Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotowoltaika - prośba o radę

Featured Replies

Napisano

Sytuacja jest taka, że w miejscu gdzie mieszkam dzieje się tak, że jak tylko słońce zaczyna świecić mocniej to napięcie w sieci wzrasta nawet ponad normę czyli 253 V, ale nie to jest najgorsze. Najgorsze są zaniki napięcia i to kilka razy w ciągu dnia.

Dlatego chyba dojrzałem do instalacji off-gid, ale nie jakieś dużej. I teraz tak: umyśliłem sobie, że nie będę podpinać się do ZE, inwerter będzie podpięty do sieci domowej, tam jakieś baterie, na dachu/gruncie parę paneli, a może wiatrak. I tak sobie to będzie działać: jak się da to zasilania z paneli i baterii, a jak braknie to z ZE.

Czy ma ktoś takie coś u siebie i mógłby się podzielić jakimiś rozwiązaniami, przykładami, konkretnym zestawem typu: inwerter + baterie + panele. Coś w ten deseń.

Czy to właściwy kącik ? 

Napisano
14 minut temu, Gripen napisał(a):

umyśliłem sobie, że nie będę podpinać się do ZE

a jak braknie to z ZE

To z czy bez? ;) 

Falownika hybrydowego szukaj.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, kiziuk napisał(a):

To z czy bez? ;) 

Falownika hybrydowego szukaj.

No tak, źle się wyraziłem ;]

Falownik hybrydowy, OK

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Bartłomiej napisał(a):

Trollujesz? 🙂

Dlaczego ? Czyżbym już o to pytał, a skleroza dała o sobie znać ? 

Napisano
1 minutę temu, Gripen napisał(a):

Dlaczego ? Czyżbym już o to pytał, a skleroza dała o sobie znać ? 

Jednym tchem wymieniasz FV, baterię, wiatrak, off-grid itd. Brzmi drogo, jakby chcieć to wszystko na raz postawić. Idea fajna, ale kupę kasy trzeba wydać.

Wiatraki - w polskich warunkach, gdzie średnia prędkość wiatru to około 3-4 m/s to stanowczo za mało, żeby wiatrak nakręcił Ci dużo energii.
FV i bateria - owszem, ale trzeba uważać na obecny sposób rozliczania się z ZE. A jeśli wszystko chcesz pchać w baterię, to musić mieć sporo kWh pojemności.

Przy samej FV kłopot z bilansem energii robi się od września i trwa aż do maja, bo słoneczko niewysoko oraz częste zachmurzenie. A, i nawet w słoneczny zimowy dzień śnieg na panelach sporo przeszkadza. 😉

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Bartłomiej napisał(a):

Jednym tchem wymieniasz FV, baterię, wiatrak, off-grid itd. Brzmi drogo, jakby chcieć to wszystko na raz postawić. Idea fajna, ale kupę kasy trzeba wydać.

Wiatraki - w polskich warunkach, gdzie średnia prędkość wiatru to około 3-4 m/s to stanowczo za mało, żeby wiatrak nakręcił Ci dużo energii.
FV i bateria - owszem, ale trzeba uważać na obecny sposób rozliczania się z ZE. A jeśli wszystko chcesz pchać w baterię, to musić mieć sporo kWh pojemności.

Przy samej FV kłopot z bilansem energii robi się od września i trwa aż do maja, bo słoneczko niewysoko oraz częste zachmurzenie. A, i nawet w słoneczny zimowy dzień śnieg na panelach sporo przeszkadza. 😉

We łbie mi się trochę miesza od ilości informacji, więc pewnie trzeba będzie się zdecydować na coś prostego, bo im więcej czytam opinii tym mniej wiem ;] 

Edytowane przez Gripen

Napisano

Kupuj EV Kie,będzie robić za bank energii :skromny:

IMO zamiast offgrid to falownik hybrydowy z aku dobranym do potrzeb.

Napisano
1 godzinę temu, Gripen napisał(a):

Sytuacja jest taka, że w miejscu gdzie mieszkam dzieje się tak, że jak tylko słońce zaczyna świecić mocniej to napięcie w sieci wzrasta nawet ponad normę czyli 253 V, ale nie to jest najgorsze. Najgorsze są zaniki napięcia i to kilka razy w ciągu dnia.

Dlatego chyba dojrzałem do instalacji off-gid, ale nie jakieś dużej. I teraz tak: umyśliłem sobie, że nie będę podpinać się do ZE, inwerter będzie podpięty do sieci domowej, tam jakieś baterie, na dachu/gruncie parę paneli, a może wiatrak. I tak sobie to będzie działać: jak się da to zasilania z paneli i baterii, a jak braknie to z ZE.

Czy ma ktoś takie coś u siebie i mógłby się podzielić jakimiś rozwiązaniami, przykładami, konkretnym zestawem typu: inwerter + baterie + panele. Coś w ten deseń.

Czy to właściwy kącik ? 

no ale co chcesz osiągnąć? Masz @ZUBERTO @Mayo @Chalek @Toost. Myślałem że nie można mieć offgrid w PL ale coś piszą że do 50 kW możesz cos tam zrobić. Do tej pory żeby dostać PnB budynku musiałeś mieć promese przyłączenia do sieci. Znieśli to w PB ale w niektórych gminach dalej wymagają i tłumaczenie nie pomaga.  Nie wiem jak sprawa wygląda Może @Lucyfer coś doda od siebie choc jego konserwatywne nastawienie może nic nie wnieść bo OZE to zło...sorry Lucek ;) Ja osobiście nie słyszałem o wypowiedzeniu umowy dystrybucyjnej poza odłączeniem z powodu nieopłacenia rachunków za energię. Więc pewnie myślisz o off-grid ale takim niepełnym bo jednak chcesz mieć przyłączenie do sieci i korzystać z niego na włąsnych zasadach. 

Od siebie to wrzucam link do kolesia który jakoś to ogarnia. Tyle że on początkowo zasiłał serwerownie i płacił po kilka kPLN miesięcznie za prąd. Wydał ponad 300 kPLN na bycie offgrid (kopalnia bitcoinów). I wogóle jest mocny kombinator i słuchanie tego przyprawia mnie o ból głowy. 

Napisano
1 minutę temu, lucash napisał(a):

no ale co chcesz osiągnąć? Masz @ZUBERTO @Mayo @Chalek @Toost.

Ja się nie orientuję w temacie, który on chce ogarnąć, a ludzi jeszcze paru jest co mogą mieć pojęcie.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Ja się nie orientuję w temacie, który on chce ogarnąć, a ludzi jeszcze paru jest co mogą mieć pojęcie.

Szukam rozwiązania i chętnie posłucham mądrych. Bo może się okazać, że mnie  na serio chodzi o .... UPSa :pad:

Napisano

Szukam rozwiązania i chętnie posłucham mądrych. Bo może się okazać, że mnie  na serio chodzi o .... UPSa :pad:

Nie o to chodzi.

Ja nie pomogę, bo to nie moja działka. Nie znam możliwych rozwiązań technicznych ani prawnych, a głupot lepiej nie pisać.

Napisano
2 godziny temu, Gripen napisał(a):

To składaj najpierw skargi do ZE, a jak nie pomoże, to do URE. Na jakość zasilania, są na to normy i wskaźniki.

Napisano
21 minut temu, lucash napisał(a):

Od siebie to wrzucam link do kolesia który jakoś to ogarnia. Tyle że on początkowo zasiłał serwerownie i płacił po kilka kPLN miesięcznie za prąd. Wydał ponad 300 kPLN na bycie offgrid (kopalnia bitcoinów). I wogóle jest mocny kombinator i słuchanie tego przyprawia mnie o ból głowy. 

Znaczy koleś kupił sobie tira, żeby jeździć na koniec ulicy po 2 drożdżówki. Można, ale sensu to nie ma.

Napisano

A te zaniki napięcia to u Ciebie w domu czy w całej okolicy?
Kup sobie agregat z dieslem. jak z sieci nie pójdzie to odpali sie agregat a sąsiadom powiesz, ze to przez ich ekologiczne panele prądu nie masz

Napisano

Czy to właściwy kącik ? 

Pytałem na technicznym, nikt nie pisał, że korzysta, więc masz szansę być pierwszym. Rozmawiałem z przedstawicielem, brzmi całkiem ciekawie i przy PV i magazynie ma szansę się niemalże bilansować jak przy umowie na starych zasadach. W skrócie masz wpięte urządzenie w inst i kupujesz po cenie giełdowej jak potrzebujesz, a inteligentny bank energii odsprzedaje w nocy, gdy jest zapotrzebowanie na energię, tym samym kompensujesz sobie pobór dzienny. Żeby nie było, że coś reklamuję to wpisz sobie e n i g a (kropka)pl tam bardziej szczegółowo.

Napisano
  • Autor
16 minut temu, Toost napisał(a):

A te zaniki napięcia to u Ciebie w domu czy w całej okolicy?
Kup sobie agregat z dieslem. jak z sieci nie pójdzie to odpali sie agregat a sąsiadom powiesz, ze to przez ich ekologiczne panele prądu nie masz

Tak, na całej okolicy nie ma.

Napisano

Tak, na całej okolicy nie ma.

no to generator sobie kup, będzie z milion razy tańszy i zawsze zadziała

Napisano
5 minut temu, AkuQ napisał(a):

Pytałem na technicznym, nikt nie pisał, że korzysta, więc masz szansę być pierwszym. Rozmawiałem z przedstawicielem, brzmi całkiem ciekawie i przy PV i magazynie ma szansę się niemalże bilansować jak przy umowie na starych zasadach. W skrócie masz wpięte urządzenie w inst i kupujesz po cenie giełdowej jak potrzebujesz, a inteligentny bank energii odsprzedaje w nocy, gdy jest zapotrzebowanie na energię, tym samym kompensujesz sobie pobór dzienny. Żeby nie było, że coś reklamuję to wpisz sobie e n i g a (kropka)pl tam bardziej szczegółowo.

działa bez napięcia w sieci?

Napisano
1 minutę temu, Toost napisał(a):

no to generator sobie kup, będzie z milion razy tańszy i zawsze zadziała

O ile nie mieszka w bloku. No i samostartujący to jednak trochę będzie z automatyką przełączającą kosztował.

Napisano
2 minuty temu, Toost napisał(a):

Ciekawe co na to pogotowie energetyczne i straż pożarna.

Napisano
1 minutę temu, Lucyfer napisał(a):

O ile nie mieszka w bloku. No i samostartujący to jednak trochę będzie z automatyką przełączającą kosztował.

na pewno nie tyle co pv z osprzętem

Napisano
3 minuty temu, Toost napisał(a):

Ale działa co? Bo poddałem jako być może rozwiązanie problemu założyciela. Bank mu ogarnie działanie domostwa w czasie przerw w dostawach, a jak sieć działa prawidłowo odbywa się produkcja i handel w obie strony.

Napisano
2 minuty temu, AkuQ napisał(a):

Ale działa co? Bo poddałem jako być może rozwiązanie problemu założyciela. Bank mu ogarnie działanie domostwa w czasie przerw w dostawach, a jak sieć działa prawidłowo odbywa się produkcja i handel w obie strony.

Sęk w tym, ze jak ładnie świeci to nadprodukcja paneli podbija napięcie i najwidoczniej zabezpieczenia nadnapięciowe na podstacji wyłączają całą okolicę. jak falowniki wymagają napięcia z sieci to nie działają i nie ma ładowania. I cały misterny plan w piz...
Musiał by mieć instalację z własną regulacją i stabilizacją częstotliwości, a to już nieco inne ustrojstwo.

Napisano

Sęk w tym, ze jak ładnie świeci to nadprodukcja paneli podbija napięcie i najwidoczniej zabezpieczenia nadnapięciowe na podstacji wyłączają całą okolicę. jak falowniki wymagają napięcia z sieci to nie działają i nie ma ładowania. I cały misterny plan w piz...
Musiał by mieć instalację z własną regulacją i stabilizacją częstotliwości, a to już nieco inne ustrojstwo.

Z jednej strony tak, z drugiej te przerwy nie są długie by liczyć straty, tylko upierdliwe, więc tu bank powinien ogarnąć to koncertowo. Przy takiej wiedzy, gdzie w środku dnia sieć robi wycinkę, można posadowić PV część na wschód część na płd/zachód, co spowoduje kompensatę strat w samo południe gdy okoliczna sieć wycinkę robi. Dobrze kombinuję? Mam 2 oddzielne PV na 2 falownikach, u mnie nie ma problemu z wycinaniem, ale u znajomych już taki problem istnieje i uważam że takie rozłożenie paneli ma sens, z racji takiej a nie innej połaci dachowej mam jedną instalację w taki sposób zrobioną i widzę w lecie jak fajnie pracuje od rana, ale nie na pełnych obrotach potem w środku dnia jest chwilowy dołek i potem znowu do wieczora sobie daje, wykres zupełnie inny aniżeli przy drugiej (która swoją drogą z innego powodu tez nie jest posadowiona idealnie, tu z kolei mam zimą niższe uzyski, bo kąty nachylenia paneli są nieoptymalne).

Napisano
14 minut temu, Toost napisał(a):

na pewno nie tyle co pv z osprzętem

Tu mi ktoś pisał, że bodaj 5 kWp za 7 koła założył.

Napisano
6 minut temu, Lucyfer napisał(a):

Lucek, a Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem czy zgrywasz debila? 😁

Napisano
7 minut temu, Lucyfer napisał(a):

taaa

Napisano
Godzinę temu, lucash napisał(a):

no ale co chcesz osiągnąć? Masz @ZUBERTO @Mayo @Chalek @Toost. Myślałem że nie można mieć offgrid w PL ale coś piszą że do 50 kW możesz cos tam zrobić. Do tej pory żeby dostać PnB budynku musiałeś mieć promese przyłączenia do sieci. Znieśli to w PB ale w niektórych gminach dalej wymagają i tłumaczenie nie pomaga.  Nie wiem jak sprawa wygląda Może @Lucyfer coś doda od siebie choc jego konserwatywne nastawienie może nic nie wnieść bo OZE to zło...sorry Lucek ;) Ja osobiście nie słyszałem o wypowiedzeniu umowy dystrybucyjnej poza odłączeniem z powodu nieopłacenia rachunków za energię. Więc pewnie myślisz o off-grid ale takim niepełnym bo jednak chcesz mieć przyłączenie do sieci i korzystać z niego na włąsnych zasadach. 

Nie znam się ale się wypowiem 🤣

No generalnie jak piszę @Toost jak mu zależy ma stabilnym zasilaniu bez zaników to zakłada agregat z automatyka i święty spokoj.

Bawienie się w offgrida to dla ambitnych, bogatych i wytrwałych.

Edytowane przez Chalek

Napisano
1 minutę temu, Chalek napisał(a):

Nie znam się ale się wypowiem 🤣

No generalnie jak piszę @Toost jak mu zależy ma stabilnym zasilaniu bez zaników to zakłada agregat z automatyka i święty spokoj.

Bawienie się w offgrida to dla ambitnych, bogatych i wytrwałych.

nie. offgrid to jest układ w miejscach gdzie nie da się podciągnąć zasilania ze słupa.

Napisano
5 minut temu, Toost napisał(a):

taaa

Lucek jak zwykle dobiera fragment wypowiedzi dla własnej tezy.

Teraz mu napisze że w tym roku dokładam 3kWp i pompe Ciepła za uwaga: 0 zł 0 groszy. Chyba mu styki przepali 😁

Napisano

nie. offgrid to jest układ w miejscach gdzie nie da się podciągnąć zasilania ze słupa.

A w ziemi? :jump:

Napisano
3 minuty temu, Chalek napisał(a):

A w ziemi? :jump:

co w ziemi?

i co dostałeś za free, zapłaciliśmy za Ciebie. Jak byś sam musiał wszystko kupić to byś tak nie kozaczył.

Napisano
4 minuty temu, Toost napisał(a):

Mój ojciec w pewnym okresie nadzorował takie wieże mikrofalowe stojące setki km od cywilizacji. PV wtedy nie było, więc każda miała trzy generatory dieslowskie pracujące naprzemiennie w cyklu po 2 tygodnie. Ropy miały zapas uzupełniany co ileś miesięcy. Jeżeli jeden padł, to dalej pracowały dwa i leciał sygnał do centrum nadzoru, które miało sporo czasu na wysłanie ekipy.
s-l960.jpg.2983b5c682094f825ed156c1a7db4d16.jpg

Napisano
5 minut temu, Toost napisał(a):

co w ziemi?

i co dostałeś za free, zapłaciliśmy za Ciebie. Jak byś sam musiał wszystko kupić to byś tak nie kozaczył.

Jakbym miał sam to kupić to dalej grzałbym gazem. Prosta sprawa.

Wystarczy chwila w Excelu.

Napisano
10 minut temu, Chalek napisał(a):

Lucek jak zwykle dobiera fragment wypowiedzi dla własnej tezy.

Teraz mu napisze że w tym roku dokładam 3kWp i pompe Ciepła za uwaga: 0 zł 0 groszy. Chyba mu styki przepali 😁

Nic mi nie przepali, nie korzystam z piramid, co niestety nie przeszkadza, że jestem na ich rzecz okradany.

Napisano
Teraz, Lucyfer napisał(a):

Nic mi nie przepali, nie korzystam z piramid, co niestety nie przeszkadza, że jestem na ich rzecz okradany.

No spoko, ja pracuje na wypłatę Twojej emerytury i tak się ten świat kręci.

Napisano
6 minut temu, Chalek napisał(a):

Jakbym miał sam to kupić to dalej grzałbym gazem. Prosta sprawa.

Wystarczy chwila w Excelu.

no, i póki co się ciesz. Co będzie dalej to się zobaczy

Napisano
Teraz, Toost napisał(a):

no, i póki co się ciesz. Co będzie dalej to się zobaczy

Kocioł gazowy będzie czekał w gotowości 😁

Napisano
Kocioł gazowy będzie czekał w gotowości [emoji16]
Dawaj chałek szczegóły byłeś na net meteringu jeszcze?
@Chalek
Napisano
1 godzinę temu, Fili_P napisał(a):

Dawaj chałek szczegóły byłeś na net meteringu jeszcze?
@Chalek

Tia, ostatni rzut programów parasolowych które mimo że montowane w netbilingu łapaly sie na netmetering.

A teraz z kolei granty z FESL, rozbudowa instalacji przy zachowaniu pkt poboru nie zmienia z meteringu na billing

Edytowane przez Chalek

Napisano
8 godzin temu, Chalek napisał(a):

No spoko, ja pracuje na wypłatę Twojej emerytury i tak się ten świat kręci.

Pracujesz we Francji? Dokładasz w jakiś sposób do kapitału, który zgromadziłem w ZUS w Polsce? Płacisz może składki zdrowotne od mojej działalności gospodarczej (bo mimo emerytury je się dalej płaci od jdg)? To dziękuję bardzo.

Napisano
8 godzin temu, Chalek napisał(a):

Kocioł gazowy będzie czekał w gotowości 😁

A sprawdzałeś czy jeszcze masz gaz? Bo znajomy przy awarii pompy ciepła się zdziwił - próbował odpalić kocioł, a tu nic. Gazownia odcina gaz na reduktorze po sześciu miesiącach braku poboru. Musisz ich wezwać, żeby załączyli, ale w ich zakres obowiązków nie wchodzi "zagazowanie instalacji".

Napisano
13 minut temu, Lucyfer napisał(a):

A sprawdzałeś czy jeszcze masz gaz? Bo znajomy przy awarii pompy ciepła się zdziwił - próbował odpalić kocioł, a tu nic. Gazownia odcina gaz na reduktorze po sześciu miesiącach braku poboru. Musisz ich wezwać, żeby załączyli, ale w ich zakres obowiązków nie wchodzi "zagazowanie instalacji".

Do komory kotła nie zajrzę ale z tego co czuje po podłodze to jest.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Toost napisał(a):

Wlasnie, off-grid użyłem trochę bez sensu, bo zasilanie generalnie mam, ale często sa przerwy, szczególnie w sloneczne dni. Dlatego szukam rozwiązania, które mi to zniweluje czyli coś w sensie "ups" na cały dom.

Napisano
Godzinę temu, Chalek napisał(a):

Do komory kotła nie zajrzę ale z tego co czuje po podłodze to jest.

Czyli kocioł jednak pracuje cały czas na podłogówkę?

Napisano

Wlasnie, off-grid użyłem trochę bez sensu, bo zasilanie generalnie mam, ale często sa przerwy, szczególnie w sloneczne dni. Dlatego szukam rozwiązania, które mi to zniweluje czyli coś w sensie "ups" na cały dom.

Jeżeli by miało być kompletnie bezprzerwowe, to całkiem drogo wyjdzie. Miałem taką sytuację pod koniec lat 90 i wtedy analizowałem opcje, a współpracowałem z producentem tego typu UPSów i znałem ceny. Ostatecznie udało się w szerokiej współpracy z samorządami doprowadzić do wybudowania RPZ co skończyło te problemy.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Lucyfer napisał(a):

Jeżeli by miało być kompletnie bezprzerwowe, to całkiem drogo wyjdzie. Miałem taką sytuację pod koniec lat 90 i wtedy analizowałem opcje, a współpracowałem z producentem tego typu UPSów i znałem ceny. Ostatecznie udało się w szerokiej współpracy z samorządami doprowadzić do wybudowania RPZ co skończyło te problemy.

Obawiam się, w kwestii ogólnej zasilania to niewiele się u mnie zmieni, dlatego trzeba indywidualnie patrzeć na swoje podwórko.

Napisano
Godzinę temu, Gripen napisał(a):

Obawiam się, w kwestii ogólnej zasilania to niewiele się u mnie zmieni, dlatego trzeba indywidualnie patrzeć na swoje podwórko.

generator, wyłącznik dodatkowy za licznikiem żeby z generatora nie zasilać sieci i wskaźnik napięcia w sieci. Jak wystąpi przerwa w zasilaniu to wyłączasz wyłącznik sieciowy, odpalasz generator a jak sie pojawi napięcie w sieci odstawiasz generator. Najprostsze rozwiązanie

Napisano
1 godzinę temu, Gripen napisał(a):

Polecam układ przedstawiony na rysunku poniżej z przetwornicą sinusPRO-5000W 48V/230V 3500/5000W, taka ilość akumulatorów daje pojemność magazynu 10 kWh

Prąd maksymalny 13 A (3 kW) dostaniesz przez 1h45min (sprawdzone). Naładowanie takiego magazynu od zera to czas 6h, do tej przetwornicy można podłączyć panele PV i ładować magazyn

obraz.png.a6d96b64317d41ecd2c4d20b5e1943ea.png

Edytowane przez mikomir