Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co kupić? Kia Sportage vs VW T-Rock, vs Dacia Bigster

Featured Replies

Napisano
17 minut temu, tommy__ napisał(a):

Nie wiedziałem, że kamiq nie ma auto hold, jest to dyskwalifikacja, że trzeba auto w automacie trzymać na hamulcu na światłach/w korku...8]

Tak jak przez dziesiatki lat w kazdym AT, zanim wymyslono autohold ;]

I tak o niebo lepiej niz wachlowac manualem w korkach ;)

Napisano
11 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Spokojnie, dziś dopiero odkrył DAB a teraz jeszcze auto hold.😁

Edytowane przez Danielpoz.

Napisano
W dniu 28.06.2025 o 13:43, ghost2255 napisał(a):

DQ200 

Tylko Formentor(chyba jako jedyny w grupie VAG z 1.5) ma DQ381:oki:

Nie tylko, tiguan allspace, kodiaq, tarraco też mają DQ381 (z silnikiem 1.5tsi)

Edytowane przez KJO

Napisano
W dniu 28.06.2025 o 00:44, Sono223x napisał(a):

Zastanawiam się co wybrać. Chcę nowe auto z tego rocznika i w moim budżecie oraz co mi przypada do gustu są:

Kia Sportage 1.6 T-GDI 2025

Volkswagen T-Rock 1.5 TSI 2025

Dacia Bigster 2025, tu nie znam silników w każdym razie jakaś benzyna lub benzyna z hybrydą.

Zastanawiam się co będzie najlepsze do jazdy do robienia max 10 tys km rocznie, miasto i coś wkoło miasta raz na jakiś czas wyjazd.

Bagażnik w sumie fajnie mieć duży bo jeżdżę na działkę coś trzeba zabrać itp. Wszystkie z wymienionych chcę w automacie.

Sam nie wiem co lepsze. Niby na początku byłem zdecydowany na Kia bo 7 lat gwarancji niby jest, dosyć proste auto ale też ciekawe i bagażnik ma ok. 

T-rock znowu super mi się podoba pod względem wnętrza jakoś tak solidnie wszystko tam jest zrobione, silnik bardzo cichutki, wygląda solidnie to auto. Ale gwarancja tylko 2 lata.

Na końcu jeszcze zobaczyłem że w moim budżecie Dacia Bigster jest niby największa by była, ale jakoś marka Kia bardziej mnie przekonuje. Chociaż Dacia też bardzo ładna.

A na czym mi w skrócie najbardziej zależy? Świętym spokoju, żeby jeździć i przez długie lata robiąc te 10 tys rocznie nigdzie nie zaglądać nic nie naprawiać :) Kosztem miejsca wszystkiego. Aby mieć pewność i spokój najdłużej jak się da. 

Może ktoś coś podpowie :) ?

Sprawdź fotele. Ja co prawda mniejszego T-crossa, ale po pół roku użytkowania i 6500km oddałem mamie. Pojazd ten łamał mi kręgosłup, jak żaden inny. Wersja full, R-line. Kia mi wizualnie nie leży, Bigstera jeszcze nie było w styczniu. Po 30km trasy potrafią nogi drętwieć. 

Napisano
2 godziny temu, Pipper napisał(a):

Sprawdź fotele... Po 30km trasy potrafią nogi drętwieć. 

M.in.z powodu foteli wybrałem Nissana Qashqai. Od razu poczułem się na nich dobrze. Gdzieś tam później wyczytałem że w ich tworzeniu brało udział NASA ;]

Napisano
14 minut temu, Tomrad napisał(a):

M.in.z powodu foteli wybrałem Nissana Qashqai. Od razu poczułem się na nich dobrze. Gdzieś tam później wyczytałem że w ich tworzeniu brało udział NASA ;]

Jaką masz wersję qashqai'a? Tekna albo Tekna+ ? Ja mam N-Connecta i tam są trochę gorsze fotele niż w Tekna, ale i tak dobre. Ale dziwne: pierwsze wrażenie robią raczej takie sobie: ot zwykłe stołki, trochę twarde, bez trzymania bocznego. Ale nic mnie nie boli nawet po trasie 1 tys. km.

Napisano
41 minut temu, maro_t napisał(a):

Ale nic mnie nie boli nawet po trasie 1 tys. km.

I o to chodzi a nie żeby ładnie wyglądały :) 

Napisano
44 minuty temu, maro_t napisał(a):

Jaką masz wersję qashqai'a? ...

N-Connecta. Rzeczywiscie fotele z wyglądu szału nie robią, ale wyprofilowanie i regulacja lędźwiowa jest całkiem spoko. Po 4 godzinach w trasie wychodzę z auta zupełnie swobodnie.

Napisano
13 minut temu, marcindzieg napisał(a):

I o to chodzi a nie żeby ładnie wyglądały :) 

Na razie ideałem dla mnie są fotele z opla. W sumie to chyba największy powód dla którego jeszcze trzymam to auto. ;]

Napisano
Godzinę temu, Tomrad napisał(a):

Mój zad czuje się dobrze w Volvo i Renault. Oraz Sklasse, A8, Lexus LS... Jak również w Hondzie CR-V i vanach amerykańskich...

Dlatego chwilowo przesiadka u mnie na prawie pełnoletnią CR-V :phi:

Na jeździe próbnej był model z innymi fotelami... Więc nie do ogarnięcia ergonomia fotela przed zakupem. Miał być drugi T-Cross po wakacjach, ale nie będzie. Jeden wystarczy, mama moja zadowolona mega z prezentu :skromny:

Napisano
4 minuty temu, maro_t napisał(a):

Na razie ideałem dla mnie są fotele z opla. W sumie to chyba największy powód dla którego jeszcze trzymam to auto. ;]

Masz AGR-y?

Napisano
2 minuty temu, Pipper napisał(a):

Mój zad czuje się dobrze w Volvo i Renault

Ja się kilka lat temu nieźle uprzedziłem do Renault. Meganka w tej ostatniej wersji. Sąsiad taką miał służbową. Kiedyś jechałem z nim trasę 250km w jedną stronę czyli 500km. Pierwsze wrażenie to wow: fotele miękkie, taka mieszanka alcantary i skóry, wygląda super, siada się jak w fotelu w domu itd. Po godzinie już czuję że coś nie tak, zaczynam się wiercić. Potem podkładam sobie dłonie pod pośladki. A następne 3 dni miałem normalnie zakwasy w pośladkach. Nie wyobrażam sobie robić takim czymś dłuższych tras częściej. Dlatego to są naprawdę ważne sprawy przy wyborze auta. Zwłaszcza czym człowiek starszy ;]

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Masz AGR-y?

nie te najwyższe z masażem. Przymierzałem się do tego i zrezygnowałem bo siedziało się wyraźnie wyżej, czego nie lubię. Wziąłem takie pośrednie (dokładnie fotel kierowcy) bez masażu ale nazywał się "fotel ergonomiczny" czy jakoś tak. Regulacja lędźwiowa w czterech kierunkach, regulacja pochylenia siedziska, długości siedziska itd. Można zrobić tak jak lubię: nisko i tyłek niżej, nogi wyżej. Do tego podparcie boczne mają dla mnie idealne. Trochę trzyma, ale nie uwiera.

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał(a):

Wziąłem takie pośrednie (dokładnie fotel kierowcy) bez masażu ale nazywał się "fotel ergonomiczny" czy jakoś tak. Regulacja lędźwiowa w czterech kierunkach, regulacja pochylenia siedziska, długości siedziska itd. 

Czyli masz wlasnie fotel AGR :ok:

On byl niby projektowany we wspolpracy z ortopedami, etc.

https://www.media.stellantis.com/em-en/opel/press/agr-certified-opel-seats-optimum-ergonomics-for-every-journey

Napisano

A na czym mi w skrócie najbardziej zależy? Świętym spokoju, żeby jeździć i przez długie lata robiąc te 10 tys rocznie nigdzie nie zaglądać nic nie naprawiać :) Kosztem miejsca wszystkiego. Aby mieć pewność i spokój najdłużej jak się da. 

szedłbym w tego vw

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

nie te najwyższe z masażem. Przymierzałem się do tego i zrezygnowałem bo siedziało się wyraźnie wyżej, czego nie lubię. Wziąłem takie pośrednie (dokładnie fotel kierowcy) bez masażu ale nazywał się "fotel ergonomiczny" czy jakoś tak. Regulacja lędźwiowa w czterech kierunkach, regulacja pochylenia siedziska, długości siedziska itd. Można zrobić tak jak lubię: nisko i tyłek niżej, nogi wyżej. Do tego podparcie boczne mają dla mnie idealne. Trochę trzyma, ale nie uwiera.

Pozazdrościć. Ja mam podstawowe skórzane i szału niestety nie robią.

Napisano
15 godzin temu, Pipper napisał(a):

Kia mi wizualnie nie leży, Bigstera jeszcze nie było w styczniu. Po 30km trasy potrafią nogi drętwieć. 

jak masz tempomat aktywny z nogami robisz co chcesz cały czas i nie musi drętwieć  od jednej pozycji . czy na S czy A i poza miejskimi sprawdza się bardzo dobrze i noga nie pracuje w jednym kierunku 

Napisano
22 minuty temu, mmaciejosss napisał(a):

jak masz tempomat aktywny z nogami robisz co chcesz cały czas i nie musi drętwieć  od jednej pozycji . czy na S czy A i poza miejskimi sprawdza się bardzo dobrze i noga nie pracuje w jednym kierunku 

Wiem, ale nie leży mi ten pojazd. Jedynie co to światła i przyspieszenie jest ok. Poza tym jednak wolę starszą motoryzację, bez tych wszystkich wspomagaczy... :piwko:

Napisano

Poprzedni sportage był jednym z bardziej komfortowych aut z tej półki cenowej. Benzyny nie są bardzo problematyczne, auto nieźle poskładane 

Jeżeli stylistycznie pasuje to imo najlepsze auto z tej trójki 

VW najmniejszy, nie wiem w czym lepszy od Kia, dacia największa

Więc pytanie co jest priorytetem, jak wyposażenie 

Ja bym chyba wybrał Tucsona ;)

ale to za podejście ASO kia do klienta (choć może mają taki sam poziom 🙄)

Najlepiej jakiegoś 3latka żeby już z ASO się nie męczyć :phi:

A Ford Kuga ? Mieli nieźle ceny na początku roku 

Napisano
Godzinę temu, Pipper napisał(a):

Wiem, ale nie leży mi ten pojazd. Jedynie co to światła i przyspieszenie jest ok. Poza tym jednak wolę starszą motoryzację, bez tych wszystkich wspomagaczy... :piwko:

w służbowym mam tempomat zwykły , nie używam , w prywatnym aktywny , zawsze włączam bo lubię taką jazdę na trasie 

Napisano
Godzinę temu, mmaciejosss napisał(a):

w służbowym mam tempomat zwykły , nie używam , w prywatnym aktywny , zawsze włączam bo lubię taką jazdę na trasie 

Gdyby dopracowali ograniczenia prędkości w systemie, to spoko, bo cały ten IQ drive to słaby temat na chwilę obecną...

Wolę zwykły tempomat 🙃

Napisano
6 godzin temu, Pipper napisał(a):

Gdyby dopracowali ograniczenia prędkości w systemie, to spoko, bo cały ten IQ drive to słaby temat na chwilę obecną...

Wolę zwykły tempomat 🙃

Ale Ty piszesz o tempomacie adaptacyjnym, a nie aktywnym.

Wystarczylo pewnie odklikac cos w opcjach, zeby nie dostosowywal do ograniczen i dzialal jak zwykly akrywyny tempmat czyli trzymal odlegosc.

Napisano
28 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ale Ty piszesz o tempomacie adaptacyjnym, a nie aktywnym.

Wystarczylo pewnie odklikac cos w opcjach, zeby nie dostosowywal do ograniczen i dzialal jak zwykly akrywyny tempmat czyli trzymal odlegosc.

Szukałem, ale jak wrzucasz to IQ drive, to idzie wszystko w automacie. Faktycznie, za dużo technologii ;) zwykły mi wystarcza. 

Ale co do pojazdu, obecnie dużo producentów wali w członka i trzeba troszkę dłużej protestować w wersji konkretnej, którą chcemy kupić, bo taki przewał na fotelach jak mi się tu trafił, to po przerobieniu ponad 70 pojazdów przez 24 lata, to mi się 2 raz trafia...

Napisano
W dniu 30.06.2025 o 21:27, Maciej__ napisał(a):

W Tucsonie nie miałem i ponad 6 lat przeżyłem z nogą na hamulcu - bo po puszczeniu pełzał.

Od biedy można było zaciągnąć ręczny - prawdziwy, tradycyjny ręczny ;]

Ale za to był Hill Hold, więc na wzniesieniu trzymał ułatwiając ruszanie pod górkę. :ok:

W GLC też nie mam AutoHold, ale jest HOLD, który można włączyć wciskając mocniej hamulec nożny i po tym już sam trzyma.

Napisano
1 godzinę temu, Pipper napisał(a):

Szukałem, ale jak wrzucasz to IQ drive, to idzie wszystko w automacie. Faktycznie, za dużo technologii ;) zwykły mi wystarcza. 

Ale co do pojazdu, obecnie dużo producentów wali w członka i trzeba troszkę dłużej protestować w wersji konkretnej, którą chcemy kupić, bo taki przewał na fotelach jak mi się tu trafił, to po przerobieniu ponad 70 pojazdów przez 24 lata, to mi się 2 raz trafia...

Jeździłem jakąś niewypasioną Skodą Karoq i fotele mi pasowały, także w dłuższej trasie. A moje kości raczej wrażliwe są na niewygodę ;]

Napisano
20 minut temu, rwIcIk napisał(a):

W GLC też nie mam AutoHold, ale jest HOLD, który można włączyć wciskając mocniej hamulec nożny i po tym już sam trzyma.

Czyli masz autohold :)

W mercedesie tak go rozwiazali.

Napisano
15 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Ale sam się nie włączy, jak w innych autach.

Nie ma też osobnego przycisku do włączenia Auto :)

Akurat to rozwiazanie jest IMHO lepsze, bo mnie autohold irytuje przy manerwach parkingowych.

Napisano
23 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Akurat to rozwiazanie jest IMHO lepsze, bo mnie autohold irytuje przy manerwach parkingowych.

Czasem jeżdżę Skodami z tym automatem i bywa, że piszczy, ale za drugim dodaniem gazu odpuszcza ;]

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Jeździłem jakąś niewypasioną Skodą Karoq i fotele mi pasowały, także w dłuższej trasie. A moje kości raczej wrażliwe są na niewygodę ;]

W Kamiqu w wersji Monte Carlo mi pasowały, ale nie było na stanie i 4 miesiące czekania na moją specyfikację... W  Pasku B8 z ergo było spoko w trasach... A T-cross R-line ochrzczony jest przeze mnie jako łamacz kręgosłupa :phi:

Napisano
37 minut temu, Pipper napisał(a):

W Kamiqu w wersji Monte Carlo mi pasowały, ale nie było na stanie i 4 miesiące czekania na moją specyfikację... W  Pasku B8 z ergo było spoko w trasach... A T-cross R-line ochrzczony jest przeze mnie jako łamacz kręgosłupa :phi:

T-cross to auto do miasta, porownanie z Passatem to troche przesada ;]

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

T-cross to auto do miasta, porownanie z Passatem to troche przesada ;]

Ale Kamiq już ten sam segment 👍

Captur to odpowiednik, Sandero stepway obecny również i tam jednak było troszkę lepiej...  Na, w podstawowej wersji life T-Cross też ma ok siedzenia :phi:

Napisano
2 minuty temu, Pipper napisał(a):

Ale Kamiq już ten sam segment 👍

Captur to odpowiednik, Sandero stepway obecny również i tam jednak było troszkę lepiej...  Na, w podstawowej wersji life T-Cross też ma ok siedzenia :phi:

Z fotelami w wersjach "usportowionych" trzeba uwazac i najlepiej sprawdzic na sobie...

Napisano
6 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Z fotelami w wersjach "usportowionych" trzeba uwazac i najlepiej sprawdzic na sobie...

Teraz już wiem, ale niech będzie przestroga dla innych. Mamie mojej się prezent spodobał, a przesiadła się właśnie z Captura 1gen z 0.9tce na 1.5tsi... to na 65 urodziny prezent :swiety:

Napisano

Trzebaby się pobawić w carsize ale bigster na żywo rozmiarowo wygląda jak xc60 czy sportage

Gluk przy nim wygląda na dużo mniejszy samochód

987024ecb7aad52629cbc60b71eeb332.jpg

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano

w temacie Bigstera i porównań z innymi autami to dziś mi na YT wyskoczył test łosia tego auta.

z jednej strony mam dystans do tego typu testów, bo to często nie jest zero-jedynkowe, oprócz cyferek zależy jakie auto daje odczucia w trudnych sytuacjach, jak reaguje zanim będzie za późno itd. Ale tutaj wyniki są tak dramatycznie słabe, podsterowność tak ogromna, że już bym wziął pod uwagę ten test przy wyborze auta, bo w sytuacji kryzysowej to już naprawdę może mieć znaczenie. Praktycznie każde auto z tego segmenu, łącznie z Chińczykami, wypada lepiej.

Napisano
15 minut temu, maro_t napisał(a):

z jednej strony mam dystans do tego typu testów, bo to często nie jest zero-jedynkowe, oprócz cyferek zależy jakie auto daje odczucia w trudnych sytuacjach, jak reaguje zanim będzie za późno itd. Ale tutaj wyniki są tak dramatycznie słabe, podsterowność tak ogromna, że już bym wziął pod uwagę ten test przy wyborze auta, bo w sytuacji kryzysowej to już naprawdę może mieć znaczenie. Praktycznie każde auto z tego segmenu, łącznie z Chińczykami, wypada lepiej.

A ja mam już trochę inne spojrzenie na te testy...

Nie wiem czy zwykły śmiertelnik tak ładnie nagle zrobi dwa odbicia. Czy nie kończy się raczej wjechaniem do jakiegoś rowu czy coś w tym stylu. Dosłownie na palcach jednej ręki mogę policzyć filmiki na yt z nagraną taką sytuacją, za to miliony innych były.

Jeżeli ten zawias byłby w stylu francuskiego połykacza wszystkiego wtedy z chęcią go biorę ze wszystkimi konsekwencjami.

Napisano
W dniu 30.06.2025 o 21:27, Maciej__ napisał(a):

Ale jak ktoś się już przyzwyczai to brakuje - Corolla Cross w RPA nie miała, zrobiłem prawie 4kkm była to jedna z męczących rzeczy. Po prostu działała pamięć mięśniowa i w korkach puszczałem gaz, do samego końca się nie przyzwyczaiłem do braku auto holda.

Napisano

Kia Sportage 1.6 T-GDI 2025

Volkswagen T-Rock 1.5 TSI 2025

z tych dwóch to zdecydowanie Kia, fajne auto z wyglądu i zewnętrznego i wewnętrznego. T-Roc jest nieciekawy i przeciętny, ale nowa generacja będzie na lepszej płycie - MQB Evo.

Na korzyść Kia wygląd, przestrzeń wewnątrz, wymiary auta i rozstaw osi.

Napisano
W dniu 12.07.2025 o 00:03, Pipper napisał(a):

Wolę zwykły tempomat 🙃

to bezsensowny patent. Wyłączałem go i wybierałem zwykły ACC, a i tak co jakiś czas się aktywował nie wiadomo dlaczego. Dwa razy mi na autostradzie gwałtownie wyhamował auto ze 130 na 90 km/h, bo sobie coś wymyślił. Niebezpieczna sprawa i mało komfortowa.

Napisano
57 minut temu, bergerac napisał(a):

to bezsensowny patent. Wyłączałem go i wybierałem zwykły ACC, a i tak co jakiś czas się aktywował nie wiadomo dlaczego. Dwa razy mi na autostradzie gwałtownie wyhamował auto ze 130 na 90 km/h, bo sobie coś wymyślił. Niebezpieczna sprawa i mało komfortowa.

Dokładnie o to mi chodziło...