Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

okap kuchenny

Featured Replies

Napisano

samodzielny, filtr oryginalny metalowy siatkowy, można jeszcze dokupić dodatkowo filtr węglowy

Napisano
14 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Jaki macie okap?

zabudowany  w szafce czy samodzielny? i jak macie rozwiązaną wentylację?

Zabudowany w szafce :ok:

Wentylacja osobnym kanałem - kratki w listwie nad szafkami.

Napisano

Okap teleskopowy, zabudowany w szafce. Mógł być filtr węglowy lub wyprowadzenie oparów- ja mam wylot wyprowadzony nad szafkę i dalej bezpośrednio po szafkach ściennych leci sobie prostokątnym kanałem rurowym do najbliższej kratki wentylacyjnej, która u mnie jest na zupełnie innej ścianie, czyli jakieś 2,5m od okapu. Kanał nie jest widoczny z dołu, szafki wiszące są raczej wysokie.

Edytowane przez Wasylek

Napisano

Samodzielny z zewnętrznym kanałem wentylacyjnym, ale o tym pomyślałem na etapie budowania domu więc dylematu nie było.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, steyr napisał(a):

Samodzielny z zewnętrznym kanałem wentylacyjnym, ale o tym pomyślałem na etapie budowania domu więc dylematu nie było.

jak to mniej wiecej wyglada?

10 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Zabudowany w szafce :ok:

Wentylacja osobnym kanałem - kratki w listwie nad szafkami.

kominiarz sprawdza ciag w takiej kratce?

kratka moze byc bezposredino pod samym sufitem czy jakies 15 cm ponizej?

Napisano
33 minuty temu, deszczowyRoman napisał(a):

Dwa osobne kanały wentylacyjne.

Był i nie miał zastrzeżeń. 👍

IMG_20251112_190041.jpg

IMG_20251112_190033.jpg

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Dwa osobne kanały wentylacyjne.

Był i nie miał zastrzeżeń. 👍

IMG_20251112_190041.jpg

IMG_20251112_190033.jpg

Mam 2 oddzielne kanaly i dziuru okolo 18cm od sufitu. Jedna do okapu pasuje, druga powinna byc wyzej lub kolano w szafce i wyprowadzenie ponad szafke.

Czy moglbys zrobic foto wnetrza szafki okapu , czy tam jest miejsce na naczynia czy tylko dekoracja okapu? I kuchni? Moze byc na priv

Napisano
10 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Mam 2 oddzielne kanaly i dziuru okolo 18cm od sufitu. Jedna do okapu pasuje, druga powinna byc wyzej lub kolano w szafce i wyprowadzenie ponad szafke.

Czy moglbys zrobic foto wnetrza szafki okapu , czy tam jest miejsce na naczynia czy tylko dekoracja okapu? I kuchni? Moze byc na priv

Okap zajmuje dolną półkę. Dalej idzie rura w obudowie i na półkach jest trochę miejsca na drobne rzeczy.

Napisano

samodzielny, dziura w scianie na zewnatrz, jest filmik na kanale nubanza :jem: sprawdza sie idealnie

Napisano
13 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

jak to mniej wiecej wyglada?

kominiarz sprawdza ciag w takiej kratce?

Mam zamontowana rure pcv przez 2 stropy betonowe, następnie idzie po skosie pod dachówka i na strychu podpiąłem do dachówki wentylacyjnej na dachu. Po skosie jest zamontowana miedzy krokwiami w warstwie izolacji. Strych mam nie ogrzewany, wiec odcinek ok 3mb pomiedzy skosem a dachówka wentylacyjną musiałem ocieplić bo jak zacząłem grzać na etapie wykańczania domu to woda się w kuchni skraplała. Izolacja tego odcinka + zamontowanie odstojnika w możliwie najniższym punkcie załatwiła temat skroplin w przewodach w okresie grzewczym w zimie.

Napisano
15 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

-kominiarz sprawdza ciag w takiej kratce?

-kratka moze byc bezposredino pod samym sufitem czy jakies 15 cm ponizej?

-czy tam jest miejsce na naczynia czy tylko dekoracja okapu? I kuchni?

Dewelopersko standardowo w pomieszczeniach kuchennych robi się 2 kratki, albo obok siebie, albo zupełnie oddalone, ale zawsze w osobnych kanałach wentylacyjnych. I jedną wykorzystujemy do wprowdzenia oparów z okapu, więc nie bierze już udziału w normalnej wentylacji. Z mojego doświadczenia- kominiarze sprawdzają tylko kratkę wentylacyjną a tą podłączoną do okapu totalnie olewają, chyba że się zgłosi problemy z wyciągiem. Przynajmniej tak się dzieje, gdy w mieszkaniu nie ma doprowadzonego gazu a kuchnia jest elektryczna.

Kratki raczej nie są umieszczane pod samym sufitem- zwykle właśnie 15-20 cm poniżej.

Okapy wbudowane w szafki generalnie dzielą się na całkowicie zabudowane i niewidoczne od czoła (jak pokazał rwlclk) i teleskopowe, zabudowane częściowo (jak u mnie). Po prostu część okapu widoczną pod szafką można teleskopowo wysunąć, aby "obejmowała" cały obszar płyty kuchennej.

Okap zabudowany w szafce zajmuje tylko jej część i (zależnie od jej wysokości) spokojnie nad okapem zmieści się 1-2 półki, względnie jakieś graty można trzymać stawiając bezpośrednio na samym okapie.

Edytowane przez Wasylek

Napisano

A ma ktoś może okap z silnikiem zewnętrznym zamontowanym na poddaszu / dachu?

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, steyr napisał(a):

zamontowanie odstojnika w możliwie najniższym punkcie załatwiła temat skroplin w przewodach w okresie grzewczym w zimie

Masz odstojnik przy okapie? Jakis link do tego? U mnie szacht nwentylacujny jest zrobiony z pustaka wentyalcyjnego.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, pakuu1 napisał(a):

To chyba zle rozwiazanie, piorun,.serwis, ochrona p.pozarowa itp

Napisano
5 godzin temu, pakuu1 napisał(a):

Ja mam jest bardzo cicho i ciągnie jak wściekłe dodatkowo mam grubą rurę i zero giętkiej. 

IMG_8240.jpeg

Edytowane przez wujek

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Ja mam jest bardzo cicho i ciągnie jak wściekłe dodatkowo mam grubą rurę i zero giętkiej. 

IMG_8240.jpeg

masz płąski dach?

Napisano
50 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

masz płąski dach?

Tak Romuś i taras na dachu. 

Napisano
18 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Masz odstojnik przy okapie? Jakis link do tego? U mnie szacht nwentylacujny jest zrobiony z pustaka wentyalcyjnego.

Odstojnik zrobiłem na strychu w części nie ogrzewanej, odstojnik na zasadzie wstawiłem trójnik 45 w instalacje a część skierowana pionowo w dół zaślepiłem. W zaślepce mały otwór na skropliny a pod trójnikiem wiaderko zostawione. Ale co tam zaglądam na strych to wiadro suche jest.

Napisano

Widze o wszystko pytasz .. bez podania nawet założeń czy wymagań. Każdy ma inne rozwiązanie, są rózne usytuowane kuchnie, itd.

Ja mam okap "inteligentny" z wyprowadzonym pionem. Praktycznie nie używam, wentylacja w domu załatwia sprawę.

Napisano
18 godzin temu, wujek napisał(a):

IMG_8240.jpeg

A w kuchni jaki okap jest podłączony do tego silnika? Czy to było w zestawie sprzedawane?

Napisano
Godzinę temu, pakuu1 napisał(a):

A w kuchni jaki okap jest podłączony do tego silnika? Czy to było w zestawie sprzedawane?

Nortberg Prato podszawkowy bez silnika. Musi być odopiwedni do współpracy z zewnętrzna turbina. Kupiłem to u nich.

Edytowane przez wujek

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, sherif napisał(a):

Widze o wszystko pytasz .. bez podania nawet założeń czy wymagań. Każdy ma inne rozwiązanie, są rózne usytuowane kuchnie, itd.

Ja mam okap "inteligentny" z wyprowadzonym pionem. Praktycznie nie używam, wentylacja w domu załatwia sprawę.

Na razie jestem na etapie projektowania.

Napisano

A ja się podepnę z takim problemem bo może ktoś przerabiał. Okap electrolux podłączony do wentylacji w kuchni. Przez 8 m-cy (Włączając jesień, zimę, wiosnę i lato) działał i wszystko było ok. Po ośmiu miesiącach zaczęła się skraplać para wodna podczas gotowania na okapie, filtrze metalowym i szafkach wiszących. Wezwany serwis do okapu nie stwierdził żadnego problemu z okapem. Wezwany magik od wentylacji stwierdził że źle podłączony bo do wentylacji (brak w budynku dedykowanego przewodu pod wyciąg). Na stwierdzenie, że przecież działało nic nie odpowiedział. Miał ktoś może podobnie?

p.s. dla autora wątku.

Jak mogę coś polecić to najlepiej okap z dużą siłą ciągu ale jednocześnie maksymalnie cichy/wyciszony. Nie ma nic piękniejszego niż odpalenie okapu na 3. biegu w środku nocy ;] 

Edytowane przez psyhol

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, psyhol napisał(a):

A ja się podepnę z takim problemem bo może ktoś przerabiał. Okap electrolux podłączony do wentylacji w kuchni. Przez 8 m-cy (Włączając jesień, zimę, wiosnę i lato) działał i wszystko było ok. Po ośmiu miesiącach zaczęła się skraplać para wodna podczas gotowania na okapie, filtrze metalowym i szafkach wiszących. Wezwany serwis do okapu nie stwierdził żadnego problemu z okapem. Wezwany magik od wentylacji stwierdził że źle podłączony bo do wentylacji (brak w budynku dedykowanego przewodu pod wyciąg). Na stwierdzenie, że przecież działało nic nie odpowiedział. Miał ktoś może podobnie?

p.s. dla autora wątku.

Jak mogę coś polecić to najlepiej okap z dużą siłą ciągu ale jednocześnie maksymalnie cichy/wyciszony. Nie ma nic piękniejszego niż odpalenie okapu na 3. biegu w środku nocy ;] 

Blok czy dom? Odłączyć rurę od okapu i sprawdzic czy jest ciąg.  Moze cos innego jest podlaczone jeszcze do kanału? Moze ptasie gniazdo? Jaki komin wychodzi na zewnątrz?

Napisano

Blok. Ciąg jest. Pion wentylacyjny murowany.

Napisano
W dniu 17.11.2025 o 09:32, psyhol napisał(a):

Blok. Ciąg jest. Pion wentylacyjny murowany.

Jak się skrapla to gdzieś musi być nieocieplona rura :spy: