Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto zastępcze na czas naprawy z OC sprawcy

Featured Replies

Napisano

Hej, żona miała szkodę, zgłoszone do ubez sprawcy, naprawa bezgotówkowa w serwisie ASO. Serwis informuje mnie że mogą rozpocząć naprawę - czas naprawy zajmie około tygodnia (informacja od kierownika działu napraw) Zgłaszam się do ubez (compensa) o podstawienie auta zastępczego a Ci owszem podstawią ale wg nich czas naprawy wg jakiegoś katalogu technologicznego to 24h i na ten czas proponują auto zastępcze.

I teraz tak jak mam do tego podejść ? Czy to ubezpieczyciel powinien sam dogadać się z serwisem ASO i przedłużyć mi najem czy też po tych 24h muszę zdać auto i na własną rękę wynająć jakieś inne i bujać się później z odzyskiwaniem pieniędzy od ubezpieczalni ??

Przerabiał ktoś taki temat ?

Napisano
Godzinę temu, goldixll napisał:

Hej, żona miała szkodę, zgłoszone do ubez sprawcy, naprawa bezgotówkowa w serwisie ASO. Serwis informuje mnie że mogą rozpocząć naprawę - czas naprawy zajmie około tygodnia (informacja od kierownika działu napraw) Zgłaszam się do ubez (compensa) o podstawienie auta zastępczego a Ci owszem podstawią ale wg nich czas naprawy wg jakiegoś katalogu technologicznego to 24h i na ten czas proponują auto zastępcze.

I teraz tak jak mam do tego podejść ? Czy to ubezpieczyciel powinien sam dogadać się z serwisem ASO i przedłużyć mi najem czy też po tych 24h muszę zdać auto i na własną rękę wynająć jakieś inne i bujać się później z odzyskiwaniem pieniędzy od ubezpieczalni ??

Ja brałem samochód z serwisu gdzie naprawiałem, nie było problemu, jak naprawa się przedłużyła.

Napisano
4 godziny temu, goldixll napisał:

Bierz zastwpczaka z serwisu gdzie naprawisz auto z OC sprawcy.

Nic Cie nie interesuje, co najwyżej jak TU rozpocznie spór sądowy z warsztatem powołają cię na świadka:

-czy swiadek korzystał z auta zastępczego serwisu X pomiędzy 7 a 14 czerwca?

-tak wysoki sądzie

-dziękuje, świadek jest wolny

Tak to wyglądało w moim przypadku.

Napisano
4 godziny temu, goldixll napisał:

Najlepiej samochód z ASO gdzie naprawiasz. Zostawiasz swój, bierzesz ich, oddajesz przy odbiorze. Oni sobie z ubezpieczalnią załatwiają rozliczenie. Tylko ja to zawsze załatwiałem przy podpisywaniu dokumentów naprawy w serwisie, bo oni wtedy wysyłają wycenę do ubezpieczalni i czekają na akcept kosztów.

Napisano

A TU Twojej żony/Twój co na to?

Nie możesz ze swojego assistance wziąć zastępczego?

Napisano

A jaki technologiczny czas naprawy wynika z kosztorysu który ASO przesłało do TU?

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, camel00 napisał:

Najlepiej samochód z ASO gdzie naprawiasz. Zostawiasz swój, bierzesz ich, oddajesz przy odbiorze. Oni sobie z ubezpieczalnią załatwiają rozliczenie. Tylko ja to zawsze załatwiałem przy podpisywaniu dokumentów naprawy w serwisie, bo oni wtedy wysyłają wycenę do ubezpieczalni i czekają na akcept kosztów.

Zobaczę jak się sytuacja rozwinie, salon nie zaproponował mi auta zastępczego na czas naprawy - twierdzili żebym załatwił to z ubezpieczycielem.

6 godzin temu, ochkarol napisał:

A TU Twojej żony/Twój co na to?

Nie możesz ze swojego assistance wziąć zastępczego?

w tym przypadku akurat to ta sama firma.

Napisano

Miałem szkodę, którą naprawiałem z polisy OC sprawcy w ASO . Na czas naprawy, który miał trwać 7dni otrzymałem samochód zastępczy i był jeszcze przedłużany dwukrotnie do 16dni. Auto z wypożyczalni organizowało ASO, płatność z polisy sprawcy ogarniało PZU. Wynajęcie auta wyszło drożej niż naprawa mojego zlosnik

Napisano
11 godzin temu, goldixll napisał:

już to kiedyś pisałem, sytuacja podobna. W naszym przypadku Warta sama przedłużała zastępczaka wg info z ASO. Suma sumarum wyszło tyle ile trzeba czyli 9 dni. Najlepiej zadzwonić na infolinię ubezpieczyciela żeby to wyjaśnić bo będą Cię nękać z wypożyczalni.

Napisano
9 godzin temu, goldixll napisał:

Zobaczę jak się sytuacja rozwinie, salon nie zaproponował mi auta zastępczego na czas naprawy - twierdzili żebym załatwił to z ubezpieczycielem.

w tym przypadku akurat to ta sama firma.

Może ASO nie ma umowy podpisanej z tą ubezpieczalnia i dlatego nie proponuje zastępczego

Napisano

To zależy jak serwis podchodzi do klienta. Są takie gdzie wszystko bota dla siebie i przybijają piątkę z rzeczoznawcą a są takie gdzie będziesz za auto zastępcze płacił.

Napisano

Poszukaj, jest masa firm, które wypożyczają z OC sprawcy. Podajesz nr szkody i sami wszystko ogarniają. Podstawiają auto pod adres i z adresu zabierają jak auto naprawione.

Teściowa korzystała z takiej firmy. PZU usilnie nalegało aby nie wypożyczyć zastępczego tylko jako rekompensatę wypłacą 500zł.

Napisano
W dniu 9.05.2026 o 23:01, goldixll napisał:

salon nie zaproponował mi auta zastępczego na czas naprawy - twierdzili żebym załatwił to z ubezpieczycielem.

Dziwne, przecież to dla nich czysty pieniądz.

Ja miałem zastepczaka z ASO 2x. Za drugim przeciągnęło się chyba do 2 tygodni i jak pytałem czy TU im za tyle zapłaci to typ powiedział tylko, że po złożeniu wniosku do sądu zawsze płacą hehe. Nawet dostałem info listem poleconym, że mogę być wzywamy na świadka, ale finalnie nie byłem.

Podobno TU chce samo z siebie płacić tylko za "technologiczny czas naprawy", co jest lekkim absurdem, bo gdzie choćby czas na dostawę zamówionych przez warsztat części, czekania na oględziny rzeczoznawcy itp? W tym czasie mam jeździć rowerem?

Poza tym jak płacą za każdy dzień zastepczaka to mam wrażenie,że jakoś bardziej są zmotywowani do wydawania szybciej wszelkich decyzji.

Edytowane przez iwik

Napisano
  • Autor

Mały update. 11/05 (pon) samochód oddałem do ASO i dostałem od compensy auto zastępcze , w środę (13/05) kazali oddać auto zastępcze a samochód wiadomo nadal w serwisie zgryz Dzwoniłem pisałem i jedyne co udało mi się ustalić, że jak się nie zgadzam z decyzją to mogę sobie prywatnie wynająć auto zastępcze i później dochodzić się o zwrot poniesionych kosztów najmu.

Generalnie pies ich lizał, wydaje mi się że nie mają racji z tym swoim "technologiczny czas naprawy wynosi tyle i tyle" ale podliczyłem to i sprawa rozchodzi się o 250 zł (dwa dni dodatkowego najmu) i pomimo że wewnętrznie czuje że ktoś się ze mną zabawia bez lubrykantu to odpuściłem temat (wiem doskonale, że na to compensa liczy) W życiu żadnego ubez od nich nie kupie skromny

Napisano
10 godzin temu, goldixll napisał:

Mały update. 11/05 (pon) samochód oddałem do ASO i dostałem od compensy auto zastępcze , w środę (13/05) kazali oddać auto zastępcze a samochód wiadomo nadal w serwisie zgryz Dzwoniłem pisałem i jedyne co udało mi się ustalić, że jak się nie zgadzam z decyzją to mogę sobie prywatnie wynająć auto zastępcze i później dochodzić się o zwrot poniesionych kosztów najmu.

Generalnie pies ich lizał, wydaje mi się że nie mają racji z tym swoim "technologiczny czas naprawy wynosi tyle i tyle" ale podliczyłem to i sprawa rozchodzi się o 250 zł (dwa dni dodatkowego najmu) i pomimo że wewnętrznie czuje że ktoś się ze mną zabawia bez lubrykantu to odpuściłem temat (wiem doskonale, że na to compensa liczy) W życiu żadnego ubez od nich nie kupie skromny

Czym grozili jak auta nie oddasz - jakie konsekwencje ?

Kumpla tak męczyli telefonicznie ok dwa tygodnie, za każdym razem odpowiadał - "nie ma sprawy, oddam jak tylko oddacie mi mój naprawiony, o której go podstawiacie?"

Nic do tej pory nie obciążyło jego konta a to z 5 lat.

Napisano
11 godzin temu, goldixll napisał:

ja to bym poprosił przełożonego tego rozmówcy i zapytał się czy lubi kontakt z rzecznikiem finansowym i czy wie że działa niezgodnie z prawem.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, lucash napisał:

ja to bym poprosił przełożonego tego rozmówcy i zapytał się czy lubi kontakt z rzecznikiem finansowym i czy wie że działa niezgodnie z prawem.

poprosiłem, pracownik poinformował mnie że nie może mnie połączyć ... psy szczekają karawana jedzie dalej. Compensa i obsługa całości tematu poniżej krytyki

11 godzin temu, Artur_W_wa napisał:

Czym grozili jak auta nie oddasz - jakie konsekwencje ?

Kumpla tak męczyli telefonicznie ok dwa tygodnie, za każdym razem odpowiadał - "nie ma sprawy, oddam jak tylko oddacie mi mój naprawiony, o której go podstawiacie?"

Nic do tej pory nie obciążyło jego konta a to z 5 lat.

Oni niczym, bardziej wypożyczalnia bo zleceniodawcą wypożyczenia byłem wpisany ja i odbierając auto podpisałem umowę z wypożyczalnią do kiedy jest najem. Generalnie nie za bardzo wyznaje się w tych tematach, w życiu dwa razy korzystałem z auta zastępczego na czas naprawy.

Swoją drogą dwa skrajne przypadki ... 2 lata temu auto naprawiane z OC sprawcy ..błotnik i zerwany zaczep lampy przedniej (lampa cała), auto teoretycznie jezdne stało w serwisie 4 miesiące bo czekali na nową lampę (lampa do Daci Sandero nie do Bugatti La Voiture Noire rotfl2) cały czas auto zastępcze. Poszedłem w końcu na ugodę z ubezpieczalnią i odebrałem "usprawniony" pojazd (zamontowali moją starą lampę i kazali podjechać jak będzie dostarczona nowa) i teraz ten przypadek gdzie czekam na naprawę bo auto jezdne, oddaje do serwisu na 5 dni a po 2 mi zabierają zastępczaka.

Tak jak pisałem mam co mam zrobić ? Tracić czas i nerwy dla 250 zł W nosie to mam.

Napisano
3 godziny temu, goldixll napisał:

Tak jak pisałem mam co mam zrobić ? Tracić czas i nerwy dla 250 zł W nosie to mam.

Poświęcić te 250 pln, i złożyć na koniec na podstawie faktury przedsądowy wniosek o zwrot kosztów wynajmu, do wiadomości knf.