Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odnawiamy stół - czym to zrobić?

Featured Replies

Napisano

Mam taki stół - nie mam pojęcia czym on jest wylakierowany - czy to olej czy lakier czy cos innego.

Teraz pytanie jak go odnowić?

Zakladam ze zeszlifuje do "golego" drewna, czyli papier 80-120-240

Czym to później natrzeć/pomalować?

IMG_8801.jpeg

IMG_8802.jpeg

Napisano

To zależy czy to ma być błyszczące czy matowe, czy chcesz to pokryć olejem (i trzeba nim smarować co jakiś czas) czy zamknąć lakierem gdzie nawet mat będzie nieco błyszczący ;)

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Cinek napisał(a):

To zależy czy to ma być błyszczące czy matowe, czy chcesz to pokryć olejem (i trzeba nim smarować co jakiś czas) czy zamknąć lakierem gdzie nawet mat będzie nieco błyszczący ;)

Matowy. 

Jeśli olej to co ile to trzeba będzie smarować? I czy tylko smarować czy szlifować i wszystko od nowa?

Napisano
28 minut temu, Kiwal napisał(a):

Matowy. 

Jeśli olej to co ile to trzeba będzie smarować? I czy tylko smarować czy szlifować i wszystko od nowa?

Tylko olejować, myślę że +/- raz w roku wystarczy. Zależy od użytkowania. Ja mam olejowany 

Napisano
1 godzinę temu, Kiwal napisał(a):

Matowy. 

Tylko smarujesz, raz na rok starczy jak już napisano.

Napisano

Ja podobny stół odnawiałem jak piszesz najpierw zgrubny papierek, potem skończyłem chyba na 300. Trochę było to pracochłonne, bo stół jeszcze PRL pamiętał ale bardzo ładnie wyszło. Dodatkowo go skróciłem, więc musiałem okleinować. Na to lakier bezbarwny do drewna, nie pamiętam już jaki. Wyszło super, jak w zakładzie profi. Służył jeszcze kolejne lata, aż się żonie znudził.

Napisano

Najpierw określ czy to olej czy lakier. Potem szlifierka oscylacyjna, DOBRE krążki o różnym ziarnie, mażesz po całości ołówkiem i szlifujesz. Przed kolejną gradacją to samo.
Potem olej albo lakier.
Ostatnio lakierowałem u siebie dębową klejonkę z Leroy lakierem ADLER matowym (ma różne wykończenia. Jest to lakier jest dwuskładnikowy. Polecam.

blat.jpeg.9f9e2803428dea1281698a648fbe5bcb.jpeg

Napisano
  • Autor

Po co ten ołówek?

Napisano

Jak wybierzesz olej to zastosuj dobry, twardy a kolejne impregnacje będzie trzeba powtarzać spokojnie co 5 lat albo rzadziej. Np Saicos 3305. Nakładasz go wałkiem 2x. Po wyszlifowaniu a przed olejem drewno możesz wodować co polepszy chłonność. 

Przed odświeżeniem blat trzeba dobrze umyć, odłuścić i nałożyć olej. Chyba że masz go skatowany i chcesz znowu wyszlifować na glanc to robisz jak powyżej. 

Napisano
19 godzin temu, Kiwal napisał(a):

Po co ten ołówek?

żeby przy szlifowaniu równo zbierać materiał. Inaczej łatwo o blat w wersji "Fale Dunaju" :)

Napisano
W dniu 15.07.2025 o 14:43, Kiwal napisał(a):

Po co ten ołówek?

pewnie po to, żeby wiedzieć, że tam to już było szlifowane (brak znaków ołowka) a tutaj to jeszcze świta ołowek i trzeba nieco przetrzeć.

Napisano
  • Autor

Misja zakończona. Saicos jest ok.

IMG_8859.jpeg

IMG_8860.jpeg

Napisano
2 godziny temu, Kiwal napisał(a):

Misja zakończona.

Ale z powodzeniem, czy nie? Bo szczerze mówiąc mi się nie podoba i wolał bym tą poprzednią matową "drewnianą" wersję. Co temu stołowi brakowało?

Napisano
W dniu 14.07.2025 o 20:00, Kiwal napisał(a):

Matowy. 

3 godziny temu, Kiwal napisał(a):

Misja zakończona

:hmm:  To to zdjęcie na górze? To jest matowy? :O Jeśli tak to ja sobie matowy inaczej wyobrażam. 

Napisano
W dniu 25.07.2025 o 18:19, janusz napisał(a):

:hmm:  To to zdjęcie na górze? To jest matowy? :O Jeśli tak to ja sobie matowy inaczej wyobrażam. 

Pewnie pierwsze zdjęcie jest po aplikacji, a drugie po wchłonięciu się oleju...