Napisano 5 godzin temu5 godzin Czas szybko leci, niedawno odbierałem auto a już 4lata prawie minęły . To moje 3cie Volvo, po XC70, V90. Kupione z własnego wyboru, bez jazdy próbnej, ale po jeździe próbnej alternatywnymi modelami .Wersja ultra bright, wiec prawie wszystko mająca, silnik noPB MH 2.0 (B5), coś koło 270KM, MY23. Używane jako główne auto w rodzinie + auto służbowe. Strzelam, że 50% to jazda w koło komina, typowo miejska, 40% drogi szybkiego ruchu i reszta drogi lokalne.Generalnie z auta jest bardzo zadowolony, jest to najlepsze auto jakie miałem. Mega wygodne siedzenia, z miłym masażem, przyzwoicie wyciszone i z dobrym audio (HK czyli środkowy zestaw). Idealnie też pasują mi wymiary auta (dł ok 4.7m), szczególnie po 5m V90. Prześwit też super sprawa, w końcu przestałem zaczepiać podwoziem, wygoda w mieście też znacznie większa.Auto jest wystarczająco dynamiczne, ma coś ok 7s do 100kmph, nie wiem czy to wpływ systemu hybrydowego, ale w stosunku do poprzedniego V90 T4 jeździ się nim znacznie lepiej po mieście, już od niskich obrotów potrafi wciskać w fotel. Doskonale radzi sobie z ciężką przyczepą (ok 2t), woziłem nim drewno z działki, czy auta na lawecie pod NL. Taka przyczepa nie robi na nim wrażenia a pamiętam że nawet 3.0L Subaru muliło strasznie nie mówiąc o hamowaniu. W sumie ma 2.3t uciągu.Spalanie. Mówiąc krótko przeciętnie. Auto zdecydowanie nie lubi szybkiej jazdy. W ok 140kmph pali ok 9l, ale już przy 150 ponad 10l, w mieście jest lepiej 8-10l. Przy ciężkiej lawecie i ok 100kmph to ok 10l i jest to mniej niż jadąc szybciej po autostradzie. Średnie spalanie z 10kkm to 9.8l, ale wolno nie jeżdżę . Zbiornik ma 70l, więc zasięgi można robić godne Ryba. W trybie podmiejskim bez problemu można zejść ze średnim spalaniem poniżej 7l:Serwis. Przez niemal 100kkm zero awarii, tj i w poprzednich Volvo. Serwis ogranicza się do przeglądu 30kkm/rok, umycia i odstawienia auta, koszt ok 1.6kzł. Hamulce, aku, zawieszenie jest jeszcze OEM. Środek jest jak nowy, piano nie porysowane, nic nie trzeszczy.Z jednej strony to już archaiczny model produkowany 10lat, z dwoma drobnymi FL i .. wcale się temu nie dziwie. Ludzie nie zawsze lubią wymyślne designy rodem ze wschodu. To auto może się podobać i dalej bardzo dobrze się sprzedaje. Część ludzi zarzuca sterowaniem AC poprzez dotyk, Volvo chyba było jedno z pierwszych co to wprowadziło. IMHO bezpodstawnie, miałem tak sterowane w poprzednim modelu, mam i w XC60. Generalnie wentylacja na tyle dobrze działa, że praktycznie się jej nie zmienia. Moja obsługa ogranicza się jedynie do grzania/wentylacji fotela czy kierownicy (można ustawić auto). Można też głosowo wydawać polecenia. Obsługa foteli, masażu, podstawowych funkcji za pomocą przesuwaków na siedzeniach + szersze opcje na LCD.Mega opcja jest fabryczny, elektrycznie wysuwany hak. Czy to bagażnik na rowery czy przyczepa przydał się wiele razy. Przy okazji system wykrywa przyczepę i np sam uruchamia test świateł. To "must have" w następnym aucie.Żeby nie przedłużać:Wady:Infotainment - na początku (pierwsze 6m) było trochę błędów, np nie dało się zmienić stacji FM z kierownicy, ale to rozwiązali. Generalnie aktualizacje są bardzo często, co killka miesiecy. Niestety wraz z nową wersją systemu deko zabili obecne IT, po tym stracił płynność działania.Spalanie - trzeba się pilnować z V, zeby nie mieć 1 z przoduSystem auto hamowania przy cofaniu - jest zbyt czuły i czasami bez wyłączenia nie da się zaparkować czy wyjechać z P pod szkołą, boi się nawet wysokiej trawy , nie można tego wyprogramować (wg aSO) ale da się to wyłączyć jednym kliknięciem na ekranie.Autopilot - auto kupione z opcją jazdy do 180kmph a po któreś aktualizacji ograniczyli do 139 , choć sam AP działą dobrze i można długi km na nim przejechać.Zalety:komfortInfotainment - oparcie tego na Googlu jest super, pamięta ostatnie cele z telefonu czy przeglądarki, zawsze aktualna navi z korkami, najlepsze źródło POI. Możliwość instalowania swoich apek, radio przez Net, Spotif, itd. Integracja z asystentem Googla.pojemność vs wymiary auta imho dobrze wykorzystana przestrzeń i rozdział pomiędzy wnętrzem a bagażnikiemdobrze dobrany motor, dajacy dobrą elastycznośćbardzo dobry poziom obsługi serwisowej + niska awaryjnośćdobrze działąjąca apka, ze wszystkimi danymi + możliwość schłodzenia/nagrzania wnętrza oraz oczyszczenia powietrzazestrojenie zawieszenia - jest neutralneAWD - po ostatniej zimie nie udało mi się go zakopać (jak poprzednie V90)dobre audioTak to mniej więcej wyglada:+ dla fanów ciemnych wnętrz (zdj robione po odkurzaniu a przed czyszczeniem wnętrza)
Napisano 5 godzin temu5 godzin 26 minut temu, sherif napisał:+ dla fanów ciemnych wnętrz (zdj robione po odkurzaniu a przed czyszczeniem wnętrza) Z zewnątrz dalej świeżo, ale po wnętrzu już widać trochę, że to starsza konstrukcja.EX60 teraz?
Napisano 5 godzin temu5 godzin Ciezko mi uwierzyc w te serwisy po 1,6kPLN co 30kkm ;)Chyba, ze kwota netto bo sluzbowka, ale nadal byloby zaskakujaco tanio.
Napisano 5 godzin temu5 godzin Autor Teraz, mrBEAN napisał:Z zewnątrz dalej świeżo, ale po wnętrzu już widać trochę, że to starsza konstrukcja.EX60 teraz? Przynajmniej nic z deski nie wystaje Na razie zostaje jak jest, potem sie zobaczy. Do drugiego EV w domu jakoś trudno mi się przekonać, z drugiej strony coraz mnie ciekawych nowości noPb.
Napisano 5 godzin temu5 godzin Autor Teraz, Maciej__ napisał:Ciezko mi uwierzyc w te serwisy po 1,6kPLN co 30kkm ;)Chyba, ze kwota netto bo sluzbowka, ale nadal byloby zaskakujaco tanio.Dzisiaj dzwoniłem umawiać przegląd i taki koszt mi podali (bez pytania czy firma czy os prywatna). Rok temu było chyba deko więcej, bo doszła zmiana płynu hamulcowego. Pierwszy przegląd też był ok 1.5kzł.
Napisano 5 godzin temu5 godzin Teraz, sherif napisał:Dzisiaj dzwoniłem umawiać przegląd i taki koszt mi podali (bez pytania czy firma czy os prywatna). Rok temu było chyba deko więcej, bo doszła zmiana płynu hamulcowego. Pierwszy przegląd też był ok 1.5kzł.To naprawde bardzo tanio W Hyundaiu licza wiecej
Napisano 4 godziny temu4 godziny 15 minut temu, Maciej__ napisał:To naprawde bardzo tanio W Hyundaiu licza wiecej Hyundai i Skoda to premium 🙂
Napisano 4 godziny temu4 godziny Autor 4 minuty temu, pejus1982 napisał:Hyundai i Skoda to premium 🙂Możliwe, ojciec za Kię płacił coś koło 1200zł.
Napisano 4 godziny temu4 godziny 3 minuty temu, sherif napisał:Możliwe, ojciec za Kię płacił coś koło 1200zł.W Warszawie?
Napisano 4 godziny temu4 godziny 3 minuty temu, sherif napisał:nieTak myslalem, akurat Kia/Hyundai ma duze rozbieznosci w cenach pomiedzy lokalizacjami. Ale juz koniec off top Wykupujesz Volvo dla siebie, czy oddajesz i bierzesz cos nowego?
Napisano 4 godziny temu4 godziny Godzinę temu, sherif napisał:Auto jest wystarczająco dynamiczne, ma coś ok 7s do 100kmph, nie wiem czy to wpływ systemu hybrydowego, ale w stosunku do poprzedniego V90 T4 jeździ się nim znacznie lepiej po mieście, już od niskich obrotów potrafi wciskać w fotel. Doskonale radzi sobie z ciężką przyczepą (ok 2t), woziłem nim drewno z działki, czy auta na lawecie pod NL. Taka przyczepa nie robi na nim wrażenia a pamiętam że nawet 3.0L Subaru muliło strasznie nie mówiąc o hamowaniu. W sumie ma 2.3t uciągu.Ten opis doskonale pasuje do moich wrażeń z jeepa zj z 5.9 V8. Też miał coś koło 7s do 100, ciągnął od dołu jak głupi, przyczepek nie zauważał. Muszę się karnąć takim. Ps. Utrata wartości na jakim poziomie?
Napisano 3 godziny temu3 godziny Autor 32 minuty temu, Maciej__ napisał:Tak myslalem, akurat Kia/Hyundai ma duze rozbieznosci w cenach pomiedzy lokalizacjami. Ale juz koniec off top Wykupujesz Volvo dla siebie, czy oddajesz i bierzesz cos nowego?To prawda, różnice nawet mogą być w Warszawie, czy w okolicy miasta. Za prostą Skodę EV chcieli 800-1500zł, więc wiadomo że zrobiłem pod Mińskiem Maz .Volvo na razie zostaje w leasingu, zobaczymy jak z ratą vs nowe auto. Wykup jest bezsensu, bo dają cenę wyższą rynkową.5 minut temu, bielaPL napisał:Ten opis doskonale pasuje do moich wrażeń z jeepa zj z 5.9 V8. Też miał coś koło 7s do 100, ciągnął od dołu jak głupi, przyczepek nie zauważał. Muszę się karnąć takim.Ps. Utrata wartości na jakim poziomie?Często bezpośrednio przesiadam się na Corvette z 5.7i rzeczywiście charakterystyka jest podobna, ciągnie od dołu . Dlatego kiedyś porównałem jeźdzenie dużą pojemnością do EV, porostu morze momentu załatwia sprawę. W tym 2.0 oczywiście nie ma tyle momentu, ale całość z turbiną oraz napędem elektrycznym jest tak zestrojona że tą pojemność bardzo dobrze udaje a to nie jest takie oczywiste. Jeździłem mocniejszymi autami i tak ładnie nie zbierały się z dołu, mimo znacznie lepszych osiągów. Ja osobiście wolę takie odczucia dupo-hamowni niż cyferki w katalogu.Utraty wartości nie znam, bo mnie to nie interesowało, ale IMHO jest przeciętna jak na tą klasę SUV.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 4 godziny temu, sherif napisał:Średnie spalanie z 10kkm to 9.8l, ale wolno nie jeżdżę . Zbiornik ma 70l, więc zasięgi można robić godne Ryba. W trybie podmiejskim bez problemu można zejść ze średnim spalaniem poniżej 7l:zegary Ci się nie zaktualizowały do nowej wersji?Co do spalania tu trzeba dizla
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 23 minuty temu, Jan Winnicki napisał:Mnie się widzi XC40. Jaki motor jest tam najlepszą opcją?To akurat jest już chińska konstrukcja na chińskiej platformie (bliźniaki to Lynk 01, 02, 05, Geely Tugella i Polestar 2), silniki są robione w Chinach, skrzynie też. Tak, Volvo brało w tym udział, auto wyszło całkiem fajne, ale jednak to już chińczyk (chociaż taki chińczyk premium). Nie wiem czy jest sens tak mocno przepłacać za chińskie auto, na dodatek już mocno wiekowe. Co do awaryjności całkiem nieźle jak na chińczyka, ale to nie jest stare dobre Volvo.