Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wilgotnościomierz do betonu.

Featured Replies

Napisano

Gdzieś ucieka mi woda z CO.

Nigdzie nie widać zacieków, a co dwa tygodnie muszę dopełnić parę litrów. 

Muszę pomierzyć wilgoć w kilku miejscach pod kafelkami i panelami, w miarę mało inwazyjnie.

Napisano
22 minuty temu, Ociec napisał(a):

Muszę pomierzyć wilgoć w kilku miejscach pod kafelkami i panelami, w miarę mało inwazyjnie.

Może w kotle jest gdzieś dziurka :hmm:

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Artur_W_wa napisał(a):

To byłoby za proste. Kałuża pod piecem.

Napisano
Teraz, Ociec napisał(a):

Czemu proste :hmm:

U mnie w fabryce ze dwa lata trwało dopuszczanie wody, zanim się okazało że w kotle jest dziurka którą woda mgławi na palnik i ucieka przez komin :totalszok: 

Dopiero jak nie chciał się uruchomić odkryli :]

A dobił go założony miesiąc wcześniej automatyczny dopust rotfl

Napisano
27 minut temu, Artur_W_wa napisał(a):

Potwierdzam , miałem podobny przypadek. 

Napisano
  • Autor

Kocioł jest sprawny, latem kiedy nie używam CO, tež dolewam tyle samo wody. Zalało by go wtedy do pełna. Jesienią mam serwis i zaglądają do palnika pieca, nigdy nie było tam śladów wody.

Także wróćmy do wilgotnościomierzy.

Napisano

Ja mam z Lidla z takim bolcami. Coś tam mierzy, sprawdzałem m.in posadzkę przy wygrzewaniu, ale czy zmierzy nieduży wyciek .. wątpię. 

Jak masz kocioł podpięty do kanalizacji i przecieka gdzieś przy wymienniku to może być tak, że tego nie znajdziesz.

Instalacja CO była sprawdzana ciśnieniowo ? Moze ktoś uszkodził przy wykończeniu.

Napisano
Godzinę temu, Ociec napisał(a):

Kocioł jest sprawny, latem kiedy nie używam CO, tež dolewam tyle samo wody. Zalało by go wtedy do pełna. Jesienią mam serwis i zaglądają do palnika pieca, nigdy nie było tam śladów wody.

Także wróćmy do wilgotnościomierzy.

U mnie również był sprawny, dwie zimy trwało zanim znaleziono przyczynę. I faktycznie zalało i nie odpalił pod koniec wakacji jak przestał grzać wodę. Po zmianie kotła ubytki się skończyły. 

Napisano

rozłóż folię na betonie, przyklej taśmą klejącą brzegi i obserwuj, czy gdzieś nie pojawia się ciemniejsza plama. Jak nie będzie miało gdzie odparować, to będzie widać.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Ja mam z Lidla z takim bolcami. Coś tam mierzy, sprawdzałem m.in posadzkę przy wygrzewaniu, ale czy zmierzy nieduży wyciek .. wątpię. 

Jak masz kocioł podpięty do kanalizacji i przecieka gdzieś przy wymienniku to może być tak, że tego nie znajdziesz.

Instalacja CO była sprawdzana ciśnieniowo ? Moze ktoś uszkodził przy wykończeniu.

Instalacja przecieka gdzieś, nie wiadomo gdzie. Ma już 13 lat. Gdzieś się rozszczelniła, ale nie widać gdzie .

Nie ma podłogówki.

Jest rozprowadzona pod podłogami. Potrzebuje to jakoś namierzyć.

Jeżeli bym miał jakiekolwiek podejrzenia do pieca to bym go wymienił, było by to najtańsze rozwiązanie.Piec olejowy , cały z kwasówki, czysty i błyszczący w środku.

Edytowane przez Ociec

Napisano
Godzinę temu, Ociec napisał(a):

Instalacja przecieka gdzieś, nie wiadomo gdzie. Ma już 13 lat. Gdzieś się rozszczelniła, ale nie widać gdzie .

Nie ma podłogówki.

Jest rozprowadzona pod podłogami. Potrzebuje to jakoś namierzyć.

Jeżeli bym miał jakiekolwiek podejrzenia do pieca to bym go wymienił, było by to najtańsze rozwiązanie.Piec olejowy , cały z kwasówki, czysty i błyszczący w środku.

a nie masz możliwości odpinać sekcje zasilania grzejników i sprawdzać ciśnieniowo ?

Napisano

Mam podobny problem, ostatnio dość często dolewam wody, nigdzie nie ma żadnej plamy, pozostaje jedynie wołać hydraulika żeby nabił ciśnienia w układ, i zamykać po kolei wszystkie możliwe zawory :nie_wiem: 

Napisano
26 minut temu, swienty napisał(a):

Mam podobny problem, ostatnio dość często dolewam wody, nigdzie nie ma żadnej plamy, pozostaje jedynie wołać hydraulika żeby nabił ciśnienia w układ, i zamykać po kolei wszystkie możliwe zawory :nie_wiem: 

Nie chce Was martwić, ale u sąsiada jak tak sie działo to wstała podłoga drewniana w salonie, dom świeżo wykończony :(. Do zrywania był cały dół wraz z wylewką + suszenie. U mojego szefa w D, było jeszcze bardziej skomplikowane bo woda miejska sączyła się w pionie. Nie do wychwycenia. Po roku cały dół spuchł, włącznie z tynkami.

Napisano
  • Autor

Panowie, ja potrzebuje radę na temat wilgotnościomierza.

Nie mam możliwości dzielenia i sprawdzenia pojedynczych obwodów.

A wszystkie takie inne sposoby już wykonałem .

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, sherif napisał(a):

Nie chce Was martwić, ale u sąsiada jak tak sie działo to wstała podłoga drewniana w salonie, dom świeżo wykończony :(. Do zrywania był cały dół wraz z wylewką + suszenie. U mojego szefa w D, było jeszcze bardziej skomplikowane bo woda miejska sączyła się w pionie. Nie do wychwycenia. Po roku cały dół spuchł, włącznie z tynkami.

Ucieszyłbym się gdyby tak się stało.Skucie ścian czy podłogi w jednym pomieszczeniu to niedogodność, ale nie problem.

U mnnie nie ma śladów, więc musiałbym kuć w całej chalupie.

Zimą nie nieszkam w domu, tylko w W-wie. Jak przez dwa tygodnie spadnie ciśnienie to piec się wyłączy i chałupka zamarznie.

Napisano
8 minut temu, sherif napisał(a):

Nie chce Was martwić, ale u sąsiada jak tak sie działo to wstała podłoga drewniana w salonie, dom świeżo wykończony :(

Podłogówka jest tylko na parterze, piwnica jest użytkowa i wszędzie sucho, na parterze również :nie_wiem: 

Napisano
22 godziny temu, Ociec napisał(a):

Parę litrów na 2 tygodnie to raczej niewielki ubytek.

Może Fernox F4  pomoże ?🤔

Napisano
  • Autor
20 godzin temu, Adam___ napisał(a):

Parę litrów na 2 tygodnie to raczej niewielki ubytek.

Może Fernox F4  pomoże ?🤔

Dzięki.:piwko:

Kupię i spróbuje 

Napisano

Z doświadczenia powiem , że daje radę.

Napisano
W dniu 17.10.2025 o 18:18, Ociec napisał(a):

Kojarzę dwa typy urządzeń: tańsze z bolcami, które należy przyłożyć a najlepiej wcisnąć w ścianę by pokazały sensowne wyniki. Te droższe (i z tego co zauważyłem wykorzystywane przez fachowców) posiadają blaszki lub kulkę i są w stanie podać prawidłowe wyniki także przez kafelki.

Napisano
  • Autor
Teraz, GoldFinger napisał(a):

Kojarzę dwa typy urządzeń: tańsze z bolcami, które należy przyłożyć a najlepiej wcisnąć w ścianę by pokazały sensowne wyniki. Te droższe (i z tego co zauważyłem wykorzystywane przez fachowców) posiadają blaszki lub kulkę i są w stanie podać prawidłowe wyniki także przez kafelki.

Dzięki :piwko:

Napisano
W dniu 17.10.2025 o 18:46, Ociec napisał(a):

Dziurkam w wymienniku nie daje żadnych objawów.

W kondensacyjnym kotle woda pójdzie do kanalizacji a w zwykłym, w komin.

U mnie ubywało wody w zwykłym kotle turbo a przestało używać po wymianie na nowy, kondensacyjny.

Chyba nie muszę dodawać, ze oprocz spadku ciśnienia nie było żadnych innych objawów.

Edytowane przez maras77

Napisano
W dniu 18.10.2025 o 13:12, swienty napisał(a):

Podłogówka jest tylko na parterze, piwnica jest użytkowa i wszędzie sucho, na parterze również :nie_wiem: 

Masz folię pod wylewka i sryropianem?

Napisano
W dniu 25.10.2025 o 14:24, maras77 napisał(a):

Dziurkam w wymienniku nie daje żadnych objawów.

W kondensacyjnym kotle woda pójdzie do kanalizacji a w zwykłym, w komin.

U mnie ubywało wody w zwykłym kotle turbo a przestało używać po wymianie na nowy, kondensacyjny.

Chyba nie muszę dodawać, ze oprocz spadku ciśnienia nie było żadnych innych objawów.

Duzo wody idzie do kanalizacji w termecie?

Napisano
W dniu 18.10.2025 o 13:02, Ociec napisał(a):

A wszystkie takie inne sposoby już wykonałem .

Dziwne, ze kamera termiczna nic nie pokazała. Ani patent z folią. Mikrofon doplerowski też nic nie wykazał. Ani scyntygrafia izotopowa.

IMO kocioł. 

Edytowane przez maras77

Napisano
W dniu 19.10.2025 o 13:41, Ociec napisał(a):

Dzięki.:piwko:

Kupię i spróbuje 

zanim kupisz podzwoń po parkieciarzach w okolicy, może któryś podskoczy ze swoim i Ci sprawdzi.