Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Y po roku

Featured Replies

Napisano

Właśnie pyknął rok.

Przebieg 24500, średnie zużycie 16.1kWh/100km

Wad wymieniał nie będę, bo wszystkie można znaleźć na HP. Te istniejące i te wymyślone. A te drugie w sumie bardziej istotne.

Wymienię kilka nieoczywistych zalet, które może komuś pomogą w wyborze:

- Dobrze działająca ładowarka indukcyjna do telefonów i tak umieszczona, że można bez problemu korzystać z telefonu podczas jazdy i nikt nie widzi :skromny:

- Skóra z gumowego węża świetnej jakości. Nawet szukałem na okoliczność rocznicową jakiegoś śladu zużycia i nie znalazłem. Kierownica wygląda jak nowa, dalej taka szorsto chropowata, a nie wyślizgana. Nic nie widać miejsca gdzie trzymam ręce

- Ta wnęka w bagażniku pod podłogą, jak i przedni bagażnik, to jest sztos. Bardziej nawet cieszy niż sama pojemność bagażnika.

- Cieszy ból d00py kolegów, znajomych i innych znawców. To jest największa zaleta. Wiem, jestem złym człowiekiem :hehe:

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

średnie zużycie 16.1kWh/100km

Z gniazdka czy z komputerka? :skromny:

1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Wymienię kilka nieoczywistych zalet, które może komuś pomogą w wyborze:

- Dobrze działająca ładowarka indukcyjna do telefonów i tak umieszczona, że można bez problemu korzystać z telefonu podczas jazdy i nikt nie widzi :skromny:

- Skóra z gumowego węża świetnej jakości. Nawet szukałem na okoliczność rocznicową jakiegoś śladu zużycia i nie znalazłem. Kierownica wygląda jak nowa, dalej taka szorsto chropowata, a nie wyślizgana. Nic nie widać miejsca gdzie trzymam ręce

- Ta wnęka w bagażniku pod podłogą, jak i przedni bagażnik, to jest sztos. Bardziej nawet cieszy niż sama pojemność bagażnika.

- Cieszy ból d00py kolegów, znajomych i innych znawców. To jest największa zaleta. Wiem, jestem złym człowiekiem :hehe:

Sporo tych zalet ;]

Napisano
  • Autor
Teraz, mrBEAN napisał(a):

gniazdka czy z komputerka? :skromny:

Z komputerka

Napisano
  • Autor
Teraz, mrBEAN napisał(a):

Czyli nic nie wiemy ;]

Z gniazdka byłoby u mnie totalnie bez sensu, bo bardzo często ładuje tym zasilaczem 2.3kW, a to powoduje spore straty.

A ładuje tym, bo akurat jest kiepska pogoda i PV produkuje mało prądu, ale akurat tyle żeby starczyło na właśnie wolne ładowanie i jeszcze lodówkę ;]

Napisano
7 minut temu, kravitz napisał(a):

a to powoduje spore straty.

I to byłoby najciekawsze 😄 

+ oszukańczy licznik ofkors 😎

I wytłumacz teraz jak mają do tego podejść Ci co podają zużycie z dystrybutora, a nie licznika ;]

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

I to byłoby najciekawsze 😄 

Za darmo to zawsze uczciwa cena. :skromny:

Napisano
  • Autor
20 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Czyżby już się zamortyzowało? 🧐

PV od początku wyprodukowało mi 14.2MWh, mam od października 2023. Pewnie na okrągłe 2 lata będzie około 16MWh.

Mam autokonsumpcję 75%.

Nie chce mi się liczyć ;)

Na oko, to będzie potrzebne ze 4 lata na amortyzację.

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Mam autokonsumpcję 75%.

Bez magazynu właściwie nieprawdopodobne. Ja mam porobione automatyzacje które zużywają energię w okresach dużej nadprodukcji i 2023 zamknąłem z 44% autokonsumpcji, a 2024 na 48%. Ale zakładam że masz 75% bo po prostu tego nie mierzysz.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, format napisał(a):

Bez magazynu właściwie nieprawdopodobne. Ja mam porobione automatyzacje które zużywają energię w okresach dużej nadprodukcji i 2023 zamknąłem z 44% autokonsumpcji, a 2024 na 48%. Ale zakładam że masz 75% bo po prostu tego nie mierzysz.

Mierzy apka i mam magazyn.

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

Mierzy apka i mam magazyn.

A, to z magazynem to inna rozmowa :oki:

Napisano
39 minut temu, kravitz napisał(a):

PV od początku wyprodukowało mi 14.2MWh, mam od października 2023. Pewnie na okrągłe 2 lata będzie około 16MWh.

Mam autokonsumpcję 75%.

Nie chce mi się liczyć ;)

Na oko, to będzie potrzebne ze 4 lata na amortyzację.

Ile poszło hajsu na całość? 

Napisano
  • Autor
5 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Ile poszło hajsu na całość? 

No właśnie dlatego nie chce mi się liczyć, bo poszło ponad 100k, ale duża część poszła na garaż który i tak potrzebowaliśmy.

Na okrągło licząc to 30k na magazyn i 30k na PV, z tym, że dostaliśmy też z 20k dopłat i jeszcze chyba z 20k zwrotu podatku/ulgi.
No i weź to licz ;]

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

Cieszy ból d00py kolegów, znajomych i innych znawców. To jest największa zaleta. Wiem, jestem złym człowiekiem

rozwin temat :jem:

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

No właśnie dlatego nie chce mi się liczyć, bo poszło ponad 100k, ale duża część poszła na garaż który i tak potrzebowaliśmy.

Na okrągło licząc to 30k na magazyn i 30k na PV, z tym, że dostaliśmy też z 20k dopłat i jeszcze chyba z 20k zwrotu podatku/ulgi.
No i weź to licz ;]

60-20=40 

Teraz jeśli przyjąć od całości ulgę podatkową w drugim progu to: 40x32%=12,8 

Czyli ok. 27 kzł 

Dobrze czy coś źle? 😁

Tak czy inaczej za ok. 2 lata czas odcinania kuponów 👍😎

Napisano
  • Autor

Tak czy inaczej za ok. 2 lata czas odcinania kuponów 👍😎

No tak na grubo mi właśnie wychodzi, że za 2 lata się to zwróci.

Ale czy to będzie razem 4 lata czy 5, to mi to specjalnie nie robi różnicy.

Trudno to dodatkowo liczyć, bo gdyby nie PV, to pewnie bym wybudował tańszy garaż, ale z drugiej strony z tego jestem bardziej zadowolony że jest jaki jest.

Napisano

Ja się właśnie przymierzam do magazynu mimo że jestem w netmeteringu i za nic mi się to nie opłaca :hehe:

Napisano
1 minutę temu, format napisał(a):

Ja się właśnie przymierzam do magazynu mimo że jestem w netmeteringu i za nic mi się to nie opłaca :hehe:

Gadżety już takie są 😁

Napisano
7 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Gadżety już takie są 😁

Na razie próbuję sobie to uzasadniać faktem że mimo obniżenia o 10V napięcia w sieci które ze wsparciem @Chalek udało mi się przedsięwziąć 3 lata temu to dziś napięcie znów zaczyna dobijać do 253, więc oddawanie energii zapewne w przyszłym roku się skończy. Inna rzecz jest taka że chciałbym w ogóle nie kupować energii w taryfie szczytowej. Przez całą zimę ładować magazyn poza szczytem i w szczytowej lecieć wyłącznie z akumulatorów.

Ale to i tak się nie opłaca :hehe:

Napisano
1 minutę temu, format napisał(a):

Na razie próbuję sobie to uzasadniać faktem że mimo obniżenia o 10V napięcia w sieci które ze wsparciem @Chalek udało mi się przedsięwziąć 3 lata temu to dziś napięcie znów zaczyna dobijać do 253, więc oddawanie energii zapewne w przyszłym roku się skończy. Inna rzecz jest taka że chciałbym w ogóle nie kupować energii w taryfie szczytowej. Przez całą zimę ładować magazyn poza szczytem i w szczytowej lecieć wyłącznie z akumulatorów.

Nie musi 🤪

Napisano
  • Autor
16 minut temu, format napisał(a):

Sztuka dla sztuki.

Co do napięcia o którym napisałeś wyżej, to nie wiem/nie rozumiem/mam coś źle założone.

Z tego co obserwuję to u mnie jest takie napięcie jakie jest w sieci. Czy akurat ładuje baterie w systemie, czy ładuję Teslę i Golfa na maksa, to napięcie jest bliskie 250V (w bardzo słoneczny dzień), bo połowa wsi na PV i tak czy siak w sieci do transformatora jest nadprodukcja.

Ja to tak widzę, ale chętnie się dowiem że jestem w błędzie.

No i baterie się degradują, to oczywiste. Jak masz netmetering, to nie dość że się to nie zwróci, to jeszcze masz dodatkową graciarnię i problem.

Ja na pewno bym wolał być na starym 80/20, ale niestety założyłem PV zbyt późno. Wskaźnik 75% vs Twój 44% mnie specjalnie nie raduje.

A dodam od siebie, że kumulacją energii w bateriach powinno zająć się państwo na wydzielonych działkach, a nie jakaś garażówka po domach ;)

PS. Gdzies mi się rzucił w oczy jakiś filmik na yt, że od 13 lipca weszły jakieś zmiany i jak chcesz magazyn energii zakładać, to podpada to teraz pod prawo budowlane i trzeba to jakoś zgłaszać "bardziej". Nie wiem, nie zgłębiałem tematu, bo mnie już nie dotyczył.

Napisano
2 godziny temu, format napisał(a):

Daj znać jak zacznie wywalać, przestawimy wajchę 😁☠️

Napisano
1 godzinę temu, Chalek napisał(a):

Daj znać jak zacznie wywalać, przestawimy wajchę 😁☠️

To zimą będzie wtedy ~180 ;)

Napisano
26 minut temu, format napisał(a):

To zimą będzie wtedy ~180 ;)

Same plusy, oświetlenie przejdzie w tryb romantyczny. 

• 1 miesiąc później...
Napisano

To dodaje coś od siebie.

Tesla Y LR z acceleration boost, dla nie znających się zamiast 5,0 jest 4,3 sec do 100 km/h, łącznie 514 KM.

Autko odebrane w grudniu 2023, do tej pory przejechane prawie 35 k km. Średnie zużycie ca. 18-18,5 kWh. Użytkowane w zasadzie 40/60 miasto/autostrady.

Plusy są każdemu znane, minusy też, ale ja mam swoje, które najbardziej zachodzą mi za skóre. Eko-Skóre! Fotele są paskudne, ta eko-szmata sprawia w połączeniu z moim potem że przy upałach wychodzę jak cheetos o smaku sera z auta na trasie. Trochę pomagają podkładki oddychające z ali, ale to pół środek, jak nie dołożę po gwarancji wentylowanych foteli to pewnie pogodnie auto bo takiego czegoś jeszcze w życiu nie miałem. Kolejny minus, wchodzą tylko 3 EURo palety po złożeniu siedzeń ;] Za to nad morze pakuje się sprawniej niż do Mondeo V kombi z boxem dachowym.

Test pokazuje 97% faktycznej pojemności aku, dla mnie szokująco dobrze i faktycznie nie zauważyłem jakiegokolwiek spadku zasięgu. Ładuje głównie w domu w optymalnym przedziale, stąd też może taki a nie inny wynik. Na szybkich ładowarkach auto ładowało się może max. 20% całkowitego przebiegu. Ogólnie mimo słabej PL infry da się tym ganiać po trasach, krzywa ładowania jest jak jest i trzeba to wsiąść na klate i swoje odpoczywać.

IMG_3366(1).jpg

Edytowane przez komor

Napisano

Mnie w modelu Y najbardziej wk...ją klami drzwi, może coś w tym poliftowym zmienili, ale przedlift to dramat. 

Dual motor LR jeździ aż nadto dobrze, zasięgi pozwalają na względnie normalne użytkowanie (o ile nie jedzie się do jakichś zadupiów PL, gdzie ładowanie tylko ze słupa).

Ciekaw jestem jak na dłużsżą metę z serwisowaniem tych cudów... tam się wprawdzie nie ma co psuć, ale...

Napisano

Widzę kolejni teslarianie wychodzą z norek. Niby coś tam skaj nie odpowiada a jednak zadowoleni. Przemyślcie swoją postawę, pomyślcie o braku o łopatek, zastanówcie się nad dramatyczną krzywą ładowania przez którą nigdzie nie da się dojechać, summa summarum przestańcie się ośmieszać i oddajcie pokłony Kile EV6 oraz Toyocie BZ4X :pad:

Napisano
4 godziny temu, format napisał(a):

Widzę kolejni teslarianie wychodzą z norek. Niby coś tam skaj nie odpowiada a jednak zadowoleni. Przemyślcie swoją postawę, pomyślcie o braku o łopatek, zastanówcie się nad dramatyczną krzywą ładowania przez którą nigdzie nie da się dojechać, summa summarum przestańcie się ośmieszać i oddajcie pokłony Kile EV6 oraz Toyocie BZ4X :pad:

moze dozyjemy chwili ze wsrod aktywnych userow AK bedzie ponad 50% mualo EV. :jem:

Napisano
  • Autor
W dniu 26.08.2025 o 20:48, PawelWaw napisał(a):

moze dozyjemy chwili ze wsrod aktywnych userow AK bedzie ponad 50% mualo EV. :jem:

Nie sądzę że to forum będzie tak długo istnieć, tzn będzie miało tak długo aktywnych userów ;]

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Mała aktualizacja.

Wczoraj pykło równiutkie 30kkm ;]

Auto dalej nie dokonało samozapłonu, średnie zużycie spadło do 15.7kWh/100km (ale był okres letni, a zaczyna się zimowy).

Czy czas już na ostatnią podróż ze skarpy? 

thumbnail-IMG-0422.jpg

Edytowane przez kravitz

Napisano
25 minut temu, kravitz napisał(a):

Mała aktualizacja.

Auto dalej nie dokonało samozapłonu, średnie zużycie spadło do 15.7kWh/100km (ale był okres letni, a zaczyna się zimowy).

thumbnail-IMG-0422.jpg

30000... Ehh! To były czasy. Człowiek młody był. 

Napisano
W dniu 22.07.2025 o 10:58, kravitz napisał(a):

Z gniazdka byłoby u mnie totalnie bez sensu, bo bardzo często ładuje tym zasilaczem 2.3kW, a to powoduje spore straty.

A ładuje tym, bo akurat jest kiepska pogoda i PV produkuje mało prądu, ale akurat tyle żeby starczyło na właśnie wolne ładowanie i jeszcze lodówkę ;]

A ładowarka ścienna nie przechodzi CI na jedną fazę 10A, jak PV nie ma produkcji?

Napisano
  • Autor
Teraz, grogi napisał(a):

A ładowarka ścienna nie przechodzi CI na jedną fazę 10A, jak PV nie ma produkcji?

Nie, nie mam takiej automatyki, ale mam prywatne, wbudowane "FOMO" i sprawdzam jak wygląda produkcja ;]

BTW. W zimie to i tak bez znaczenia, bo zawsze praktycznie mam niedobory produkcji, więc ładuję auta i w nocy.

Napisano
W dniu 22.07.2025 o 13:50, format napisał(a):

Net metering to taki nieskończonie wielki magazyn, z efektywnością 25% lepszą niż najlepsza bateria 😄

Napisano
4 minuty temu, grogi napisał(a):

Net metering to taki nieskończonie wielki magazyn, z efektywnością 25% lepszą niż najlepsza bateria 😄

No nie, pchając MPPT bezpośrednio w magazyn nie tracisz więcej niż 5-10% jeśli pracujesz na prawidłowych przekrojach. Zresztą, gdybym miał mieć 45% strat (20% netmeteringu + Twoje 25%, tak, wiem to powinien być procent składany, ale zaniedbajmy to jednak) to przy jednym cyklu 100kWh musiałbym wypromieniować w ciepło w garażu 45kWh. Dla porównania, moja domowa sauna od włączenia, przez 2-3 sesje, do wyłączenia, wciąga 18-20kWh.

Napisano
W dniu 20.10.2025 o 16:00, kravitz napisał(a):

Mała aktualizacja.

thumbnail-IMG-0422.jpg

Crocsy oryginał czy zamiennik? 😁

Napisano
  • Autor

Były wakacje w Turcji :skromny:

Napisano
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Może tylko jeden, do zdjęcia. 

I tak lewy kapeć w elektryku nie jest potrzebny. ;] 

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, format napisał(a):

No nie, pchając MPPT bezpośrednio w magazyn nie tracisz więcej niż 5-10% jeśli pracujesz na prawidłowych przekrojach. Zresztą, gdybym miał mieć 45% strat (20% netmeteringu + Twoje 25%, tak, wiem to powinien być procent składany, ale zaniedbajmy to jednak) to przy jednym cyklu 100kWh musiałbym wypromieniować w ciepło w garażu 45kWh. Dla porównania, moja domowa sauna od włączenia, przez 2-3 sesje, do wyłączenia, wciąga 18-20kWh.

Tu zdaje się problemem nie jest ta strata, ale pojemność baterii.

Ze swoim magazynem, musiałbys mieć taką baterię, którą naładujesz latem, aby korzystac z niej w zimie.

No pewnie się da, nie to że coś ;]

Chyba, że jest druga opcja, tzn masz hektar paneli słonecznych i one w ciągu zimowego pochmurnego dnia też produkują tyle prądu, że starczy do ładowania Tesli i do tej sauny ;)

Jako hobby czy tam inne kwestie światopoglądowe, przy odpowiednim budżecie, to na pewno ciekawe przedsięwzięcie :ok:

Napisano
33 minuty temu, kravitz napisał(a):

Ze swoim magazynem, musiałbys mieć taką baterię, którą naładujesz latem, aby korzystac z niej w zimie.

Ale przecież nikt tu nie mówi o przejściu na offgrid mając trzy samochody napędzane prądem i pompę ciepła. Musiałbym mieć 15MWh w banku i pewnie z 200kWp w OZE żeby takiego czegoś dokonać. Rozmawiamy o sprawności magazynowania energii, ta jest jednak wyższa od 80% sprawności netmeteringu.

Napisano
3 godziny temu, format napisał(a):

Ale przecież nikt tu nie mówi o przejściu na offgrid mając trzy samochody napędzane prądem i pompę ciepła. Musiałbym mieć 15MWh w banku i pewnie z 200kWp w OZE żeby takiego czegoś dokonać. Rozmawiamy o sprawności magazynowania energii, ta jest jednak wyższa od 80% sprawności netmeteringu.

Bardzo nieduża ta różnica...

Zakładając optymistycznie 5% PV -> magazyn, 10% magazyn -> AC tracisz w sumie 15%. Na net meteringu stracisz 30% - 20% na liczniku, 10% na inwersji. 

Oczywiście, warto to policzyć i zasymulować, ile kWh potrzebowałbyś. Ale IMHO nie ma to najmniejszego sensu. 

Edytowane przez grogi

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał(a):

Bardzo nieduża ta różnica...

Zakładając optymistycznie 5% PV -> magazyn, 10% magazyn -> AC tracisz w sumie 15%. Na net meteringu stracisz 30% - 20% na liczniku, 10% na inwersji. 

Oczywiście, warto to policzyć i zasymulować, ile kWh potrzebowałbyś. Ale IMHO nie ma to najmniejszego sensu. 

Oczywiście nie ma sensu. Nie mniej multiplusy 48 voltowe mają sprawność 95% pod obciążeniem.