Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocena ogłoszenia

Featured Replies

Napisano
6 godzin temu, michal_9004 napisał(a):

Dobry wieczór. Czy ktoś mógłby rzucić okiem i ocenić czy auto jest warte uwagi bądź może zauważy coś niepokojącego. Wydaje sie dobrze wyposażone i wycenione. 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/hyundai-i30-ID6HsX1f.html

Wydaje się jednak dość drogo - auto rocznikowo ma już 7 lat. Jeździłeś tym modelem? Miałam takiego przez 2 tygodnie i głośno jest we wnętrzu, dodatkowo ten układ kierowniczy dziwny, taki jakby gumowy. Ostatnia sprawa: osobiście nigdy nie kupię auta do rejestracji z zagranicy.

Edytowane przez pejus1982

Napisano
  • Autor

Nie jeździłem tym modelem, dlaczego lepiej nie kupowac aut do rejestracji z zagranicy? 

Napisano
14 minut temu, michal_9004 napisał(a):

Nie jeździłem tym modelem, dlaczego lepiej nie kupowac aut do rejestracji z zagranicy? 

Ma być opłacone i zarejestrowane w Polsce. Pełny legal. A nie umowa na tzw. Niemca.

Napisano
30 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Ma być opłacone i zarejestrowane w Polsce. Pełny legal. A nie umowa na tzw. Niemca.

Trzy auta brałem od "szweda", to znaczy blachy "S" papiery w komplecie, krótka wizyta w wydziale komunikacji i problemu nie było....

Umowa była z "komisem" nie ze Szwedem ale auta były na szwedzkich blachach :skromny:.

Jeśli umowa dobrze zrobiona to dlaczego nie brać?

Napisano
13 minut temu, Ariibyd napisał(a):

Trzy auta brałem od "szweda", to znaczy blachy "S" papiery w komplecie, krótka wizyta w wydziale komunikacji i problemu nie było....

Umowa była z "komisem" nie ze Szwedem ale auta były na szwedzkich blachach :skromny:.

Jeśli umowa dobrze zrobiona to dlaczego nie brać?

Bo pośrednik znika w tym łańcuchu 

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Bo pośrednik znika w tym łańcuchu 

Jakie to ma skutki dla mnie?

Miałem wypis z rejestru szwedzkiego, miałem wszystkie potwierdzenia opłat że zrobione, kwity z przeglądu rejestracyjnego... umowę z komisem, sporo papierów było generalnie.

Od "Niemca" nie brałem nigdy, tu powiedzmy sprawdzone źródło było.

Dlatego zapytuje co negatywnego dla mnie w tym, że nie było tego pośrednika?

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

To, że auto nie jest zarejestrowane w PL nie oznacza, że umowa jest "na Niemca". 

Ale fakt, że najlepiej kupować już zarejestrowane w PL. Unikamy ew. problemów przy rejestracji (np. jakieś braki w dokumentach lub niezgodności). 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
19 minut temu, Ariibyd napisał(a):

Jakie to ma skutki dla mnie?

Miałem wypis z rejestru szwedzkiego, miałem wszystkie potwierdzenia opłat że zrobione, kwity z przeglądu rejestracyjnego... umowę z komisem, sporo papierów było generalnie.

Od "Niemca" nie brałem nigdy, tu powiedzmy sprawdzone źródło było.

Dlatego zapytuje co negatywnego dla mnie w tym, że nie było tego pośrednika?

Pytanie, do kogo miałbyś się zwrócić w razie wady auta?

No i pośrednik do wtedy szara strefa podatkowa.

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Pytanie, do kogo miałbyś się zwrócić w razie wady auta?

Umowa z komisem była, nie z "obcym"... 

odpukać, w sumie to ja i kilku znajomych kupowało od gościa i jakoś problemów nie mieliśmy w żadnej kwestii, a samo auto.... nie wiem jak inni ale jak się kupuje używane to chyba trzeba liczyć się z tym, że coś może paść z racji wieku czy przebiegu...

Napisano

Jest różnica pomiędzy "coś może paść" a poważną, ukrytą wadą. 

Napisano
7 godzin temu, pejus1982 napisał(a):

Ostatnia sprawa: osobiście nigdy nie kupię auta do rejestracji z zagranicy.

Bo?

Napisano
3 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Jest różnica pomiędzy "coś może paść" a poważną, ukrytą wadą. 

Jak kupujesz na fakturę od legalnie działającej firmy to nie masz do kogo wrócić? No bez jaj, z tego biznesu żyje w kraju kupa ludzi i transakcji są tysiące. Czy tu na AK są sami skrzywdzeni przez los? 

Napisano
48 minut temu, Randar napisał(a):

Bo?

Bo jest wiele historii z późniejszymi ewentualnymi problemami prawnymi. Nasz kolega z forum handlującymi autami ładnie to kiedyś opisał na swoim fejsie. On wszystkie swoje auta sprowadzone rejestruje. @kox

Edytowane przez pejus1982

Napisano

Nie mieszajmy auta z umową "na Niemca" z legalnie kupionym samochodem od pośrednika na fakturę VAT lub marża. 

Napisano
55 minut temu, pejus1982 napisał(a):

Bo jest wiele historii z późniejszymi ewentualnymi problemami prawnymi. Nasz kolega z forum handlującymi autami ładnie to kiedyś opisał na swoim fejsie. On wszystkie swoje auta sprowadzone rejestruje. @kox

Akurat od niego kupiłem kilka dni temu auto 😁. Nie znam przywołanego  fuckupu ale jednostkowy przypadek nie może być normą. 

Napisano
2 godziny temu, Randar napisał(a):

Jak kupujesz na fakturę od legalnie działającej firmy to nie masz do kogo wrócić? No bez jaj, z tego biznesu żyje w kraju kupa ludzi i transakcji są tysiące. Czy tu na AK są sami skrzywdzeni przez los? 

Mowa była o zakupie "od Niemca". 

Napisano
6 godzin temu, Ariibyd napisał(a):

Umowa z komisem była, nie z "obcym"... 

odpukać, w sumie to ja i kilku znajomych kupowało od gościa i jakoś problemów nie mieliśmy w żadnej kwestii, a samo auto.... nie wiem jak inni ale jak się kupuje używane to chyba trzeba liczyć się z tym, że coś może paść z racji wieku czy przebiegu...

Jak mogłeś kupić na umowę od firmy?

Napisano
11 godzin temu, pejus1982 napisał(a):

Wydaje się jednak dość drogo - auto rocznikowo ma już 7 lat. Jeździłeś tym modelem? Miałam takiego przez 2 tygodnie i głośno jest we wnętrzu, dodatkowo ten układ kierowniczy dziwny, taki jakby gumowy. Ostatnia sprawa: osobiście nigdy nie kupię auta do rejestracji z zagranicy.

No popatrz, myślałem że tylko ja tak mam. Miałem go przez tydzień jako zastępczy i dokładnie to samo uczucie - na autostradzie reagował za wolno i nie do końca precyzyjnie, w mieście po prostu dziwnie. Najgorsze auto jakim ostatnio jeździłem (no może drugie od końca, 2008 był gorszy).

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Jak mogłeś kupić na umowę od firmy?

Mogl dostać fakturę i umowę.

Napisano
1 godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Mowa była o zakupie "od Niemca". 

A tu się zgodzę że absolutnie nie robić takich rzeczy. 

Napisano
5 godzin temu, Randar napisał(a):

Akurat od niego kupiłem kilka dni temu auto 😁. Nie znam przywołanego  fuckupu ale jednostkowy przypadek nie może być normą. 

Jak ode mnie jak od Hansa Flicka z Berlina ;) 

Napisano

Jeśli ktoś chce poczytać to zapraszam

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1109854890941527&set=a.532205388706483

Kupowanie niezarejestrowanego samochodu, nie musi wiązać się z szarą strefą, umową na niemca itd. Są firmy, które mielą kilkadziesiąt samochodów w miesiącu i zwyczajnie nie rejestrują by oszczędzić czas. Rejestracja+ oczekiwanie na twardy dowód to ok 14 dni a czytam czasem, że są jeszcze wydziały komuny, gdzie na termin czeka się np 14 dni.

Kupując auto niezarejestrowane, na Niemca narażamy się na problemy- może być to sytuacja jak u mnie z Fiatem 500S z posta na FB, może być przedmiotem sprawy spadkowej, wyczyszczony VAT, poważna wada ukryta techniczna lub prawna. Kupując z umowa na Niemca fałszujemy umowę, narażamy się na poważne problemy. 

Jeśli firma wystawia fakturę na sprzedawany samochód to bierze odpowiedzialność prawną za transakcję. 

Napisano
24 minuty temu, kox napisał(a):

Jak ode mnie jak od Hansa Flicka z Berlina ;) 

Od Hansa ? :panic:

A w kwitach jest Frau Alexandra :hmm: ... muj borze ... ale skucha :facepalm:

Edytowane przez Randar

Napisano
27 minut temu, Randar napisał(a):

Od Hansa ? :panic:

A w kwitach jest Frau Alexandra :hmm: ... muj borze ... ale skucha :facepalm:

Sam się już gubię w tych tożsamościach 🤷