Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomysł na wiązkę przewodów

Featured Replies

Napisano

Z powodu różnych przemeblowań i planowanych remontów przeniosłem jedno akwarium (a właściwie to dwa :D ) na parapet. Wygląda to ogólnie całkiem nieźle, ale mam problem z wiązką przewodów - 5 sztuk idzie mi przez jakieś 60 cm na widoku i wygląda to bardzo kiepsko. Oczywiście próbowałem je spiąć opaskami na rzep, ale to w niewielkim stopniu poprawia wygląd.

Przychodzą mi do głowy 3 pomysły, które mają więcej wad niż zalet.

1. Nic nie zmieniać tylko jakoś sprytniej tę wiązkę robić. :D Raczej odpada, choć jeden gruby kabel wyglądałby lepiej niż 5-6 spinanych rzepami.

2. Przedłużacz z gniazdami tylko na płaskie wtyczki - chyba musiałbym to jakoś sam zrobić - wada to makabryczna plątanina kabli za akwarium - każde urządzenie ma 1.5-2.5 m kabla i robi się z tego poważna objętość. Tył akwarium widać przez okno, żona tam często siedzi więc musi być ładnie.

3. Skrzynka z przedłużaczem na ścianie przy akwarium - tu nadal byłoby widać kable włażące do skrzynki, ale być może wyglądałoby to w cywilizowany sposób. nie_wiem

Tu np. takie coś https://allegro.pl/oferta/kos-design-pudelko-do-zarzadzania-kablami-z-magnetyczna-bambusowa-pokrywa-17845947713 tyle, że u mnie musiałyby być drzwiczki zdejmowane całkowicie albo wysuwane np. do góry. Więc raczej skrzynka DIY wchodzi do gry, a wtedy efekt końcowy może być bardzo różny. :D

Potrzebuję lepszych pomysłów. ok

Edytowane przez Nieuk i Cham

Napisano
34 minuty temu, Nieuk i Cham napisał:

Może plastikowa maskownica do kabli? Można nawet pomalować pod kolor ściany.

Napisano
  • Autor
16 minut temu, janusz napisał:

Może plastikowa maskownica do kabli? Można nawet pomalować pod kolor ściany.

Raczej się nie sprawdzi, bo jakieś 30 cm musi pójść po parapecie, potem 60 cm po ścianie za szafkę. Do tego akwa już stoi i trochę słaby mam dostęp żeby tam coś co przykręcać czy nawet przyklejać (to jakieś 80-90 kg i nie chciałbym już go ruszać).

Napisano
1 godzinę temu, Nieuk i Cham napisał:

przeniosłem jedno akwarium (a właściwie to dwa :D ) na parapet.

Nie obawiasz się walki z glonami i podgrzewaniem wody latem przez słońce?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, shapyr napisał:

Nie obawiasz się walki z glonami i podgrzewaniem wody latem przez słońce?

Zobaczymy. Na oknie są żaluzje, może uda mi się wymyślić jakąś termoizolację na tylną szybę (korek albo cienki styrodur). Na powierzchni dużo roślin pływających, do tego Eleocharis wyrastający ponad wodę i może się uda. Zdarzało mi się już mieć "parapeciaki", ale pierwszy raz mam tak głębokie (kostka 40x40x40). W sumie walka o stabilność tego to całkiem fajna zabawa. Ja jestem wrogiem tzw. akwariów naturalnych, czy tam japońskich, które choć rzeczywiście piękne to jednak służą głównie do zrobienia kilku fotografii.

Napisano
6 godzin temu, Nieuk i Cham napisał:

Raczej się nie sprawdzi, bo jakieś 30 cm musi pójść po parapecie, potem 60 cm po ścianie za szafkę. Do tego akwa już stoi i trochę słaby mam dostęp żeby tam coś co przykręcać czy nawet przyklejać (to jakieś 80-90 kg i nie chciałbym już go ruszać).

Może coś na drukarce 3d?

Napisano
20 godzin temu, Nieuk i Cham napisał:

Wygląda to ogólnie całkiem nieźle, ale mam problem z wiązką przewodów -

Fota?

Napisano
W dniu 21.02.2026 o 12:14, Nieuk i Cham napisał:

Z powodu różnych przemeblowań i planowanych remontów przeniosłem jedno akwarium (a właściwie to dwa :D ) na parapet. Wygląda to ogólnie całkiem nieźle, ale mam problem z wiązką przewodów - 5 sztuk idzie mi przez jakieś 60 cm na widoku i wygląda to bardzo kiepsko. Oczywiście próbowałem je spiąć opaskami na rzep, ale to w niewielkim stopniu poprawia wygląd.

Przychodzą mi do głowy 3 pomysły, które mają więcej wad niż zalet.

1. Nic nie zmieniać tylko jakoś sprytniej tę wiązkę robić. :D Raczej odpada, choć jeden gruby kabel wyglądałby lepiej niż 5-6 spinanych rzepami.

2. Przedłużacz z gniazdami tylko na płaskie wtyczki - chyba musiałbym to jakoś sam zrobić - wada to makabryczna plątanina kabli za akwarium - każde urządzenie ma 1.5-2.5 m kabla i robi się z tego poważna objętość. Tył akwarium widać przez okno, żona tam często siedzi więc musi być ładnie.

3. Skrzynka z przedłużaczem na ścianie przy akwarium - tu nadal byłoby widać kable włażące do skrzynki, ale być może wyglądałoby to w cywilizowany sposób. nie_wiem

Tu np. takie coś https://allegro.pl/oferta/kos-design-pudelko-do-zarzadzania-kablami-z-magnetyczna-bambusowa-pokrywa-17845947713 tyle, że u mnie musiałyby być drzwiczki zdejmowane całkowicie albo wysuwane np. do góry. Więc raczej skrzynka DIY wchodzi do gry, a wtedy efekt końcowy może być bardzo różny. :D

A w peszel nie możesz wsadzić? Ciężko doradzić bez fotki.

Napisano
  • Autor
W dniu 23.02.2026 o 14:19, Fili_P napisał:

Korytko do kabli zwykłe

Godzinę temu, Kysior napisał:

A w peszel nie możesz wsadzić? Ciężko doradzić bez fotki.

Problem z tym, że musi być dostęp do tych kabli. To są 2 filtry, oświetlenie, grzałka i filtr do tymczasowej kostki-kwarantanny.

Fota sprzed kilku dni, najgorszy możliwy wygląd bo po czyszczeniu filtrów i podwieszaniu lampy - normalnie te kable spinam 5 opaskami rzepowymi w jeden "kabel" i jakoś tak na
"minus 3" to wygląda. Przedłużacz powiesiłem na ściance szafki, tu jakaś maskownica jak najbardziej jest do zrobienia, ale wstrzymuję się jeszcze do wiosny, bo może się okazać, że to akwa nie może funkcjonować na parapecie bez dozowania CO2 więc będę musiał jeszcze upchnąć butlę ciśnieniową lub reaktor CO2.

kable.jpg

Napisano
2 godziny temu, Nieuk i Cham napisał:

Problem z tym, że musi być dostęp do tych kabli. To są 2 filtry, oświetlenie, grzałka i filtr do tymczasowej kostki-kwarantanny.

No jak nie może być peszel albo listwa, to zostaje tylko taki grzebień/organizer do kabli, kilka sztuk np. co 30cm, z mocowanie do ściany, parapetu czy to co tam sobie chcesz:
Gelid 8pin acrylic cable holder black klamra do kabli grzebień - Gelid |  Sklep EMPIK.COM

Napisano

Przecież masz już maskownicę. Tylko musi się przesiąść ze środka parapetu na lewą stronę.

Napisano
17 godzin temu, Nieuk i Cham napisał:

Fota sprzed kilku dni, najgorszy możliwy wygląd bo po czyszczeniu filtrów i podwieszaniu lampy - normalnie te kable spinam 5 opaskami rzepowymi w jeden "kabel" i jakoś tak na
"minus 3" to wygląda. Przedłużacz powiesiłem na ściance szafki, tu jakaś maskownica jak najbardziej jest do zrobienia, ale wstrzymuję się jeszcze do wiosny, bo może się okazać, że to akwa nie może funkcjonować na parapecie bez dozowania CO2 więc będę musiał jeszcze upchnąć butlę ciśnieniową lub reaktor CO2.

kable.jpg

image.png

Może coś tego typu?

Albo zwykły, rozcięty wzdłuż peszel:
image.png

Napisano
  • Autor
15 minut temu, Kysior napisał:

Może coś tego typu?

Kombinuję właśnie nad podobną ideą. Jakieś rynienki, maskownice, ale otwarte z jednej strony. Żeby łatwo wcisnąć to w "rynnę", ale jednocześnie również łatwo wyciągnąć te przewody. Raczej wszystko przymocowane do ściany.

Napisano
19 minut temu, Nieuk i Cham napisał:

Kombinuję właśnie nad podobną ideą. Jakieś rynienki, maskownice, ale otwarte z jednej strony. Żeby łatwo wcisnąć to w "rynnę", ale jednocześnie również łatwo wyciągnąć te przewody. Raczej wszystko przymocowane do ściany.

Ta otwieralna rura składa się z dwóch części, jedna w drugą się wkłada. Ale nie jest to aż takie łatwe, jak w korytkach - karby muszą wskoczyć na swoje miejsce. Za to łatwo się samo nie rozłączy.

Ale faktycznie brązowe korytko w kolorze parapetu i jako przedłużenie jego linii mogłoby wizualnie zlać się w całość.

Napisano

Ja bym poczekał i zrobił maskownicę między kalaxem a ścianą.

Zza akwariów biały peszel albo owijka (taka gumowa spirala) wchodząca w maskownicę przy samej ścianie.

Jak to dobrze rozegrasz i maskownicę zepniesz z kalaxem zawiasami, to będzie łatwy dostęp do "schowka".

Owijka taka np:

Screenshot_2026-02-25-21-26-58-219-edit_pl.allegro.jpg