Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zadaszenie tarasu z drewna

Featured Replies

Napisano

Będę się w tym roku przymierzał do wykonania zadaszenia tarasu. Chciałem zrobić sam, ale wydaje mi się, że bardziej praktycznie będzie kupić coś gotowego i dostosować, znalazłem np. coś takiego: https://www.woodandplay.pl/Zadaszenie-tarasu-KVH-Sucha-Premium-350-x-525-cm-slupki-12x12x300-cm-przyscienne-drewniane-zastrzal-prosty-p1406

Może macie jakieś inne namiary? Pytanie drugie - czym to nakryć? Poliwęglan mi się strasznie nie podoba, ale chyba to będzie jedyne sensowne rozwiązanie, bo wszystko inne będzie dość ciężko wyglądało.

Co myślicie, macie jakieś koncepcje do rozważenia?

Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał:

Będę się w tym roku przymierzał do wykonania zadaszenia tarasu. Chciałem zrobić sam, ale wydaje mi się, że bardziej praktycznie będzie kupić coś gotowego i dostosować, znalazłem np. coś takiego: https://www.woodandplay.pl/Zadaszenie-tarasu-KVH-Sucha-Premium-350-x-525-cm-slupki-12x12x300-cm-przyscienne-drewniane-zastrzal-prosty-p1406

Może macie jakieś inne namiary? Pytanie drugie - czym to nakryć? Poliwęglan mi się strasznie nie podoba, ale chyba to będzie jedyne sensowne rozwiązanie, bo wszystko inne będzie dość ciężko wyglądało.

IMO gotowym nie będziesz musiał kombinować. Najlepiej zamówić na wymiar ok

Pokrytą mam niedużą altanę, ale nie komorowym, ale z litej tafli.

Napisano
12 godzin temu, bergerac napisał:

Pytanie drugie - czym to nakryć? Poliwęglan mi się strasznie nie podoba, ale chyba to będzie jedyne sensowne rozwiązanie, bo wszystko inne będzie dość ciężko wyglądało.

Musi być przezroczyste? Ja będę nakrywał blachą. Można tymi dachówkami papowymi

Napisano
  • Autor
45 minut temu, bielaPL napisał:

Ja będę nakrywał blachą.

Blacha raczej nie wchodzi w grę, raz, że słaba estetyka, dwa, że będzie się nagrzewać.

45 minut temu, bielaPL napisał:

Można tymi dachówkami papowymi

gontem bitumicznym?

Wydaje mi się, że lepiej przeźroczyste, wtedy można przysłonić albo odsłonić, w zależności od pogody.

Napisano
59 minut temu, bergerac napisał:

Blacha raczej nie wchodzi w grę, raz, że słaba estetyka, dwa, że będzie się nagrzewać.

gontem bitumicznym?

Wydaje mi się, że lepiej przeźroczyste, wtedy można przysłonić albo odsłonić, w zależności od pogody.

Hmm mówisz że bardziej będzie gorąco niż pod przezroczystym? To może na gont zmienię... w maju mi mają robić... dla mnie te zadaszenie ma dawać cień. W zimę dni są na tyle krótkie i tak mało się spędza czasu podczas dni słonecznych że zdecydowałem się na całkowite zakrycie. Za to w lato sporo siedzieliśmy z zasłoniętymi oknami bo słońce waliło - nie mam klimy. Także z zadaszeniem pełnym i tak będzie jaśniej niż przy zasłoniętych oknach ;) . A nie chce robić pod tym zadaszeniem szklarni

Napisano
  • Autor

wydaje mi się, że pod przykryciem z blachy będzie bardziej gorąco, natomiast ja analizuję swoją sytuację - nie chcę też zaciemnić wnętrza domu.

Chyba na razie postawię drewnianą konstrukcję i będę kombinował później co z tym robić.

Napisano
4 minuty temu, bergerac napisał:

wydaje mi się, że pod przykryciem z blachy będzie bardziej gorąco, natomiast ja analizuję swoją sytuację - nie chcę też zaciemnić wnętrza domu.

Chyba na razie postawię drewnianą konstrukcję i będę kombinował później co z tym robić.

Można i na początek jakiś żagiel rozpinać, by był cień ok

Napisano
W dniu 6.04.2026 o 19:31, bergerac napisał:

Mam gont, od spodu deskowanie boazeria , pomalowane lakierobejcą. Jest ciemno, sąsiad ma poliwęglan tafla, zacienia masztami z Ikea sporo jaśniej.

Edytowane przez sdss

Napisano

W zeszłym roku kupiłem za 4 z kawałkiem materiał na pokrycie dachu garazu, budowe wiaty, odeskowanie i poszerzenie ganku oraz 10 metrowy zadaszony taras, a tu 3k za te kilka patyków? Zamawiaj drewienko i rób sam, bo to nawet na fotce solidnie nie wygląda...

Napisano
  • Autor
W dniu 8.04.2026 o 06:55, Josyp napisał:

W zeszłym roku kupiłem za 4 z kawałkiem materiał na pokrycie dachu garazu, budowe wiaty, odeskowanie i poszerzenie ganku oraz 10 metrowy zadaszony taras, a tu 3k za te kilka patyków? Zamawiaj drewienko i rób sam, bo to nawet na fotce solidnie nie wygląda...

wolałbym w miarę gotowca, robota nie jest skomplikowana, ale nie mam tyle czasu ile bym chciał.

Napisano
  • Autor
W dniu 7.04.2026 o 20:53, sdss napisał:

Jest ciemno, sąsiad ma poliwęglan tafla, zacienia masztami z Ikea sporo jaśniej.

Poliwęglan na taki taras to pewnie z 5 klocków na pokrycie wyjdzie.

Napisano
9 godzin temu, bergerac napisał:

Poliwęglan na taki taras to pewnie z 5 klocków na pokrycie wyjdzie.

Tanio nie było, ale efekt wart swojej ceny. W zimie jasno w domu. W lato z białymi żaglami też jaśniej.

Napisano

Wybrałem u nas poliwęglan komorowy jasny grafit bo taras mamy od wschodu i chciałem żeby bardziej od deszczu nas chronił i nie zabierał za dużo słońca, kolor "transparentny" nie podobał mi się. Grubość 10mm, rozstaw krokwi co 70cm. Na pokrycie 40mkw zadaszenia materiał kosztował mnie niecałe 4k. Ta sama powierzchnia ale z poliwęglanu litego grubości 6mm 9500. Ceny z przed dwóch lat.

Konstrukcje robiłem z drewna z tartaku, strugane niesuszone.

IMG_20241004_130124.jpg

IMG_20250504_181659.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 9.04.2026 o 18:25, szpyrek napisał:

Wybrałem u nas poliwęglan komorowy jasny grafit

jak to się spisuje w praktyce? Nic nie trzeszczy na słońcu, nie pracuje?

profile aluminiowe, czy PCV?

Edytowane przez bergerac

Napisano

No montowałem to sam miejscami musiałem zrobić błędy jak np za małe otwory pod wkręty albo za mała przerwa między płytami. Strzela w chłodne dni gdy wyjdzie słońce. Najgorzej jest teraz marzec/kwiecień a później na jesień, październik. Latem praktycznie zero dźwięków nawet wieczorem czy rano lub są ale pojedyncze których ucho nie rejestruje.

Profile aluminiowe

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, szpyrek napisał:

No montowałem to sam miejscami musiałem zrobić błędy jak np za małe otwory pod wkręty albo za mała przerwa między płytami. Strzela w chłodne dni gdy wyjdzie słońce. Najgorzej jest teraz marzec/kwiecień a później na jesień, październik. Latem praktycznie zero dźwięków nawet wieczorem czy rano lub są ale pojedyncze których ucho nie rejestruje.

Profile aluminiowe

ano właśnie, tego się boję (

Napisano

Kwestia przyzwyczajenia. Mniej uciążliwe to jest jak plastikowe rynny. Ale drugim razem też bym wybrał poliwęglan tylko zrobiłbym ciut większą dylatacje i większe otwory o rozmiar zrobił pod wkręty

Napisano
W dniu 6.04.2026 o 19:31, bergerac napisał:

Dzięki za tą stronę, chyba w końcu w tym roku się wezmę. Do tej pory tłumaczyłem siebie brakiem czasu na podjechanie po materiał i wymyślanie projektu, a tu wszystko w dobrej cenie i z transportem.

Zrobiłbym taką 350x484, pokrycie raczej płótnem.

image.png

Napisano
  • Autor
6 minut temu, bizz napisał:

Zrobiłbym taką 350x484, pokrycie raczej płótnem.

masz jakiś namiar na taką roletę, bo fajnie wygląda?

Napisano
Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał:

masz jakiś namiar na taką roletę, bo fajnie wygląda?

Popatrz sobie tutaj https://zaglesloneczne.eu/pl/c/ZAGLE-NA-WYMIAR/92

Edycja

Teraz widzę, że to będzie to samo tylko nie przez allegro.

Edytowane przez janusz

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no to zrobiłem. Dzięki @Josyp za podpowiedź. Za cenę pergoli z linka kupiłem drewno na zadaszenie tarasu, przybudówkę na narzędzia oraz na powiększenie tarasu.

AP1GczPjb72msfxTrOtlapJwZn_OH9A8jOQy-0Jf

Napisano
14 godzin temu, bergerac napisał:

no to zrobiłem. Dzięki @Josyp za podpowiedź. Za cenę pergoli z linka kupiłem drewno na zadaszenie tarasu, przybudówkę na narzędzia oraz na powiększenie tarasu.

Elegancko, ekonomicznie i ogrom satysfakcji ;)

Napisano
17 godzin temu, bergerac napisał:

Spoko to wygląda. Ja w końcu zamówiłem drewno na coś podobnego i nie ukrywam, że zastanawiałem się mocno jaką metodą łączyć poszczególne belki - wymyśliłem po zerknięciu na Twoje zdjęcia 💪

btw. Te poprzeczne belki na samej górze po prostu wkrętem od góry potraktowałeś?

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, luccass napisał:

btw. Te poprzeczne belki na samej górze po prostu wkrętem od góry potraktowałeś?

tak, belki są podcięte, żeby precyzyjnie siedziały i są przykręcone wkrętem ciesielskim 8X180.

Napisano

tak, belki są podcięte, żeby precyzyjnie siedziały i są przykręcone wkrętem ciesielskim 8X180.

Nie chciałeś pomalować tego drewna przed montażem? Trochę łatwiej pewnie niż już po złożeniu konstrukcji?

Napisano
  • Autor
39 minut temu, luccass napisał:

Nie chciałeś pomalować tego drewna przed montażem? Trochę łatwiej pewnie niż już po złożeniu konstrukcji?

nie, pomalowałem tylko miejsca łączeń albo takie, do których nie ma dostępu. Resztę wolę machnąć jak stoi, w następny weekend spróbuję to pomalować. Zresztą nie było też czasu, docinałem elementy, wycinałem miejsca montażowe, domierzałem i skręcałem od razu.

Najpierw zrobiłem ramę ze słupów, później złapałem dwoma skrajnymi krokwiami, pomierzyłem odległości i przekątne i dołożyłem resztę krokwi (może się komuś to przyda).

Napisano
12 minut temu, bergerac napisał:

nie, pomalowałem tylko miejsca łączeń albo takie, do których nie ma dostępu. Resztę wolę machnąć jak stoi, w następny weekend spróbuję to pomalować. Zresztą nie było też czasu, docinałem elementy, wycinałem miejsca montażowe, domierzałem i skręcałem od razu.

Najpierw zrobiłem ramę ze słupów, później złapałem dwoma skrajnymi krokwiami, pomierzyłem odległości i przekątne i dołożyłem resztę krokwi (może się komuś to przyda).

Bardzo dobrze to wygląda, jakie ma wymiary ten szkielet?

Będziesz krył poliwęglanem czy płótnem?

Drewno z tartaku?

Dopytuję bo mam nadzieję, że i mi w końcu w tym roku uda się zadaszyć taras...

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, bizz napisał:

Bardzo dobrze to wygląda, jakie ma wymiary ten szkielet?

więc tak, wymiary elementów wziąłem z tej strony co tu już linkowałem, poniżej zestawienie:

image.png

zmieniłem tylko krokwie na 4 metrowe, bo powiększyłem taras i ma teraz 3,75 metra.

Drewno KVH C24 świerkowe, ja kupowałem akurat dużo więcej, wziąłem na tej stronie: https://sklep.drewnogamrat.pl

Czym będę krył to nie wiem jeszcze, biję się z myślami. Ten poliwęglan chyba najpraktyczniejszy, ale strasznie mi się wizualnie nie podoba.

Napisano
31 minut temu, bergerac napisał:

Czym będę krył to nie wiem jeszcze, biję się z myślami. Ten poliwęglan chyba najpraktyczniejszy, ale strasznie mi się wizualnie nie podoba

Która strona to świata?

Chcesz sobie siedzieć w cieniu czy mieć tam jaśniej?

Napisano

Miałeś kogoś do pomocy, bo takie konstrukcje samemu to udręka.

Zapytałem o wycenę pewnego cieślę (facet obecnie pracuje na etacie i robi takie mniejsze fuchy), to krzyknął za pomalowanie i zbudowanie konstrukcji więcej niż wydam na materiały.

Z czasem u mnie krucho, ale skąpstwo mobilizuje do kreatywności - mam ochotę zaangażować syna w tej projekt, 15 lat więc już spokojnie mógłby ogarnąć ze mną takie tematy, tylko nie wiem czy sumarycznie nie wyjdzie drożej niż fachowiec 😀

Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał:

więc tak, wymiary elementów wziąłem z tej strony co tu już linkowałem, poniżej zestawienie:

image.png

zmieniłem tylko krokwie na 4 metrowe, bo powiększyłem taras i ma teraz 3,75 metra.

Drewno KVH C24 świerkowe, ja kupowałem akurat dużo więcej, wziąłem na tej stronie: https://sklep.drewnogamrat.pl

Czym będę krył to nie wiem jeszcze, biję się z myślami. Ten poliwęglan chyba najpraktyczniejszy, ale strasznie mi się wizualnie nie podoba.

Akurat na majówkę wynająłem dom w Borach Tucholskich, taras kryty takim ściemnianym poliwęglanem - tak jak użytkowo jeszcze coś tam dawał i można było posiedzieć, tak wizualnie coś okropnego. Zacieki z deszczu i pozostałości gnijących liści, plus parę ptasich kup i to wszystko jednak widoczne jak podniesiesz głowę...

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, luccass napisał:

Miałeś kogoś do pomocy, bo takie konstrukcje samemu to udręka.

Zapytałem o wycenę pewnego cieślę (facet obecnie pracuje na etacie i robi takie mniejsze fuchy), to krzyknął za pomalowanie i zbudowanie konstrukcji więcej niż wydam na materiały.

Z czasem u mnie krucho, ale skąpstwo mobilizuje do kreatywności - mam ochotę zaangażować syna w tej projekt, 15 lat więc już spokojnie mógłby ogarnąć ze mną takie tematy, tylko nie wiem czy sumarycznie nie wyjdzie drożej niż fachowiec 😀

przy tych większych elementach sąsiad mi pomógł, bo samemu to jednak trochę ryzyko, najdłuższy element miał ponad 5 metrów )

syn 15 lat spoko Ci pomoże, to nie tyle chodzi o ciężar, bo to sam ogarniesz, a o manewrowanie i przytrzymanie, żeby coś nie spadło.

Ja robiłem w ten sposób, że krokwie kręciłem do końcówek krokwi wystających z domku, więc musiałem na ramieniu położyć i przytrzymać, ale jak będziesz robił opierając o belkę przy ścianie to będzie łatwiej.

Dobra pilarka tarczowa jest niezbędna plus piła ręczna. Mi też bardzo pomógł multitool do wycinania zacięć ciesielskich.

Napisano
10 godzin temu, bergerac napisał:

image.png

Brałeś krótsze niż 13 metrów (bo nie wiem czy jest szansa, że się pojawią), na tą chwilę jest tylko jedna długość drewna na słupy?

Napisano
18 minut temu, bizz napisał:

Brałeś krótsze niż 13 metrów (bo nie wiem czy jest szansa, że się pojawią), na tą chwilę jest tylko jedna długość drewna na słupy?

Z tego co widzę KVH występuje w belkach 13m - krótsze odcinki to pocięte oryginalne.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, bizz napisał:

Drewno konstrukcyjne jest zasadniczo w takich długościach, ja ich poprosiłem i pocięli. Oczywiście cięli tak z grubsza, sam sobie dociąłem na dokładny wymiar. Po prostu im rozpisałem wszystkie element jak mają pociąć do transportu.
Pewnie Ty lokalnie znajdziesz jakiś skład drewna, który oferuje takie drewno, mój domek jest na zadupiu, więc i tak brałem transport krajowy.

Napisano
10 minut temu, bergerac napisał:

Drewno konstrukcyjne jest zasadniczo w takich długościach, ja ich poprosiłem i pocięli. Oczywiście cięli tak z grubsza, sam sobie dociąłem na dokładny wymiar. Po prostu im rozpisałem wszystkie element jak mają pociąć do transportu.
Pewnie Ty lokalnie znajdziesz jakiś skład drewna, który oferuje takie drewno, mój domek jest na zadupiu, więc i tak brałem transport krajowy.

Znaleźć pewnie bym i znalazł, ale ja takie zakupy robię niestety w biegu, czasem między spotkaniami. Mam świadomość, że na miejscu mogłoby być i lepie i taniej, ale tutaj wystarcza mi kilka kliknięć.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, bizz napisał:

Znaleźć pewnie bym i znalazł, ale ja takie zakupy robię niestety w biegu, czasem między spotkaniami. Mam świadomość, że na miejscu mogłoby być i lepie i taniej, ale tutaj wystarcza mi kilka kliknięć.

weź stary nie wymyślaj, zobacz jaki masz skład obok siebie: https://www.abies-polska.pl/#oferta
Nawet Ci gotowe elementy do pergoli zrobią pod wymiar.

Do tego masz kilka tartaków ok

Edytowane przez bergerac

Napisano
5 minut temu, bergerac napisał:

weź stary nie wymyślaj, zobacz jaki masz skład obok siebie: https://www.abies-polska.pl/#oferta
Nawet Ci gotowe elementy do pergoli zrobią pod wymiar.

Do tego masz kilka tartaków ok

no nie ma świętości już nigdzie, nawet na AK człowieka opiedrolązlosnik

no fajnie to wygląda, zadzwonię tam, dziękiok

Napisano
W dniu 23.04.2026 o 14:38, bizz napisał:

Dzięki za tą stronę, chyba w końcu w tym roku się wezmę. Do tej pory tłumaczyłem siebie brakiem czasu na podjechanie po materiał i wymyślanie projektu....

Ja chciałem w tym roku i taras i zadaszenie ogarnąć, albo tylko taras, ale z założeniem że dach za rok.

Tylko za nic nie umiem się za to zabrać, nawet nie wiem czego do końca chcę i szukam inspiracji.

Sam taras masz z drewna czy z deski kompozytowej? Jaki masz wymiar i na którą stronę świata?

U mnie samo południe, z jednej strony fajnie zadaszyć, a z drugiej boję się, że pod dachem zrobi się piekarnik.

Jak znajdziesz dobrego dostawcę drewna, to podziel się namiarem :)

Napisano
14 minut temu, Majkiel napisał:

Ja chciałem w tym roku i taras i zadaszenie ogarnąć, albo tylko taras, ale z założeniem że dach za rok.

Tylko za nic nie umiem się za to zabrać, nawet nie wiem czego do końca chcę i szukam inspiracji.

Sam taras masz z drewna czy z deski kompozytowej? Jaki masz wymiar i na którą stronę świata?

U mnie samo południe, z jednej strony fajnie zadaszyć, a z drugiej boję się, że pod dachem zrobi się piekarnik.

Jak znajdziesz dobrego dostawcę drewna, to podziel się namiarem :)

Mam na samo południe, na początku był drewniany, ale z desek pobudowlanych, później zrobiliśmy z płyt tarasowych, teraz żona przebąkuje, że chciałaby znowu drewnianybzik

Tak czy inaczej zadaszenie muszę zrobić, zdecydowanie chcę rozwijane płótno, podrzucałem wyżej w tym wątku. Znajomi to mają, byłem, testowałem, słońce nie piecze a przewiew jest mocny. Wady - trzyma wodę po deszczu, brudzi się mocno jak zrobisz jasny, z czasem płowieje i puszczają elementy mocujące. Wydaje mi się, że raz na pięć lat będzie wymagało zmiany poszycia.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bizz napisał:

Wady - trzyma wodę po deszczu, brudzi się mocno jak zrobisz jasny, z czasem płowieje i puszczają elementy mocujące. Wydaje mi się, że raz na pięć lat będzie wymagało zmiany poszycia.

jak patrzę na ten system montażu, to strasznie mi się te zwisające linki nie podobają plus zupełnie niepotrzebne występują dodatkowe naprężenia konstrukcji. Fajnie by było, jakby to jeździło po jakiś profilach, które można na przykład zamontować do podfrezowanych krokwi.
Przy takiej rolecie jest też problem, że nie powiesisz sobie w środku np lampy na krokwiach, a dodatkowo obniżasz wysokość z uwagi na ten fruwający materiał.

Napisano
7 godzin temu, bergerac napisał:

Mi też bardzo pomógł multitool do wycinania zacięć ciesielskich.

jak to wygląda? Mam szlifierkę taśmową, hebel elktryczny, piłę tarczową, piłę stołową, wyrzynarkę. Co się tym robi?

Napisano
22 godziny temu, bizz napisał:

Mam na samo południe, na początku był drewniany, ale z desek pobudowlanych, później zrobiliśmy z płyt tarasowych, teraz żona przebąkuje, że chciałaby znowu drewnianybzik

Tak czy inaczej zadaszenie muszę zrobić, zdecydowanie chcę rozwijane płótno, podrzucałem wyżej w tym wątku. Znajomi to mają, byłem, testowałem, słońce nie piecze a przewiew jest mocny. Wady - trzyma wodę po deszczu, brudzi się mocno jak zrobisz jasny, z czasem płowieje i puszczają elementy mocujące. Wydaje mi się, że raz na pięć lat będzie wymagało zmiany poszycia.

Też mam z pozostałości - z oheblowanych desek szalunkowych a pod spodem to co zostało z krokwi. Ale ze dwie deski już połamane, kolejne pewnie polecą - nie dość że ciut mały to jeszcze zaczyna być niebezpieczny. Kilka ładnych lat posłużył. Teraz rozważam drewno czy kompozyt no i przede wszystkim jak rozmiarowo, czy ewentualnie zadaszyć część czy całość.

Muszę się przyjrzeć jak to płótno wygląda, bo nawet o tym nie myślałem. Nie obawiasz się, że za kilka lat może być problem ze zmianą poszycia? Nawet nie z materiałem, a z jakimiś zaczepami czy jak to się tam montuje? Są jeszcze takie a'la żaluzje - nie wiesz co to warte?

Napisano
Godzinę temu, Majkiel napisał:

Też mam z pozostałości - z oheblowanych desek szalunkowych a pod spodem to co zostało z krokwi. Ale ze dwie deski już połamane, kolejne pewnie polecą - nie dość że ciut mały to jeszcze zaczyna być niebezpieczny. Kilka ładnych lat posłużył. Teraz rozważam drewno czy kompozyt no i przede wszystkim jak rozmiarowo, czy ewentualnie zadaszyć część czy całość.

Muszę się przyjrzeć jak to płótno wygląda, bo nawet o tym nie myślałem. Nie obawiasz się, że za kilka lat może być problem ze zmianą poszycia? Nawet nie z materiałem, a z jakimiś zaczepami czy jak to się tam montuje? Są jeszcze takie a'la żaluzje - nie wiesz co to warte?

Też taki miałem na początku, tylko deski były oheblowane "po macoszemu" i trochę drzazg łapaliśmyzlosnik Jak się zaczęły łamać to poszliśmy w płyty, takie niby chodnikowe ale trochę ładniejsze. Ja drewna na tarasie nie lubię, bo mocno się nagrzewa latem i ciężko chodzić, płytki są jasne więc problem nie występuje.

Co do zadaszenia - ja nadal nie wiem, ten rozciągany żagiel wydaje mi się najbardziej zbliżony do moich potrzeb, szczególnie że na zimę go zwijam. Pleksa czy jakikolwiek stały dach to problem ze śniegiem zimą, chciałbym tego uniknąć.

Wrzuć zdjęcie, bo nie potrafię sobie wyobrazić a`la żaluzji...

Napisano

Ja bym jednak dał stalowy kątownik z jednej strony na łączeniu każdej krokwi i tej belki na słupach- zwłaszcza jeżeli nie będziesz tego usztywniać od góry jakimś poszyciem. U mnie z czasem powykrecalo krokwie i jedna musiałem potem przez cały sezon naginać ( a i tak do końca się nie udało)

Napisano
  • Autor

No i powiem Wam, że dałem dupy. Zostawiłem na tydzień surową konstrukcję i sinizna ją zaatakowała. Wczoraj cały dzień czyściłem i szlifowałem.

Dla tych co będą robić - impregnujcie elementy przed montażem, na surowe drewno impregnat przed pleśnią, grzybem i szkodnikami.

Napisano
  • Autor

To update z mojej strony:

• uyeeebauem się strasznie przy szlifowaniu konstrukcji pergoli, żeby oczyścić z sinicy - pół soboty zmarnowałem. W niedzielę z samego rańca pomalowałem impregnatem przeciw grzybom i pleśniom, zobaczymy co z tego będzie

• zbudowałem taką przybudówkę/domek narzędziowy. Na razie bez drzwi, drzwi w ten weekend zrobię

• plan na ten weekend to wrzucić poliwęglan na taras i skończyć domek narzędziowy, może się uda.

• wyczyściłem też i pomalowałem taras. Deski zostawione na rok bez zabezpieczenia wyglądały fatalnie, myślałem, że już się nie da nic zrobić, na szczęście znalazłem całkiem spoko produkt - jakby ktoś potrzebował oczyścić dechy, to polecam - https://sklep.spinex.pl/net-trol-zel-czyszcacy-odszarzacz-do-drewna.html

Sorki za pierdolnik na zdjęciu, ale nie było czasu na aranżacje )

AP1GczNzt7fYgTAWDJrTUlCpfjZxfQWL8-QpCLEv