Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turbo mocne mocowanie wieszaka do pustaka

Featured Replies

Napisano

Może ktoś z was ma dobry sposób, otóż mam w piwnicy ścianę z pustaków. I postanowiłem przymocować do tejże uchwyt, ramię 50cm, ciężar do 10kg. 

Próbowałem metalowych kotw rozporowych, wylazły. Zabetonować w otworze pręt? Jakieś inne kołki? A, na wylot się przewiercić nie mogę niestety.

Napisano

wiertarka, pręt, kotwa chemiczna, gotowe

Napisano
1 godzinę temu, szastan napisał(a):

Może ktoś z was ma dobry sposób, otóż mam w piwnicy ścianę z pustaków. I postanowiłem przymocować do tejże uchwyt, ramię 50cm, ciężar do 10kg. 

Próbowałem metalowych kotw rozporowych, wylazły. Zabetonować w otworze pręt? Jakieś inne kołki? A, na wylot się przewiercić nie mogę niestety.

Pustak pustakowi nie równy ;]  Tu trzeba dokładniejszych danych;] Dotyczy też uchwytu, jak on jest mocowany, na ilu kołkach? ;] 

Ale jak pustak to kołek rozporowy Fischer tak 3cm krótszy od grubości ściany;]  

Napisano
2 godziny temu, szastan napisał(a):

Kotwy wklejałem na klej montażowy. Inaczej wychodziły. Rowery wiszą i nie odpadają 😁

Napisano
3 godziny temu, szastan napisał(a):

Podaj kolor pustaków, będzie łatwiej znaleźć rozwiązanie, tu np. wyniki dla "rodzaje pustaków"

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&hs=5dAp&sca_esv=492d03d456b59a14&udm=2&fbs=ADc_l-aTuuAJ5fCRiMSMSikFOrGF6bdyujK3KN_bbLSQcwMis3qSud1NYjsG0YQq1c8NN36m1fBbGSViAHXDrD4spd43aKcJ3eRVT_pvsMau840kh_5K7Yh0tzeJC5PuB7sTTlmNF_ovaCQekpNz-i2eb5oh50DFlUlsIXHe_XnRCP0gkLOEjP80YspWb7cojwjEzraIuxxv3Kj03ew2iyG1ddpatunhMg&q=rodzaje+pustaków&sa=X&ved=2ahUKEwie1PGhoI6SAxUM_7sIHfuHIvsQtKgLegQIDxAB&biw=1562&bih=957&dpr=1&aic=0

Najpewniejsze rozwiązanie: szyna montażowa, konsola montażowa,  przez winkiel zamocować nawet do stropu, reszta do ściany  ile trzeba. :ok:

Napisano
  • Autor

To może odpisze wszystkim i każdemu z osobna ;] pustak nie biały, szary taki. Uchwyt ma cztery otwory montażowe, układają się w trapez. Też myślałem o kotwie chemicznej, pewnie na tym stanie :ok: 

jak w czymś to pomoże to mogę zrobić fotki

Napisano
21 minut temu, szastan napisał(a):

To może odpisze wszystkim i każdemu z osobna ;] pustak nie biały, szary taki. Uchwyt ma cztery otwory montażowe, układają się w trapez. Też myślałem o kotwie chemicznej, pewnie na tym stanie :ok: 

Współczesne "pustaki" są strasznie rzadkie i trzeba otwór czymś wypełnić, zanim wbije się kołek.

Napisano

Do szarego można kleić kotwę chemiczną, ale kołek rozporowy będzie lepszy ;] 

O taki  tylko sobie długość dobierz i wierć bez udaru żeby otworu nie rozbić za bardzo ;]

Napisano

Zanim zburzyliśmy taki mały chlewik po dziadku, to młodzi urządzili sobie w nim pokój letni, łóżko, koza do palenia, tablet itp. Ale drzwi były starodawne i ciężkie, chlewik był z rozlatujących się pustaków hasiowych i z tych pustaków zawiasy się wyrwały. Wkleiłem te zawiasy na kotwach chemicznych i mogli trzaskać drzwiami ile chcieli.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano

też mi się wydaje że kotwa chemiczna, kołki rozporowe potrafią rozsadzić pustak , tak miałem przy montażu jednostki

zewnętrznej klimy na bardzo długie kołki  

Napisano
11 godzin temu, szastan napisał(a):

ja bym zaczął od dobranych kołków Fischera, są naprawde mocne. Tylko wybrać opcję ze śrubą na klucz, łatwiej jest precyzyjnie dokręcić i nie "przekręcić".

Ja mam w piwnicy cegłę na ścianie działowej na 6 ustawioną, też ładowałem na kołki rozporowe i się trzyma, ale zamocowałem też do sufitu, który jest wylany.

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, cumel napisał:

Do szarego można kleić kotwę chemiczną, ale kołek rozporowy będzie lepszy ;] 

O taki  tylko sobie długość dobierz i wierć bez udaru żeby otworu nie rozbić za bardzo ;]

kurde bez udaru to tam nic nie idzie ;] 

Napisano
19 godzin temu, szastan napisał(a):

Kotwę chemiczną nie wiem czy nie lepiej taką z koszulką perforowaną(w sklepie będą wiedzieli, o co chodzi).

Też solidny klej montażowy, czy inny mamut, powinny dać radę, 10kg to nie takie straszne obciążenie.

Otwór odpowiednio głęboki, żeby dobre podparcie było.

Napisano

nie żadne mamuty czy tytany bo są to kleje elastyczne jak już to tylko kotwa chemiczna dwuskładnikowa która robi się twarda jak beton,

tylko zawsze przy pierwszym użyciu najpierw wyciskamy trochę na jakiś papier i patrzymy czy w (dzióbku, mieszaczu)

równo mieszają się dwa składniki ,jak tak to zapodajemy preparat w czysty bez kurzu otwór a następnie wkładamy pręt gwintowany

który to po włożeniu w otwór lekko przekręcamy a następnie wycieramy nadmiar preparatu jeśli nam wypłynął z otworu,

zakup dobrej kotwy a zwłaszcza specjalnego pistoletu może trochę kosztować

Edytowane przez Waldek40

Napisano

10 kg to kolek 10mm na luzie powinien utrzymać. Pytanie co masz na myśli mówiąc pustak, kiedyś tak na beton komórkowy też mówili.

Generalnie 10kg to będzie trzymać na KG jak to stelaża trafisz. Nawet w cegłę dziurawce złapie jak skręcisz trochę dłuższy. Kotwa chemiczna oczywiście tez no ale demontaż to tylko szlifierka i cięcie śruby

Napisano

kotwa ma pewne wady które należy uwzględnic

• wszytskie kołki trzeba zrobić naraz, bo kotwa się utwardza w kilka min. i mieszadło jest do wyrzucenia

• jeśli wsadzisz kołek w dziure z kotwą, a nie będzie żałował chemi to kotwa może się dostać do kołka i wtedy nie wkracisz w niego śruby, można rozwiercać ale pie...lenia jest

• dziure przed kotwą warto zwilżyć

Napisano
21 godzin temu, szastan napisał:

kurde bez udaru to tam nic nie idzie ;] 

to jeśli tak, to ten materiał taki dziadowski jednak nie jest, spokojnie dobry kołek np. Fischer Duofix dźwignie.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, bergerac napisał:

to jeśli tak, to ten materiał taki dziadowski jednak nie jest, spokojnie dobry kołek np. Fischer Duofix dźwignie.

będę kombinował ok

Napisano

kołek rozporowy Fischer tak 3cm krótszy od grubości ściany;]  

Zaleciłbym nawet 4 cm krótszy. Ostatnio sąsiad z garażu obok oskarżył mnie o włamanie 🤣

Napisano
W dniu 15.01.2026 o 17:05, szastan napisał:

przymocować do tejże uchwyt, ramię 50cm, ciężar do 10kg

W kamienicy w poniemieckiej cegle dziurawce zamontowałem drążek do ćwiczeń: ramię 50 cm, ciężar 75 kg :)

Zastosowałem kołki, które były w zestawie z drążkiem i kotwę chemiczną. Trzymało jak złe.

Napisano

proszę jeszcze raz uważnie przeczytać tytuł wątku "Turbo mocne mocowanie wieszaka do pustaka"

jak ma być turbo mocno to tylko kotwa chemiczna i gwint sztanga