Napisano Środa o 06:202 dni Jak zabezpieczyć 2oo Moto, które będzie stało nieużywane dłuższy czas- chodzi mi głównie o cylindry, tłoki, bak... Tarcze psikne jakimś siuwakjsem potem na rezurekcję zmywacz. Aku wiadomo. Opony przetocze czasami z miejsca na miejsce.... Coś jeszcze?
Napisano Środa o 06:502 dni Najpierw umyć.Jeśli chodzi o opony to można na podstawce serwisowej go postawić. Stabilnie i w górze.Paliwo starzeje się ale bez przesady. Zatankowałbym zbiornik do pełna.Łańcuch prysnął suchym smarem.Kiedyś do cylindra zalewali ileś ml oleju.Jeśli będzie stał w suchym pomieszczeniu nic mu nie będzie.Chyba, że nie. Wtedy dodatkowo pokrowiec.Akumulator wyjąć. Edytowane Środa o 06:522 dni przez analyzer65
Napisano Środa o 06:542 dni 2 minuty temu, analyzer65 napisał:Zatankowałbym zbiornik do pełnajeżeli moto akceptuje 98 to takim, wolniej się woda wytrącaIle to ten dłuższy czas?
Napisano Środa o 07:422 dni Godzinę temu, Fili_P napisał:Jak zabezpieczyć 2oo Moto, które będzie stało nieużywane dłuższy czas- chodzi mi głównie o cylindry, tłoki, bak... Tarcze psikne jakimś siuwakjsem potem na rezurekcję zmywacz. Aku wiadomo. Opony przetocze czasami z miejsca na miejsce.... Coś jeszcze?Dłuższy, to znaczy ile miesięcy?Jeśli kilka, to nie przejmowałbym się tłokami, cylindrami, bakiem.Traktorek zimowałem w szopie i nic nie robiłem, tylko akumulator odpinałem.
Napisano Środa o 08:062 dni 1 godzinę temu, Fili_P napisał:Coś jeszcze?Kluczowe pytanie - ile lat odsiadki dostałeś?
Napisano Wczoraj o 08:04 1 dzień Z benzyny kupsko zrobi się po roku ja bym zlał resztę olać. Przed odpaleniem zmienić olej pokręcić bez zapalania nalać nowa benzynę i jeździć.
Napisano 19 godzin temu19 godzin 5 godzin temu, wujek napisał:Z benzyny kupsko zrobi się po roku ja bym zlał resztę olać. Przed odpaleniem zmienić olej pokręcić bez zapalania nalać nowa benzynę i jeździć.Co za bzdury... odpalasz i jedziesz dolać świeżej. Olej zlewać... a co on ma przez rok? Fermentować? Z taką procedurą to w kolekcjach aut nie robiliby nic innego tylko wymieniali olej i paliwo co 5km (słownie pięć kilometrów) przebiegu. W dniu 24.06.2026 o 08:20, Fili_P napisał:Jak zabezpieczyć 2oo Moto, które będzie stało nieużywane dłuższy czas- chodzi mi głównie o cylindry, tłoki, bak... Tarcze psikne jakimś siuwakjsem potem na rezurekcję zmywacz. Aku wiadomo. Opony przetocze czasami z miejsca na miejsce.... Coś jeszcze?Tak jak już wszyscy po kolei pytali... ile tego czasu?
Napisano 13 godzin temu13 godzin 5 godzin temu, G.O.A.T. napisał:Co za bzdury... odpalasz i jedziesz dolać świeżej. Olej zlewać... a co on ma przez rok? Fermentować?Z taką procedurą to w kolekcjach aut nie robiliby nic innego tylko wymieniali olej i paliwo co 5km (słownie pięć kilometrów) przebiegu. Tak jak już wszyscy po kolei pytali... ile tego czasu?Mazda i parchy z PRL stały czasem nieodpalane przez pół roku i benzyna się degradowała. Tak samo w karnistrze ale tu dolewałem siuwaxa. Jak będzie dwa albo trzy lata stal to ja bym zmienił. Po roku niekoniecznie.
Napisano 12 godzin temu12 godzin 12 godzin temu, wujek napisał:Z benzyny kupsko zrobi się po roku ja bym zlał resztę olać. Przed odpaleniem zmienić olej pokręcić bez zapalania nalać nowa benzynę i jeździć.Masz pojęcie o temacie, a i doświadczenie. Od razu da się wyczuć
Napisano 11 godzin temu11 godzin 12 godzin temu, wujek napisał:Z benzyny kupsko zrobi się po roku ja bym zlał resztę olać. Przed odpaleniem zmienić olej pokręcić bez zapalania nalać nowa benzynę i jeździć.Czuć znawcę
Napisano 2 godziny temu2 godziny 10 godzin temu, mrBEAN napisał:Masz pojęcie o temacie, a i doświadczenie. Od razu da się wyczuć Paliwo i olej są z dinozaurów, dinozaury to mięso a mięso się psuje... czego nie rozumiesz?
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 12 minut temu, G.O.A.T. napisał:Paliwo i olej są z dinozaurów, dinozaury to mięso a mięso się psuje... czego nie rozumiesz? Czyli można powiedzieć, że z zepsutego oleju powstanie nowy tak zasadniczo
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 12 godzin temu, wujek napisał:Mazda i parchy z PRL stały czasem nieodpalane przez pół roku i benzyna się degradowała. Tak samo w karnistrze ale tu dolewałem siuwaxa. Jak będzie dwa albo trzy lata stal to ja bym zmienił. Po roku niekoniecznie.Jeżdżę na LPG, z racji tego że zbiornik noPb ma 70l potrafię czasem zatankować żadziej niż na pół roku (zwłaszcza w okresie letnim) i nigdy problemu nie było.Można dyskutować, że benzyna jednak krąży nie stoi w zbiorniku, ale pół roku to chyba nie problem w tych czasach.Z kanistra nie tankuję nic poza kosiarką, pilarka, które po dłuższym czasie odpalają, choc kumam, że to inne silniki.