Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mapy w Tesli i brakujące drogi

Featured Replies

Napisano

Czy ja coś jak zwykle źle robię? (dobra nie było pytania ;) )

Jadę już kolejny raz do Krakowa i Tesla nie zna tego kawałka ekspresówki na północ od Krakowa. Każe zjeżdżać dużo wcześniej.

Jadę zatem z google maps na telefonie, ale jak się można domyśleć, wtedy jazda na tempomacie to męka.

Tesla "myśli", że jadę obok lokalnymi drogami, więc przed zakrętami mi hamuje i zwalnia. Yebanah katastropha ;]

Wyłączenie navi na Tesli też niewiele pomaga, bo nie jest auto specjalnie chętne jechac 120km/h po polu ;]

Czy ja mam jakoś wymusić aktualizację map Tesli, czy o co kaman? ;]

Droga otwarta już pewnie z pół roku. Pierwszy raz tam jechałem jakoś pod koniec października 2024 i było to samo. Ostatnio w sobotę i nadal bez poprawy.

Dziwne jest, że nawet na tym planerze online Tesli, ta trasa jest widoczna, a moje auto jej z jakiś powodów nie zna.

Napisano

Tttm. Jeździć, obserwować.

Musisz się te kilka km przemęczyć bez autopilota czy nawet tempomatu. 

Kiedyś uaktualnią. 

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 20.05.2025 o 12:01, HelixSv napisał(a):

Tttm. Jeździć, obserwować.

Musisz się te kilka km przemęczyć bez autopilota czy nawet tempomatu. 

Kiedyś uaktualnią. 

Zaraz po wyjściu TM2 🤪

Napisano
W dniu 20.05.2025 o 11:15, kravitz napisał(a):

Czy ja coś jak zwykle źle robię? (dobra nie było pytania ;) )

W tym momencie musisz przejść na ręczne sterowanie ;] Ja wiem, że się nie chce, ja wiem że trzeba już ruszać tą kierownicą, ale tak jeździ większość kierowców :oki:

Kiedyś zaktualizują mapę i już będzie se samo jechać rotfl W Polsce żyjemy, zapominasz?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, komor napisał(a):

W tym momencie musisz przejść na ręczne sterowanie ;] Ja wiem, że się nie chce, ja wiem że trzeba już ruszać tą kierownicą, ale tak jeździ większość kierowców :oki:

Kiedyś zaktualizują mapę i już będzie se samo jechać rotfl W Polsce żyjemy, zapominasz?

Tak tez zrobiłem, ale z jakiś dziwnych powodów ręczne sterowanie w Tesli po ekspresówce/autostradzie jest jakieś takie mocno drętwe.

Jak jadę po krajówce te 90-100 to jakoś jest ok, ale większe prędkości jakoś trudno mi w tym aucie utrzymać, aby jechac w miarę jedną prędkością. raz jadę 140 a zaraz 110.

Trzymak do telefonu już po ostatniej wycieczce kupiłem ;] Wielki ekran w samochodzie i trzymak do telefonu. To jest ta "innowacja" ;]

Napisano
57 minut temu, kravitz napisał(a):

Tak tez zrobiłem, ale z jakiś dziwnych powodów ręczne sterowanie w Tesli po ekspresówce/autostradzie jest jakieś takie mocno drętwe.

Jak jadę po krajówce te 90-100 to jakoś jest ok, ale większe prędkości jakoś trudno mi w tym aucie utrzymać, aby jechac w miarę jedną prędkością. raz jadę 140 a zaraz 110.

Trzymak do telefonu już po ostatniej wycieczce kupiłem ;] Wielki ekran w samochodzie i trzymak do telefonu. To jest ta "innowacja" ;]

Citogo ma fajne rozwiązany trzymak na telefon, no ale za to nie mam tableta :phi:

Napisano
  • Autor
Teraz, zinger napisał(a):

Citogo ma fajne rozwiązany trzymak na telefon, no ale za to nie mam tableta :phi:

Temat może nieco powiązany z tym tabletem.

Czy ktoś może zwrócił uwagę jak wygląda sprawa włączania świateł mijania w Tesli w jasny dzień, ale w deszczu? ;]

Golf na 100% w takich warunkach sam włącza mijania. Koreańce wiem że mają z tym problem.

Bo ja ostatnio jechałem właśnie w dosyć srogiej ulewie, ale pech że mi się śmieszyło dosyć ;]

Ekspresówka, patrzę na ekran i w sumie tam żadna zielona ikonka się nie świeci, gdzie normalnie jest pokazane że świecą się światła. Stwierdziłem że te światła włączę ręcznie.

I teraz w takich warunkach, klikanie po ekranie. Doprawdy super to jest rozwiązane :facepalm:

Napisano
4 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

Zaraz po wyjściu TM2 🤪

Meeeh, z moich obserwacji jest kilkutygodniowy delay między aktualizacją map w Google, a update ich w Tesli. Praktycznie niezauważalne, acz zdarzają się czasem takie problemy.

Tak, wiem w mapy w Kile zawsze najlepsze 

Napisano
23 minuty temu, kravitz napisał(a):

Temat może nieco powiązany z tym tabletem.

Czy ktoś może zwrócił uwagę jak wygląda sprawa włączania świateł mijania w Tesli w jasny dzień, ale w deszczu? ;]

Działa źle. Nie zwróciłem uwagi czy popsuli przy okazji naprawy czegoś innego czy tak było, pamiętam żeby ręcznie odpalić bo się włączą a raz se same zgasną.

Napisano
2 godziny temu, format napisał(a):

Meeeh, z moich obserwacji jest kilkutygodniowy delay między aktualizacją map w Google, a update ich w Tesli. Praktycznie niezauważalne, acz zdarzają się czasem takie problemy.

Tak, wiem w mapy w Kile zawsze najlepsze 

Tak. W Kile są stabilne i tak 1-2x w roku aktualizują 😁😎

Przez pendrive ofkors, bo OTA jest płatne dodatkowo 😌😁

Napisano
19 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Przez pendrive ofkors, bo OTA jest płatne dodatkowo 😌😁

W Nissanie jest lepiej, OTA występuje w menu auta, pobierają pewnie też za to opłaty, bo aktualizacje to część płatnego pakietu Nissan Connect, ale usługa nie działa :hehe:. Chcesz nowe mapy to tylko pendrive. 

Edytowane przez iwik

Napisano
9 godzin temu, kravitz napisał(a):

Wygląda źle.

W początkach posiadania Tesli jechałem w kolumnie ze znajomymi - dzwonili żebym światła włączył bo deszcz i ziobro widać a ja bez świateł. Moja Tesla jechała na auto (dzienne - tylko z przodu). Teraz mam Commandera i wymuszone "Rear Daytime Running Lights".

Napisano
19 godzin temu, slawekw napisał(a):

Wygląda źle.

W początkach posiadania Tesli jechałem w kolumnie ze znajomymi - dzwonili żebym światła włączył bo deszcz i ziobro widać a ja bez świateł. Moja Tesla jechała na auto (dzienne - tylko z przodu). Teraz mam Commandera i wymuszone "Rear Daytime Running Lights".

W USA jeśli działają wycieraczki to światła automatycznie się włączają.