Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi A5 - małe podsumowanie (długie)

Featured Replies

Napisano
  • Autor
51 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

Właśnie to jest najciekawsze. Audi prowadzi się lepiej, ma lepsze zawieszenie ale... szybsze są Skody, lepiej wykonane, producent wykorzystał lepsze materiały. Oczywiście mówimy o wersjach tak do średniej+ półki cenowej ale co najgorsze, topowe wersje Audi w wielu miejscach wołają o pomstę do nieba a w Skodzie nie ma takich fuckupów, bo auta są zwyczajnie spójne jakościowo. 

Kupa drobnych, irytujących błędów. Choć nie da się polemizować z tym, że auto prowadzi się świetnie, w tych warunkach które są teraz jest dla mnie dużym wsparciem w pracy. 

Napisano

Czyli r@d z Audi nie rozmawiało z VW. Pewnie będzie szybki fl i się poprawia jak im sprzedaż poleci na łeb. 

Napisano
16 minut temu, wujek napisał(a):

Czyli r@d z Audi nie rozmawiało z VW. Pewnie będzie szybki fl i się poprawia jak im sprzedaż poleci na łeb. 

Sprzedaż r/r wzrasta ;)

https://www.samar.pl/rynek-w-liczbach/rejestracje-samochodow-klasy-premium-2025-2025

Napisano
2 minuty temu, wujek napisał(a):

Czyli w sumie wszystko jedno i tak kupią. 

Chyba tak to właśnie wygląda.

Takie drobne Ziutki co wybrzydzają to mniejszość, a właściwy klient na Audi nawet nie pomyśli o Skodzie. On tych salonów nie widzi, umysł odrzuca.

Coś, jak się patrzy w TV i lecą reklamy, ale nie wiesz jakie reklamy leciały, bo to automatycznie pominąłeś ;)

Może żeby przedstawić to jaskrawie. Typowa "żona Konstancina" przyjmie Skodę? ;]

Napisano
8 minut temu, kravitz napisał(a):

Chyba tak to właśnie wygląda.

Takie drobne Ziutki co wybrzydzają to mniejszość, a właściwy klient na Audi nawet nie pomyśli o Skodzie. On tych salonów nie widzi, umysł odrzuca.

Coś, jak się patrzy w TV i lecą reklamy, ale nie wiesz jakie reklamy leciały, bo to automatycznie pominąłeś ;)

Może żeby przedstawić to jaskrawie. Typowa "żona Konstancina" przyjmie Skodę? ;]

Skądże znowu ale z drugiej strony ludzie na fb szukają rabatów na Superb czy Formentora za 250k też bym poszedł do Audi. 

Napisano
8 godzin temu, bizz napisał(a):

Akurat z A3, więc w sumie nie dziwi że większe auto lepsze, ale sama jakość wykonania, materiały, wyposażenie - wszystko na plus dla Skody pomimo że to podstawowy model na zastępczaka.

Pewnie 3 czy 4 ?

B9 i S4 nie mają dobrej opinii, materiały gorsze a elektronika dział ja w A5 😜

Napisano

Klient na Audi przeważnie będzie klientem na Audi. Z własnego doświadczenia prawie 20 lat prowadzenia warsztatu i obserwacji ludzi, którzy przyjeżdżają, tą marką jeżdżą fani, coś jak z Alfą Romeo. 

Zaczynali na modelach Audi 80, a dzisiaj kupują nowe A6, po drodze mieli trzy generacje A4 itp. Sam eksploatowałem dwa, a nawet trzy modele tej marki przez w sumie 4 lata, byłem współzałożycielem Trójmiejskiego Klubu Audi z dość prężnie działającym forum, poznałem setki fanów marki i wielu znam do dziś. Oni ciągle jeżdżą tą marką, a inna w ogóle nie istnieje. Choćby mieli wypuścić najnowsze guano ze świecidełkami, to będą się ślinić i zbierać pieniądze, żeby je mieć. A najlepsze jest to, że jeżdżą Audi, narzekają na wiele rzeczy, naprawiają na potęgę i potem zmieniają na... kolejne Audi. 

Napisano
W dniu 12.01.2026 o 12:52, G.O.A.T. napisał(a):

Jak tak czytam, to w sumie z VAGa tylko kierowcy Skody są zadowoleni. Co za czasy... co za czasy. 

Bo myślą, że to takie audi ze znaczkiem SKODY ;) 

Tak wynika jak słucham kolegów z pracy ;) 

Napisano
27 minut temu, Camel napisał(a):

Masz powód do dumy 😜B9 to prawi Skoda 🤣

Napisano
2 minuty temu, sdss napisał(a):

Masz powód do dumy 😜B9 to prawi Skoda 🤣

Gorzej 😁 on tam robiony chyba jest. A najgorszy był Merc - z Węgier 🤣 A Tojkaaa od Turka - dlatego plastiki yebiąąąąą kebabem 😁

Napisano
12 minut temu, Camel napisał(a):

Gorzej 😁 on tam robiony chyba jest. A najgorszy był Merc - z Węgier 🤣 A Tojkaaa od Turka - dlatego plastiki yebiąąąąą kebabem 😁

W Bratysławie, to akurat fabryka VW. Keyless działa ? 🤣

Napisano
8 minut temu, sdss napisał(a):

W Bratysławie, to akurat fabryka VW. Keyless działa ? 🤣

Curwaaa tu wszystko działa, tylko po wizycie w ASO zniknęła mi ikonka internetu  - wróciłem do ASO i ikonkę przywrócili 😁

Ale czytam, że ludziom często systemy wywala. Mi ostatnio pokazało mało prądu w AKU 12V po trasie 700km i doszliśmy dlaczego - bo rekuperację ustawiłem na niską, (bo na auto jeździ nim się jak meleksem). Wróciłem do odzysku energii na auto i przy ostatnich jazdach do tyry po 2km w każdą stronę się naładował sam ;) (tak dwa kilometry).

Czyli jazda po 2km jednak może doładować Akusia 12v.

Napisano
14 godzin temu, Camel napisał(a):

nie mam doswiadczen ze skoda, ale byc moze nie jest to bardzo oderwane od prawdy
ja mam porownanie miedzy passatem B8, a A4 B9
no i co? audi nie jest wcale lepsze
jest cichsze niz passat, ale passat to byl diesel, audi benzyna, wiec to porownanie moze byc zafalszowane
w audi jest mniej schowkow, mimo, ze mam dokupiony jakis tam pakiet podrozny
mozliwosc konfiguracji (np. klimatyzacji, albo zegarow, a nawet opcji w menu) jest mniejsza w audi niz w passacie
pomijam juz to, ze wiele opcji, ktore w passacie byly w standardzie w audi trzeba doplacic, wiec mozna sie delikatnie naciac
to ostatnie to w sumie nie wina samochodu, tylko nieuwagi kupujacego, ale na odbior samochodu moze wplywac

Napisano
18 godzin temu, Camel napisał(a):

Czyli jazda po 2km jednak może doładować Akusia 12v.

Zależy w jakim samochodzie. Problemy z hybrydami Toyoty wychodzi ze biora sie nie tylko z wadliwych akumulatorów ale głównie z tego ze tam jest bardzo oszczedne a więc minimalne ładowanie aku po to by minimalizowac zużycie paliwa. 

Napisano
3 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Zależy w jakim samochodzie. Problemy z hybrydami Toyoty wychodzi ze biora sie nie tylko z wadliwych akumulatorów ale głównie z tego ze tam jest bardzo oszczedne a więc minimalne ładowanie aku po to by minimalizowac zużycie paliwa. 

Gdzie teraz nie ma jak to nazwałeś "oszczędnego ładowania"?

W takim Capturze nie można postać 5min z włączonym radiem, bo zaraz zaczyna sie pluć o akumulator.

Napisano
4 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Gdzie teraz nie ma jak to nazwałeś "oszczędnego ładowania"?

Moze w chińczykach? :)

Toyota poszła w tej "optymalizacji" najdalej, znalazłem wątek rozpoczety w 2017 roku i do dziś "żywy" z tym samym problemem, jednoznacznego rozwiązania brak:

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=41245.0

ale w innym watku, (nie moge teraz znaleźć) gośc napisał ze po 3 zmianach akumulatora w końcu mu zmienili coś w oprogramowaniu i sie problem skończył, tyle ze teraz tak mu akumulator ładuje ze hybryda pali 7 litrów.

Napisano
4 godziny temu, zenek111 napisał(a):

zmienili coś w oprogramowaniu i sie problem skończył, tyle ze teraz tak mu akumulator ładuje ze hybryda pali 7 litrów.

wierzysz w takie historie ???

Napisano
W dniu 14.01.2026 o 14:29, zenek111 napisał:

Od lat każde auto tak ma.

Napisano
32 minuty temu, Danielpoz. napisał:

Problemy z hybrydami Toyoty wychodzi ze biora sie nie tylko z wadliwych akumulatorów

Problem nie jest taki prosty, że to wina tylko akumulatora albo to samochód jest wadliwy, to jest zbieg kilku czynników, które w przypadku hybryd toyoty powodują problemy...
Akumulator 12V w hybrydzie nie musi być duży, bardzo pojemny i nie musi mieć dużego prądu rozruchu. To jest fakt i tutaj w ramach oszczędności pieniędzy i wagi pojazdu produkowany dla toyoty jest np. akumulator 45Ah z prądem rozruchowym na poziomie 250A.

Do tego dokłada swoje algorytm ładowania skrojony pod oszczędność energii.

Dalej traktowanie akumulatora w trakcie dostarczenia samochodu od fabryki do klienta - tutaj pewnie są traktowane brutalnie, dopóki odpala to git, nie chce odpalić bo chwilę postał to booster i odpalamy, przestawiamy samochód, gasimy itd. Czyli szybko się taki akumulator zasiarcza i już w momencie wyjazdu z salonu nie jest w najlepszym stanie. Dodatkowo pytanie czy konstrukcyjnie akumulator z takimi osłabionymi parametrami jest tak samo wytrzymały jak zwykły akumulator rozruchowy.

No i na koniec mamy użytkownika, który często kręci krótkie odcinki i nie daje się akumulatorowi doładować czy montuje dodatkowe odbiorniki i sam samochód, który ma cały czas komunikację z siecią, aktualizuje się OTA albo wręcz czasami się przywiesi i zdrenuje akumulator...

I dopiero mamy cały obraz z akumulatorami 12V dodatkowo popsuty przez dealerów i TMP/TME, którzy zamiast wymienić akumulator bawią się w ciuciubabkę i przez to problem jest rozdmuchany.

Napisano
Godzinę temu, muzz napisał:

Problem nie jest taki prosty, że to wina tylko akumulatora albo to samochód jest wadliwy, to jest zbieg kilku czynników, które w przypadku hybryd toyoty powodują problemy...
Akumulator 12V w hybrydzie nie musi być duży, bardzo pojemny i nie musi mieć dużego prądu rozruchu. To jest fakt i tutaj w ramach oszczędności pieniędzy i wagi pojazdu produkowany dla toyoty jest np. akumulator 45Ah z prądem rozruchowym na poziomie 250A.

Do tego dokłada swoje algorytm ładowania skrojony pod oszczędność energii.

Dalej traktowanie akumulatora w trakcie dostarczenia samochodu od fabryki do klienta - tutaj pewnie są traktowane brutalnie, dopóki odpala to git, nie chce odpalić bo chwilę postał to booster i odpalamy, przestawiamy samochód, gasimy itd. Czyli szybko się taki akumulator zasiarcza i już w momencie wyjazdu z salonu nie jest w najlepszym stanie. Dodatkowo pytanie czy konstrukcyjnie akumulator z takimi osłabionymi parametrami jest tak samo wytrzymały jak zwykły akumulator rozruchowy.

No i na koniec mamy użytkownika, który często kręci krótkie odcinki i nie daje się akumulatorowi doładować czy montuje dodatkowe odbiorniki i sam samochód, który ma cały czas komunikację z siecią, aktualizuje się OTA albo wręcz czasami się przywiesi i zdrenuje akumulator...

I dopiero mamy cały obraz z akumulatorami 12V dodatkowo popsuty przez dealerów i TMP/TME, którzy zamiast wymienić akumulator bawią się w ciuciubabkę i przez to problem jest rozdmuchany.

Ale ja nic takiego nie napisałem😁

Napisano

to ktoś tutaj jakieś psikusy robi 🙃
ale merytoryka się zgadza, to najważniejsze 😉

Napisano
  • Autor

Ja to tu tylko tak zostawię. Tak, mam też czasem ten błąd. Rozwiązanie problemu zachwyca prostotą.

image.png

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał:

Ja to tu tylko tak zostawię. Tak, mam też czasem ten błąd. Rozwiązanie problemu zachwyca prostotą.

image.png

Jest specjalna sekwencja zamykania czy można trzaskać w dowolnej kolejności?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, G.O.A.T. napisał:

Jest specjalna sekwencja zamykania czy można trzaskać w dowolnej kolejności?

Nie wiem, już w niedzielę wyglądałem jak idiota otwierając i zamykając tylną klapę kilkanaście razy, aż raczyła zasunąć się roleta. Fajnie się tym jeździ, naprawdę, ale momentami człowiek czuje się jak baran.

Napisano
7 minut temu, bizz napisał:

Nie wiem, już w niedzielę wyglądałem jak idiota otwierając i zamykając tylną klapę kilkanaście razy, aż raczyła zasunąć się roleta. Fajnie się tym jeździ, naprawdę, ale momentami człowiek czuje się jak baran.

Premium user experience 🤣 ja muszę się zatrzymać wyłączyć zapłon i przyciskiem od zamykania szyby , lub poczekać około 30 minut, żeby zamknąć dach z panelu na suficie 🤣 Vag przewaga dzięki technice.

Edytowane przez sdss

Napisano
1 godzinę temu, bizz napisał:

image.png

niby rozwiazuje ale pewnie ciezko sie jezdzi z 4 otwartymi drzwiami, nawet z aktywnym adaptacyjnym tempomatem...

Napisano

Dawno temu był Taki program motoryzacyjny na TVP 2 wczesne lata 90te i tam mówili żeby kupować nowe modele tylko po FL. Widać po tylu latach to nadal prawda.

Napisano
Dawno temu był Taki program motoryzacyjny na TVP 2 wczesne lata 90te i tam mówili żeby kupować nowe modele tylko po FL. Widać po tylu latach to nadal prawda.
W dzisiejszych czasach jeszcze większa prawda niż kiedyś.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 27.01.2026 o 17:42, wujek napisał:

Dokładnie tak jest, polifty to najlepsze auta. oki