Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poradnik kupującego - projekt

Featured Replies

Napisano
Skorzystałem z Waszych rad i zrobiłem jak pisaliście. Dobry filtr na otoauto i innych... prywatny, polski, itp... i faktycznie wyszło max 5-7 szt. Wstępna weryfikacja online ... zostały z 4.... telefon i weryfikacja.... kilka dosłownie prostych pytań i wychodzi że to nie prywatny tylko okazyjnie sprowadzony i uzywany... lub serwisowany ale nie w ASO [emoji4] przebieg nie wiem, ale może Pan sprawdzić w ASO (bzdura bo nie podają byle komu - RODO) a nie będę ganiał dla takiej pierdoły by się upewnić za sprzedajacego...

Straszne to jest... handlarze co chwila łapani na kłamstwie lub kręceniu lodów.. wystarczy dobrze zaplanować rozmowę i pytania kontrolne.
Prywaciarze to pseudo prywaciarze.......

A najlepsze jak nie ważne kto sprzedaje - zawsze pojawia się żona jako główny bohater historii i niemal zawsze uzytkownik tego samochodu [emoji4]

Jakby to o czymś miało świadczyć [emoji6] ona taka delikatna, zadbana, dba o siebie i o ten samochód też dbała. I jezdziła nim tylko do szkoły do sklepu i ja to w sumie nie wiem nic bo kobiety nie znam... ale samochód super wygląda [emoji4]

załamka. chyba będę zbierać kase na kolejny rok. Na nowy.

Spoko sprzedam Ci mojego ;-) ja nim jeździłem częściej niż Żona....aha, ale rękojmię wyłączam i opisuje silnik jako uszkodzony pomimo tego że z jego 80% ma przejechane 400km ;-))))
Napisano
2 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

Dołożyłbym kilka tysięcy do nowego modelu.

6 letnie auto za taką kasę :panic: 

Napisano
W dniu 20.03.2025 o 14:29, camel00 napisał(a):

Wiem, bo teraz mam samochód od handlarza i gdybym szukał kolejnego to w pierwszej kolejności zadzwonię do niego.

Tylko to jest facet, który od razu powiedział co było z samochodem robione, wysłał zdjęcia a przy zakupie wjechał na stację przeglądów i powiedział, żebym sobie wszystko pooglądał.

Ja podobnie kupowałem jakiś czas temu (no, ale to nie samochód za 10 czy dwie) i "handlarz" był w porządku, normalna firma, ceryfikaty TU, gwarancja na usterki na 12 miesięcy, itd. itp. Mało tego, mogłem sobie sprawdzić co chciałem (niezależnie od wizyty na SKP), podpiąć dowolny sprzęt diagnostyczny itd. Sam się "trochę" znam, nie kupuję nic z wypiekami na twarzy itd. Mam znajomego "weryfikatora" (znajomy właściciel serwisu, w którym wszystkie prywatne parchy serwisuję) i odpłatnie robi przeglądy "zakupowe", ale to raczej w swojej okolicy, bo nie chce mu się tułać po Polsce :hehe:

Napisano
W dniu 21.03.2025 o 22:22, gsdfglkih napisał(a):

Przy okazji: Jak sprawdzacie samochody które nie mają blach a wypadałoby przejechać się nimi w ramach testu nie tylko po osiedlowej drodze 40km/h? Mi przez ostatnie tygodnie handlarze tylko na tyle pozwolili. Trudno było coś więcej powiedzieć o zawieszeniu i silniku w trakcie takiej jazdy. Nawet to czy nie ściąga samochód na prostej takie mało wiarygodne było...

Aut, które nie mają blach nie warto sprawdzać bo nie warto ich oglądać. Oczywiście można sobie wycieczki robić ale jeśli ktoś szuka auta, które nie będzie ulepione z dwóch innych i nabłyszczone plakiem to powinien sprowadzone przez handlarzy cuda sobie po prostu odpuścić.

:skromny:

Napisano
W dniu 23.03.2025 o 02:04, gsdfglkih napisał(a):

Skorzystałem z Waszych rad i zrobiłem jak pisaliście. Dobry filtr na otoauto i innych... prywatny, polski, itp... i faktycznie wyszło max 5-7 szt. Wstępna weryfikacja online ... zostały z 4.... telefon i weryfikacja.... kilka dosłownie prostych pytań i wychodzi że to nie prywatny tylko okazyjnie sprowadzony i uzywany... lub serwisowany ale nie w ASO :) przebieg nie wiem, ale może Pan sprawdzić w ASO (bzdura bo nie podają byle komu - RODO) a nie będę ganiał dla takiej pierdoły by się upewnić za sprzedajacego...

Straszne to jest... handlarze co chwila łapani na kłamstwie lub kręceniu lodów.. wystarczy dobrze zaplanować rozmowę i pytania kontrolne.

Prywaciarze to pseudo prywaciarze.......

A najlepsze jak nie ważne kto sprzedaje - zawsze pojawia się żona jako główny bohater historii i niemal zawsze uzytkownik tego samochodu :)

Jakby to o czymś miało świadczyć ;) ona taka delikatna, zadbana, dba o siebie i o ten samochód też dbała. I jezdziła nim tylko do szkoły do sklepu i ja to w sumie nie wiem nic bo kobiety nie znam... ale samochód super wygląda :)

załamka. chyba będę zbierać kase na kolejny rok. Na nowy.

Jeśli po wpisaniu kryteriów wyszło Ci kilka sztuk, z których każda była trefna to masz żywy dowód, że źle wpisałeś cenę.

IMO potrzebny nie jest poradnik kupowania auta wyszukanego wg absurdalnych kryteriów lecz poradnik ustawiania kryteriów tak, żeby nie wpadać w absurd.

:ok:

Edytowane przez Ryb

Napisano
W dniu 20.03.2025 o 14:55, gsdfglkih napisał(a):

Dla jasności mowa o samochodach w okolicach 100k PLN

Do 100kPLN bez problemu można znaleźć auta z polskiego salonu, od pierwszego właściciela, z fakturą, historią serwisową i niskim przebiegiem. Ewidentnie zaznaczyłeś coś jeszcze dodatkowo i zaznaczyłeś to źle.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Jeśli po wpisaniu kryteriów wyszło Ci kilka sztuk, z których każda była trefna to masz żywy dowód, że źle wpisałeś cenę.

Hmmm to ciekawe bo i tak dałem w szukacje 20k więcej niż planowałem. Ale czuje o co chodzi....

Napisano
  • Autor
Teraz, Ryb napisał(a):

Do 100kPLN bez problemu można znaleźć auta z polskiego salonu, od pierwszego właściciela, z fakturą, historią serwisową i niskim przebiegiem. Ewidentnie zaznaczyłeś coś jeszcze dodatkowo i zaznaczyłeś to źle.

tak zaznaczyłem - trzy siedzenia w drugim rzędzie, płaska podłoga i duży bagażnik :) Będę musiał z czegoś zrezygnować. na razie schodze z rocznika... 2018 i w dół... 

Napisano
2 minuty temu, gsdfglkih napisał(a):

tak zaznaczyłem - trzy siedzenia w drugim rzędzie, płaska podłoga i duży bagażnik :) Będę musiał z czegoś zrezygnować. na razie schodze z rocznika... 2018 i w dół... 

Kilka sekund szukania, zostaje 20k w kieszeni i nie trzeba żadnych poradników:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/dacia-jogger-dacia-jogger-ID6HexMM.html

Napisano
Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

OKI OKI widze do czego dążysz ale jak popatrzyłem na Espace i 5008 a nawet C5 aircros lub Smax (od biedy) to te Twoje propozycje tak fajne ok ale gdzie brak tego wow :) komfort... wygląd... wew. i zew. ... Ja bym tym jeszcze pojechał ... ale ma luba..... 😄 wygoniła by mnie z domu.... jeszcze touran by był ok... ale już galaxy za wielka buda... Co prawda zastanawiałem się nad Bigstarem + jakiś mały kredycik ale to nowy twór i obawiam się chorób wieku dziecięcego... A samochód kupuję raz na 10-15 lat więc nie boje się spadku wartości jeśli nie zmusi mnie do sprzedaży jego "ukryta" wada...

Napisano
3 minuty temu, gsdfglkih napisał(a):

OKI OKI widze do czego dążysz ale jak popatrzyłem na Espace i 5008 a nawet C5 aircros lub Smax (od biedy) to te Twoje propozycje tak fajne ok ale gdzie brak tego wow :) komfort... wygląd... wew. i zew. ... Ja bym tym jeszcze pojechał ... ale ma luba..... 😄 wygoniła by mnie z domu.... jeszcze touran by był ok... ale już galaxy za wielka buda... Co prawda zastanawiałem się nad Bigstarem + jakiś mały kredycik ale to nowy twór i obawiam się chorób wieku dziecięcego... A samochód kupuję raz na 10-15 lat więc nie boje się spadku wartości jeśli nie zmusi mnie do sprzedaży jego "ukryta" wada...

Tu jeszcze masz ciekawostki, w tym elektryka nawet (fajnie będzie jeździł, jak to elektryk). One są bardzo dobrze wykończone wewnątrz, udało się ukryć pochodzenie od aut użytkowych:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/peugeot-rifter-peugeot-rifter-1-2-puretech-allure-s-s-n1-ID6GOOSD.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/peugeot-rifter-peugeot-rifter-e-rifter-allure-ID6HePQa.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-proace-city-verso-toyota-proace-city-verso-1-2-d-4t-family-ID6Gx7PY.html

A jeśli jednak zdecydujesz się na zwykłą kanapę to możesz mieć całkiem niezłą Skodę.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-kamiq-skoda-kamiq-ID6GMzQy.html

Tak jak pisałem - problemem sa pozostałe kryteria, bo w tej cenie jest też do wyboru do koloru fajnych kombi.

Napisano
  • Autor
13 minut temu, Ryb napisał(a):

Wybacz ale trace zaufanie do Twoich rekomendacji :) unikam wszystkie co ma w nazwie PureTech po ostatnim przeglądzie silników... a dwa to taki silnik do takiej budy nie będzie za mały?

Reszta ok. też staram się na Berlingo namówić mojego sponsora :)

Napisano
9 minut temu, gsdfglkih napisał(a):

Wybacz ale trace zaufanie do Twoich rekomendacji :) unikam wszystkie co ma w nazwie PureTech po ostatnim przeglądzie silników... a dwa to taki silnik do takiej budy nie będzie za mały?

A tego nie wiem, trzeba się przejechać. Ja bym brał elektryka.

;]

9 minut temu, gsdfglkih napisał(a):

Reszta ok. też staram się na Berlingo namówić mojego sponsora :)

PS. Jeździłem kiedyś tym Fordem jako zastępczym gdy mój miał przegląd. Bardzo fajne auto, obejrzyj sobie z bliska.

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor

Jak się mają te propozycje wg. Ciebie do Twoich? Przykładowe używki na bazie 5008 niestety trochę leciwe już...

https://autoplac.pl/oferta/peugeot/5008/AGJXxyVcesV

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/peugeot-5008-peugeot-5008-ID6H5ZPW.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/peugeot-5008-peugeot-5008-2-0-bluehdi-crossway-s-s-eat8-ID6HdLX5.html

Do każdego z nich mam jakieś ale 😕 .. ciekaw jestem przykładowo opinii z innej strony...

Napisano
35 minut temu, gsdfglkih napisał(a):

Jak się mają te propozycje wg. Ciebie do Twoich? Przykładowe używki na bazie 5008 niestety trochę leciwe już...

https://autoplac.pl/oferta/peugeot/5008/AGJXxyVcesV

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/peugeot-5008-peugeot-5008-ID6H5ZPW.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/peugeot-5008-peugeot-5008-2-0-bluehdi-crossway-s-s-eat8-ID6HdLX5.html

Do każdego z nich mam jakieś ale 😕 .. ciekaw jestem przykładowo opinii z innej strony...

No nie wiem... Ja mogąc mieć nowe auto z gwarancją chyba bym się nie zdecydował na kupienie za to siedmioletniego, potencjalnie awaryjnego modelu z przebiegiem 100 a nawet 200kkm. Prędzej bym chyba tę Daćkę wziął.

8]

Ewentualnie starszy model tego Tourneo, ale za to wyładowany dodatkami po brzegi.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/ford-tourneo-connect-ford-tourneo-connect-ID6H38gu.html

Albo SUVa:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/nissan-x-trail-nissan-x-trail-1-3-dig-t-tekna-2wd-dct-ID6GSSk9.html

Edytowane przez Ryb

Napisano
6 godzin temu, gsdfglkih napisał(a):

No i zaznaczyłeś "żeby podobał się żonie, ale oprócz Dacii".

Ja bym zaczął od zmiany żony. To rozwiąże Twoje problemy 😉

Napisano

Tu jeszcze masz ciekawostki, w tym elektryka nawet (fajnie będzie jeździł, jak to elektryk). One są bardzo dobrze wykończone wewnątrz, udało się ukryć pochodzenie od aut użytkowych:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/peugeot-rifter-peugeot-rifter-1-2-puretech-allure-s-s-n1-ID6GOOSD.html
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/peugeot-rifter-peugeot-rifter-e-rifter-allure-ID6HePQa.html
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-proace-city-verso-toyota-proace-city-verso-1-2-d-4t-family-ID6Gx7PY.html

A jeśli jednak zdecydujesz się na zwykłą kanapę to możesz mieć całkiem niezłą Skodę.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-kamiq-skoda-kamiq-ID6GMzQy.html

Tak jak pisałem - problemem sa pozostałe kryteria, bo w tej cenie jest też do wyboru do koloru fajnych kombi.

Jord ile można pisać że nie kupujemy PureTech 1,2. Źle koledze życzysz?
Napisano
No i zaznaczyłeś "żeby podobał się żonie, ale oprócz Dacii".
Ja bym zaczął od zmiany żony. To rozwiąże Twoje problemy [emoji6]
Można zmienić żonę.....ale ponoć to nic nie zmienia ;-)))
Napisano
9 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Jord ile można pisać że nie kupujemy PureTech 1,2. Źle koledze życzysz?

Kolega ogląda sprowadzone przez handlarzy perełki bez tablic a boi się fabrycznie nowego auta ze względu na statystyki awaryjności? Tak, to ma sens.

;l

Edytowane przez Ryb

Napisano
W dniu 20.03.2025 o 11:30, Tre-Bor napisał(a):

Jak nie potrafisz odsiać ziarna od plew to wynajmij  se Autotesto lub innego sprawdzacza samochodów.

Jaki budżet , bo niektórzy mają takie wymagania przy 15-25 letnim parchu.

Koleżanka z poprzedniej roboty sprzedawała citroena C3 którego miała od nowości, bezwypadkowy, z małym przebiegiem. Przyjechał klient z wykupionym sprawdzaczem który w zaparte twierdził że są wymienione zderzaki co było bzdurą. Odjechali. Po dwóch dniach klient wrócił z żoną i kupił auto. Nie zdradził szczegółów , ale powiedział że przy trzecim samochodzie nabrał podejrzeń że coś jest z gościem nie tak - wszędzie widział ukryte naprawy 😄 

Napisano
12 godzin temu, Ryb napisał(a):

Kolega ogląda sprowadzone przez handlarzy perełki bez tablic a boi się fabrycznie nowego auta ze względu na statystyki awaryjności? Tak, to ma sens.

;l

Ja już nic nie chciałem pisać, bo to jakaś masakra :hehe:

Napisano
15 godzin temu, Jaruga napisał(a):

Koleżanka z poprzedniej roboty sprzedawała citroena C3 którego miała od nowości, bezwypadkowy, z małym przebiegiem. Przyjechał klient z wykupionym sprawdzaczem który w zaparte twierdził że są wymienione zderzaki co było bzdurą. Odjechali. Po dwóch dniach klient wrócił z żoną i kupił auto. Nie zdradził szczegółów , ale powiedział że przy trzecim samochodzie nabrał podejrzeń że coś jest z gościem nie tak - wszędzie widział ukryte naprawy 😄 

Ale długoterminowo to lepsza strategia w sumie. Bierzesz kasę za sprawdzenie i mówisz - bierz pan, a jak za miesiąc cokolwiek klęknie to klient będzie na Tobie psy wieszał, a tak przy każdym mówisz - paaaaanie, ulep, nie polecam... i klient jest wręcz szczęśliwy, że za parę stówek uchronił się od miny, tu akurat wyjątkowo wytrwały się trafił, co wzbudziło końcowe podejrzenia...

Napisano

;l

Błąd konstrukcyjny to nie statystyka awaryjnosci lecz fakt
Napisano
9 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Błąd konstrukcyjny to nie statystyka awaryjnosci lecz fakt

Owszem, ale z tego co on tam pisał o przebiegach to jest spora szansa, że się z tym błędem nie zdąży spotkać. Moja mama miała puretecha 1.2, zrobiła w 5 lat 30kkm i sprzedała. Trudno przy takim użytkowaniu było jej jakoś ten silnik odradzać, bo szanse że jej się zdąży fakap przydarzyć były minimalne.

Napisano
W dniu 20.03.2025 o 11:28, Ryb napisał(a):

1. Z polskiego salonu

2. Z fakturą VAT

3. Na gwarancji

4. Z historią serwisową w ASO

5. Przebieg nie większy niż 100kkm

W sumie jak kupujesz nówkę to te 5 punktów masz odhaczone od razu ;) 

Napisano
37 minut temu, delco napisał(a):

W sumie jak kupujesz nówkę to te 5 punktów masz odhaczone od razu ;) 

Tak, ale spełnia te kryteria również spora część używanych.

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Tak, ale spełnia te kryteria również spora część używanych.

Choć pewnie z gwarancją będzie najtrudniej.... Bo pewnie Przynajmniej połowa nowych aut ma maksymalnie dwa lata gwarancji...

No chyba że ktoś kupuje w Australii - Jeżeli dobrze pamiętam to @OZI pisał że wiele ma 10 lat gwarancji...

Napisano
1 minutę temu, delco napisał(a):

Choć pewnie z gwarancją będzie najtrudniej.... Bo pewnie Przynajmniej połowa nowych aut ma maksymalnie dwa lata gwarancji...

No chyba że ktoś kupuje w Australii - Jeżeli dobrze pamiętam to @OZI pisał że wiele ma 10 lat gwarancji...

Pisałem wyżej, czasem dilerzy/komisy dają gwarancję w formie ubezpieczenia. Zawsze coś.

Ale sporo nowych aut ma już dłuższe gwarancje, również u nas. Np. gdy kupowałem moje auta to JLR dawał 3 lata gwarancji a teraz daje 5. Ford dawał 2 lata z możliwością przedłużenia do czterech i 150kkm. A nowego Amaroka można mieć z pięcioletnią gwarancją do przebiegu 250kkm.