Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód zastępczy z asistance

Featured Replies

Napisano

No i jeszcze takie doświadczenia z awarii mojego Sorento. Padł mi suv powiedzmy segmentu D z boxem na dachu. Oczywiście tym razem PZU zadziałało w miarę sprawnie i określili, że mam samochód klasy suv z automatyczną skrzynią więc pierwsza wypożyczalnia zaproponowała Sportage. Samochód o kalsę mniejszy i oczywiście bez belek do boksa bo nie zezwalają. Większych nie mieli. Po 1h druga wypożyczalni dzwoni i szuka. Oczywiście nie kodiaq bonie mają tylko sportage albo octavia kombi, no ewentualnie proace 3 osobowy z paką. Na szczęście jechaliśmy w 3 samochody więc ludzi porozdawałem i bagaże poszły do octavii że złożonymi fotelami, pewnie proace byłby lepszy ale jechać 1300km dostawczakiem się nie zdecydowałem.

No i druga sprawa, samochód nówka z fabryki ale zostałem o 20 z nowym samochodem z tabletami bez instrukcji i bez ładowarki do telefonu. Kupiłem na stacji najdroższy kabel świata za 99pln 😂 Przez 1000km próbowałem podłączyc android auto i się udało jak przez pomyłke podłączyłem telefon żony zamiast swojego 🤣

No i tak to wygląda, niby wszystko super ale samochód mniejszy i bez boxa. W 5 os bym nie pojechał.

Napisano
6 godzin temu, MarcG napisał:

No i jeszcze takie doświadczenia z awarii mojego Sorento. Padł mi suv powiedzmy segmentu D z boxem na dachu. Oczywiście tym razem PZU zadziałało w miarę sprawnie i określili, że mam samochód klasy suv z automatyczną skrzynią więc pierwsza wypożyczalnia zaproponowała Sportage. Samochód o kalsę mniejszy i oczywiście bez belek do boksa bo nie zezwalają. Większych nie mieli. Po 1h druga wypożyczalni dzwoni i szuka. Oczywiście nie kodiaq bonie mają tylko sportage albo octavia kombi, no ewentualnie proace 3 osobowy z paką. Na szczęście jechaliśmy w 3 samochody więc ludzi porozdawałem i bagaże poszły do octavii że złożonymi fotelami, pewnie proace byłby lepszy ale jechać 1300km dostawczakiem się nie zdecydowałem.

Szkoda, ze nie wziales Proace, takimi autami w wersjach osobowych wbrew pozorom jezdzi sie naprawde fajnie ok

Bylem kilka razy na nartach czy rowerach takim czyms i nikt nie narzekal.

Napisano
7 godzin temu, MarcG napisał:

No i druga sprawa, samochód nówka z fabryki ale zostałem o 20 z nowym samochodem z tabletami bez instrukcji i bez ładowarki do telefonu. Kupiłem na stacji najdroższy kabel świata za 99pln 😂 Przez 1000km próbowałem podłączyc android auto i się udało jak przez pomyłke podłączyłem telefon żony zamiast swojego 🤣

No i tak to wygląda, niby wszystko super ale samochód mniejszy i bez boxa. W 5 os bym nie pojechał.

Nie wiem przyznam szczerze jak to dokładnie jest z samochodem jaki Ci przysługuje.

Ja to ostatnio tez ćwiczyłem i niestety też miałem na swoim aucie box z nartami (

W ubezpieczalni powiedziano mi, że przysługuje mi auto klasy D lub mniejsze. A ja miałem Golfa swojego prywatnego, więc jednak auto klasy C.

Jednak ja miałem bagażnik nie na relingi, ale taki na łapy za dach (Thule), więc poprosiłem aby podstawili najlepiej Golfa.
A jesli by nie znaleźli Golfa, to jakieś kombi/SUV, bo muszę te narty ze sobą zabrać i koniecznie auto na zimówkach, bo byłem w górach, śniegu napadało w cholerę, a dojazd do hotelu miałem mocno pod górkę.

I co? Podstawili Sportage (to ok, bo się zmieściliśmy), ale na wielosezonówkach. Auto jeszcze z rozpędu wjechało, ale jak zostało zaparkowane pod hotelem (i tak nie wjeżdżałem na parking, bo tam to było już w cholerę stromo), tak już zostało, bo nie dało rady ruszyć, nawet na pych w trzech chłopa.

Skończyło się kupieniem na biegu u lokalnego handlarza łańcuchów do tej Kii. Handlarz stał przy stacji Orlen (Czechy) z Passatem wyładowanym łańcuchami, cena 500PLN za łańcuchy warte maks 150PLN.

Lepsze takie assistance niż żadne, ale nie ma co liczyć, że będzie to auto spełniające Twoje wymagania, bo jak widać taki fakap zawsze zdarza się w szczególnych warunkach.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Szkoda, ze nie wziales Proace, takimi autami w wersjach osobowych wbrew pozorom jezdzi sie naprawde fajnie ok

To nie byla wersja osobowa bo taką chciałem to byl dostawczak.

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, kravitz napisał:

Nie wiem przyznam szczerze jak to dokładnie jest z samochodem jaki Ci przysługuje.

Ja to ostatnio tez ćwiczyłem i niestety też miałem na swoim aucie box z nartami (

W ubezpieczalni powiedziano mi, że przysługuje mi auto klasy D lub mniejsze. A ja miałem Golfa swojego prywatnego, więc jednak auto klasy C.

Jednak ja miałem bagażnik nie na relingi, ale taki na łapy za dach (Thule), więc poprosiłem aby podstawili najlepiej Golfa.
A jesli by nie znaleźli Golfa, to jakieś kombi/SUV, bo muszę te narty ze sobą zabrać i koniecznie auto na zimówkach, bo byłem w górach, śniegu napadało w cholerę, a dojazd do hotelu miałem mocno pod górkę.

I co? Podstawili Sportage (to ok, bo się zmieściliśmy), ale na wielosezonówkach. Auto jeszcze z rozpędu wjechało, ale jak zostało zaparkowane pod hotelem (i tak nie wjeżdżałem na parking, bo tam to było już w cholerę stromo), tak już zostało, bo nie dało rady ruszyć, nawet na pych w trzech chłopa.

Skończyło się kupieniem na biegu u lokalnego handlarza łańcuchów do tej Kii. Handlarz stał przy stacji Orlen (Czechy) z Passatem wyładowanym łańcuchami, cena 500PLN za łańcuchy warte maks 150PLN.

Lepsze takie assistance niż żadne, ale nie ma co liczyć, że będzie to auto spełniające Twoje wymagania, bo jak widać taki fakap zawsze zdarza się w szczególnych warunkach.

No właśnie miałem sprawdzić jskie mam opony, chyba wielosezonowe ale dostalem z przebiegiem 500km to powinny dać radę. 2 dni temu widziałem jak policja włoska sprawdzała opony w samochodach w czasie opadów śniegu. Łańcuchów oczywiście nie mam, nawet zmiotki i skrobaczki chyba nie ma.

Napisano
10 godzin temu, MarcG napisał:

Musisz sprawdzić umowę. My mieliśmy w robocie tak, ze przysługiwało auto tej samej klasy. Jak się kolejny raz wykrzaczyła w trasie Insygnia to dostaliśmy .. Punto 🙂, ale na następny dzień podmienili na Passata. To co przewozisz i jakie masz umiejętności obsługi nikogo nie interesują. Podobnie z wyposażeniem.

Napisano
2 minuty temu, sherif napisał:

Musisz sprawdzić umowę. My mieliśmy w robocie tak, ze przysługiwało auto tej samej klasy. Jak się kolejny raz wykrzaczyła w trasie Insygnia to dostaliśmy .. Punto 🙂, ale na następny dzień podmienili na Passata. To co przewozisz i jakie masz umiejętności obsługi nikogo nie interesują. Podobnie z wyposażeniem.

Przy sluzbowych autach to troche inna bajka, umowa najmu moze zawierac bardziej korzystne warunki niz samo assistance.

Ale co do zasady to nie ma co liczyc na wiecej niz w OWU.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Przy sluzbowych autach to troche inna bajka, umowa najmu moze zawierac bardziej korzystne warunki niz samo assistance.

Ale co do zasady to nie ma co liczyc na wiecej niz w OWU.

Prawda, ale nie zawsze 🙂. Leasingodawcy wciskają pakiety dodatkowych assistance, door-to-door, itd. Dwa ostatnie auta poobcinałem z tego wszystkiego bo i tak assitance jest producenta (OWU) a D-T-D mam taki że i tak auto serwis odbiera z domu i odstawia pod dom.

W dużych firmach pewnie nikt w to nie wnika, ale ja sam zawsze negocjuje, więc wolę mieć droższe auto niż dod płatne funkcje.

Napisano
11 godzin temu, MarcG napisał:

Jak się zepsuł Jag to w ramach assistance powiązanego z gwarancją dostałem Range Rovera Velara. W gwarancji jest zapis, że muszą dostarczyć auto tej samej klasy. Minus taki, że trochę im to zajęło bo przywieźli go z Bielska-Białej do Katowic. ZTCW Porsche też daje auto tej samej klasy (wiem, bo znam gościa, który ma kilka Porsche w wypożyczalni i one obsługują tylko zamówienia gwaranta).

👍

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał:

Może nie Proace ale znajomy kupił V-klasę na wypasie. Nie do wiary jakie vany potrafią być wygodne (a przedtem miał przedłużoną S-klasę więc poprzeczka była wysoko).

👍

Napisano
3 godziny temu, MarcG napisał:

No właśnie miałem sprawdzić jskie mam opony, chyba wielosezonowe ale dostalem z przebiegiem 500km to powinny dać radę. 2 dni temu widziałem jak policja włoska sprawdzała opony w samochodach w czasie opadów śniegu.

Oni sprawdzają czy jest 3PMSF. A wszystkie szanujące się wielosezonowe go mają.

👍

3 godziny temu, MarcG napisał:

Łańcuchów oczywiście nie mam, nawet zmiotki i skrobaczki chyba nie ma.

Inna rzecz, że czasem bez łańcuchów dalej nie puszczą.

👍

Napisano

Wszystko zależy od ubezpieczenia i wariantu Assistance. Ja kiedyś dostałem w zimie auto na starych oponach i generalnie zużyte. Próbowali wymusić kasę za oponę ktoś pękła pobliski km ze starości. Ubezpieczyciel zrezygnował ze współpracy z nimi po mojej reklamacji.

Napisano
  • Autor
45 minut temu, Ryb napisał:

Jak się zepsuł Jag to w ramach assistance powiązanego z gwarancją dostałem Range Rovera Velara. W gwarancji jest zapis, że muszą dostarczyć auto tej samej klasy. Minus taki, że trochę im to zajęło bo przywieźli go z Bielska-Białej do Katowic. ZTCW Porsche też daje auto tej samej klasy (wiem, bo znam gościa, który ma kilka Porsche w wypożyczalni i one obsługują tylko zamówienia gwaranta).

👍

Jak masz do przejechania 1000km to nie ma zbytnio czasu na wybrzydzanie. W piątek spory ruch i możesz czekać godzinami. Jedna firma, druga firma a godziny lecą. Potem jeszcze dostarczenie też trwa. Hotel w Monachium mi przepadł i nocowałem w CZ za granicą z PL.

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał:

Pytanie czy 3 osobowy + paka, a tak napisał autor, to wersja osobowa?

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał:

Pytanie czy 3 osobowy + paka, a tak napisał autor, to wersja osobowa?

Juz potwierdzil, ze chodzilo o dostawczaka.

Faktycznie slabo, bo z przodu jest lawka i gdzies dalej jechac w 3 osoby to mordega...

Napisano
35 minut temu, MarcG napisał:

Jak masz do przejechania 1000km to nie ma zbytnio czasu na wybrzydzanie. W piątek spory ruch i możesz czekać godzinami. Jedna firma, druga firma a godziny lecą. Potem jeszcze dostarczenie też trwa. Hotel w Monachium mi przepadł i nocowałem w CZ za granicą z PL.

Nie no, ja nie namawiam żeby wybrzydzać tylko zauważam, że w przypadku aut na gwarancji niektóre firmy zobowiązują się dostarczyć auto tej samej klasy. Z ubezpieczycielami to nie wiem czy taka opcja w ogóle istnieje.

Napisano

4 godziny temu, Ryb napisał:

Z ubezpieczycielami to nie wiem czy taka opcja w ogóle istnieje.

Zawsze starali mi się dostarczyć auto tej samej klasy.

Jak raz sam chciałem C zamiast D, to w papiery wpisali, że na moją prośbę.

Fakt, że zawsze było to z OC sprawcy i sami mówili, że podstawią podobne.

Edytowane przez ZUBERTO