolniej będzie się gotować, większe obciążenie instalacji elektrycznej.

Nie będzie wg mnie żadnej różnicy bo płyty zasilane 400V to jest margines (przynajmniej te standardowych wymiarów), zdecydowana większość jest podłączana do 2x230V i można normalnie podłączyć do jednej fazy i używać z pełną mocą jeśli jest odpowiednio gruba instalacja (i tu dobrze sprawdź bo 4mm2 to może być za mało zwłaszcza jeśli przewodu ma być dużo) i moc przyłączeniowa.

Ale jeśli w budynku są 3 fazy to nie ma sensu kombinować i warto doprowadzić obwód 3F który w perspektywie da więcej możliwości (np podłączenie jakiejś szerokiej płyty na 3F) i będzie prostszy w "obsłudze" (cieńsze druty do podłączenia).

Napisano
1 godzinę temu, Tre-Bor napisał(a):

Będę w tym roku rozkładał instalację elektryczną i mam dylemat czy pod płyty indukcyjne ciągnąć kable jednofazowe 3x4mm² czy użyć przewodu 5×2,5mm² na trójfazowe.

Kładź 3F. Zawsze możesz to po stronie bezpieczników wpiąć do jednej fazy i odebrać przy płycie na trzech drutach. A w drugą stronę już tak nie zrobisz.

Napisano
16 minut temu, format napisał(a):

Kładź 3F. Zawsze możesz to po stronie bezpieczników wpiąć do jednej fazy i odebrać przy płycie na trzech drutach. A w drugą stronę już tak nie zrobisz.

zdecydowanie. Rozsądna indukcja potrzebuje dwie fazy, wtedy piekarnik pójdzie na trzeciej. 

Czyli podsumowując, kabel 5X2,5 mm2 będzie odpowiedni.

Napisano
  • Autor
43 minuty temu, PawelW napisał(a):

dobrze sprawdź bo 4mm2 to może być za mało zwłaszcza jeśli przewodu ma być dużo) i moc przyłączeniowa.

Moc przyłączeniowa jest duża 22KW i PGE władował taryfę C11. Ktoś wie jak zmienić taryfę i obniżyć moc przyłączeniową? Umowa na osobę prywatną bez DG, budynek jeszcze nie odebrany po przebudowie i przekształceniu na mieszkalny.

Napisano
17 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Moc przyłączeniowa jest duża 22KW i PGE władował taryfę C11. Ktoś wie jak zmienić taryfę i obniżyć moc przyłączeniową? Umowa na osobę prywatną bez DG, budynek jeszcze nie odebrany po przebudowie i przekształceniu na mieszkalny.

Masz prąd budowlany tak zwany. Przejdź się do PGE z dokumentami odbioru budynku i przekształć na taryfę G. Mocy przyłączeniowej nie zmniejszaj, tam jest jednorazowa opłaca którą zapewne już poniosłeś. 

Napisano
  • Autor
15 minut temu, format napisał(a):

Masz prąd budowlany tak zwany. Przejdź się do PGE z dokumentami odbioru budynku i przekształć na taryfę G. Mocy przyłączeniowej nie zmniejszaj, tam jest jednorazowa opłaca którą zapewne już poniosłeś. 

Nie mam prądu budowlanego.

W 2022 było zrobione przyłącze. Na działce są tylko 2 budynki gospodarcze (gospodarstwo rolne). W 2024 złożone i otrzymane pozwolenie z PINB na przebudowę i zmianę sposobu użytkowania na jeden  budynek mieszkalny z częścią magazynową. Inwestycja trwa może skończę za 2 lata, więc w tedy zrobię zgłoszenie i odbiór w PINB.

Prąd połączony ze skrzynki do instalacji w budynkach. 

Napisano
29 minut temu, format napisał(a):

C11 to chyba taryfa dla MiŚP :hmm:

Napisano
11 minut temu, bergerac napisał(a):

Tak, to taryfa dla przedsiębiorstw. A budowlany to też C11. Ale kolega uważa inaczej.

Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał(a):

54 minuty temu, format napisał(a):

Tak, to taryfa dla przedsiębiorstw. A budowlany to też C11. Ale kolega uważa inaczej.

W PGE to na jedno wychodzi.

Napisano
7 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Taryfa nie zależy od mocy przyłączeniowej (przynajmniej nie przy takich mocach).

Dali C11 bo wtedy zapewne był to budynek gospodarczy.

Na podstawie jakich papierów przekształciłeś go na mieszkalny?

Dostarczasz te papiery i jazda na G.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
6 godzin temu, bergerac napisał(a):

6 godzin temu, format napisał(a):

Wszelkie budynki gospodarcze to też taryfa C.

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Na podstawie jakich papierów przekształciłeś go na mieszkalny?

Dostarczasz te papiery i jazda na G.

Pozwolenie budowlane wydane przez PINB.

Inwestycja w trakcie przebudowy, jeszcze nie zakończona więc nie ma odbioru.

W świetle przepisów budynek cały czas jest gospodarczy.

Napisano
43 minuty temu, Tre-Bor napisał(a):

Pozwolenie budowlane wydane przez PINB.

Inwestycja w trakcie przebudowy, jeszcze nie zakończona więc nie ma odbioru.

W świetle przepisów budynek cały czas jest gospodarczy.

Dlatego masz C.

Jak oddasz go do użytkowania jako mieszkalny będziesz mógł zmienić taryfę na G.

Na G jest mieszkalny, rekreacyjny/letniskowy, garaż (ale uwaga, garaż ani w PGE ani w PB to nie to samo co gospodarczy).

Jako, że nie może być łatwo i wszędzie tak samo to słyszałem o rozbieżnościach i w różnych rejonach może być inaczej, mimo operowania na tych samych przepisach.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 11.02.2025 o 09:58, Tre-Bor napisał(a):

Cena kabla na metry praktycznie ta sama.

Budynek jest jeden ale będą 4 lokale z podlicznikami i 4 kuchnie.

Budynek długi 38m więc kabli pójdzie dużo metrów. 

Przy podłączeniu jednofazowym płyta będzie bardzo ograniczać moc. Tzn. jeśli jedno pole włączysz na maxa, to pozostałe albo w ogóle albo mocno zredukowane. Płyty z możliwością podłączenie wszystkich 3 faz są u nas bardzo rzadkie - to płyty o mocy ok. 10kW. Większość to płyty gdzie korzystasz z 2 faz (z podłączenia trzyfazowego) - one dają moc ok. 7kW (lub 3,5 kW na jednej fazie). Tak więc potrzebujesz do takiej płyty przewodu 4-żyłowego. (2 fazy, powrotny i ziemia). Przekrój 2,5mm2 powinien wystarczyć.

Ja mam jakąś wypasioną płytę Electroluxa, podłączenie na 2 fazy (każda obsługuje dwa pola płyty) i jak jedno dam na maxa, to drugie z pary na maxa się już nie da. Przy jednej fazie byłaby zupełna kicha.

Napisano
12 godzin temu, torelek napisał(a):

Przy podłączeniu jednofazowym płyta będzie bardzo ograniczać moc. Tzn. jeśli jedno pole włączysz na maxa, to pozostałe albo w ogóle albo mocno zredukowane. Płyty z możliwością podłączenie wszystkich 3 faz są u nas bardzo rzadkie - to płyty o mocy ok. 10kW. Większość to płyty gdzie korzystasz z 2 faz (z podłączenia trzyfazowego) - one dają moc ok. 7kW (lub 3,5 kW na jednej fazie). Tak więc potrzebujesz do takiej płyty przewodu 4-żyłowego. (2 fazy, powrotny i ziemia). Przekrój 2,5mm2 powinien wystarczyć.

Ja mam jakąś wypasioną płytę Electroluxa, podłączenie na 2 fazy (każda obsługuje dwa pola płyty) i jak jedno dam na maxa, to drugie z pary na maxa się już nie da. Przy jednej fazie byłaby zupełna kicha.

A nie ustawiłeś sobie przypadkiem ograniczenia mocy ?

Jak już to 5x, z reguły na trzeciej fazie idzie piekarnik wtedy.

Napisano
12 godzin temu, mayster_tcz napisał(a):

A nie ustawiłeś sobie przypadkiem ograniczenia mocy ?

Jak już to 5x, z reguły na trzeciej fazie idzie piekarnik wtedy.

Nie, żadnego ograniczenia mocy nie ustawiłem. Większość płyt korzysta z dwóch faz.

Napisano
W dniu 13.02.2025 o 17:52, torelek napisał(a):

Nie, żadnego ograniczenia mocy nie ustawiłem. Większość płyt korzysta z dwóch faz.

Wiem, ale ja mam już drugą indukcję i nigdy nie miałem takich ograniczeń.

Napisano
Godzinę temu, mayster_tcz napisał(a):

Wiem, ale ja mam już drugą indukcję i nigdy nie miałem takich ograniczeń.

O jakich ograniczeniach piszesz? Że ogranicza moc pola jeśli inne chodzi na dopalaczu? Być może masz mniejszą moc pól grzejnych.

Napisano
W dniu 12.02.2025 o 17:19, torelek napisał(a):

Przy jednej fazie byłaby zupełna kicha.

Płyta nie wie, czy korzysta z jednej, czy z dwóch faz. Musiałaby robić pomiar kąta. Może jakieś coś takiego mają, ale po co? W instrukcji jest napisane, że do danego podłączenia ma być zapewniona odpowiednia wartość zabezpieczenia. 

Napisano
W dniu 11.02.2025 o 12:29, format napisał(a):

Masz prąd budowlany tak zwany. Przejdź się do PGE z dokumentami odbioru budynku i przekształć na taryfę G

Odbiory nie są warunkiem koniecznym. Mam dom nadal w trakcie budowy formalnie i od początku (od 2 lat) mam taryfę G. Wystarczyło, ze mam dom w stanie surowym zamkniętym i nie prowadzę w nim żadnej dz. g. 

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

Odbiory nie są warunkiem koniecznym. Mam dom nadal w trakcie budowy formalnie i od początku (od 2 lat) mam taryfę G. Wystarczyło, ze mam dom w stanie surowym zamkniętym i nie prowadzę w nim żadnej dz. g. 

Wiem. Ja brałem G pokazując zdjęcie budynku.

Napisano
14 godzin temu, torelek napisał(a):

O jakich ograniczeniach piszesz? Że ogranicza moc pola jeśli inne chodzi na dopalaczu? Być może masz mniejszą moc pól grzejnych.

Raczej standard, 7,5kW i nie zanotowałem niczego takiego 

Napisano
7 godzin temu, mayster_tcz napisał(a):

Raczej standard, 7,5kW i nie zanotowałem niczego takiego 

Moc generowana z jednej fazy nie może przekroczyć ok. 3,8kW. "Nie może" mam na myśli, że jest to ograniczone poprzez oprogramowanie / elektronikę płyty ze względów bezpieczeństwa. Przy tej mocy prąd pobierany z sieci to ok. 16A i przeważnie takie są bezpieczniki w typowych instalacjach domowych. Gdyby płyta takich ograniczeń nie miała, to by wywalała bezpieczniki. Zwróć uwagę, że przeważnie moce sumaryczne podane dla pól grzejnych przekraczają moc podaną dla całej płyty. To znaczy, że naraz w tym samym czasie pola mogą generować nie więcej niż moc podana dla całej płyty. I jest to przeważnie 7,2-7,5kW (bo tyle da się powiesić bezpiecznie na dwóch "domowych" fazach).

Mój przykład

Płyta o mocy łącznej 7350W, moc pól grzejnych to: 3200, 3200, 2500, 3600. Jak widać suma(12500) dużo przekracza 7350.

Pola mam podłączone pod dwie fazy: 3200 i 3200 pod jedną , oraz 2500 i 3600 pod drugą. Gdy włączę średnie pole na "dopalacz" (3200), to drugie z pary będzie miało tylko kilkaset watów do dyspozycji i nie da się go włączyć na więcej część mocy. Gdyby tą płytę podłączyć pod jedną fazę, to sumaryczna moc generowana przez wszystkie pola mogłaby wynieść tylko tyle ile obecnie przez dwa pola z par wiszących na jednej fazie (3,2+3,2 oraz 2,5+3,6).

Skoro nie obserwujesz u siebie ograniczenia mocy, to jedna z dwóch możliwości:

-  masz słabsze pola, których moc (parami) nie przekracza ok. 3,8kW

-  płyta nie ma wbudowanego ogranicznika mocy, w co wątpię ale nie wykluczam

Edytowane przez torelek