Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wejściówka na poddasze - raport

Featured Replies

Napisano
  • Popularny post

Mieszam sobie teraz w segmencie, w którym jest poddasze, ale dostęp był tylko przez właz strychowy, co nie jest najwygodniejsze.

Od kilku lat chciałem coś z tym zrobić, aż w końcu w rok temu się ruszyłem.

Najpierw trzeba było zrobić gniazdko(przewody były doprowadzone) i jakieś prowizoryczne światełko:

2024-11-swiatelko.png.65af0130779636a817181531534e4ee7.png

Potem wymienić jedną belkę stropową na solidniejszą, bo do niej będą kotwiczyć schody, staną na niej drzwi i kawałek ściany. Ledwo ją przeniosłem z samochodu do domu:

2025-04-belka-stropowa.png.9ab25c35e5b403f5d704125198e1fdba.png

W międzyczasie tynkowanie ściany szczytowej:
2025-03-tynk.png.85db36b4e21a76ce08776988fa45f984.png

Wycinanie stropu w miejscu, gdzie zostaną zamontowane schody:
2025-05-wycinanie-stropu5.png.cf76c1a4cbbbbfc0d9eccd94c9a56581.png

Montaż schodów:
2025-05-montaz-schodow.png.a9aed2f8f5739f289b8228c0e554213a.png

Potem stawianie szkieletu ścian z drewna konstrukcyjnego:

2025-06-sciany-szkielet2.png.1cff86d34ce8e85ae6807dd1453149db.png

Robienie sufitu, na ocieplenie poszła płyta MFP, folia, na wierzch GK:
2025-07-sufit.png.fd9d4ee8b0ab1378333633f9cf992400.png

Żeby kontynuować dalsze prace musiałem zrobić podest poniżej istniejących ścianek działowych, żeby móc je przedłużyć i zlicować.

2025-08-podest.png.b158ffada41979483ce680d463b95e22.png

W międzyczasie nad sufitem zrobiłem kolejny pawlacz, już nie tymczasowy:

2025-08-pawlacz.png.f579502e27213f4bf4f08c22ac09a480.png

Dalej zabudowa ścianek na atlas m-system i paroizolacja:
2025-08-plytowanie-scian.png.b7c16b494205f42ecf3e3f31b2d1653e.png

2025-08-plytowanie-scian3.png.61936f8dcbb2d8712a02a0ed77735015.png

2025-09-paroizolacja.png.4fe512104899c6678746ca5d0b95630c.png

Instalacja drzwi i ocieplanie wejściówki(klatki schodowej) na poddasze.

2025-09-drzwi.png.fca9a63d3509e8585dbe66c8dc2fed8f.png

W dalszych krokach płytowanie GK i szpachlowanie:
2025-11-plytowanie-gk.png.1aa87c3c05f2f38ebf411c96a0943fb0.png

Na koniec gładzie i malowanie:

2025-11-gladz.png.0a675dc7cb8c6c148f59fb35cd1d6367.png

I krajobraz po bitwie, rozbiórka podestu:

2025-12-podest-zdemontowany.png.4a15e78d1feae9543b3aa64ba562d5f1.png

Zdecydowanie największa robota, jaką w życiu wykonałem, wszystko poza schodami robiłem sam.

Rok czasu to trwało, chociaż najwięcej prac było od czerwca do listopada.

W wolnych godzinach, czasami tylko po 1-2h dziennie, ucząc się nowych rzeczy, bo większość tych prac robiłem pierwszy raz w życiu.

Edytowane przez apb77

Napisano

To poddasze to nadal strych?

U siebie strych ociepliłem wełną i wybiłem płytą OSB. Zamontowałem okno dachowe - i to jest najlepsze, bo doświetla świetnie strych.

Drabinka została ;]

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

To poddasze to nadal strych?

U siebie strych ociepliłem wełną i wybiłem płytą OSB. Zamontowałem okno dachowe - i to jest najlepsze, bo doświetla świetnie strych.

Drabinka została ;]

Strych, poddasze - jak zwał, tak zwał. Poziom wyżej od I piętra, na początku nie było tam nic poza włazem. belkami stropowymi i wełną pomiędzy belkami. Jest fajnie, bo dość wysokie jak na tego typu poddasze - ponad 230cm od stropu do jętek, akceptowalna wysokość. Okna dachowe mam dwa, w sumie nieduże, ale tak zostanie. W przyszłym roku muszę dokończyć podłogę i ocieplić skosy, bo w lato tam się wytrzymać nie da i to był spory hamulec w trakcie prac.

Napisano
6 minut temu, apb77 napisał(a):

Strych, poddasze - jak zwał, tak zwał. Poziom wyżej od I piętra, na początku nie było tam nic poza włazem. belkami stropowymi i wełną pomiędzy belkami. Jest fajnie, bo dość wysokie jak na tego typu poddasze - ponad 230cm od stropu do jętek, akceptowalna wysokość. Okna dachowe mam dwa, w sumie nieduże, ale tak zostanie. W przyszłym roku muszę dokończyć podłogę i ocieplić skosy, bo w lato tam się wytrzymać nie da i to był spory hamulec w trakcie prac.

U siebie ocieplenie i wybicie płytami mam już za sobą :ok:

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

Powinienes ja ocieplic od wewnatrz pozniej otynkowac. Będzie zimno

To otynkowana ściana jest w części otwartej domu, ogrzewanej i jest tak samo ocieplona jak reszta ścian, czyli z zewnątrz, styropianem grafitowym.

Myślałem o tym, ale musiałbym poświęci z 10cm przestrzeni,  a realnie jeszcze więcej, więc uznałem, że nie warto i że nie ma potrzeby.

Na razie jest OK i mam nadzieję, że tak zostanie.

Napisano
W dniu 10.12.2025 o 21:26, rwIcIk napisał(a):

U siebie ocieplenie i wybicie płytami mam już za sobą :ok:

Ocieplenie nieogrzewanego strychu nic nie daje poza akustyką.

Napisano

Szacun!
Gratki!

Napisano
5 godzin temu, apb77 napisał(a):

To otynkowana ściana jest w części otwartej domu, ogrzewanej i jest tak samo ocieplona jak reszta ścian, czyli z zewnątrz, styropianem grafitowym.

Myślałem o tym, ale musiałbym poświęci z 10cm przestrzeni,  a realnie jeszcze więcej, więc uznałem, że nie warto i że nie ma potrzeby.

Na razie jest OK i mam nadzieję, że tak zostanie.

Wieniec szczytu , od strony dachu masz ocieplony?

Napisano
  • Autor
56 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

Wieniec szczytu , od strony dachu masz ocieplony?

Raczej nie, ale ta otynkowana część nie dotyka wieńca szczytu.

Ściana szczytowa jest za to ocieplona na całej powierzchni aż do kalenicy.

Ten wieniec szczytu być może będę docieplał w przyszłym roku, jeśli się da, ale jeszcze się w to nie wgryzałem.

Póki co, przy temperaturach jakie były ostatnio najniższe czyli jakieś -4/-5 nie czuć, żeby było coś nie tak z termoizolacją, wręcz przeciwnie, ta wejściówka jest chyba najcieplejszym miejscem w domu, a przejście przez drzwi na poddasze powoduje gwałtowną zmianę temperatury, co oznacza, że wykonana izolacja termiczna chyba daje radę. Był problem z wykraplaniem się wody w ościeżnicy, ale pokombinowałem z uszczelkami i na razie problem wydaje się być opanowany, zobaczymy, czy się sprawdzi przy niższych temperaturach.

Napisano
4 godziny temu, apb77 napisał(a):

Raczej nie,

To jest duzy mostek cieplny. Szczyty na nieogrzewanym poddaszu maja byc ocieplone na zew, od gory i wewnątrz.

Popros kogos z kam. Termowizyjna to zobaczysz

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, deszczowyRoman napisał(a):

To jest duzy mostek cieplny. Szczyty na nieogrzewanym poddaszu maja byc ocieplone na zew, od gory i wewnątrz.

Popros kogos z kam. Termowizyjna to zobaczysz

Od narożników tej otynkowanej ściany do szczytu jest jeszcze jakiś 1m, więc jest szansa, że nie będzie tragedii.

Natomiast przy zabudowie poddasza faktycznie trzeba będzie się tym zainteresować, sąsiad który jest już po, faktycznie narzekał, że tam mu wieje.

Napisano
W dniu 10.12.2025 o 21:09, apb77 napisał(a):

Rok czasu to trwało, chociaż najwięcej prac było od czerwca do listopada.

W wolnych godzinach, czasami tylko po 1-2h dziennie, ucząc się nowych rzeczy, bo większość tych prac robiłem pierwszy raz w życiu.

Tak samo właśnie działam z poddaszem u siebie.

Od roku ponad:

- zabudowa kg w pokoju, łazience, korytarzu (w tym dołożenie wełny na dach, bo już jest 20cm piany)

- podłogi

- drzwi

- schody

- tapeta

Wadą tego wszystkiego jest fakt, że to się strasznie dłuży wszystko - jak masz tylko parę godzin w tygodniu na te działania.

Na narzędzia wydałem 1500zł w sumie.

Prawie połowa całości wydanej kasy to schody.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, exor napisał(a):

Tak samo właśnie działam z poddaszem u siebie.

Od roku ponad:

- zabudowa kg w pokoju, łazience, korytarzu (w tym dołożenie wełny na dach, bo już jest 20cm piany)

- podłogi

- drzwi

- schody

- tapeta

No to jesteś dużo bardziej do przodu ode mnie, ja na samym poddaszu prawie nic jeszcze nie zrobiłem. Marzy mi się taki układ:

- dodatkowy pokój około 12-15m2, jako awaryjna sypialnia dla gości np. w święta czy po imprezie, a na co dzień jako pokój audio-wideo z dobrymi kolumnami i rzutnikiem

- kanciapa/graciania/warsztat do dłubania

- mała łazienka

- szafy i pawlacze do przechowywania

Wadą tego wszystkiego jest fakt, że to się strasznie dłuży wszystko - jak masz tylko parę godzin w tygodniu na te działania.

Prawda. U mnie dodatkowym ograniczeniem jest, że muszę wychodzić z psem 3x dziennie, co może nie brzmi jak wyzwanie, ale realnie trzeba dobrze czasem gospodarować czasem i nie odkładać roboty, bo okienko czasowe się kurczy.

Na narzędzia wydałem 1500zł w sumie.

No to bardzo oszczędnie, ja wydałem lekko kilka tysięcy, poszedłem w systemy akumulatorowe zielonego Boscha i Parkside.

Prawie połowa całości wydanej kasy to schody.

No jeżeli liczyć narzędzia to pewne podobnie, natomiast same materiały były dużo tańsze niż schody i jeszcze trochę zostało, np. wełny, drewna konstrukcyjnego. Wełnę na zejściówkę kupiłem drogą bo z lambdą 0,033, ale na skosy chyba dam już coś tańszego, np. 0,037.

Osoba historia jakbym chciał ocieplić od wewnątrz murowane ściany, styropianem nie można(skropliny pojawiające się w ścianie), wełna upierdliwa, wymaga budowania przedścianki, a konieczność paroizolacji ogranicza w przyszłości wiercenie w takiej ściance. Zostaje dedykowane rozwiązanie do ociepleń od wewnątrz, np. bloczki Multipor, a więc tanio nie będzie.

Napisano
Godzinę temu, apb77 napisał(a):

No to bardzo oszczędnie

Dużo gratów miałem. Główne zakupy to multitool parkside oraz podnośnik do płyt kg.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Popularny post

właśnie skończyłem schody.

nawet jakoś to wyszło.

IMG_20251227_202206x.jpg

IMG_20251227_202159x.jpg

IMG_20251227_202026x.jpg

IMG_20251227_202018x.jpg

IMG_20251227_202236x.jpg

IMG_20251227_202223x.jpg

Edytowane przez exor

Napisano
W dniu 11.12.2025 o 22:09, Tre-Bor napisał(a):

Ocieplenie nieogrzewanego strychu nic nie daje poza akustyką.

Daje.

Ja mam ocieplony nieogrzewany strych i mam tam dzięki temu + 15 stopni zamiast 0. (no dobra - jest tam jeden grzejnik, bo bez niego było +8)

Dzięki temu pokoje pod spodem się nie wychładzają tak, jak wcześniej.

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał(a):

Daje.

Ja mam ocieplony nieogrzewany strych i mam tam dzięki temu + 15 stopni zamiast 0. (no dobra - jest tam jeden grzejnik, bo bez niego było +8)

W takim przypadku jak piszesz , że masz grzejnik to się z tobą zgodzę.

Jeśli strych nie ogrzewany to szkoda kasy na ocieplanie dachu.

Lepiej dołożyć izolacji na przegrodę pomiędzy pomieszczenie ogrzewane a nie ogrzewane.

Od 2 m-cy liczę właśnie takie straty ciepła do Czyste Powietrze w takich pomieszczeniach jak strychy/ stropodachy.

Ciekawe wnioski można można uzyskać.

Napisano
2 godziny temu, Tre-Bor napisał(a):

W takim przypadku jak piszesz , że masz grzejnik to się z tobą zgodzę.

Jeśli strych nie ogrzewany to szkoda kasy na ocieplanie dachu.

Lepiej dołożyć izolacji na przegrodę pomiędzy pomieszczenie ogrzewane a nie ogrzewane.

Od 2 m-cy liczę właśnie takie straty ciepła do Czyste Powietrze w takich pomieszczeniach jak strychy/ stropodachy.

Ciekawe wnioski można można uzyskać.

Szkoda nieszkoda to zależy. Ja mam nieogrzewany strych, bez docieplenia było tam 2-3C cieplej niż na zewn, oczywiście z dużą zwłoka. Co jakis czas nieprzyjemnie tam bylo wejść. Latem znów bylo pod 40C.

Docieplilem sam wełna, od tego czasu nie spada tam poniżej 10C i nie ma tam wyżej niż 30C. Komfort bez porównania, koszt maly a na ogrzewanie i upal latem na poddaszu tez ma to jakiś wpływ w perspektywie wielu lat.

Napisano
15 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Docieplilem strych. Aż, muszę sprawdzić ile tam jest stopni. Bez ogrzewania. 

Ja akurat mam tam jeden z czujnik, więc na bieżąco i w historii widzę różnice.

Napisano
18 godzin temu, sherif napisał(a):

koszt maly

No nie wiem. 

1 rolka welny 15 cm  to koszt jakies 150 do 200zl za ok 4m2

Napisano
13 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

No nie wiem. 

Ty nie wiesz a ja wiem ;), wyniosło mnie to ok 1kzł (wełna, membrana, spinki).

Napisano
Daje.

Ciekawe, ja miałem 15 w tamtą zimę niczym nie ogrzewane, teraz mam 13 bo wybiłem drugą dziurę w kominie i wyciąga całe ciepło. Piana Pur 20cm.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, deszczowyRoman napisał(a):

To zależy od tego, jaką lambdę ma wełna.

Za 0,033 płacisz około 60 PLN za m2, ale za 0,044 już tylko kilkanaście PLN.

Napisano
10 godzin temu, apb77 napisał(a):

To zależy od tego, jaką lambdę ma wełna.

Za 0,033 płacisz około 60 PLN za m2, ale za 0,044 już tylko kilkanaście PLN.

Knauf unifit 0.035 15cm.

Napisano
11 godzin temu, sherif napisał(a):

Ty nie wiesz a ja wiem ;), wyniosło mnie to ok 1kzł (wełna, membrana, spinki).

Jaka welna? Grubość i lambda? Po co membrana? Czy paroizolacja?

Napisano
13 godzin temu, vlad1431 napisał(a):

Ciekawe, ja miałem 15 w tamtą zimę niczym nie ogrzewane, teraz mam 13 bo wybiłem drugą dziurę w kominie i wyciąga całe ciepło. Piana Pur 20cm.

Widocznie słabe ocieplenie pomiędzy pokojami a strychem, że ciepło idzie na strych i tam zostaje.

W sumie to nic złego - po prostu nie musisz mieć dodatkowego ogrzewania na strychu, a ciepło i tak zostaje w domu.

Napisano
13 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Jaka welna? Grubość i lambda? Po co membrana? Czy paroizolacja?

Nie pamiętam wszystkiego, to było z 8lat temu. Wełna Rockwoola 15cm, zamknąłem to najtańszą membraną niskoprzepuszczalną AFAIR, żeby na łep się nie sypało :).

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, sherif napisał(a):

Nie pamiętam wszystkiego, to było z 8lat temu. Wełna Rockwoola 15cm, zamknąłem to najtańszą membraną niskoprzepuszczalną AFAIR, żeby na łep się nie sypało :).

Ale membranę daje się po zewnętrznej stronie, jako wiatroizolację, a od wewnątrz paroizolację, żeby wilgoć z wnętrza nie wchodziła w wełnę, bo może się skraplać. Jeżeli mimo to masz suchą wełnę, to masz szczęście, być może akurat u ciebie punkt rosy pojawia się w innym punkcie.

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Knauf unifit 0.035 15cm.

Knauf ponoć jest fajny, bo nie sypie jak Isover albo Ursa, niestety u mnie na wsi ani w okolicach nigdzie tego nie ma.

Napisano
21 godzin temu, sherif napisał(a):

Ale dales 1 warstwę tylko miedzy krokwie? 

Napisano
22 godziny temu, apb77 napisał(a):

Ale membranę daje się po zewnętrznej stronie, jako wiatroizolację, a od wewnątrz paroizolację, żeby wilgoć z wnętrza nie wchodziła w wełnę, bo może się skraplać. Jeżeli mimo to masz suchą wełnę, to masz szczęście, być może akurat u ciebie punkt rosy pojawia się w innym punkcie.

Tu nie chodzi o szczęście, tylko o zabezpieczenie wełny. Na zewn oczywiście jest membrana dobra. Strych jest odcięty folia od strony domu.

Napisano
8 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Ale dales 1 warstwę tylko miedzy krokwie? 

Tak. To strych.

Napisano
  • Autor
W dniu 1.01.2026 o 17:45, rwIcIk napisał(a):

U mnie podobnie. Wełna między krokwie. Na to tylko płyty kręcone do krokwi. Strych. Ale przyjemniej.

Wszystko się sprowadza do tego, jaką temperaturę chcesz tam mieć wiosną i latem.

Jeżeli jedna warstwa cię urządza, to czemu nie.

Ja bym chciał mieć w zimę nie mniej niż 10st, i latem nie więcej niż 30st, więc pewnie zarzucę jeszcze drugą warstwę.

Mógłbym dać nawet 15+ 15cm, ale to jest znowu kompromis, bo przy dwuspadowym dachu  przestrzeń się zmniejsza, więc pewnie się skończy na 15 + 10, albo nawet 15+ 5.

Napisano
4 minuty temu, apb77 napisał(a):

Wszystko się sprowadza do tego, jaką temperaturę chcesz tam mieć wiosną i latem.

Jeżeli jedna warstwa cię urządza, to czemu nie.

Ja bym chciał mieć w zimę nie mniej niż 10st, i latem nie więcej niż 30st, więc pewnie zarzucę jeszcze drugą warstwę.

Mógłbym dać nawet 15+ 15cm, ale to jest znowu kompromis, bo przy dwuspadowym dachu  przestrzeń się zmniejsza, więc pewnie się skończy na 15 + 10, albo nawet 15+ 5.

Ja tam nie urzęduję. Od przechowalnia przydasi. Pod dachówką było nieprzyjemnie i latem i zimą. Obecnie jest znośnie. A wystarczyło 10 cm wełny i płyta OSB.

Napisano

Ja właśnie dałem tą Knaufa szarą 15cm pomiędzy krokwie i wybiłem dziurę w kominie i jest OK. Nic nie przybijam i nie przykrywam bo się nic nie sypie na "ryj" a trzymam tam tylko jakieś graty typu SUP, basen i tak dalej.

Napisano

Ja mam ocieplony strych, choc nie w calosci, w jednym miejscu jest dziura i jest okolo 0 stopni tam przy ogrzewanej chalupie (ale sami wiecie, jak ja grzeje...)

Napisano

Ja mam poddasze nieocieplone jeszcze, za to na stropie jest 30cm styropianu, 15cm samego zelbetonowego stropu i jeszcze na tym wszystkim jest wylewka ze 6cm. więc dość gruba warstwa oddziela chałupe mieszkalną od poddasza. Natomiast zdecydowałem się jednak od spodu dach ocieplić, bo na tą chwile mam taką samą temparature jak na zewnątrz. Dach kryty ceramiką. Docieplenie ścian podciągnięte do samego dachu, ale powietrze hula pod ceramika i matą paraprzepuszczalną... ;)

Jak mam coś tam składować to jednak dobrze by było mieć tam w miarę stabilne środowisko... ;)