Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto na wakacje i weekend

Featured Replies

Napisano

No dobra. Flota rodzinna w 50% odświeżona. Czas na drugą połowę ale liczę na jakieś rzetelne podpowiedzi przy czym budżet jest kluczowy. Co wypada - 940 :beksa: 
Pytanie czy będę w stanie kupić coś do 40 kPLN co przejedzie 25 kkm rocznie nie stojąc więcej czasu w warsztacie, będzie to kombi lub jakiś minivan, SUV, mega wytrzymały silnik plus automat, ESP musi być i tempomat. Diesel lub coś co nadaje się do LPG. Wygodne miejsce dla kierowcy. Ostatecznie jak nie znajdę nic to będę dorzucał tempomat do 940 a jest to jeden z braków przez którego podróże po EU są męczące. Drugi czynnik to hałas. No do 100 to jakoś jest ok ale przy większej przelotowej hałas dokucza. 
Temat do ruszenia czy lepsza znana 31 letnia kupa stali nie pordzewiała? 

Napisano

C4GP 2.0 HDI AT :jem:

Napisano
1 godzinę temu, lucash napisał(a):

Insignia np

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/opel-insignia-ID6HdUux.html

Silniki znane, łatwo pozbyć się bolączek, skrzynie klasyczne.

Pytanie na ile jara Cię jazda Volvo? Tempomat możesz założyć jak mówisz, co do hałasu to wymienić uszczelki (lub wypchać) i już będzie poprawa. Można się pobawić też w dodatkowe wyciszenie. 

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

C4GP 2.0 HDI AT :jem:

a jak w porównaniu do Teselki? :phi: Tak na serio to wygodne to to jest (fotele)? Jak z hałasem? No wielkie. 

Napisano
10 godzin temu, lucash napisał(a):

No dobra. Flota rodzinna w 50% odświeżona. Czas na drugą połowę ale liczę na jakieś rzetelne podpowiedzi przy czym budżet jest kluczowy. Co wypada - 940 :beksa: 
Pytanie czy będę w stanie kupić coś do 40 kPLN co przejedzie 25 kkm rocznie nie stojąc więcej czasu w warsztacie, będzie to kombi lub jakiś minivan, SUV, mega wytrzymały silnik plus automat, ESP musi być i tempomat. Diesel lub coś co nadaje się do LPG. Wygodne miejsce dla kierowcy. Ostatecznie jak nie znajdę nic to będę dorzucał tempomat do 940 a jest to jeden z braków przez którego podróże po EU są męczące. Drugi czynnik to hałas. No do 100 to jakoś jest ok ale przy większej przelotowej hałas dokucza. 

Zerknij na Peugot'a 508 /5008 2.0 HDI.

Aczkolwiek 25kkm rocznie to juz sporo, a budzet pewnie na egzemplarze 10 lat i 200kkm+

Napisano
  • Autor
15 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Zerknij na Peugot'a 508 /5008 2.0 HDI.

Aczkolwiek 25kkm rocznie to juz sporo, a budzet pewnie na egzemplarze 10 lat i 200kkm+

Chciałbym mieć 100 kkm w miarę normalnej jazdy bez lawety. Póki co się udawało do tej pory ale przyznaję że tylko 2x kupowałem samochód z więcej niż 200 kkm nalotu i dawały radę. 

Napisano
5 minut temu, lucash napisał(a):

Chciałbym mieć 100 kkm w miarę normalnej jazdy bez lawety. 

Takiej 100% gwarancji to nie bedziesz mial nawet jak kupisz nowke w salonie ;)

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Takiej 100% gwarancji to nie bedziesz mial nawet jak kupisz nowke w salonie ;)

do salonu to nawet nie zbliżam się :beksa:
Choć jest jeszcze pomysł żeby pogonić 940 i może w najem na 24 msc C5 Aircross starą wersję ale nówkę z salonu. 

Napisano
13 minut temu, lucash napisał(a):

Choć jest jeszcze pomysł żeby pogonić 940 i może w najem na 24 msc C5 Aircross starą wersję ale nówkę z salonu. 

Tylko jak chcesz latac w trasy, to raczej patrz tylko na diesla 1.5 hdi

Napisano
12 godzin temu, lucash napisał(a):

A jakiś V70 ? Nie wiem tylko czy w tym budżecie znajdzie się coś wartego uwagi.

Napisano
15 godzin temu, lucash napisał(a):

Astra j 

Napisano
14 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Insignia np

Popieram, ale kierowałbym się na II generację.

Napisano
42 minuty temu, deszczowyRoman napisał(a):

Astra j 

Z 1.4 T, czy jakiś inny silnik?

Napisano
31 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Nie ten budżet 

Napisano
11 minut temu, Cezarek napisał(a):

Nie ten budżet 

To ile trzeba na 2gen?

Napisano
8 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

To ile trzeba na 2gen?

Około 50 tyś 

Napisano
16 minut temu, Cezarek napisał(a):

Około 50 tyś 

Nawet za 10letnią?

Napisano
16 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Nawet za 10letnią?

NIe ma 10 letnich Insigni 2gen, bo model trafil do sprzedazy w 2017.

Napisano
28 minut temu, Maciej__ napisał(a):

NIe ma 10 letnich Insigni 2gen, bo model trafil do sprzedazy w 2017.

No to 9 lat😂

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Astra j 

dzięki ale jakoś się nie lubię z Astrą. Poza tym muszę celować w coś ciut większego bo za mną nie będzie za dużo miejsca. 

Napisano
5 godzin temu, Cezarek napisał(a):

Około 50 tyś 

Da się taniej.

One się zaczynają od ok 30.

Pierwsze z brzegu przykłady:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/opel-insignia-ID6HCpmC.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/opel-insignia-ID6HCb3Z.html

Opel, diesel- na pewno można negocjować 😄 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

Da się taniej.

One się zaczynają od ok 30.

Pierwsze z brzegu przykłady:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/opel-insignia-ID6HCpmC.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/opel-insignia-ID6HCb3Z.html

Opel, diesel- na pewno można negocjować 😄 

opinie nie zachęcają: 

Cytat

Mam dwie Insignie 2,0 Olej napędowy. Wysokie modele, Domawiane wyposażenie. Po pierwszych 10 000 km wyleciał czujnik temperatury spalin. Po 100 000 auto zaczyna się sypać . Części do niczego. Wysprzęglik nie ma zamiennika i trzeba kupić zestaw za minimum 1500 zł plus naprawa. Oba samochody już miały ta właśnie usterkę. Zawieszenie - w jednej z naszych Insignii już poleciał sworzeń ale nie można go dokupić inaczej niż za 1800 zł z wahaczem. W drugiej poleciał rozrząd. DO wymiany zarówno łańcuch, który o dziwo wyrobił się po 120 000 km w przeciwieństwie do górnego rozrządu na pasku. Ale wymiana to komplet koszt około uwaga 4500 zł!. Dodatkowo pojawiają się wycieki na walach rozrządu oraz problemy z instalacją Ad Blue koszt samego czujnika to 2200 zł. Ten samochód mimo, że ładny i wygodny to jest wielka pomyłka. Odradzę wszystkim kogo spotkam. Mam doświadczenie z 2 modelami oba już ponad 100 000 km. Wszystkie plusy auta jak wygląd i wygoda zostały zniszczone przez masę drogich awarii.

ćwiczyłem to w Smax. Ze 3 razy skrzynię zrzucałem. Może coś z japońców poszukam. 

Edytowane przez lucash

Napisano

HDI 1.6 czy 2.0 to dobry pomysł. 

Napisano
8 godzin temu, lucash napisał(a):

opinie nie zachęcają: 

Cytat

Mam dwie Insignie 2,0 Olej napędowy. Wysokie modele, Domawiane wyposażenie. Po pierwszych 10 000 km wyleciał czujnik temperatury spalin. Po 100 000 auto zaczyna się sypać . Części do niczego. Wysprzęglik nie ma zamiennika i trzeba kupić zestaw za minimum 1500 zł plus naprawa. Oba samochody już miały ta właśnie usterkę. Zawieszenie - w jednej z naszych Insignii już poleciał sworzeń ale nie można go dokupić inaczej niż za 1800 zł z wahaczem. W drugiej poleciał rozrząd. DO wymiany zarówno łańcuch, który o dziwo wyrobił się po 120 000 km w przeciwieństwie do górnego rozrządu na pasku. Ale wymiana to komplet koszt około uwaga 4500 zł!. Dodatkowo pojawiają się wycieki na walach rozrządu oraz problemy z instalacją Ad Blue koszt samego czujnika to 2200 zł. Ten samochód mimo, że ładny i wygodny to jest wielka pomyłka. Odradzę wszystkim kogo spotkam. Mam doświadczenie z 2 modelami oba już ponad 100 000 km. Wszystkie plusy auta jak wygląd i wygoda zostały zniszczone przez masę drogich awarii.

ćwiczyłem to w Smax. Ze 3 razy skrzynię zrzucałem. Może coś z japońców poszukam. 

Ja polecałem dlatego że mam dobrego kolegę który kupił kiedyś 5 latka ze 130kkm diesel biturbo. Ma teraz 230kkm i zadowolony z auta i nawet nie bardzo planuje zmienić. Jedyna rzecz która go wkurzyła to była skrzynia biegów która przeszła w tryb awaryjny przy dłuższej jeździe autostradowej 180-200 km/h

Napisano
  • Autor
47 minut temu, bielaPL napisał(a):

Ja polecałem dlatego że mam dobrego kolegę który kupił kiedyś 5 latka ze 130kkm diesel biturbo. Ma teraz 230kkm i zadowolony z auta i nawet nie bardzo planuje zmienić. Jedyna rzecz która go wkurzyła to była skrzynia biegów która przeszła w tryb awaryjny przy dłuższej jeździe autostradowej 180-200 km/h

to się zwyczajnie przegrzała. 

Napisano
18 godzin temu, lucash napisał(a):

Może coś z japońców poszukam. 

To akurat przeciwieństwo OPLA ;), czyli świetnie trzymają wartość.

W cenie 5-cio letniej Insigni kupisz znacznie starszego japońca.

Napisano
24 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

W cenie 5-cio letniej Insigni kupisz znacznie starszego japońca.

10-cioletniego.:oki:

Napisano
W dniu 2.09.2025 o 21:22, lucash napisał(a):

40 kPLN co przejedzie 25 kkm rocznie nie stojąc więcej czasu w warsztacie, będzie to kombi lub jakiś minivan, SUV, mega wytrzymały silnik plus automat, ESP musi być i tempomat. Diesel lub coś co nadaje się do LPG.

Freemont/Journey - w przypadku Freemonta dużo aut z PL salonu z małymi przebiegami

2.0 MJet tylko z manualem - przy 125km/h jest 2500obr./min, skrzynia ma VI przełożeń, przy tej prędkości jest ciszej niż w Insignia B

3.6 Pentastar z manualem/automatem - niestety nie znam przełożeń. 

Dlaczego tak? Bo automaty w tych modelach (klasyczny, VI biegowy) sypią się w połączeniu z dieslem, a dziwnym zbiegiem okoliczności nie mają większych przypadłości z benzyną.

Zalety: - cichy, - duży, - 3 strefowa klimatyzacja, - z automatem 4x4, - koło wisi pod autem (dużo miejsca na ew. LPG), - 5/7 miejsc, - duży bagażnik przy 5 miejscach, - pierdylion schowków (ktoś policzył, że sumarycznie 110l w schowkach),

Wady: - utlenia się maska na krawędziach (aluminium), - słabe światła (można skonwertować na bi-ledy, koszt jakieś 2,5-3kpln), - system audio bez AA/CP, - z czasem rozszczelnia się klima dla 3 strefy (tył) przy przejściu przewodów aluminiowych przez podłogę (warsztaty klimatyzacyjne naprawiają to dorabiając instalację z przewodów elastycznych, co załatwia temat raz na zawsze). 

Strasznie lubiłem jeździć tym "klockiem" na wakacje i było to pierwsze auto ze sprzedaży którego się nie cieszyłem, a i dziś odwracam głowę za ładnymi Freemontami/Journey'ami. Pozatym w wersji "Black" albo "Crossroads" wygląda jak bad-madafaka ;] 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/dodge-journey-ID6GM2Ml.html
https://www.olx.pl/d/oferta/dodge-journey-3-6-lpg-2017r-CID5-ID17g4j3.html
https://www.olx.pl/d/oferta/fiat-freemont-4x4-2015r-3-6benz-automat-7-osob-salon-pl-115-tys-km-CID5-ID15HgXY.html

image.png.3bf3848fbb82e6d886ec0fece56b79fd.png

Edytowane przez el_guapo

Napisano
W dniu 3.09.2025 o 13:32, ghost2255 napisał(a):

Na trasy niekoniecznie - słabe wyciszenie. Można walczyć wyklejając bagażnik, ale cudów nie ma - pomimo wysokiej specyfikacji, którą mam (m.in. audio i sub w kole) nie pokusili się o wyciszenie kufra, brak jakichkolwiek mat. Mam gdzieś zdjęcia z procesu wygłuszania, coś tam dało ale nadal w porównaniu z Freemontem jest ... słabo. 

Napisano
W dniu 3.09.2025 o 22:30, lucash napisał(a):

opinie nie zachęcają: 

to co jest w tej opini jest do opanowania i niekoniecznie za te kwoty:

- automaty to 8 biegowe Aisiny, klasyczne, super komfortowe ale nie za szybkie. W manualach nie wytrzymuje sprzegło (ponad 400Nm w dieslu);

- sonda NoX - na Aliexpress za 300zł, jak ktoś ma hajs to niech kupuje w ASO za 2,5kpln, poza tym warto w ogóle NoX'a wyprogramować;

- tuleja wahacza - wymienne, jeżeli mówimy o tulei tylnego wahacza, to oryginał jest trudnodostepny, ale pasuje z BMW X3

- rozrząd... w jakim dieslu po pierwsze. W 1.6 jest od strony skrzyni, można przedłużyć jego żywotność zmieniając napinacz na taki po modzie (utrzymuje olej), sama wymiana rozrządu w 1.6 WhisperDiesel (tak, jest na prawdę cichy i superoszczędny, o dziwo uciąga tą budę) będzie w cenie rozrządu jak w 2.0 CDTI - pasek to pryszcz, ale jeżeli auto miało olej wymieniany co 30kkm, to podda się napinacz naciągający łańcuch na wałkach - tak, rozrząd jest na pasku, ale wałki spina łańcuch;

- mam wyciek na wale (na łączeniu skrzyni z silnikiem) ale od roku jest tylko zapocenie, nie wisi żadna kropla, ani nic ... 

Napisano
18 minut temu, el_guapo napisał(a):

to co jest w tej opini jest do opanowania i niekoniecznie za te kwoty:

- automaty to 8 biegowe Aisiny, klasyczne, super komfortowe ale nie za szybkie. W manualach nie wytrzymuje sprzegło (ponad 400Nm w dieslu);

- sonda NoX - na Aliexpress za 300zł, jak ktoś ma hajs to niech kupuje w ASO za 2,5kpln, poza tym warto w ogóle NoX'a wyprogramować;

- tuleja wahacza - wymienne, jeżeli mówimy o tulei tylnego wahacza, to oryginał jest trudnodostepny, ale pasuje z BMW X3

- rozrząd... w jakim dieslu po pierwsze. W 1.6 jest od strony skrzyni, można przedłużyć jego żywotność zmieniając napinacz na taki po modzie (utrzymuje olej), sama wymiana rozrządu w 1.6 WhisperDiesel (tak, jest na prawdę cichy i superoszczędny, o dziwo uciąga tą budę) będzie w cenie rozrządu jak w 2.0 CDTI - pasek to pryszcz, ale jeżeli auto miało olej wymieniany co 30kkm, to podda się napinacz naciągający łańcuch na wałkach - tak, rozrząd jest na pasku, ale wałki spina łańcuch;

- mam wyciek na wale (na łączeniu skrzyni z silnikiem) ale od roku jest tylko zapocenie, nie wisi żadna kropla, ani nic ... 

Jak jeszcze nie robies, to rozwaz profilaktyczna wymiane rury od intercoolera...

Predzej czy pozniej padnie w kazdej Insignii.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Jak jeszcze nie robies, to rozwaz profilaktyczna wymiane rury od intercoolera...

Wożę w bagażniku "zestaw naprawczy" :] 

@szyman ją zdejmował do wymiany rozrządu, a On wszystko psuje bo uznaje tylko młotek i przecinak, więc nie znam dnia ani godziny ;]