Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kamera cofania kupiona na pałę....

Featured Replies

Napisano

Do chińskiego smart ekranu chciałem dla jaj podłączyć kamerę cofania.

W ekranie jest wejście na mały jack, kupiłem więc kamerę z małym jackiem.

Zdziwiony jestem, bo nie ma ona jako tako zasilania. Tylko "plus" do sterowania, który ma być podpięty pod światła cofania. Nie grzebałem jeszcze z tyłu, tylko podłączyłem ją na sztywno pod plus. Próbowałem zarówno via bezpieczniki jak i bezpośrednio pod aku.

Efektu brak.

Opcje są dwie: albo nie dogada się ona z ekranem (co jest bardzo prawdopodobne), albo jednak skądś masę trzeba wziąć. Bo niby skąd ona masę ma brać? Z jacka? (chyba niemożliwe? :hehe: ).

Próbowałem też obudowę kamery masować z autem. Efektu brak. Ale to też finalnie by było bez sensu, bo ona ma lądować w ramce tablicy, więc i tak by nie była zmasowana.

Pytanie do praktyków- jak są zasilane Wasze niestockowe kamery? 

Napisano
4 minuty temu, tomecki napisał(a):

Zdziwiony jestem, bo nie ma ona jako tako zasilania. Tylko "plus" do sterowania, który ma być podpięty pod światła cofania. Nie grzebałem jeszcze z tyłu, tylko podłączyłem ją na sztywno pod plus. Próbowałem zarówno via bezpieczniki jak i bezpośrednio pod aku.

Efektu brak.

Opcje są dwie: albo nie dogada się ona z ekranem (co jest bardzo prawdopodobne), albo jednak skądś masę trzeba wziąć. Bo niby skąd ona masę ma brać? Z jacka? (chyba niemożliwe? :hehe: ).

Próbowałem też obudowę kamery masować z autem. Efektu brak. Ale to też finalnie by było bez sensu, bo ona ma lądować w ramce tablicy, więc i tak by nie była zmasowana.

prąd bierze z tego samego kabla co światło cofania.

ja mam takie cóś

https://allegro.pl/oferta/kamera-cofania-maxicam-rb-23vc-cmos-ntsc-renault-trafic-opel-vivaro-16490826289?offerId=16490826289&inventoryUnitId=WeGuE99meO8zPmVhQRoeVQ&adGroupId=OGEyNGZlNTEtZjQwOC00MDRiLTk0ZWYtZjVjZjAzNGZiMDQzAA&campaignId=ZjVjMTI5ODktNDAzZC00OTBmLTgzZDEtN2MxZjQ3NmVhZWI4AA&clientId=MjA3MjM3MDgA&sig=f405b906e09001bd98af3952722e4c46&utm_feed=cba59b59-8d0f-48d0-98a0-e9d1127523e2&utm_source=google&utm_medium=ads&gad_source=1&gad_campaignid=22082852371&gclid=Cj0KCQjw9czHBhCyARIsAFZlN8SzzU1a28I_0yEjK6qEkHYbwql90NkK3rcFA3qvOz5mTuHA-gb67bkaAiCvEALw_wcB

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, r1sender napisał(a):

prąd bierze z tego samego kabla co światło cofania.

no ok, ale ze światła cofania bierze plus. Więc, żeby nie grzebać na szybko dałem jej plus 'skądkolwiek' i efektu brak. Więc mogę uznać, że niekompatybilna z ekranem czy robię coś źle? 

Napisano
1 minutę temu, tomecki napisał(a):

no ok, ale ze światła cofania bierze plus. Więc, żeby nie grzebać na szybko dałem jej plus 'skądkolwiek' i efektu brak. Więc mogę uznać, że niekompatybilna z ekranem czy robię coś źle? 

nie mam pojęcia

Napisano

Jak ten jack wyglada z bliska?

Napisano
16 minut temu, tomecki napisał(a):

Efektu brak.

Może jednak z tego jacka. No bo minus musi mieć.

Napisano
  • Autor
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Z tego co czytam, to tu idzie też zasilanie. 

tak, jeszcze raz popatrzyłem na aukcję:

obraz.png.fa2e1d5470183938362fa24ccd87a233.png

Więc zadziała tylko jak 'odtwarzacz' poda w gnieździe jacka prund....

Napisano
1 minutę temu, tomecki napisał(a):

tak, jeszcze raz popatrzyłem na aukcję:

obraz.png.fa2e1d5470183938362fa24ccd87a233.png

Więc zadziała tylko jak 'odtwarzacz' poda w gnieździe jacka prund....

+ i - :ok:

kolejne dwa piny, to sygnał i podświetlenie

Napisano

Polecam napisać do producenta chińskiego ekranu. Oni szybko odpisują i pomagają w podpięciu dodatkowych urządzeń. Jak kupowałem chińskie radio do Mustanga i kamera była w zestawie to musiałem oprócz podpięcia kabli zgodnie z opisem producenta dokonać też zmian w konfiguracji w samym radio, zmieniałem typ kamery czy coś takiego i zagrało. Ogólnie manual od producenta radia będzie najbardziej pomocny.

Napisano
W dniu 18.10.2025 o 17:29, tomecki napisał(a):

Efektu brak.

Jest wiele formatów kodowania video w większej rozdzielczości niż zwykły PAL i trzeba się wpasować z kamerą w format ekranu.

Standardy transmisji HD-CVI, HD-SDI, HD-TVI i AHD 

https://uniforce.pl/pol_m_Artykuly_Nowosci_Standardy-transmisji-HD-CVI-HD-SDI-HD-TVI-i-AHD-727.html

Zwykle ekran ma tylko jeden z nich. A najbezpieczniej kupować w zestawie ekran i kamera.

Próbowałem zamienić kamerki od rejestratorów samochodowych i niby to samo, ale z innym rejestratorem kamerka nie działała.

Edytowane przez maras77

Napisano

A ekran jest w ogóle okablowany na full a funkcja kamery aktywowana- czy po wrzuceniu wstecznego przełącza obraz na wejście z kamery? :hmm:

To jedno. A poza tym:

-"pinologia" wtyczki kamerki musi być zgodna z "pinologią" gniazda ekranu;

- napięcia zasilania muszą się zgadzać, bo nie wszystkie ekrany zasilają kamerę napięciem 12V, bywa że zasilanie jest np. 6V i wtedy potrzebna jest kamera na 6V;

- rozdzielczość i system wizji kamery musi się zgadzać z tym, co zaplanował producent ekranu (pixele, PAL lub NTSC), inaczej gó..o będzie widać...

Edytowane przez Wasylek

Napisano

W starym roku przerobiłem kamerkę u siebie. 

Chinskie Radio, na koniec wleciała chińska kamerka. 

Generalnie radio musi dostać sygnał, że został wbity wsteczny (chyba remote to się nazywa). Pod ten przewód trzeba podpiąć +12v z lampy wstecznego. 

Chyba, że radio bierze ten sygnał z can (tak jest u mnie) w tedy przewód remote jest niepotrzebny

U mnie czasami zdarzało się, że obraz nie ruszył - brak sygnału - 

Pomogło dodanie przekaźnika oraz stałego +12v

Ktoś wspominał o ustawieniach systemu obrazu ntsc, pal, avi - to ustawiasz dopiero, gdy wyświetli się obraz czarnobiały lub paski lub cokolwiek. 

Napisano
21 godzin temu, Wasylek napisał(a):

A ekran jest w ogóle okablowany na full a funkcja kamery aktywowana- czy po wrzuceniu wstecznego przełącza obraz na wejście z kamery? :hmm:

To jedno. A poza tym:

-"pinologia" wtyczki kamerki musi być zgodna z "pinologią" gniazda ekranu;

- napięcia zasilania muszą się zgadzać, bo nie wszystkie ekrany zasilają kamerę napięciem 12V, bywa że zasilanie jest np. 6V i wtedy potrzebna jest kamera na 6V;

- rozdzielczość i system wizji kamery musi się zgadzać z tym, co zaplanował producent ekranu (pixele, PAL lub NTSC), inaczej gó..o będzie widać...

Skoro to jest zewnętrzny ekran tylko do radia, to zakładam że nie jest podłączony pod CAN, więc nie wie że został wpięty wsteczny.

W takim przypadku, zadziała (znaczy kamera się włączy) gdy dostanie zasilanie z lampki od wstecznego, ale pytanie czy ten ekranik ma gdzieś w opcjach kamerę cofania i czy jest to zakodowane :hmm:

Ja podłączałem kamerę do alternatywnego radia do VW RCD330 wpięte plug/play z fabrycznej wtyczki z instalacji.

Żeby zadziało musiała być zakodowana opcja kamery, dodatkowo na zasilaniu filtr przeciwzakłóceniowy.

Napisano
  • Autor

Okej, kupiłem drugą dla testów, też praktycznie na pałę ;] 

Nie działa, ale jest jakiś progress. Może ktoś będzie chciał coś dodać / doradzić :)

To tani Blow BVS-547, gdyby ktoś chciał popaczeć w sieci na to.

obraz.png.2893a446b39e17c27295370a237c6093.png

Jest przejściówka z czincza na jacka, którego wpiąłem do ekranu.

Do plusa widocznego w lewej części zdjęcia podałem plus i zapaliły się od razu diody na kamerze. Okazuje się, że masę bierze sobie z jacka (po odpięciu jacka diody gasną).

Jak później masę widoczną po lewej stronie zmasowałem z autem nic się nie wydarzyło.

Ekran nie zapodaje obrazu z kamery.

Trochę mnie zastanawiają te 'plusy' widoczne z obu stron kabla sygnałowego :nie_wiem: 

Nie chcę się bawić przy światłach cofania, zapodaje plus z bezpieczników. Dla testu podać na te plusy przy czinczach też napięcie? 

ps: przypominam, że nie mam na to ciśnienia jakby co ;] 

Napisano

Looknij Tutaj

Napisano
W dniu 25.10.2025 o 18:04, tomecki napisał(a):

To tani Blow BVS-547, gdyby ktoś chciał popaczeć w sieci na to.

Do plusa widocznego w lewej części zdjęcia podałem plus i zapaliły się od razu diody na kamerze. Okazuje się, że masę bierze sobie z jacka (po odpięciu jacka diody gasną). Trochę mnie zastanawiają te 'plusy' widoczne z obu stron kabla sygnałowego :nie_wiem: 

Nie chcę się bawić przy światłach cofania, zapodaje plus z bezpieczników. Dla testu podać na te plusy przy czinczach też napięcie? 

Czerwony chinch to oczywiście zasilanie kamery i po podłączeniu masy i +12V kamera działa i podaje sygnał.

Natomiast przewody czerwone po obu stronach kabla sygnałowego to po prostu dwa końce dodatkowego przewodu służącego do wygodnego dostarczenia zasilania ze światła wstecznego do ekranu- sygnału dla ekranu, że ma się przełączyć na obraz z kamery. W ten sposób, bez ciągnięcia dodatkowego przewodu, jest możliwość dociągnięcia sygnału wstecznego do ekranu. Ekran na pewno ma dedykowany przewód do podłączenia sygnału ze wstecznego- tylko w ten sposób "wie" że wsteczny został włączony i tylko wtedy wyświetla obraz z kamery. Poszukaj tego przewodu (w tych chińczykach bywa często różowy/brązowy/fioletowy i jest opisywany jako "car back" czy "back") i połącz go z tym czerwonym przewodem kabla sygnałowego a z tyłu przy kamerze ten drugi jego koniec podłącz do światła cofania. Nawet samo podłączenie przewodu "car back" do dowolnego +12V powinno spowodować przełączenie ekranu na obraz z kamery a nawet bez podłączania kamery ekran też się przełączy, ale obraz będzie wtedy czarny, lub wyświetli opcje menu dla obrazu z kamery.

Oczywiście docelowo to zasilanie musi być podłączone ze wstecznego a nie stałe z bezpieczników, bo w takim wypadku obraz z kamery byłby na stałe.

Poniżej obrazek z instrukcji innej kamery, ale zasada ta sama- A trzeba połączyć do B a C pod żarówkę cofania, czyli razem z D.

Kamera_cof.jpg

Edytowane przez Wasylek

Napisano

Efektu brak.

Mam ten sam problem.

Ekran z obsługą kamery (przynajmniej tak Chińczyk pisze w opisie), kamera kupiona od tego samego sprzedawcy opisana jako kompatybilna z tym ekranem i ni wuja nie działa. Zresztą sprawdzałem z tym ekranem już dwie inne kamery i też nie chciały się z nim porozumieć. Te dwie poprzednie kamery na pewno sprawne, bo działają z innym "monitorkiem".

Sprzedawca na razie enigmatycznie odpisał, że musi skontaktować się z inżynierem. Może Chińczyk popłynął w opisie funkcjonalności ekranu? :hmm:

Napisano

Ale sterowanie od wstecznego doprowadziłeś do radia tak jak na schemacie od kolegi @Wasylek.
A w radiu w ustawieniach nie ma opcji aktywowania obrazu z kamery?

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, Wasylek napisał(a):

Ekran na pewno ma dedykowany przewód do podłączenia sygnału ze wstecznego

no i tu jest dog pogrzebany ;] 

W radiach tak pewnie bywa.... mój ekran ma: zasilanie, wejście na kartę pamięci i AV (jack). Nijak nie podłączę wstecznego tam. 

W opcjach ekranu jest kalibracja linii prowadzących, więc ekran jest przystosowany do kamery cofania.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, ze stockowa kamera puszcza wsteczny jednak jackiem.... Bo są na ali zestawy "ten" ekran + kamera cofania, a żeby było śmieszniej NIE DA SIĘ kupić osobno tej kamery...

Napisano
  • Autor
22 godziny temu, cbr napisał(a):

Może Chińczyk popłynął w opisie funkcjonalności ekranu? :hmm:

w ustawieniach mojego jest opcja kalibracji linii prowadzących, więc działać powinno, ale pewnie tylko z dedykowaną kamerą, której da się kupić osobno ;]

Napisano
3 godziny temu, tomecki napisał(a):

W radiach tak pewnie bywa.... mój ekran ma: zasilanie, wejście na kartę pamięci i AV (jack). Nijak nie podłączę wstecznego tam. 

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, ze stockowa kamera puszcza wsteczny jednak jackiem.... Bo są na ali zestawy "ten" ekran + kamera cofania, a żeby było śmieszniej NIE DA SIĘ kupić osobno tej kamery...

Owszem, jest taka możliwość, skoro jack ma 4 sekcje styków a sygnał video wymaga dwóch, to jeszcze dwie mamy wolne...

Gniazdo jack jest wbudowane w korpus ekranu, czy wyprowadzone na kabelku? Bo jeśli na kabelku, to dałoby się zobaczyć ile tam jest żył (ile styków jack-a użyto).

Druga opcja to fotki okablowania kamerki dedykowanej do tego ekranu- masz linka do zestawu z kamerą?

Edytowane przez Wasylek

Napisano
  • Autor
17 minut temu, Wasylek napisał(a):

Gniazdo jack jest wbudowane w korpus ekranu, czy wyprowadzone na kabelku?

wbudowane, nie ma jak rzeźbić ;]

17 minut temu, Wasylek napisał(a):

Druga opcja to fotki okablowania kamerki dedykowanej do tego ekranu- masz linka do zestawu z kamerą?

wiesz jak to jest z linkami na Aliexpressie.... klik, trzeba się do dobrego zestawu doklikać ;] (bo są jeszcze bardziej złożone, z przednią kamerą np)

Napisano

Wybrałeś odpowiedni format sygnału wideo? Co do podłączenia, to plus mam od żarówki wstecznego, ale masy u mnie musiałem dać dwie, jedna przy kamerze, drugą w pobliżu wyświetlacza.

Edytowane przez shapyr