Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Salonowe zagrywki

Featured Replies

Napisano

To Twój pierwszy nowy samochód?

Napisano
16 godzin temu, Sebbeks napisał(a):

W większości przypadków do leasingów rejestruje samochody Multiasist albo dealer - żaden z nich nie jest właścicielem samochodu. 

Wiadomo, że chodziło o przedstawiciela/pełnomocnika firmy leasingowej, a kim on konkretnie jest w każdym z przypadków to drugorzędna sprawa.

Napisano
W dniu 10.04.2025 o 23:00, iwik napisał(a):

Ostatnie 2 nowe auta kupowałem zdalnie ponad 200 km od domu. 

Salon przysyła kurierem dokumenty do rejestracji, rejestruję, biorę DR i blachy, wsiadam w pociąg i jadę odebrać auto. 

Lokalne salony załatwiają rejestrację z upowaznieniem, ale salon z drugiego końca kraju przecież nie zrobi tego za Ciebie w Twoim mieście (znaczy może zrobi, kwestia $$$).

Przecież lokalny urząd rejestracji wyda nowe tablice zgodne z miastem zamieszkania osoby, która kupuje, to nie musi być twój lokalny urząd przecież. No chyba, że się mylę i to tak nie działa... :P

Napisano
2 minuty temu, kanu napisał(a):

Przecież lokalny urząd rejestracji wyda nowe tablice zgodne z miastem zamieszkania osoby, która kupuje, to nie musi być twój lokalny urząd przecież. No chyba, że się mylę i to tak nie działa... :P

A skąd np. w Szczecinie mają mieć tablice krakowskie czy poznańskie?

Napisano
24 minuty temu, kanu napisał(a):

Przecież lokalny urząd rejestracji wyda nowe tablice zgodne z miastem zamieszkania osoby, która kupuje

No raczej nie, nie będą mieli przecież tablic spoza swojego powiatu. 

Możesz w dowolnym miejscu zarejestrować jeśli złożysz oświadczenie, że tam przebywasz, ale tablice dostaniesz stamtąd. 

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

Możesz w dowolnym miejscu zarejestrować jeśli złożysz oświadczenie, że tam przebywasz, ale tablice dostaniesz stamtąd. 

Dlatego leasingi są fajne, możesz sobie wybrać miejsce rejestracji na tablicy wedle własnego uznania.

:ok:

Napisano
16 godzin temu, iwik napisał(a):

Namawiasz do łamania prawa? Rejestruje się w miejscu zamieszkania a nie w dowolnym miejscu gdzie wygodniej podając nieprawdziwy adres zamieszkania a potem są pretensje do policji dlaczego mandaty poszły na inny adres niż zamieszkanie😁

Napisano
43 minuty temu, dobromir napisał(a):

Namawiasz do łamania prawa? Rejestruje się w miejscu zamieszkania a nie w dowolnym miejscu gdzie wygodniej podając nieprawdziwy adres zamieszkania a potem są pretensje do policji dlaczego mandaty poszły na inny adres niż zamieszkanie😁

To jest ciekawe w sumie, bo dowód osobisty możesz w każdym urzędzie złożyć wniosek i w nim odebrać ze wskazanym miejscem zamieszkania... :) w pandemii składałem w Andrespolu i tam odbierałem, mimo, że mieszkam w Łodzi.

Tablice i dowód rejestracyjny nie idzie tak czy siak z jednego centralnego miejsca???

Napisano
Teraz, kanu napisał(a):

To jest ciekawe w sumie, bo dowód osobisty możesz w każdym urzędzie złożyć wniosek i w nim odebrać ze wskazanym miejscem zamieszkania... :) w pandemii składałem w Andrespolu i tam odbierałem, mimo, że mieszkam w Łodzi.

Tablice i dowód rejestracyjny nie idzie tak czy siak z jednego centralnego miejsca???

Przeciez tablice maja na miejscu i daja od reki jak rejestrujesz... Nie trzymaja kompletow ze wszystkich mozliwych powiatow ;)

Gdyby za kazdym razem mieli zamawiac, to bys musial czekac i jezdzic na "tymczasowych".

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Przeciez tablice maja na miejscu i daja od reki jak rejestrujesz... Nie trzymaja kompletow ze wszystkich mozliwych powiatow ;)

Gdyby za kazdym razem mieli zamawiac, to bys musial czekac i jezdzic na "tymczasowych".

To też mi się takie średniowieczne wydaje, jakby nie mogli przypisać tablic na stałe do auta. Na cholerę to zmieniać...

Napisano
52 minuty temu, dobromir napisał(a):

Spokojnie przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Widzisz tam gdzieś cokolwiek o podawaniu nieprawdziwego adresu? 

Napisano
13 minut temu, bizz napisał(a):

To też mi się takie średniowieczne wydaje, jakby nie mogli przypisać tablic na stałe do auta. Na cholerę to zmieniać...

Nie trzeba już zmieniać przecież. 

Napisano
9 minut temu, iwik napisał(a):

O, to nie wiedziałem. Dawno już nie miałem prywatnego auta, ale żyłem w przeświadczeniu że po zakupie trzeba zmienić tablice.

Napisano
27 minut temu, iwik napisał(a):

Ogólnie nie trzeba. Chyba, że są zniszczone bardzo wtedy trzeba ;] . Dlatego nawet jak nie zmienia się tablic trzeba je zanieść do WK żeby sobie obejrzeli.

Napisano
6 minut temu, bielaPL napisał(a):

Dlatego nawet jak nie zmienia się tablic trzeba je zanieść do WK żeby sobie obejrzeli.

Zmieniaja naklejki na tablicach, nie tylko ogladaja ;)

Napisano
57 minut temu, bizz napisał(a):

lub kierowcy .. obecnie można zostawić tablice na aucie z innego powiatu, ale część nie chce mieć "obcych" blach ;).

Napisano
30 minut temu, bielaPL napisał(a):

Ogólnie nie trzeba. Chyba, że są zniszczone bardzo wtedy trzeba ;] . Dlatego nawet jak nie zmienia się tablic trzeba je zanieść do WK żeby sobie obejrzeli.

To akurat dobrze wiem, bo odbiłem sie od okienka. Do tego trzeba zanieść w zębach wszystkie, włącznie z tą trzecią od platformy na rowery którą trzymasz w garażu na działce 50km od domu 😆

Napisano
W dniu 10.04.2025 o 22:42, KYRTAP napisał(a):

Nie pamiętam już kiedy ostatnio musiałem rejestrować nowe auto. Można tak jeszcze samemu zarejestrować? 

Kupowałem dwa nowe auta różnych marek, ale tego samego koncernu. Obydwa w formie leasingu.

Pierwsze na odległość, kilkaset km od domu, zajęli się rejestracją, ale w taki sposób, żeby to dealer w moim mieście zarejestrował ich auto i żebym mógł odebrać od niego tablice i jechać z nimi po odbiór auta. Ta sama marka, ale inni dealerzy. Było to tuż przed świętami w grudniu, więc nie chciałem czekać aż prześlą je między sobą, co mogłoby wydłużyć odbiór auta. Większość podpisów w dokumentach przez email, kilka ostatecznych na miejscu. Wcześniej tylko pojechałem zobaczyć, czy to auto, to faktycznie to co na zdjęciach i czy nie ma jakichś uszkodzeń, czy zadrapań.

Drugie auto kupowałem u lokalnego dealera, inna marka, ten sam koncern. Musiałem chyba z 10 razy do nich jeździć, a to podpis na dokumentach leasingowych, a to na aneksie do umowy, a to na polisie ubezpieczeniowej, a to na jakichś pełnomocnictwach itd. Wkurzałem się, bo to jednak godzina drogi ode mnie, a nie chcieli tego załatwiać mailowo.

Więc na odległość da się wszystko załatwić, ale warto się upewnić, że sprzedawca będzie do tego skłonny.

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

lub kierowcy .. obecnie można zostawić tablice na aucie z innego powiatu, ale część nie chce mieć "obcych" blach ;).

To jest już tak wymieszane że naprawdę nie wiem jakie to ma znaczenie. Ale czasem nie przegadasz...

Napisano
1 godzinę temu, iwik napisał(a):

To akurat dobrze wiem, bo odbiłem sie od okienka. Do tego trzeba zanieść w zębach wszystkie, włącznie z tą trzecią od platformy na rowery którą trzymasz w garażu na działce 50km od domu 😆

Bywają jeszcze gorsze sytuacje, kiedy trzecią tablicę tą od platformy masz w garażu, ale nie Ty jej potrzebujesz tylko klient który kupił od Ciebie samochód dzień wcześniej i mieszka 400 km dalej;]

Napisano
3 godziny temu, bizz napisał(a):

Trafi Ci się głupi numer i potem auta nie sprzedasz.

;]

Napisano
2 godziny temu, klaudio napisał(a):

Kupowałem dwa nowe auta różnych marek, ale tego samego koncernu. Obydwa w formie leasingu.

Pierwsze na odległość, kilkaset km od domu, zajęli się rejestracją, ale w taki sposób, żeby to dealer w moim mieście zarejestrował ich auto i żebym mógł odebrać od niego tablice i jechać z nimi po odbiór auta. Ta sama marka, ale inni dealerzy. Było to tuż przed świętami w grudniu, więc nie chciałem czekać aż prześlą je między sobą, co mogłoby wydłużyć odbiór auta. Większość podpisów w dokumentach przez email, kilka ostatecznych na miejscu. Wcześniej tylko pojechałem zobaczyć, czy to auto, to faktycznie to co na zdjęciach i czy nie ma jakichś uszkodzeń, czy zadrapań.

Drugie auto kupowałem u lokalnego dealera, inna marka, ten sam koncern. Musiałem chyba z 10 razy do nich jeździć, a to podpis na dokumentach leasingowych, a to na aneksie do umowy, a to na polisie ubezpieczeniowej, a to na jakichś pełnomocnictwach itd. Wkurzałem się, bo to jednak godzina drogi ode mnie, a nie chcieli tego załatwiać mailowo.

Więc na odległość da się wszystko załatwić, ale warto się upewnić, że sprzedawca będzie do tego skłonny.

W wszystkich przypadkach załatwiania przeze mnie leasingów widziałem się z przedstawicielem leasingodawcy jeden raz, przy podpisaniu umowy. Albo ja jechałem do nich (do salonu albo do oddziału leasingodawcy, gdzie bliżej) albo ktoś przyjeżdżał do mnie, jednak przyjazd do mnie zwykle polegał na spotkaniu w pobliskiej kawiarni.

Napisano
54 minuty temu, bizz napisał(a):

Bywają jeszcze gorsze sytuacje, kiedy trzecią tablicę tą od platformy masz w garażu, ale nie Ty jej potrzebujesz tylko klient który kupił od Ciebie samochód dzień wcześniej i mieszka 400 km dalej;]

Tak też się zdarza 😆

Napisano
1 godzinę temu, bizz napisał(a):

To jest już tak wymieszane że naprawdę nie wiem jakie to ma znaczenie. Ale czasem nie przegadasz...

Zapytaj kierowców busów w Krakowie, czy są takiego samego zdania nt rejestracji z Warszawy ;).

Napisano
39 minut temu, sherif napisał(a):

Zapytaj kierowców busów w Krakowie, czy są takiego samego zdania nt rejestracji z Warszawy ;).

A ktoś jeszcze patrzy w ogóle na rejestracje? Odkąd są leasingi to połowa aut jeżdżących po różnych częściach kraju ma rejestracje zaczynające się na "W". Nie ma sensu chyba wyciągać wniosków.

Napisano
34 minuty temu, sherif napisał(a):

Niektórzy są niereformowalni - mnie kiedyś nawyzywał od wieśniaków jakis taryfiarz z Pragi - miałem tablice z Grodziska Mazowieckiego, a samochód nie był mój :hehe: Długo by można - kiedyś w Trojmieście w jakimś zamieszaniu (jechałem z dzieciakami, psem itd.) chciałem skręcić w prawo, ale okazało się, że ten koras na prawym to właśnie do tego zjazdu - skąd mogłem biedny wiedzieć, że tak to wygląda na co dzień? Wpuścił mnie ktoś na belgijskich blachach. Zreszta podobnie, ale całkiem niedawno w Koszalinie miałem. Jak się okazało, że trzeba zmienić pas na lewy (by jechać na wprost) to oczywiście mało kto był chętny do wpuszczenia kogoś na stołecznych blahach. Całkiem niedawno żonka pojechała na geometrię do znajomego serwisu, a szef (znamy się od lat) z dziwnym pytaniem czemu nie ma "naszych" tablic. Pomijam kwestię, że przecież może mieć z leasingu czy choćby z miejsca zamieszkania, a to można sobie dowolne wybrać :hehe:

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

A ktoś jeszcze patrzy w ogóle na rejestracje? Odkąd są leasingi to połowa aut jeżdżących po różnych częściach kraju ma rejestracje zaczynające się na "W". Nie ma sensu chyba wyciągać wniosków.

Tak, są tacy i jest ich całkiem dużo. 

PS - kupiłem samochód na Dolnym Śląsku i na takich bym zostawił, ale miał TK - no nie, przerejstrowałem na lokalne ;l

Napisano
53 minuty temu, sherif napisał(a):

Niedługo się przekonam, właśnie mi dołożyli całe południe Polski, a mam rejestrację WA:)

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał(a):

Powiedz to kierowcom busów w Krakowie, c`nie @sherif;]

Napisano
W dniu 11.04.2025 o 10:22, Ryb napisał(a):

Ostatniego Jaga przysłali mi do domu. Nawet nie musiałem z kanapy wstawać.

:serducha:

Była opcja zwrotu przed 14tym dniem? ;]

Napisano
28 minut temu, kravitz napisał(a):

Była opcja zwrotu przed 14tym dniem? ;]

Była. Można było zrezygnować do 30 dni. 

;]

Napisano
4 godziny temu, bizz napisał(a):

Niedługo się przekonam, właśnie mi dołożyli całe południe Polski, a mam rejestrację WA:)

Tez mam na WE, nie czuje się z tym komfortowo;]

Napisano
W dniu 15.04.2025 o 15:43, kanu napisał(a):

Przecież lokalny urząd rejestracji wyda nowe tablice zgodne z miastem zamieszkania osoby, która kupuje

Dokładnie. Adres meldunku (poniekąd od dawna już nieobowiązkowy) jest nieistotny. Ważny jest adres zamieszkania.

Napisano
W dniu 15.04.2025 o 15:47, ghost2255 napisał(a):

A skąd np. w Szczecinie mają mieć tablice krakowskie czy poznańskie?

Ludzie z uporem maniaka rejestrują auta w miejscu meldunku. Czasem ma to sens a czasem nie.

Mój kolega w pracy - choć mieszka w Lublinie już bardzo długo i zamierza w tymże mieście dalej mieszkać - jechał do Ostrowca Świętokrzyskiego żeby zarejestrować auto (tam jest zameldowany).

Fakt - tam nie stał w kolejce w Wydziale Komunikacji, ale dzień urlopu szlag trafił.

Napisano
11 minut temu, ochkarol napisał(a):

Ludzie z uporem maniaka rejestrują auta w miejscu meldunku. Czasem ma to sens a czasem nie.

Mój kolega w pracy - choć mieszka w Lublinie już bardzo długo i zamierza w tymże mieście dalej mieszkać - jechał do Ostrowca Świętokrzyskiego żeby zarejestrować auto (tam jest zameldowany).

Fakt - tam nie stał w kolejce w Wydziale Komunikacji, ale dzień urlopu szlag trafił.

Rozwiązaniem zagadki może być cena OC. 

Liczyłem kiedyś dla mojego auta dla Wrocławia i Wielunia. 650 i 370zl. 

Napisano

Tyle, że przy ubezpieczaniu też podaje się miejsce zamieszkania. 

Oczywiście można podać nieprawdę. 👍

Napisano
47 minut temu, ochkarol napisał(a):

Tyle, że przy ubezpieczaniu też podaje się miejsce zamieszkania. 

Oczywiście można podać nieprawdę. 👍

Skoro ktoś rejestruje auto w "tańszej" lokalizacji, to raczej nie podaje aktualnego miejsca zamieszkania, tylko adres zameldowania. Inaczej to nie miałoby sensu.

Tak, znam takie przypadki. Ludzie tak robią. Szczególnie "słoiki" które przeniosły się do dużych miast. Podają adresy rodziców i płacą niższe OC.

Napisano
W dniu 10.04.2025 o 22:42, KYRTAP napisał(a):

ie pamiętam już kiedy ostatnio musiałem rejestrować nowe auto. Można tak jeszcze samemu zarejestrować? 

Rejestrowałem nówkę z salonu w styczniu. Salon nie był za daleko, więc było łatwiej, bo musiałem odebrać fakturę (jeszcze nie opłaconą) oraz wyciąg z homologacji ( musi być oryginał, bo ma naklejone hologramy).

Z tym do lokalnego WK, 20 min i wychodzi się z tablicami, jedzie do salonu po odbiór.

W międzyczasie przelew na konto salonu i można pojechać UBERem odebrać samochód.

Napisano
13 godzin temu, ochkarol napisał(a):

To też związane jest pewnie z tańszym ubezpieczeniem... ;) mniejsza miejscowość rejestracji auta, mniejsze ryzyka... 😄

Napisano
14 minut temu, kanu napisał(a):

To też związane jest pewnie z tańszym ubezpieczeniem... ;) mniejsza miejscowość rejestracji auta, mniejsze ryzyka... 😄

Nie wiem jak teraz, ale do niedawana czesc WK robila problemy i nie chcieli rejestrowac w miejscu zamieszkania, tylko meldunku.

Mimo, ze przepis wyraznie stanowi, ze rejestracji dokonujemy w miejscu zamieszkania ;]

Napisano
19 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Nie wiem jak teraz, ale do niedawana czesc WK robila problemy i nie chcieli rejestrowac w miejscu zamieszkania, tylko meldunku.

Mimo, ze przepis wyraznie stanowi, ze rejestracji dokonujemy w miejscu zamieszkania ;]

Bo nie ma już obowiązku meldunkowego.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Bo nie ma już obowiązku meldunkowego.

Od kiedy niby?

Napisano
24 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Nie musisz mieć meldunku, żeby zarejestrować auto, ale wtedy składasz dodatkowe oświadczenie o miejscu zamieszkania. Podobnie jak chcesz zarejestrować na inny adres niż zameldowania. 

Napisano
2 minuty temu, iwik napisał(a):

Nie musisz mieć meldunku, żeby zarejestrować auto, ale wtedy składasz dodatkowe oświadczenie o miejscu zamieszkania. Podobnie jak chcesz zarejestrować na inny adres niż zameldowania. 

Ja o tym wiem, ale w niektorych WK nie rozrozniali miejsca zamieszkania od zameldowania ;]

PS. Nie mozna sobie zarejestrowac na dowolny inny adres niz zamieszkania, chyba ze zlozysz falszywe oswiadzczenie.

Ale za to jest paragraf.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Jest :old:

Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Od kiedy niby?

Uprościłem. Nie ma kar za jego niedopełnienie, co de facto sprowadza się do tego samego.

Napisano
16 godzin temu, Łukasz___F napisał(a):

Tez mam na WE, nie czuje się z tym komfortowo;]

Ja się czuje (poza Krakowem).

IMHO to głupota marnować jeden numer na właściel/auto. Powinny być nr wydawane per właściciel, jest regionalizacja i można by np numery indywidualne przekładać na kolejne auto, a tak na moje kilka aut każde ma inny wyróżnik i do tego kolor :bzik:. Rejestrowałem ostatnio Corvette i dostałem jeszcze inne numery, bo przy krótkich zabytkowych skończył sie wyróżnik W, wieć mam A .. ciekawe czy w KRK o tym wiedzą :phi:.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

PS. Nie mozna sobie zarejestrowac na dowolny inny adres niz zamieszkania, chyba ze zlozysz falszywe oswiadzczenie.

Ale za to jest paragraf.

Już druga osoba mnie tym straszy, przecież nigdzie nie napisałem, żeby składać fałszywe oświadczenie. 

Napisano
1 minutę temu, iwik napisał(a):

Już druga osoba mnie tym straszy, przecież nigdzie nie napisałem, żeby składać fałszywe oświadczenie. 

Bo piszesz, jak by sie dalo zarejestrowac na adres inny niz meldunek lub zamieszkanie ;)

"Nie musisz mieć meldunku, żeby zarejestrować auto, ale wtedy składasz dodatkowe oświadczenie o miejscu zamieszkania. Podobnie jak chcesz zarejestrować na inny adres niż zameldowania."

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

"Nie musisz mieć meldunku, żeby zarejestrować auto, ale wtedy składasz dodatkowe oświadczenie o miejscu zamieszkania. Podobnie jak chcesz zarejestrować na inny adres niż zameldowania."

Nadal nie widzę tam nic dwuznacznego. Oświadczenie skladasz jak nie masz meldunku albo jak mieszkasz nie tam, gdzie jesteś zameldowany.