Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ranking akumulatorow do stilo!!!!!!

Featured Replies

Napisano

> Centra Plus .62AH / 540A (363zł)

Mam taki od 2,5 roku, ten sam silnik (i nadwozie). Na co dzień bez problemu, auto jest eksploatowane tylko w mieście na dość krótkich dystansach.

Raz w zimie rozładował się do zera icon_eek.gif Auto stało wtedy 2 tygodnie na parkingu (wyjazd), po powrocie nawet centralny nie działał yikes.gif Spec od akumulatorów stwierdził że to norma, choć auto ma w 100% sprawną instalację cfaniaczek.gif

Po kilkunastogodzinnym ładowaniu "ożył" i dalej trzyma parametry 270751858-jezyk.gif

• 5 miesięcy później...
Napisano

Ja wczoraj kupiłem do mojego 1,4 akumulator GM 55AH (oplowski)

zobaczymy jak sobie poradzi, chciałem kupić Magneti Marelli, ale okazało się że w serwisach Fiata takowych nie ma.

Napisano

> Ja wczoraj kupiłem do mojego 1,4 akumulator GM 55AH (oplowski)

.... <

Witam,

Mój akumulatorek też już ledwo "zipie" frown.gif, czy Kolega może zdać relację po paru dniach jak się sprawuje w/w aku w 1.4 ?

Pozdrawiam

Napisano

> po paru dniach jak się sprawuje w/w aku w 1.4 ?

Silniki mamy podobne więc polecam Ci Centrę Futurę. Wymieniłem przed zimą i przy odpalaniu (dzisiaj -15) Fiacior ani się nie zająknie smile.gif. Jestem zadowolony z tej baterii ok.gif (póki co).

Napisano

<.......................>

> czekam na wasz odzew

Bosch Silver ok.gifok.gif

przekonalem sie do nich jeszcze za czasow maluszka (sie gosciu nadziwic nie mogl jak go kupowalem ze do malacza chce go wsadzic zlosnik.gif), nie bylo zimy coby maluch nie odpalil, a i w Stilo spisuje sie wysmienicie, kreci jak ta lala nawet po takich mroznych nocach i staniu pod chmurka

Napisano

Reasumując. Jaki w końcu mam kupić aku do Stilona 1.9 JTD 3D 115. Czy Centra Futura 75Ah 760A nie jest za duży? Podobno nie ma co przesadzać i najlepiej wsadzić taki o podobnych do oryginalnego Magneti Marelli. Help...

Napisano

> Reasumując. Jaki w końcu mam kupić aku do Stilona 1.9 JTD 3D 115. Czy

> Centra Futura 75Ah 760A nie jest za duży?

Wkładając akumulator 75 Ah do diesla nie przesadzisz na pewno,

a tak w ogóle to teorie pod tytułem "za duży akumulator będzie niedoładowany" pochodzą z czasów Malucha z prądnicą prądu stałego i do wspólczesnych samochodów nie bardzo mają zastosowanie.

Napisano

> Centra Futura 75Ah 760A nie jest za duży?

Nie ma już takiego akumulatora, nastepca nazywa sie Centra Futura CA 770 i napewno pasuje. Nabyłaem taki wczoraj, po tym jak fabryczny odmówił posłuszeństwa. Auto dziś rano odpaliło na dotyk. Kupiłem w Poznaniu za 349 zł.

Napisano

> Nie ma już takiego akumulatora, nastepca nazywa sie Centra Futura CA

> 770 i napewno pasuje. Nabyłaem taki wczoraj, po tym jak

> fabryczny odmówił posłuszeństwa. Auto dziś rano odpaliło na

> dotyk. Kupiłem w Poznaniu za 349 zł.

U mnie w mieście snują że to lipa akumulator i do stilo za duzy itp. sam chce kupic centre 77ah a tu nagle kazdy odradza, a wiem ze wiekszosc ze stilowcow go ma i chwali.... to jak brac go czy sluchac idiotow smile.gif i szukac inny

Napisano

> Jaka cena?

> ASO opla?

Tak Opel.

Cena w ASO - 360zł

taki sam na Allegro, zafoliowany- ok 240 zł

narazie aku sprawuje się wyśmienicie przy -17 po nocce w pracy o 6stej rano samochód zapalił po 3 obrotach rozrusznikiem zeby.GIF:D

i z ciekawostki, dodam, że widać przez okienko w obudowie "zielone oczko w aku" czyli w 100% pasuje do Stilo smile.gif)

Napisano

.......słyszałem różne opinie i teorie ale mimo wszystko świadomie zakupiłem Futurę CA770 i mimo temperatury -23 dziś rano zapalił na dotyk......... czy to dobry wybór dowiem się po kilku sezonach zimowych smile.gif

.........natomiast jeśli zdecydujesz się na Futurę to kup koniecznie CA770 a nie poprzednika CF07 ponieważ będzie na pewno "świeższy" (z tego co sie dowiedziałem CF07 wycofano z produkcji przed sezonem jesienno-zimowym więc jak nabędziesz taki to już leżak magazynowy będzie) grinser006.gif

Napisano

Koledzy którzy mają nowe akumulatorki ok.gif napiszcie proszę jak tam zachowuje się załączone radio przy rozruchu auta.

Chodzi mi o to czy gaśnie, czy gra dalej. Oczywiście nie przy takich mrozach.

Po tym czy radio gaśnie można najprościej ocenić czy akumulatorek jest sprawnie doładowywany.

Z własnego doświadczenia z rożnymi autami mogę powiedzieć, że gdy przy eksploatacji auta w dodatnich temperaturach radyjko gaśnie to nieuchronnie czeka mnie wymiana aku.

Napisano

<jak zachowuje się załączone radio przy rozruchu auta.

yikes.gif We wszystkich fiaciorach jakie przerabiałem po przekręceniu kluczyka w pozycję start zasilanie radia zostało odcięte. Tak też mam w oryginalnym radiu Stilona Wy nie?

Napisano

> We wszystkich fiaciorach jakie przerabiałem ...

W moim Stilonie nie ma radyjka fabrycznego. Poprzednio miałem w "wytrzeszczu" fabryczne i nie gasło w pozycji "start".

Napisano

> dodam, że widać przez okienko w obudowie "zielone

> oczko w aku" czyli w 100% pasuje do Stilo )

Pewnie z tej samej lini produkcyjnej co fabryczny w Stilo.

Napisano

> Pewnie z tej samej lini produkcyjnej co fabryczny w Stilo.

nie, ten, oplowski jest z Russelsheim z Niemiec, a Magneti Marelli Ma fabryki we Włoszech. W dodatku miałem fabrycznie 50 Ah a ten ma 55Ah i jest troszeczkę większy.

Napisano

>W dodatku miałem fabrycznie 50 Ah a ten ma 55Ah i jest troszeczkę większy.

Ja wsadziłem futurkę 50 Ah i oczko już nie pasuje do obudowy. W sumie wskazania magicznego oczka zazwyczaj są tak samo magiczne jak jego nazwa grinser006.gif

Napisano

> nie, ten, oplowski jest z Russelsheim z Niemiec, a Magneti Marelli Ma

> fabryki we Włoszech.

To masz oplowskie oznaczenie, a kto go wyprodukował to czort wie przecież nie Opel tylko jakiś producent akumulatorów dla Opla. Mój fabryczny ma naklejkę FIAMM.

Napisano

> Koledzy którzy mają nowe akumulatorki napiszcie proszę jak tam

> zachowuje się załączone radio przy rozruchu auta.

> Chodzi mi o to czy gaśnie, czy gra dalej.

....sprawdziłem smile.gif na nowym akumulatorze - od 3 dni mam Centrę Futurę CA770 77Ah 760A........... i faktycznie na nowym aku nie odcina radia podczas rozruchu....... biglaugh.gif ...do tej pory na fabrycznym aku zawsze odcinało, co prawda nie wiem jak było gdy oryginalny aku magneti był nowy, bo jestem drugim właścicielem.......... ale auto kupiłem gdy miało rok i już wtedy odcinało radyjko zlosnik.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Mam Stilo 1,6

Czy taki aku będzie pasował wymiarowo?

Wersja akumulatora Centra Futura "+" 64Ah 640A!!! z plusem po lewej stronie i wymiarach 24.2 cm długi 17.5 cm szeroki 19 cm wysoki.

Znalazłem taką ofertę w necie. co to za futura z tym "+"?

Dzięki za podpowiedzi.

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

> To w końcu do STILO 1.9 JTD Centre Future 77ah czy 72ah ??

Starczy 72 ! ok.gif

Napisano

> Starczy 72 !

Dzisiaj profilaktycznie pojechałem sprawdzić swój akumulator u dystrybutora akumulatorów Moll, sprawdził go pod obciążeniem i wyskoczyło napięcie 11V. Pewnie się nie znam, ale chyba coś za mało smile.gif. Koleś przyłożył najpierw coś w stulu voltomierza, a później taką kostkę wielkości połowy cegły z twardym prętem (to do obciążania). Generalnie stwierdził, ze akumulator ma się dobrze a ja zauważyłem od 2 dni, że jakoś tak dziwnie słabo kręci...może to rozrusznik a nie aku zeby.GIF

• 3 miesiące później...
Napisano

czyli futura 77ah, bez problemu wejdzie ? bo ona jest większa od fabrycznej 60ah.

Napisano

> czyli futura 77ah, bez problemu wejdzie ? bo ona jest większa od

> fabrycznej 60ah.

Ja ostatecznie kupiłem CF 64/640

Napisano

Ja w zaprzyjaźnionej hurtowni poprosiłem o akumulator tani i dobry. Zaproponowano mi dziwną firmę 4MATIC. Mam zaufanie do ludzi więc wziąłem. Był nieco większy niż oryginał Magnetti Marelli więc musiałem brzeszotem odciąć kawałek pokrywy,.. ale robi smile.gif

Napisano

no to sie zdecydowałem na future 64ah, bo ma wymiary jak obecny, i jest najmocniejszy właśnie z tymi wymiarami. I teraz pytanie czy sie nie okaże za słaby?

1.9mjt 140 hp- mój silnik.

Napisano

> fabrycznej 60ah.

72Ah weszła, trzeba zdemontować jeden mały ogranicznik w skrzynce na aku. Jak wyjmiesz stary, to na pewno zauważysz o co chodzi. Skoro centra podaje, w katalogu, że jest to aku do stilo, to na musi się zmieścić.

Napisano

dobrze że nic nie trzeba ciąć, a jak z tą górną blaszką co trzyma aku, pasuje bez problemu?

Napisano

> dobrze że nic nie trzeba ciąć, a jak z tą górną blaszką co trzyma

> aku, pasuje bez problemu?

do 72Ah nie pasuje frown.gif tzn nie trzyma, bo aku jest trochę niższy. Trzeba podłożyć kawałek sztyla z łopaty zakrecony.gif i jest ok

Napisano

> fabrycznej 60ah.

.................futura 77Ah wchodzi bez problemu.......rzekłbym optymalnie.................mam ten model od blisko roku .........jest oczywiście większy od standardowego MM 60Ah ......ale nie ma z tym problemu.............. jak pisali poprzednicy podczas wymiany wyciągasz tylko ogranicznik plastikowy z dna kosza który ma za zadanie przytrzymywać aku o mniejszych rozmiarach - jest mocowany zatrzaskami na wcisk (u mnie przy mniejszym fabrycznym aku i tak nic nie podtrzymywał- wyskoczył z zatrzasków i se latał hehe.gif )

Napisano

> do 72Ah nie pasuje tzn nie trzyma, bo aku jest trochę niższy. Trzeba

> podłożyć kawałek sztyla z łopaty i jest ok

....natomiast 77Ah ma wysokość fabrycznego aku i nic nie trzeba podkładać 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

DrE_WILL i jak Ci sie spisuje? długo go masz?

A jeśli chodzi o ten 77 to jakoś nie jestem przekonany czy aż tak duży musi być? wiem ze tak podaje centra, że taki ma być, tylko w takim razie czemu fiat pisze żeby wkładać 60?

Napisano

> w takim razie czemu fiat pisze żeby wkładać 60?

Makarony różne akkusy instalowały. Czasem 60Ah a czasem 70Ah w jtd/mjtd. (pewno w zal. od wersji wyp. auta).

U siebie po przesiadce z 60Ah na tego 77Ah nie stwierdzono negatywnych skutków.

Napisano

> mam juz mętlik w głowie co wybrać

im większ tym lepszy ,ale patrz na wymiary bo za duży nie wejdzie

Napisano

no dobra, ja jestem za tym 64ah, bo wymiary, najbardziej zbliżony pojemnością itp.

Teraz do Was pytanie, na moim miejscu jaki byscie brali?

do 1.9jtd 140hp

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi 20.GIF

Napisano

> Makarony różne akkusy instalowały. Czasem 60Ah a czasem 70Ah w

> jtd/mjtd. (pewno w zal. od wersji wyp. auta).

wyposażenie też nie jest wyrocznią. Ja mam dynamica z pakietem zimowym (podgrzewane lusterka, siedzenia i dysze spryskiwaczów, spryskiwacze reflektorów), a aku 60Ah

Napisano

> im większ tym lepszy

bez przesady, nie popadajmy w paranoję. Przecież "rozmiar" nie ma znaczenia oink.gif

a tak poważnie, to 72-77 wydaje mi się optymalna. Zobacz jakie centry futura mają prąd rozruchowy. Prawie 2 razy większy niż fabryczny MM. Wydaje mi się, że to jest w zupełności wystarczające.

Napisano

> mam juz mętlik w głowie co wybrać

................wybrać musisz sam hehe.gif .................każdy będzie chwalił to co ma jeśli mu sie sprawdzaok.gif

................polecam nadal 77Ah...........pasuje gabarytowo do kosza w stilo bez żadnych przeróbek i modyfikacji............ duży prąd rozruchowy................i jak do tej pory nie stwierdziłem żadnych wad w jego eksploatacji ok.gif

Napisano

A nie można zwyczajnie kupić taki sam co ma się obecnie pod maską? Robienie filozofii z wyboru akumulatora spineyes.gif

Napisano

> A nie można zwyczajnie kupić taki sam co ma się obecnie pod maską?

no właśnie w tym problem, że fiat zaoszczędził i dał za słaby aku do jtd. Kupując nowy można naprawić ten błąd smile.gif

Napisano

> no właśnie w tym problem, że fiat zaoszczędził i dał za słaby aku do

> jtd. Kupując nowy można naprawić ten błąd

Po czy wnioskujesz, że jest za słaby? Mam JTD, akumulator fabryczny i z autem nic się nie dzieje.

Napisano

> Po czy wnioskujesz, że jest za słaby? Mam JTD, akumulator fabryczny i

> z autem nic się nie dzieje.

wnioskuję po tym, że dostawca akumulatorów na pierwszy montaż (MM) na rynek wtórny do stilo przeznacza mocniejsze akumulatory.

Napisano

no więc tak, byłem dziś w fiacie, dałem im dowód rej. i sie okazało że w moim stilonie jest według nich aku 70Ah cool.gif a w rzeczywistości jest 60Ah tongue.gif dziwne

Aku już zamówiłem 77Ah zlosnik.gif taki jak mi proponował yorli

Dzięki za wszystkie odp zlosnik.gif

Napisano

> no właśnie w tym problem, że fiat zaoszczędził i dał za słaby aku do jtd. Kupując nowy można naprawić ten błąd

Zauważ że ten za słaby, z nie za dużym prądem rozruchowym jakoś wszystkim z 5 lat bez problemu pewnie działał.

Napisano

> Zauważ że ten za słaby, z nie za dużym prądem rozruchowym jakoś

> wszystkim z 5 lat bez problemu pewnie działał.

u mnie nawet 6 i 175kkm, niestety z tego 4 lata i 130kkm w trasie bez mrozów....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.