Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie można zapiąć pasa bezpieczeństwa - przedmiot w klamrze - pomocy

Featured Replies

Napisano

Wsiadłem do auta z rozpiętą bluzą, pech chciał, że plastikowy "dzyndzel" od zamka błyskawicznego postanowił poszukać nowego życia w klamrze od pasa bezpieczeństwa. Pasa nie udało się zatrzasnąć, ani dzyndzla wyciągnąć... i mam problem, bo pech nr 2 akurat w niedzielę przyjeżdża po auto kupiec i muszę to jakoś wyciągnąć i nie wiem jak, a dodatkowo jutro piątek, a ja mam od cholery roboty, której nie mogę przełożyć. Na razie ciemno, latarka oczywiście nic nie daje, bo dzyndzel wpadł bardzo głęboko - szczelina jest niewielka. Jak się w ogóle za takie coś zabrać - z jednej strony to system bezpieczeństwa auta, więc grzebanie samemu może tylko pogorszyć sytuację, ale może udałoby się to wyciągnąć jakimś bardzo mocnym odkurzaczem? Dzyndzel musiał się gdzieś wcisnąć, a jest bardzo sztywny, więc nie wiem ile nadziei w takiej operacji "odkurzacz". Trochę nie wiem nawet do kogo z tym uderzyć - może do jakiegoś ślusarza? Macie jakieś propozycje?

Napisano
6 minut temu, gilbert3 napisał:

Wsiadłem do auta z rozpiętą bluzą, pech chciał, że plastikowy "dzyndzel" od zamka błyskawicznego postanowił poszukać nowego życia w klamrze od pasa bezpieczeństwa. Pasa nie udało się zatrzasnąć, ani dzyndzla wyciągnąć... i mam problem, bo pech nr 2 akurat w niedzielę przyjeżdża po auto kupiec i muszę to jakoś wyciągnąć i nie wiem jak, a dodatkowo jutro piątek, a ja mam od cholery roboty, której nie mogę przełożyć. Na razie ciemno, latarka oczywiście nic nie daje, bo dzyndzel wpadł bardzo głęboko - szczelina jest niewielka. Jak się w ogóle za takie coś zabrać - z jednej strony to system bezpieczeństwa auta, więc grzebanie samemu może tylko pogorszyć sytuację, ale może udałoby się to wyciągnąć jakimś bardzo mocnym odkurzaczem? Dzyndzel musiał się gdzieś wcisnąć, a jest bardzo sztywny, więc nie wiem ile nadziei w takiej operacji "odkurzacz". Trochę nie wiem nawet do kogo z tym uderzyć - może do jakiegoś ślusarza? Macie jakieś propozycje?

Jak nie pojdzie odkurzaczem, to obawiam sie ze bez wymontowania tego z auta moze byc ciezko...

Mozesz tam pogmerac w srodku jakims cienkim drutem, zeby wyczuc gdzie to siedzi.

Pewnie trzeba by to wyjac, rozebrac i jakos sprobowac wytrzasc ze srodka na stole.

W najgorszym razie wymiana zatrzaku na nowy/uzywke. IMHO najszybciej to wymontuja w jakims warsztacie i wtedy ocenia. Pewnie fotel trzeba wykrecic.

PS. Zlosliwosc rzeczy martwych facepalm

Edytowane przez Maciej__

Napisano
7 minut temu, gilbert3 napisał:

Wykrec klamre od pasa, wywal do gory nogami jednoczesnie ponaciskaj. Ewentualnie pomoz sobie odkurzaczem. Mozesz tez sprobowac rozebrac obudowe i sprobowac wydlubac cialo obce. Moze byc tak ze polamia sie zaczepy, ale potem mozesz to skleic 👍.

Napisano
18 minut temu, gilbert3 napisał:

Macie jakieś propozycje?

Jak nie odkurzacz, to może sprężone powietrze?

Napisano
  • Autor

Na razie zadzwoniłem do ślusarza od awaryjnego otwierania drzwi - jutro podjedzie i zobaczymy co się da zrobić.

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, Maciej__ napisał:

PS. Zlosliwosc rzeczy martwych facepalm

Wyobraź sobie moją minę i żyłę na czole - 30 lat jeżdżę samochodem i nigdy taka sytuacja mi się nie wydarzyła i musiała akurat teraz, gdy auto jest już w zasadzie sprzedane poo

Napisano
17 godzin temu, gilbert3 napisał:

Wyobraź sobie moją minę i żyłę na czole - 30 lat jeżdżę samochodem i nigdy taka sytuacja mi się nie wydarzyła i musiała akurat teraz, gdy auto jest już w zasadzie sprzedane poo

Powiem wiecej. W życiu nie slyszałem o takim przypadku. phi

Pech. old

Napisano
  • Autor

Oczywiście ślusarz widzi dzyndzel, ale nie dał rady go wyciągnąć tak się wpasował.

Ręce i spodnie opadają buu

Napisano

Jak do tej pory nie udało się wyciągnąć tego to ja bym nic więcej nie robił , opowiedział wszystko nowemu właścicielowi auta, na dowód okazał zepsuty zamek w bluzie i zarządał zwrotu kosztów przynajmniej za wymianę zamka hehe

Napisano

Magnes neodymowy na żyłce?
Plus płaski śrubokręt na ciskajacy klik żeby się luźniej zrobiło?

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Fili_P napisał:

Magnes na gumowany plastik nie pomoże niestety.

Napisano
3 godziny temu, gilbert3 napisał:

Magnes na gumowany plastik nie pomoże niestety.

Da radę zaczep odkręcić i wyjąć? Drut i grawitacja, ewentualnie taki hak 90st. z ostrym czubkiem, jak dentysta używa i delikatnie skrobać, aż ruszy? Drut i wkrętak nie będą miały profilu, a wątpię, żebyś miał takie długie i wąskie szczypce...

Napisano

Wpisz w YT np. rozebranie osłony pasów bezpieczenstwa i działaj.

Wiele czasu to nie powinno zająć.oki

Napisano
  • Autor

Obudowa klamry musiała być rozklejona (dodatkowo trzeba było wykręcić 2 wkręty torx z zabezpieczeniem) , przedmiot udało się wyciągnąć. Dziękuję wszystkim za cenne porady.

Napisano
20 godzin temu, Fili_P napisał:

Będzie miał wtedy w klamrze i dzyndzel i magnes i nie wiadomo, co gorsze ok