Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ranking akumulatorow do stilo!!!!!!

Featured Replies

Napisano

> niestety wszystko zależy od czasu ładowania ... przy małych przebiegach dużego akumulatora nawet

> elektrownia nie naładuje (małe: 5-6 km)

> Przy założeniu, że ktoś jeździ dziennie min 15-20 km to rzeczywiście większy = lepszy.

Nie....

Jesli przyłożysz cęgi ( Amperomierz ) do akumulatora to stwierdzisz, że po odpaleniu prąd łądowania wynosi kilkadziesiąt Amper ale już po minucie spada do kilku a po następnej jest już symboliczny ( po typowym odpaleniu auta) ..... więc nie ma to znaczenia..... jesli akumulator jest stary i sam sie rozładowuje po 48 godzinach lub utracił swoją pojemność bo został zasiarczony ( stał rozładowany kilkanaście tygodni ) to i tak sie nie naładuje niezależnie od alternatora.... i pojemności zlosnik.gif

Napisano

> niestety wszystko zależy od czasu ładowania ... przy małych przebiegach dużego akumulatora nawet

> elektrownia nie naładuje (małe: 5-6 km)

> Przy założeniu, że ktoś jeździ dziennie min 15-20 km to rzeczywiście większy = lepszy.

Szacowny Kolego.

Do rozruchu silnika potrzeba pewnej ilości energi.Czy z małego czy z dużego/akumulatora/będzie to taka sama wartość.Akumulator jest tylko magazynem.

Jak zamontujesz w samochodzie większy zbiornik paliwa to silnik będzie więcej palił?

Napisano

> Jak zamontujesz w samochodzie większy zbiornik paliwa to silnik będzie więcej palił?

Dokładnie, ja miałem fabryczny aku o prądzie rozruchowym 250A i kręcił przez 6 lat jak należy i nie tylko u mnie. W poradach na kąciku o doborze aku, to już tylko minimum 450A, bo z mniejszym prądem to szajs, a przecież rozrusznik się nie zmienił.

Napisano

> Szacowny Kolego.

> Do rozruchu silnika potrzeba pewnej ilości energi.Czy z małego czy z dużego/akumulatora/będzie to

> taka sama wartość.Akumulator jest tylko magazynem.

> Jak zamontujesz w samochodzie większy zbiornik paliwa to silnik będzie więcej palił?

Analogia dobra tylko nie do końca trafiona,ale trzymając się przykłądu z paliwem to nas intresuje grubość rury jaka jest na to paliwo żeby większą ilość pchnąć czyli w rzeczywistości wartość prądu rozruchowego, im więcej tym lepiej. A ta jest powiązana niestety z pojemnością aku.

Szczególnie istotne przy klekotach bo benzyna na rozruch bierze dużo dużo mniej.

Napisano

> Dokładnie, ja miałem fabryczny aku o prądzie rozruchowym 250A i kręcił przez 6 lat jak należy i nie

> tylko u mnie. W poradach na kąciku o doborze aku, to już tylko minimum 450A, bo z mniejszym

> prądem to szajs, a przecież rozrusznik się nie zmienił.

W benzynie nie ma takiego sprężania jak w Dieslu więc spokojnie.... a co do prądu to jest kilka norm opisujących prąd rozruchu i ten sam akumulator ma różną wartość w zależności od normy.... należy na to uważać .... old.gif

Napisano

> Szacowny Kolego.

> Do rozruchu silnika potrzeba pewnej ilości energi.Czy z małego czy z dużego/akumulatora/będzie to

> taka sama wartość.Akumulator jest tylko magazynem.

Trochę głupi przykład, ale jeśli chcesz się czepiać to:

1. Tak będzie więcej palił, bo zabierać będzie więcej paliwa, które swoją masą zwiększy ciężar samochodu, a co za tym idzie do rozpędzenia się będzie silnik będzie potrzebować więcej mocy co przełoży się na zużycie paliwa

2. Na pewno trzeba będzie dłużej napełniać ten zbiornik - analogia do akumulatora odpowiednia?

Napisano

> Trochę głupi przykład, ale jeśli chcesz się czepiać to:

> 2. Na pewno trzeba będzie dłużej napełniać ten zbiornik - analogia do akumulatora odpowiednia?

Rozumię,że zbyt skomplikowane. grinser006.gif

Czy do dużego czy do małego np.16,7 l będziesz wlewał w tym samym czasie./pomiń wpływ czarnych plam na słońcu/.

Puszczam temat ok.grudnia pojawi się ponownie.

Napisano

Z własnych doświadczeń i przemyśleń powiem tyle, że dla mnie większy aku okazał się lepszy niż mniejszy. Podczas zimy 2009/2010 roczny akumulator padł niedługo po pojawieniu się ostrych mrozów. W tym roku i tym samym sposobie użytkowania auta aku większy wytrzymał do dziś i ma dziś już ponad rok. Czy to kwestia samego akumulatora, producenta, parametrów czy trwałości, nie wiem niewiem.gif Jeżdżę i sprawdzam akumulator na bieżąco i po całodobowym postoju ma napięcie na klemach 12,4-12,5V, czyli dobrze, biorąc pod uwagę długą zimę i niemałe zapotrzebowanie stacha na prąd. Komunikatów w stylu ...failure nie ma, więc uznaje, że ładowanie sprawne, a sam aku jestrze trzyma. Zaznaczam, że to moja subiektywna ocena. Zastanawia mnie tylko kwestia samej trwałości współczesnych akumulatorów. Ostatnio mój znajomy profesor potrzebował pomocy, bo padł mu akumulator. I tak wdaliśmy się w luźną rozmowę czy kiedykolwiek go ładował i sprawdzał, a on na to, że nigdy nawet na niego nie zaglądał. Okazuje się, że to jeszcze oryginalny aku, jaki fabryka założyła i przejeździł 7 lat. Pewne dla mnie wydaje się być, że z dzisiejszymi akumulatorami nie końca jest wszystko ok. Niestety to nie tylko moje zdanie, ale i wielu znajomych, którzy "nówki" sztuki musieli reklamować po paru tygodniach czy miesiącach.

Napisano

> Dokładnie, ja miałem fabryczny aku o prądzie rozruchowym 250A i kręcił przez 6 lat jak należy i nie

- fakt w 1,4 6 lat działał MagnetiMarelli pirewszy akumulator, ale drugi identyczny oryginalny MM ASO Fiat zdycha regularnie ... - a to dopiero 1-wsza zima !

Napisano

> - fakt w 1,4 6 lat działał MagnetiMarelli pirewszy akumulator,

U mnie oryginał miał logo firmy FIAMM i znaczek MM pewnie jako zamawiający.

• 6 miesięcy później...
Napisano

Witam,

Z racji tego ze w zime w 2010 roku moj obecny aku nie dawal sobie rady tak jak ja bym chcial a obecna sytuacja raczej zmusza mnie do zakupu nowego to poczytalem i polecacie

Akumulator Centra Futura P+ 77Ah/760

Posiadam stilo 1.9 JTD 2003 rok wersja Dynamic + dodatki takie jak Navi seryjne + Xenony itp

Czy ww aku da rade i bedzie sobie radzil z 3-5 dniowym postojem w zime ? biglaugh.gif

Napisano

> Akumulator Centra Futura P+ 77Ah/760

> Posiadam stilo 1.9 JTD 2003 rok wersja Dynamic + dodatki takie jak Navi seryjne + Xenony itp

> Czy ww aku da rade i bedzie sobie radzil z 3-5 dniowym postojem w zime ?

Mam taki aku i problemów na razie nie miałem.

Napisano

Z nudow szukam na allegro i znalazlem takie :

AKUMULATOR BOSCH SILVER S5 74 AH 750A 2L GWA 74ah ok 330 z z przesyka

CENTRA FUTURA 77AH CA770 z przesylka ok 380 zl

Z tego co widze popyt na nie jest pytanie czy wypada zamontowac az 74 czy 77 Ah ... icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Z nudow szukam na allegro i znalazlem takie :

> AKUMULATOR BOSCH SILVER S5 74 AH 750A 2L GWA 74ah ok 330 z z przesyka

> CENTRA FUTURA 77AH CA770 z przesylka ok 380 zl

> Z tego co widze popyt na nie jest pytanie czy wypada zamontowac az 74 czy 77 Ah ...

Ważny jest prąd rozruchu zwłaszcza w dieslu ok.gif

Napisano

> Ważny jest prąd rozruchu zwłaszcza w dieslu

i sprawdzenie wg jakiej normy on został podany zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no to sru 975A

Do 1,9 starcza 780 ok.gif

Ja mam BOSHA SILVER S5 w 2,0 ok.gif

Napisano
  • Autor

> i sprawdzenie wg jakiej normy on został podany

W/g niemieckiej DIN ok.gif

Napisano

> CENTRA FUTURA 77AH CA770 z przesylka ok 380 zl

> Z tego co widze popyt na nie jest pytanie czy wypada zamontowac az 74 czy 77 Ah ...

Ja polecam teaki akuś i tego sprzedawce:

http://allegro.pl/centra-futura-77ah-760a-77ah-akumulator-katowice-i1800788000.html

Jakbyś do mnie przyjechał to masz odbiór osobisty.

Napisano

oj, chyba znów zapanowała moda na najwiekszy jaki wejdzie... ja mam 62ah/540 czy jak to sie oznacza i autko zawsze stoi pod chmurką i mimo mrozów nie zauwazyłem, zeby nie zapalał. Tymczasem dużego aku na krótkim miejskich trasach nie doładujesz....

Napisano

u mnie siedziała Centra Futura 64/640 i wg mnie to jest optimum.

Napisano

> oj, chyba znów zapanowała moda na najwiekszy jaki wejdzie... ja mam 62ah/540 czy jak to sie oznacza

> i autko zawsze stoi pod chmurką i mimo mrozów nie zauwazyłem, zeby nie zapalał. Tymczasem

> dużego aku na krótkim miejskich trasach nie doładujesz....

z drugiej strony az tak szybko go tez nie rozladujesz....

• 2 tygodnie później...
Napisano

Moje stilo z 2006r domaga się nowego akumulatorka - poczciwy magneti marelli dogorywa i chcę go wymienić zanim pojawią się pierwsze przymrozki (najlepiej już w przyszłym tygodniu 270751858-jezyk.gif)

Podjąłem decyzję i idę w futurę CA770. Z tego co tutaj wyczytałem to do stilo przed liftingiem wchodził bez problemu ale czy ktoś wymieniał fabryczny aku w stilo po liftingu na future CA770? Zmieści się ta cegła w koszyczku czy trzeba coś przerabiać, docinać?

Napisano

> Podjąłem decyzję i idę w futurę CA770. Z tego co tutaj wyczytałem to do stilo przed liftingiem

> wchodził bez problemu ale czy ktoś wymieniał fabryczny aku w stilo po liftingu na future

> CA770? Zmieści się ta cegła w koszyczku czy trzeba coś przerabiać, docinać?

Centra Plus 74Ah CB740 ma takie same wymiary jak futura CA770 i u mnie weszła bez problemów.

Napisano

> Moje stilo z 2006r domaga się nowego akumulatorka - poczciwy magneti marelli dogorywa i chcę go

> wymienić zanim pojawią się pierwsze przymrozki (najlepiej już w przyszłym tygodniu )

Trochę jestem zdziwiony, w mojej padace JTD ori aku, wytrzymał 7 lat i poddał się dopiero przy -26 stopniach, przy łagodniejszej zimie rok jeszcze by wytrzymał. Chyba świat idzie nieuchronnie w kierunku tandety.

> Podjąłem decyzję i idę w futurę CA770. Z tego co tutaj wyczytałem to do stilo przed liftingiem

> wchodził bez problemu ale czy ktoś wymieniał fabryczny aku w stilo po liftingu na future

> CA770? Zmieści się ta cegła w koszyczku czy trzeba coś przerabiać, docinać?

Kupiłem Centrę Futurę i żyje do dziś w Cromie, którą niedawno kupiłem. Jednak czytając opinie, kupno Centry futury to loteria.

Napisano

> Trochę jestem zdziwiony, w mojej padace JTD ori aku, wytrzymał 7 lat i poddał się dopiero przy -26

> stopniach, przy łagodniejszej zimie rok jeszcze by wytrzymał. Chyba świat idzie nieuchronnie w

> kierunku tandety.

> Kupiłem Centrę Futurę i żyje do dziś w Cromie, którą niedawno kupiłem. Jednak czytając opinie,

> kupno Centry futury to loteria.

którą futurę kolega kupił? ile ah? ja mam jeszcze frabyczny aku 8,5 roku... i uwaga nigdy nie był doładowany ani nie dotykany, pali w największe mrozy, żadnych failur'ów ale zdecydowałem że teraz przed zimą go wymienie, nie ma co ryzykować

rozważam 60ah albo 64ah

Napisano

ja w końcu poszedłem zgodnie z zaleceniami katalogu centry. Od wtorku w moim samochodzie jeździ centra futura ca770 smile.gif zobaczymy jak się będzie sprawować jak mrozy przycisną. Już teraz widzę pozytywny efekt, przy ostatnich ochłodzeniach na starym aku rozrusznik kręcił od niechcenia, na nowym aku szarpie aż miło smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.