Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wisi coś w najbliższej przyszłości z małych EV?

Featured Replies

Napisano

W najbliższej przyszłości czyli do końca roku najdalej do lutego muszę zmienić mamy Auto

obecną kie picanto automat nie przejdzie już prawdopodobnie przeglądu przez ruda

i oczywiście piej trybie użytkowania elektryk będzie absolutnie idealny

pytanie czy coś wisi w najbliższej przyszłości z premier co warto byłoby się schylić bo obecnie to poza T03 (budżetowa opcja) Dacia (mimo wszystko wolałbym od T03) i ewentualnie hyundai ((trochę za drogi o brzydki) nie ma nic ciekawego w tej klasie

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano

Oprócz  T03 innym "Dacia killerem" miał byc BYD Dolphin Surf czy jakoś tak.

Napisano
  • Autor
Oprócz  T03 innym "Dacia killerem" miał byc BYD Dolphin Surf czy jakoś tak.

Sprzedawca Joggera dla taty spróbuje ściągnąć spodnie i zrobić cena 6Xkpln dla Dacia (klima + pakiet zimowy)

Jak to się uda to bierzemy bo konkurencji dla fizycznego akceptowalnej wizualnie brak

Napisano
5 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Dacia (mimo wszystko wolałbym od T03)

jezdzilem jednym i drugim i nie wiem jak mozna wybrac dacie ;]

Napisano
36 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Elektryczna Dacia ma za zadanie zniechęcić do elektryków. Szkoda bo nowe spalinowe Dacie są świetne (jak na spalinowe).

Napisano
59 minut temu, HelixSv napisał(a):

Elektryczna Dacia ma za zadanie zniechęcić do elektryków. Szkoda bo nowe spalinowe Dacie są świetne (jak na spalinowe).

widac chce kultywowac tradycje jezdzenia najgorszymi EV, teraz dolaczy do tego dacia ;]

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

widac chce kultywowac tradycje jezdzenia najgorszymi EV, teraz dolaczy do tego dacia ;]

Konsekwentnie, ja szanuję 👍😎

Napisano
  • Autor

Problem w tym że aby pojeździć t03 trzeba najpierw do niego podejść. Ani z przodu ani z tyłu mojej mamy poczucie estetyki nie pozwoli na to.

Ale fakt większość testów wskazuje że z tych 2 t03 technicznie jest o poziom wyżej

Napisano
  • Autor

Problem w tym że aby pojeździć t03 trzeba najpierw do niego podejść. Ani z przodu ani z tyłu mojej mamy poczucie estetyki nie pozwoli na to.

Ale fakt większość testów wskazuje że z tych 2 t03 technicznie jest o poziom wyżej

Napisano
  • Autor

Ja ? Już zapomiałem co to wpatrywanie się zasięg i skasowałem te kilkanaście apek z tel.

P.S. czekam cierpliwie na Twingo EV - też będzie najgorsze?

Napisano
37 minut temu, ppmarian napisał(a):

fakt większość testów wskazuje że z tych 2 t03 technicznie jest o poziom wyżej

ja jezdzilem jednym i drugim i to wiem ty znowu o teori z testow ktora to potwierdza ;]

w sumie dzieki ze potwierdziles ze napisalem prawde :jem:

Napisano
35 minut temu, ppmarian napisał(a):

P.S. czekam cierpliwie na Twingo EV - też będzie najgorsze?

no bank to bedzie jakas wpadka reno, akurat :lol:

Napisano
3 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

no bank to bedzie jakas wpadka reno, akurat :lol:

"Renault Twingo Electric, który posiada akumulator netto 21.3 kWh" czyli zasięg zima 100km :hehe: Będzie hit :palacz:

Napisano
13 godzin temu, ppmarian napisał(a):

W najbliższej przyszłości czyli do końca roku najdalej do lutego muszę zmienić mamy Auto

obecną kie picanto automat nie przejdzie już prawdopodobnie przeglądu przez ruda

pytanie czy coś wisi w najbliższej przyszłości z premier co warto byłoby się schylić bo obecnie to poza T03 (budżetowa opcja) Dacia (mimo wszystko wolałbym od T03) i ewentualnie hyundai ((trochę za drogi o brzydki) nie ma nic ciekawego w tej klasie

Musi być nowe? Miesiąc temu sprzedałem swoją citigo ev za 46tys, niecałe 5 lat miała, 80kkm przejechane.

Mega autko do miasta, kompletnie bezproblemowe, oszczędne a przy tym całkiem nieźle się zbiera spod świateł w przeciwieństwie do springa, leap... I podobnych wynalazków.

Ja bardzo polecam.

Napisano
3 minuty temu, zinger napisał(a):

"Renault Twingo Electric, który posiada akumulator netto 21.3 kWh" czyli zasięg zima 100km :hehe: Będzie hit :palacz:

teraz juz rozumiem, gosciu ma misje...

bedzie wybieral wszystkie najgorsze elektryki zeby udowodnic wszystkim jakie to EV sa zle ;l

ludzie to maja hobby :lol:

Napisano
  • Autor

Zanim coś napiszesz warto zweryfikować swoją wiedzę….

Piszemy o modelu który będzie dostępny w 2026…

Napisano
  • Autor

teraz juz rozumiem, gosciu ma misje...
bedzie wybieral wszystkie najgorsze elektryki zeby udowodnic wszystkim jakie to EV sa zle ;l
ludzie to maja hobby :lol:

Łykasz jak pelikan

Napisano
  • Autor
Musi być nowe? Miesiąc temu sprzedałem swoją citigo ev za 46tys, niecałe 5 lat miała, 80kkm przejechane.
Mega autko do miasta, kompletnie bezproblemowe, oszczędne a przy tym całkiem nieźle się zbiera spod świateł w przeciwieństwie do springa, leap... I podobnych wynalazków.
Ja bardzo polecam.

6X - 18 -10 -10 =?

Napisano
8 godzin temu, ppmarian napisał(a):

6X - 18 -10 -10 =?

:nie_wiem: weź pisz normalnie

Napisano
  • Autor
default_niewiem.gif weź pisz normalnie

Po pełnym dofinansowaniu taka Dacia czy T03 kosztuje tyle co średnio dobry rower

umówmy się dla mojej mamy która rocznie robi 5-6kkm to naprawdę bez znaczenia. Dla niej ma być małe, ladne, ma być automat, klima oraz ogrzewane fotele i auto zawsze w pełnej gotowości. Dokładnie to co teraz ma Kia picanto 1.1 AT

Skoda EV ok ale
1. nie doceni tych „lepszych technikali”
2. W związku z ww. - wyższa cena filanlna za 5letnienauyo z 80kkm jest nieuzasadniona

Napisano
11 minut temu, ppmarian napisał(a):

Po pełnym dofinansowaniu taka Dacia czy T03 kosztuje tyle co średnio dobry rower

umówmy się dla mojej mamy która rocznie robi 5-6kkm to naprawdę bez znaczenia. Dla niej ma być małe, ladne, ma być automat, klima oraz ogrzewane fotele i auto zawsze w pełnej gotowości. Dokładnie to co teraz ma Kia picanto 1.1 AT

Skoda EV ok ale
1. nie doceni tych „lepszych technikali”
2. W związku z ww. - wyższa cena filanlna za 5letnienauyo z 80kkm jest nieuzasadniona

Jeśli Spring jest ok, to raczej cenowo poza konkursem...

Ja bym szedł w instera, jeśli ma być zakup albo Pandę, ale patrzę zw swojego pkt widzenia.

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Zakładając optymistycznie, że zdążysz z tym dofinansowaniem zanim zablokują je dla chińczyków.

Napisano
3 godziny temu, iwik napisał(a):

Zakładając optymistycznie, że zdążysz z tym dofinansowaniem zanim zablokują je dla chińczyków.

dacia to nie chinczyk oficjalnie ;]

Napisano
W dniu 20.09.2025 o 09:32, ppmarian napisał(a):

Widzę że idziesz w Dacię jak dzik w sosnę ;)

Twój wybór.

Jak babcia jeździla do tej pory Picanto, to ten BYD Dolphin Surf będzie statkiem kosmicznym.

Nie widziałem złych recenzji, a jedną zrobił chyba nawet Klawiter, któremu wierzę że w łapę nie bierze.

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Klawiter, któremu wierzę że w łapę nie bierze.

Też widziałeś aferę z applem?

Napisano
2 godziny temu, HelixSv napisał(a):

Ta. Apple to i tak robi delikatnie, ale jednak robi jak widać.

Ktoś bez oglądalności nie przebije się przez ten mur, zostanie zagłodzony. 

Skąd ma brac sprzęt do testów? Pożyczac od kolegów? ;]

Napisano
3 godziny temu, HelixSv napisał(a):

taka afera ze nagadal sie nagadal a i tak na koniec ze sprzety swietne te nowe ;]

Napisano
  • Autor

Widzę że idziesz w Dacię jak dzik w sosnę [emoji6]
Twój wybór.

Jak babcia jeździla do tej pory Picanto, to ten BYD Dolphin Surf będzie statkiem kosmicznym.
Nie widziałem złych recenzji, a jedną zrobił chyba nawet Klawiter, któremu wierzę że w łapę nie bierze.

Babcia jest emerytowanym nauczycielem plastyki więc poczucie estetyki jakby nie było ma…

T03 jest na nieakceptowalnym poziomie

Napisano
8 minut temu, ppmarian napisał(a):

Babcia jest emerytowanym nauczycielem plastyki więc poczucie estetyki jakby nie było ma…

No nie wiem 😁

Screenshot_20250922_155347_com.android.chrome_edit_2892660645332567.jpg.f9e5db29cc28d4f87736c5c29245379b.jpg

Jak dla mnie są równie 'piękne' :hehe:

17585494886552414348825752062824.jpg.0a6fe16b9dc0a5119a1a7b5e991d01b6.jpg

Napisano
1 godzinę temu, iwik napisał(a):

No nie wiem 😁

Screenshot_20250922_155347_com.android.chrome_edit_2892660645332567.jpg.f9e5db29cc28d4f87736c5c29245379b.jpg

Wygląd to jedno ale zarówno byd jak t03 to są kupska. Nie da się włączyć klimy nawet z lekkim ogrzewaniem. Jesień wiosna albo marzniesz i szyby nie parują albo nie marzniesz ale nic nie widzisz. Kwiatków jest więcej :phi: lekko używana Corsa, Skoda, leaf czy twingo elektryczne będą pod każdym względem lepsze. 

edit dacia nie ma trybu park. Ma tylko zwykły ręczny. Kłopoty murowane. 

Edytowane przez wujek

Napisano
2 godziny temu, iwik napisał(a):

No nie wiem 😁

czemu wy mu to robicie ;l

Napisano
  • Autor
No nie wiem [emoji16]

Tak [emoji106]

d25c8e11e8c857d52f733778b8ccc7a1.jpg

Napisano
  • Autor

czemu wy mu to robicie ;l

Dalej łykasz ? Nie zadławiłeś się jeszcze ?

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Dalej łykasz ? Nie zadławiłeś się jeszcze ?

jak mam wybierac kto mowi prawde to raczej wierze im niz Tobie ;]

Napisano
8 godzin temu, kravitz napisał(a):

Ta. Apple to i tak robi delikatnie, ale jednak robi jak widać.

Ktoś bez oglądalności nie przebije się przez ten mur, zostanie zagłodzony. 

Skąd ma brac sprzęt do testów? Pożyczac od kolegów? ;]

No tak,  nie kazdy ma @PawelWaw za kolegę;]

Napisano

Z tych maluchów tylko t03 ma sens. 

Jeśli może być większy samochód to masz id 3 za 120tys minus dotacja. 

Prawdę mówiąc, innej nowej sensownej alternatywy nie widzę. 

Kia / Hyundai odpuść, bo popsują się. 

E-C3 dość podły. 

Spring to gówno. 

Zostają dla mnie

T03

Renault 5

Corsa / 208 

Id3 

Napisano
11 godzin temu, Maciejkubi napisał(a):

Z tych maluchów tylko t03 ma sens. 

Jeśli może być większy samochód to masz id 3 za 120tys minus dotacja. 

Prawdę mówiąc, innej nowej sensownej alternatywy nie widzę. 

Kia / Hyundai odpuść, bo popsują się. 

E-C3 dość podły. 

Spring to gówno. 

Zostają dla mnie

T03

Renault 5

Corsa / 208 

Id3 

Już mówiłem, że chińczyki to

kupsko nie auto. Oprócz klimy radio beznadziejne. Nie mogą być włączone dwa zdarzenia jednocześnie. Zmieniasz kierunek jest coś e martwym polu że dwie tesle wjadą to wyłącza kierunkowskaz. :hehe: i parę innych kwiatków. 

Napisano
12 godzin temu, wujek napisał(a):

Już mówiłem, że chińczyki to

kupsko nie auto. Oprócz klimy radio beznadziejne. Nie mogą być włączone dwa zdarzenia jednocześnie. Zmieniasz kierunek jest coś e martwym polu że dwie tesle wjadą to wyłącza kierunkowskaz. :hehe: i parę innych kwiatków. 

my tu nie mamy problemow, kupilismy najlepsze EV na rynku, nie jestesmy biedakami ;]

Napisano
W dniu 22.09.2025 o 15:48, ppmarian napisał(a):

No to elektryczna pięćsetka ;)

Napisano
11 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

my tu nie mamy problemow, kupilismy najlepsze EV na rynku, nie jestesmy biedakami ;]

Widziałem ze kierunkowskazy oddadzą :jem: 

Napisano
25 minut temu, wujek napisał(a):

Widziałem ze kierunkowskazy oddadzą :jem: 

Jeszcze klamki i będzie można zdjąć też kaftan ;]

Napisano
48 minut temu, kravitz napisał(a):

Jeszcze klamki i będzie można zdjąć też kaftan ;]

Nie mam pojęcia o co chodzi z tymi klamkami. Nawet w hybrydach takie montują. Chyba tylko żeby uprzykrzyć życie. 

Napisano
9 godzin temu, Majkiel napisał(a):

No to elektryczna pięćsetka ;)

Może mają jeszcze auta z zeszłego roku tak dobrze się sprzedaje. 

Napisano
9 minut temu, wujek napisał(a):

Nie mam pojęcia o co chodzi z tymi klamkami. Nawet w hybrydach takie montują. Chyba tylko żeby uprzykrzyć życie. 

Ja to widzę trochę jak pogoń za czymś co ktoś pokazał i wydało się wszystkim nowoczesne.

Coś jak odblaskowe ekrany w laptopach które pokazały się jakoś około roku 2000.

Wygląda nowocześnie, to wprowadzajmy.

A teraz Apple może dzięki temu wprowadzać "emejzing" technologię za dopłatą, matowego ekranu na Macbooku :skromny: ;]

Za 10 lat, jest szansa że producenci "wynajdą" normalne klamki. Za dopłatą oczywiście.

Napisano
12 minut temu, kravitz napisał(a):

Ja to widzę trochę jak pogoń za czymś co ktoś pokazał i wydało się wszystkim nowoczesne.

Coś jak odblaskowe ekrany w laptopach które pokazały się jakoś około roku 2000.

Wygląda nowocześnie, to wprowadzajmy.

A teraz Apple może dzięki temu wprowadzać "emejzing" technologię za dopłatą, matowego ekranu na Macbooku :skromny: ;]

Dwa lata temu jako czwartoklasista, młody dostał taniego laptopa (tak mi się wydawało) z matowym ekranem ;)

12 minut temu, kravitz napisał(a):

Za 10 lat, jest szansa że producenci "wynajdą" normalne klamki. Za dopłatą oczywiście.

Nie wiem czy nie wcześniej. Od jakiegoś czasu coraz częściej słychać, że te chowane klamki mogą utrudnić dostanie się do wnętrza w sytuacji awaryjnej. Póki co nie ma parcia, bo to rozwiązanie jakoś tam zmniejsza opory powietrza, ale ciekawe, może wrócą do klamek jak w trzydrzwiowych Uno czy Renault 5.

Napisano
14 minut temu, Majkiel napisał(a):

Nie wiem czy nie wcześniej. Od jakiegoś czasu coraz częściej słychać, że te chowane klamki mogą utrudnić dostanie się do wnętrza w sytuacji awaryjnej. Póki co nie ma parcia, bo to rozwiązanie jakoś tam zmniejsza opory powietrza, ale ciekawe, może wrócą do klamek jak w trzydrzwiowych Uno czy Renault 5.

Totalnie z innej beczki, ale przypomniało mi się coś co zauważyłem ostatnio na jednym MOP w Polsce.

Jechałem akurat autokarem, co jest chyba istotne, bo z poziomu osobówki jakoś takich rzeczy się nie widzi.

Połowa ciężarówek mniej więcej na tym MOP (a było ich kilkanascie/kilkadziesiąt) miała już kamery zamiast lusterek wstecznych :)

W ciężarówkach zakładam, że nie chodzi o walkę z oporem powietrza, ale uszkodzeniami przy manewrach i mijankach. Każda miała te wysięgniki z kamerką jednak na innej wysokości, więc mniejsza szansa, że jedna o drugą zahaczy przy ciasnych manewrach.

Nie wiem jak się z takim czymś jeździ. Zgaduję, że deko nienaturalnie. Raz, że elektronika zawsze generuje pewne opóźnienie, a dwa że obraz na monitorku jednak jest blisko, więc odrywanie wzroku od drogi i patrzenie na monitorek, a nie lusterko, powoduje przestrojenie oka na patrzenie na bliż, a nie dal.

Plus to pewnie brak oślepiania.

Napisano
25 minut temu, kravitz napisał(a):

Totalnie z innej beczki, ale przypomniało mi się coś co zauważyłem ostatnio na jednym MOP w Polsce.

Jechałem akurat autokarem, co jest chyba istotne, bo z poziomu osobówki jakoś takich rzeczy się nie widzi.

Połowa ciężarówek mniej więcej na tym MOP (a było ich kilkanascie/kilkadziesiąt) miała już kamery zamiast lusterek wstecznych :)

W ciężarówkach zakładam, że nie chodzi o walkę z oporem powietrza, ale uszkodzeniami przy manewrach i mijankach. Każda miała te wysięgniki z kamerką jednak na innej wysokości, więc mniejsza szansa, że jedna o drugą zahaczy przy ciasnych manewrach.

Nie wiem jak się z takim czymś jeździ. Zgaduję, że deko nienaturalnie. Raz, że elektronika zawsze generuje pewne opóźnienie, a dwa że obraz na monitorku jednak jest blisko, więc odrywanie wzroku od drogi i patrzenie na monitorek, a nie lusterko, powoduje przestrojenie oka na patrzenie na bliż, a nie dal.

Plus to pewnie brak oślepiania.

Akurat w ciezarowkach to w sumie teraz na niektorych rynkach to jest wymog prawny.

Przykladowo do Londynu nie wjedziesz nowa ciezarowka z lusterkami.

Napisano
39 minut temu, wlad napisał(a):

Akurat w ciezarowkach to w sumie teraz na niektorych rynkach to jest wymog prawny.

Przykladowo do Londynu nie wjedziesz nowa ciezarowka z lusterkami.

O kurcze. A jak to zostało argumentowane?

Napisano
6 godzin temu, kravitz napisał(a):

O kurcze. A jak to zostało argumentowane?

Nie mam pojecia.To jest info od szwagra ktory na stanie ma ciezarowke z lusterkami ale jesli wypada mu jazda do Londynu to musi sie zamienic na taka z kamerami.

Napisano
W dniu 22.09.2025 o 15:48, ppmarian napisał(a):

To Micrę. 
Estetyczna i stylowa. 

IMG_8517.jpeg

IMG_8516.jpeg