Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Salonowe zagrywki

Featured Replies

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał(a):

Bo nie ma już obowiązku meldunkowego.

Skąd to wytrzasnąłeś?

Napisano
7 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Nie mozna sobie zarejestrowac na dowolny inny adres niz zamieszkania, chyba ze zlozysz falszywe oswiadzczenie.

Ale za to jest paragraf.

Poza tym urzędnik może zweryfikować oświadczenie zwracając się do Policji o sprawdzenie czy dana osoba mieszka pod wskazanym adresem. Ale nikt tego nie robi z wiadomych powodów. 

No chyba, że wpienisz urzędnika :nono:

Napisano
19 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Skąd to wytrzasnąłeś?

Ziew... Wyjaśniłem dwa posty niżej.

Napisano
59 minut temu, ochkarol napisał(a):

Poza tym urzędnik może zweryfikować oświadczenie zwracając się do Policji o sprawdzenie czy dana osoba mieszka pod wskazanym adresem. Ale nikt tego nie robi z wiadomych powodów. 

No chyba, że wpienisz urzędnika :nono:

Tak, tak, policjanci na komisariatach robią co mogą, by zgłoszeń nie przyjmować, a ja zadzwoni wpieniony urzędnik to w podskokach tam pojadą. ;l

Nawet gdyby, to ktoś na miejscu musiałby "wsypać" delikwenta, bo tak to "Panie on w delegacji" albo "mówił, że za granicę jedzie".

Wtedy policjanci odpalają wrotki i list gończy za kościem wysyłają.

Fikcja jak wiele.

Napisano

To się "na telefon" nie dzieje. 

Procedura jest, ale jak pisałem nikt z niej nie korzysta. i z tego powodu to "fikcja" - masz rację.

Poza tym urzędnik też woli mieć mniej roboty, niż więcej.

Edytowane przez ochkarol

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał(a):

Uprościłem. Nie ma kar za jego niedopełnienie, co de facto sprowadza się do tego samego.

:ok:

Gdzieś czytałem, że mają do tego wrócić, ze względu na ewidencję ludności itd. Nie czytałem dokładnie, w końcu mnie to nie dotyczy, skoro nie mieszkam w miejscu zameldowania :hehe:

Napisano
4 godziny temu, ochkarol napisał(a):

To się "na telefon" nie dzieje. 

Procedura jest, ale jak pisałem nikt z niej nie korzysta. i z tego powodu to "fikcja" - masz rację.

Poza tym urzędnik też woli mieć mniej roboty, niż więcej.

no nie wiem. Ostatnio rejestrowałem auto na żonę, która jest zameldowana w Szczecinie, to myślałem, że zamorduję urzędniczkę. Chciała udowodnienia "związku" z Toruniem. Mieli w systemie jej adres w Toruniu, bo przecież wysyłają podatek od nieruchomości. Nic to, musiałem przynieść akt notarialny zakupu mieszkania w Toruniu i umowę o pracę, żeby to udowodnić :facepalm:

Napisano

Pewnie jakaś/jakiś młoda/młody, ambitny. :sciana:

Ja w takich przypadkach proszę o rozmowę z kierowniczką/kierownikiem. 

Miałem podobny przypadek przy uzyskiwaniu odpisu aktu urodzenia dziecka. Jest on płatny, chyba że do celów podatkowych. Paniusia z okienka, że ona nie jest pewna czy podaję prawdę we wniosku, że potrzebuję dla US i mam zapłacić. 

Powiedziałem jej, że nie interesują mnie jej obawy i że moje oświadczenie jest (wg. przepisów) wystarczające. Dalej nie chciała mi wydać. Poprosiłem kierowniczkę i sprawa załatwiona. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
4 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Pewnie jakaś/jakiś młoda/młody, ambitny. :sciana:

Ja w takich przypadkach proszę o rozmowę z kierowniczką/kierownikiem. 

Miałem podobny przypadek przy uzyskiwaniu odpisu aktu urodzenia dziecka. Jest on płatny, chyba że do celów podatkowych. Paniusia z okienka, że ona nie jest pewna czy podaję prawdę we wniosku, że potrzebuję dla US i mam zapłacić. 

Powiedziałem jej, że nie interesują mnie jej obawy i że moje oświadczenie jest (wg. przepisów) wystarczające. Dalej nie chciała mi wydać. Poprosiłem kierowniczkę i sprawa załatwiona. 

Ja w razie problemów z urzędasami proszę odmowę na piśmie. Też działa. 

:ok:

Napisano
7 godzin temu, bergerac napisał(a):

no nie wiem. Ostatnio rejestrowałem auto na żonę, która jest zameldowana w Szczecinie, to myślałem, że zamorduję urzędniczkę. Chciała udowodnienia "związku" z Toruniem. Mieli w systemie jej adres w Toruniu, bo przecież wysyłają podatek od nieruchomości. Nic to, musiałem przynieść akt notarialny zakupu mieszkania w Toruniu i umowę o pracę, żeby to udowodnić :facepalm:

A co ma podatek do rejestracji auta? Po pierwsze to że ktoś posiada mieszkanie nie oznacza że w nim mieszka, po drugie WK nie na dostępu do adresów zgłoszonych w innych wydziałach urzędowych, więc tu urzędnik miał rację. W Twoim przypadku powinno wystarczyć podpisane oświadczenie żony że mieszka pod wskazanym adresem pod którym chce zarejestrować auto bez żadnych dokumentów typu akt notarialny.

Napisano
11 minut temu, dobromir napisał(a):

A co ma podatek do rejestracji auta? Po pierwsze to że ktoś posiada mieszkanie nie oznacza że w nim mieszka, po drugie WK nie na dostępu do adresów zgłoszonych w innych wydziałach urzędowych, więc tu urzędnik miał rację. W Twoim przypadku powinno wystarczyć podpisane oświadczenie żony że mieszka pod wskazanym adresem pod którym chce zarejestrować auto bez żadnych dokumentów typu akt notarialny.

Rejonizacja rejestracji w 2025 brzmi kiepsko. Już dawno powinni z tego zrezygnować. Wszystkie czynności z rejestracją powinny być przez internet i pocztę. To jakaś kpina i strata czasu żeby z aktem notarialnym do urzędu iść. Nie wiem jak Ty ale ja wolę zarabiać dniówkę a nie tracić ją na głupoty.

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

Rejonizacja rejestracji w 2025 brzmi kiepsko. Już dawno powinni z tego zrezygnować. Wszystkie czynności z rejestracją powinny być przez internet i pocztę. To jakaś kpina i strata czasu żeby z aktem notarialnym do urzędu iść. Nie wiem jak Ty ale ja wolę zarabiać dniówkę a nie tracić ją na głupoty.

Masz dużo racji żadanie jakiekolwiek umowy czy aktu notarialnego jest jest niezgodne nawet z prawem, pracownik Wk nie ma prawa żądać żadnego dokumentu potwierdzającego zamieszkanie, przyjmuje oświadczenie na piśmie od rejestrującego auto i koniec. A co do wniosków elektronicznych to jednak mam odmienne zdanie, dużo Polaków a jeszcze więcej Ukraińców kombinuje z umowami i innymi dokumentami, gdyby im pozwolić na wnioski bez weryfikacji to okazało by się że mają mało wspólnego z rzeczywistością.

Napisano
34 minuty temu, dobromir napisał(a):

Masz dużo racji żadanie jakiekolwiek umowy czy aktu notarialnego jest jest niezgodne nawet z prawem, pracownik Wk nie ma prawa żądać żadnego dokumentu potwierdzającego zamieszkanie, przyjmuje oświadczenie na piśmie od rejestrującego auto i koniec. A co do wniosków elektronicznych to jednak mam odmienne zdanie, dużo Polaków a jeszcze więcej Ukraińców kombinuje z umowami i innymi dokumentami, gdyby im pozwolić na wnioski bez weryfikacji to okazało by się że mają mało wspólnego z rzeczywistością.

Jednak skupianie się na dokładnej weryfikacji wszystkiego i wszystkich zamiast na ściganiu przestępstw i nadużyć prowadzi przede wszystkim do utrudniania życia tym uczciwym. 

Edytowane przez Ryb

Napisano

Raczej urzędnicy nie ścigają przestępstw ;)

Ale fakt, że wolałbym nie spędzać połowy dnia w WK rejestrując auto niż spędzać. A to umożliwiłaby mi pełna rejestracja przez Internet.

Napisano
12 godzin temu, dobromir napisał(a):

Twoim przypadku powinno wystarczyć podpisane oświadczenie żony że mieszka pod wskazanym adresem pod którym chce zarejestrować auto bez żadnych dokumentów typu akt notarialny.

Co powinno, a nie jest... :hehe:

Napisano
14 godzin temu, wujek napisał(a):

zystkie czynności z rejestracją powinny być przez internet i pocztę. To jakaś kpina i strata czasu żeby z aktem notarialnym do urzędu iść. Nie wiem jak Ty ale ja wolę zarabiać dniówkę a nie tracić ją na głupoty.

Do niedawna też mi to strasznie doskwierało. Ale we Wrocławiu(pewnie w innych miastach też) otworzyli nam oddział urzędu miejskiego w dużym centrum handlowym Magnolia otwarty pn-pt 9:00-18:00 i soboty do 16:00 :O

No i teraz bierzesz sobie numerek, idziesz na kawę i wracasz jak zbliża się twoja kolejka.

Edytowane przez ghost2255

Napisano
Godzinę temu, ghost2255 napisał(a):

Do niedawna też mi to strasznie doskwierało. Ale we Wrocławiu(pewnie w innych miastach też) otworzyli nam oddział urzędu miejskiego w dużym centrum handlowym Magnolia otwarty pn-pt 9:00-18:00 i soboty do 16:00 :O

No i teraz bierzesz sobie numerek, idziesz na kawę i wracasz jak zbliża się twoja kolejka.

Zacofany ten Wrocław w Rzeszowie to funkcjonuje juz około 10 lat i to w 4 galeriach😁.

Napisano
Zacofany ten Wrocław w Rzeszowie to funkcjonuje juz około 10 lat i to w 4 galeriach[emoji16].
A w starostwie powiatowym działa to jeszcze lepiej bo umawiasz się przez system kolejkowy i dłużej szukasz miejsca parkingowego niż rejestrujesz auto
Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 17.04.2025 o 22:55, bergerac napisał(a):

Chciała udowodnienia "związku" z Toruniem

:facepalm:

Bo najgorzej jak urzędas zamiast wykonywać swoją robotę i wypisywać papiery zaczyna samodzielnie interpretować przepisy. 

Napisano
Godzinę temu, BOGUS napisał(a):

A w starostwie powiatowym działa to jeszcze lepiej bo umawiasz się przez system kolejkowy i dłużej szukasz miejsca parkingowego niż rejestrujesz auto
Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Umawianie przez internet to mamy od dawna. 
Pewnie ktoś z Rzeszowa pracuje w naszym urzędzie i takie nowoczesne rozwiązania wprowadza.