Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MB CLA 2025

Featured Replies

Napisano
  • Popularny post

Hmm

image.png.1aef741d2b9ff45605869d5d9f3c2b22.png

Napisano

Proponuję z lewej Lidl a z prawej Biedronka. 

Napisano
2 minuty temu, sdss napisał(a):

Hmm

Coraz droższe te reklamy ;]

Edycja 

Ja mogę oglądać dużo taniej ;]

Edytowane przez janusz

Napisano
  • Autor
W dniu 15.03.2025 o 19:49, janusz napisał(a):

Coraz droższe te reklamy ;]

Edycja 

Ja mogę oglądać dużo taniej ;]

Zależy jak wersje kupisz, z reklamami czy bez .

Napisano

W BMW narzekali na grile w zderzaku, które z każdym nowym modelem coraz bardziej się powiększały.

W Mercedesie narzekają na zbyt dużą ilość monitorów

Ciężko ludziom dogodzić;l

Edytowane przez JacWeg

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, JacWeg napisał(a):

W BMW narzekali na grile w zderzaku, które z każdym nowym modelem coraz bardziej się powiększały.

W Mercedesie narzekają na zbyt dużą ilość monitorów

Ciężko ludziom dogodzić;l

Od ekranów nie ma odwrotu, teraz 3 sztuki to w dobrym tonie. Natomiast można to różnie zrobi , pionową płaską tafla hmmm

image.png.02f094bb3b97fd1b7ce8badf23e53f2d.png

Napisano

A mnie przeraża moda na zastępowanie wszystkich fizycznych przycisków w aucie ekranami  dotykowymi.

Za wyszukiwanie informacji na smartfonie trzymanym w ręce dostaniesz srogi mandat - mimo że możesz go trzymać w taki sposób, że widzisz drogę.

Ale zmieniając ustawienia klimatyzacji za pomocą wielkiego ekranu wmontowanego w samochód nic Ci nie grozi, a czasami trzeba popatrzeć się w dół deski rozdzielczej, aby zobaczyć jaką funkcję naciskasz. W tym modelu chyba nawet przycisk od świateł awaryjnych jest dotykowy - jest poza ekranem, ale chyba włącza się dotykając go a nie wciskając fizycznie przycisk (pomijając już jego mały rozmiar)

obraz.png.b37e51739f82f5fa6832e99aac1de92b.png

Napisano
1 minutę temu, JacWeg napisał(a):

A mnie przeraża moda na zastępowanie wszystkich fizycznych przycisków w aucie ekranami  dotykowymi.

Za wyszukiwanie informacji na smartfonie trzymanym w ręce dostaniesz srogi mandat - mimo że możesz go trzymać w taki sposób, że widzisz drogę.

Ale zmieniając ustawienia klimatyzacji za pomocą wielkiego ekranu wmontowanego w samochód nic Ci nie grozi, a czasami trzeba popatrzeć się w dół deski rozdzielczej, aby zobaczyć jaką funkcję naciskasz. W tym modelu chyba nawet przycisk od świateł awaryjnych jest dotykowy - jest poza ekranem, ale chyba włącza się dotykając go a nie wciskając fizycznie przycisk (pomijając już jego mały rozmiar)

Trzeba przechodzić na sterowanie głosem.

Choć czasem trudno się dogadać i jednak trzeba klikać.

Nie wiem, jak w tym, ale miziaki nie kierownicy też dają możliwość sterowania opcjami na ekranach. 

Może jest też touchpad na konsoli środkowej?

Napisano
3 godziny temu, sdss napisał(a):

Od ekranów nie ma odwrotu, teraz 3 sztuki to w dobrym tonie. Natomiast można to różnie zrobi , pionową płaską tafla hmmm

image.png.02f094bb3b97fd1b7ce8badf23e53f2d.png

Wolę juz takie niz wystające z deski, niczym doklejone na ostatnią chwilę.

Ostatnio ta nowa skoda ev byłem się przejechać i tam wlasnie dali taki tablet na środku i to jeszcze dosyć blisko, że ciężko było samym wzrokiem ogarnac i musiałem głową kręcić. Mocno niepraktyczne imo.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Trzeba przechodzić na sterowanie głosem.

Choć czasem trudno się dogadać i jednak trzeba klikać.

Nie wiem, jak w tym, ale miziaki nie kierownicy też dają możliwość sterowania opcjami na ekranach. 

Może jest też touchpad na konsoli środkowej?

Sterowanie głosem, nawet w budżetowych nowych skodach dział to lepiej niż po japońsku.

Problemy są z nawigacją i telefonem, jak jest klika nr, różnie powypisywane kontakty, ale zadzwoń do wiedźmy , zadzwoń do syna działa bezbłędnie 🤪

Napisano
  • Autor
Teraz, zinger napisał(a):

Wolę juz takie niz wystające z deski, niczym doklejone na ostatnią chwilę.

Ostatnio ta nowa skoda ev byłem się przejechać i tam wlasnie dali taki tablet na środku i to jeszcze dosyć blisko, że ciężko było samym wzrokiem ogarnac i musiałem głową kręcić. Mocno niepraktyczne imo.

I nie da się ich wyłączyć w nocy dramat. 

Napisano

Bardzo piękny...

image.png.b140499f2b14ec63c0be293a84b61c90.png

...żartowałem niestety

Napisano
W dniu 15.03.2025 o 19:46, sdss napisał(a):

Hmm

dobrze dobrze. To jest prawdziwy rozwój i innowacja. Założę się że mądrzy inżynierowie już pracują nad algorytmami analizującymi gdzie patrzy kierowca (takie już są żeby ostrzegać o niepatrzeniu na drogę, wystarczy je trochę rozbudować), połączeniu tego z kamerami wokół auta. Jeśli akurat zerknąłeś na mijany media markt, to pyk, odpowiednia reklama na ekran. Do tego jak nie klikniesz takiego malutkiego znaku X w rogu tego ostatniego ekranu z prawej, to samochód automatycznie zaczyna sam skręcać do tego sklepu. Jak spojrzałeś na przechodzącą laskę, to pyk reklama jakiegoś Maxigra czy coś...

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Bardzo piękny...

image.png.b140499f2b14ec63c0be293a84b61c90.png

...żartowałem niestety

Mi się podoba 😁

Napisano

Stare dziady narzekają a ludzie pojda

i kupią. Będzie się sprzedawało jak świeże bułeczki w cenie niewiele wyższej od golfa czy kily. A jak trzeba toni AMG 400KM się znajdzie. 

Napisano
21 minut temu, wujek napisał(a):

Stare dziady narzekają a ludzie pojda

i kupią. Będzie się sprzedawało jak świeże bułeczki w cenie niewiele wyższej od golfa czy kily. A jak trzeba toni AMG 400KM się znajdzie. 

Aż takie tanie te mercedesy?

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

Na wyprzedaży rocznika po 150k kiła czy golf czy octavia podobnie. Zapewne różnica w wyposażeniu znaczna ale to bez znaczenia. 

Napisano
  • Autor
35 minut temu, wujek napisał(a):

Na wyprzedaży rocznika po 150k kiła czy golf czy octavia podobnie. Zapewne różnica w wyposażeniu znaczna ale to bez znaczenia. 

Jest gwiazda jest jazda. 

Edytowane przez sdss

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Kumpela teraz kupiła CLA za 156k. Z zewnątrz bieda, ale się cieszy bo ma ekrany i od uja ledów które mogę zmieniać barwę jak tylko sobie wymyślisz. Ludzie mało do szczęścia potrzebują. 

Napisano
W dniu 17.03.2025 o 11:12, JacWeg napisał(a):

Folcwagen stwierdzil, ze auto to nie telefon i mają wrócić fizyczne klawisze 😄 pytanie czy po ostatnich sukcesach rynkowych koncernu, będą miały do czego wracać te klawisze 😄 

Napisano
W dniu 15.03.2025 o 19:46, sdss napisał(a):

Hmm

Coś się zepsuło, bo przed kierowcą wyświetla jakieś głupie kółka zamiast reklam.

:nie_wiem:

Napisano
21 godzin temu, Filipfm napisał(a):

Folcwagen stwierdzil, ze auto to nie telefon i mają wrócić fizyczne klawisze 😄 pytanie czy po ostatnich sukcesach rynkowych koncernu, będą miały do czego wracać te klawisze 😄 

Przecież właśnie dopiero co Volkswagen zaczął w Europie wyprzedzać sprzedażą elektryków Teslę i okupuje szczyty list przebojów.

:ok:

Napisano
W dniu 19.03.2025 o 10:48, bizz napisał(a):

Kumpela teraz kupiła CLA za 156k. Z zewnątrz bieda, ale się cieszy bo ma ekrany i od uja ledów które mogę zmieniać barwę jak tylko sobie wymyślisz. Ludzie mało do szczęścia potrzebują. 

A co miała kupić, Kię? Też bym wolał Mercedesa niż Kię ze spojlerami. Widać zna się na samochodach.

Napisano
W dniu 17.03.2025 o 11:12, JacWeg napisał(a):

Ale zmieniając ustawienia klimatyzacji za pomocą wielkiego ekranu wmontowanego w samochód nic Ci nie grozi, 

Nie do końca. W zeszłym roku w DE dostałem mandat, za używanie telefonu. Zjechałem z autostrady, ruszając ze świateł, kończyłem rozmowę z Żoną. Telefon na uchwycie, dość niewidoczny. 

Na stacji benzynowej stał policjant w aucie z lornetką, 150m dalej stał patrol, który ściągał zainteresowanych 😁 

Na nic tłumaczenia. Jak dodał mandat wlepiają za telefon/gruszkę CB w ręce, mizianie ręką po ekranach. 

Obok mnie stał i tłumaczył się busiarz, który twierdził, że ustawiał pokrętło klimy 🤣

Napisano

Bo w cywilizowanych krajach awaryjnych używa się w sytuacjach...... awaryjnych a nie do dziękowania itd itp