Napisano 22 godziny temu22 godzin 15 minut temu, kravitz napisał:Nie wiem jaka sprawność byla w eGolfie jak go sprzedawałem, ale auto miało chyba rocznikowo już 6 lat i nie zauważyłem ani kilometra ubytku zasięgu.A ładowałem go bardzo często do 100%, bo miał małą baterię i bywały dosyć często dni, gdzie "po mieście i okolicach" musiałem zrobić 150km.W ogóle bym tego problemu nie podnosił, przynajmniej jeśli chodzi o auto powiedzmy do 10 lat. Dalej nie wiem.Dokładnie. To pierwsze Leafy bez chłodzenia baterii i sprowadzane z płd USA miały z tym problem. Niesądze, żeby nawet kilkunastoletnie auto miało z tym problem. Imho baterie miałeś taką samą jak ja, bo ten sam okres i ta sama pojemność (38kwh AFAIR).Odnośnie zasięgu ja też nie widziałem różnice, ale na zasięg wpływa tak wiele rzeczy że trudno to porównać 1:1 z dokładnością do 1km. Tak czy siak max zasięg przez 6lat był taki sam
Napisano 18 godzin temu18 godzin 6 godzin temu, sherif napisał:Nie wiem co trzeba zrobić, żeby tak zabić baterię. IMHO nie wykonalne, już czasy pierwszych LEafów mineły. Poza tym jest gwarancja.Skodę łądowaliśmy na początku do 100%, nieraz od kilku procent. Potem przez killka lat zwykle do 80-90%. Wyłacznie z gniadka.Po 6latach sprawność baterii była 95%.Dodam tu jeszcze pierwsze Soule-baterie 27kWh ma trwalosc mniej wiecej 100kkm.Cos o tym wiem bo przypadkiem mam taki jeden egzemplarz
Napisano 18 godzin temu18 godzin 7 minut temu, wlad napisał:Dodam tu jeszcze pierwsze Soule-baterie 27kWh ma trwalosc mniej wiecej 100kkm.Cos o tym wiem bo przypadkiem mam taki jeden egzemplarzBardziej wiek niż przebieg.Tak jak trzeba było sie uczyć kodów silników, które dobre, które złe.To teraz będzie elementarz kodów baterii
Napisano 14 godzin temu14 godzin W dniu 8.07.2026 o 18:51, Ryb napisał:A jak będę codziennie podłączał to co się stanie?Jeszcze taki odważny sie chyba nie trafił, bedziesz pierwszy Tylko nie omieszkaj na tu zadwac bieżących relacji, czekamy z niecierpliwością
Napisano 14 godzin temu14 godzin W dniu 8.07.2026 o 12:55, bielaPL napisał:Powiedzmy że standardowo robię 30-50km dziennie. Raz na 2 tygodnie wypadnie 100km w koło komina - takie nie planowane. Jak ładować auto przy WLTP na poziomie 300km? Jak już zasięg jest na 150km to już podłączać? A może tak do 120km? Czy raczej jak zejdzie do 70 a ewentualnie jak w ciągu dnia będzie brakło to podjechać jak biały człowiek na stacje i załadować w 15 minut? Jak robicie?Ładuj kiedy i jak Ci pasuje /wg potrzeb O tankowanie spalinowego tez w necie pytałeś? ;)
Napisano 5 godzin temu5 godzin 9 godzin temu, zinger napisał:Jeszcze taki odważny sie chyba nie trafił, bedziesz pierwszy Tylko nie omieszkaj na tu zadwac bieżących relacji, czekamy z niecierpliwością No, ja widzę, że tu z wszystkiego trzeba mieć doktoraty.
Napisano 5 godzin temu5 godzin 9 godzin temu, zinger napisał:Ładuj kiedy i jak Ci pasuje /wg potrzeb O tankowanie spalinowego tez w necie pytałeś? ;)W spalinowym zbiornik się nie kurczy jeśli zatankujesz za mało/za dużo/za szybko/za wolno/za często...
Napisano 4 godziny temu4 godziny 1 godzinę temu, Ryb napisał:No, ja widzę, że tu z wszystkiego trzeba mieć doktoraty.To jest właśnie wychowywanie świadomego użytkownika. Za chwilę będziesz dziękował za możliwość zatrzymania się co 200km w podróży zamiast narzekać na zasięg.
Napisano 3 godziny temu3 godziny Autor 13 minut temu, iwik napisał:Za chwilę będziesz dziękował za możliwość zatrzymania się co 200km w podróży zamiast narzekać na zasięgPrawda, dla starych dziadków częstsze przerwy są potrzebne
Napisano 3 godziny temu3 godziny 13 minut temu, iwik napisał:To jest właśnie wychowywanie świadomego użytkownika. Za chwilę będziesz dziękował za możliwość zatrzymania się co 200km w podróży zamiast narzekać na zasięg.Na szczęście tak daleko to ja tym nie mam zamiaru jeździć.
Napisano 3 godziny temu3 godziny 14 minut temu, iwik napisał:To jest właśnie wychowywanie świadomego użytkownika. Za chwilę będziesz dziękował za możliwość zatrzymania się co 200km w podróży zamiast narzekać na zasięg.Tak właśnie jeżdżę - postój co 200 km
Napisano 3 godziny temu3 godziny 21 minut temu, iwik napisał:To jest właśnie wychowywanie świadomego użytkownika. Za chwilę będziesz dziękował za możliwość zatrzymania się co 200km w podróży zamiast narzekać na zasięg.i będzie sie cieszył jak to jest fajnie dojechac na miejsce w srodku nocy, zamiast na kolację. Ale wiadomo, po co kolacja, jak juz bylo 5 obiadów
Napisano 3 godziny temu3 godziny 8 minut temu, rwIcIk napisał:Tak właśnie jeżdżę - postój co 200 km Wyzej była mowa o starych dziadkach.
Napisano 2 godziny temu2 godziny 2 godziny temu, Ryb napisał:No, ja widzę, że tu z wszystkiego trzeba mieć doktoraty.A ja tu widze atencjusza dorabiajacego teorie pod swoje wywody, zeby uzasadnić pisanie tych dyrdymalow ;)
Napisano 2 godziny temu2 godziny 49 minut temu, Rado_ napisał:i będzie sie cieszył jak to jest fajnie dojechac na miejsce w srodku nocy, zamiast na kolację. Ale wiadomo, po co kolacja, jak juz bylo 5 obiadówWiadomo, ze najwiecej do powiedzenia w temacie maja ci, ktorzy nigdy ev nie mieli ale wiedza wszystko na ich temat
Napisano 2 godziny temu2 godziny 49 minut temu, Rado_ napisał:Wyzej była mowa o starych dziadkach. Mlodzi elektrykami nie jeżdżą, co najwyzej hulajnogami
Napisano 2 godziny temu2 godziny 4 minuty temu, zinger napisał:A ja tu widze atencjusza dorabiajacego teorie pod swoje wywody, zeby uzasadnić pisanie tych dyrdymalow ;)Zauważam, że to nie ja tu przez dwie strony wątku dzielę się swoimi strategiami na ładowanie, ile procent, jak szybko i kiedy w ogóle oraz jak bardzo należy chuchać i dmuchać na każdy procent baterii. Ja tylko zadałem kilka pytań, bo widzę, że ludzie tu posiedli wiedzę tajemną z wtykania wtyczki do kontaktu.
Napisano 2 godziny temu2 godziny 1 minutę temu, Ryb napisał:Zauważam, że to nie ja tu przez dwie strony wątku dzielę się swoimi strategiami na ładowanie, ile procent, jak szybko i kiedy w ogóle oraz jak bardzo należy chuchać i dmuchać na każdy procent baterii. Ja tylko zadałem kilka pytań, bo widzę, że ludzie tu posiedli wiedzę tajemną z wtykania wtyczki do kontaktu. Edytowane 2 godziny temu2 godziny przez zinger
Napisano 2 godziny temu2 godziny 4 minuty temu, zinger napisał:Wiadomo, ze najwiecej do powiedzenia w temacie maja ci, ktorzy nigdy ev nie mieli ale wiedza wszystko na ich temat Jeśli się dobrze przyjrzysz to jest tu akurat dokładnie odwrotnie. Wystarczy zadać tu jakiekolwiek pytanie żeby dostać każdą odpowiedź inną i każdy odpowiadający ma bardziej rację od innych. A na końcu (lub od razu) pytający zostanie wykpiony lub obrażony, ponieważ chciałby jakąś merytorykę a nie zestaw złośliwych komentarzy, z których nic w sumie nie wynika. Jedyna nadzieja, że odpowiadający pokłócą się wcześniej między sobą. Edytowane 2 godziny temu2 godziny przez Ryb
Napisano 2 godziny temu2 godziny Godzinę temu, rwIcIk napisał:Tak właśnie jeżdżę - postój co 200 km No ale jak jedziesz na wakacje 1500km to masz siedem postojów. Zwariować by można.
Napisano 2 godziny temu2 godziny 45 minut temu, zinger napisał:Wiadomo, ze najwiecej do powiedzenia w temacie maja ci, ktorzy nigdy ev nie mieli ale wiedza wszystko na ich temat Tak! O to chodzi bys tak myślał
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Godzinę temu, Ryb napisał:No ale jak jedziesz na wakacje 1500km to masz siedem postojów. Zwariować by można.Tak daleko nie jeżdżę już autem.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 2 godziny temu, Rado_ napisał:Wyzej była mowa o starych dziadkach. Jestem starym dziadkiem
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 8 minut temu, rwIcIk napisał:Jestem starym dziadkiem Dlatego elekyryk na trasy nie zrobi Ci różnicy
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 1 minutę temu, Rado_ napisał:Dlatego elekyryk na trasy nie zrobi Ci różnicy99% roku kręcę się wokół komina, czasem jakiś wyjazd 100-200 km. Może ze dwa razy w roku dłuższy wyjazd kilkaset km.W garażu mama 3 fazy, więc ładowarkę można zainstalować
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 1 minutę temu, rwIcIk napisał:99% roku kręcę się wokół komina, czasem jakiś wyjazd 100-200 km.Może ze dwa razy w roku dłuższy wyjazd kilkaset km.W garażu mama 3 fazy, więc ładowarkę można zainstalować Jak Ci się to oplaci to może warto.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 3 minuty temu, Rado_ napisał:Jak Ci się to oplaci to może warto.Nie wiem, jak jest z cenami elektryków, ale jest to opcja za 2-3 lata
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 19 minut temu, rwIcIk napisał:Tak daleko nie jeżdżę już autem.Ale samolotem to gorzej, bo dłużej.
Napisano 21 minut temu21 min 1 godzinę temu, Rado_ napisał:Tak! O to chodzi bys tak myślal2 godziny temu, Ryb napisał:Jeśli się dobrze przyjrzysz to jest tu akurat dokładnie odwrotnie. Wystarczy zadać tu jakiekolwiek pytanie żeby dostać każdą odpowiedź inną i każdy odpowiadający ma bardziej rację od innych. A na końcu (lub od razu) pytający zostanie wykpiony lub obrażony, ponieważ chciałby jakąś merytorykę a nie zestaw złośliwych komentarzy, z których nic w sumie nie wynika. Jedyna nadzieja, że odpowiadający pokłócą się wcześniej między sobą.
Napisano 18 minut temu18 min 1 minutę temu, zinger napisał:Dzięki, od razu widać, że przyszedłeś tu żeby pomóc.
Napisano 18 minut temu18 min 46 minut temu, rwIcIk napisał:Nie wiem, jak jest z cenami elektryków, ale jest to opcja za 2-3 lata Wtedy to już Izera będzie