Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ranking akumulatorow do stilo!!!!!!

Featured Replies

Napisano

> u mnie nawet 6 i 175kkm, niestety z tego 4 lata i 130kkm w trasie bez

> mrozów....

a u mnie nawet nie wytrzymał pełnych czterech lat, 75kkm przejechanych frown.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

Dziś zakupiłem Boscha Silver 74 Ah/750A. Jak na razie kręci jak szalony. Zobaczymy za jakiś czas, jak będzie się spisywał. Poprzedni model to Centra Standard 60Ah/610A i wytrzymał 13 miesięcy (żenua, badziew, śmieć), a rozpisywać o nim mi się nie chce. Już od dawna słabo kręcił, aż dzisiejszego ranka powiedział "do widzenia", a ja jemu również.

Pozdrawiam

Napisano

> Dziś zakupiłem Boscha Silver 74 Ah/750A. ...

Ciekawe, przy okazji podładowaniu aku (2 tygodnie pod gołym niebem więc trudno go winić) stwierdziłem, że

1) mam aku 62ah/510A hmm.gif

2) aku powyżej 62 ah są większe i po dobroci nie wejdą na swoje miejsce..... (przynajmniej miarka tak mówi) hmm.gif

Napisano

> 2) aku powyżej 62 ah są większe i po dobroci nie wejdą na swoje

> miejsce..... (przynajmniej miarka tak mówi)

Wchodzą bez problemu

Napisano

> Wchodzą bez problemu

Dokładnie tak. Co najlepsze w katalogu Centry jest napisane, że dla 1.9 JTD od 2001 roku przewidziany jest akumulator o mocy 77Ah, ewentualnie 74Ah! Zdziwiło mnie to trochę, ale cóż. Ten poprzedni miał zaledwie 13 miesięcy i już od pewnego czasu bardzo słabo kręcił. Z czego to wynikało, to nie wiem, ale pewne jest, że tak jak ten Bosch, to nigdy nie kręcił.

Pozdrawiam

Napisano

> Obawiam się, że będzie za duży :/ Mój wszedł na styk a ma wymiary:

> DŁUGOŚĆ: 278 mm

> SZEROKOŚĆ: 175 mm

> WYSOKOŚĆ: 175 mm

> Ten, co podałeś w linku jest znacznie większy.

no niestety juz to zmierzyłem i du...a frown.gif

Napisano

Prąd rozruchowy podaje się w normach DIN i EN:

225 A (DIN) = 360 A (EN)

255 A (DIN) = 420 A (EN)

310 A (DIN) = 510 A (EN)

450 A (DIN) = 760 A (EN)

Warto sprawdzić jak podaje producent.

Napisano

i to tłumaczy, czemu fabryczny Magneti Marelli pozornie jest znacznie słabszy od zalecanego przez Centrę - 77

przy okazji dołączam od wczoraj do zadowolonych posiadaczy Centry Futury, Stilon nigdy nie miał tyle prądu w sobie, wszelkie niedomagania odbiorników elektrycznych ustąpiły jak ręką odjął.

Auto rankiem przy - 24 stopniach, zapaliło "na dotyk" zlosnik.gif

jednocześnie pragę nadmienić, że fabryczny akumulator Magneti Marelli zawiód mnie dopiero po 6 latach i 3 miesiącach od nabycia auta jako nowego wraz z nim, co jest całkiem przywoitym wynikiem, pracownik fabrycznego sklepu Centry i klienci w kolejce, na taką wieść uchylili czapki z głów w geście szacunku dla komponentów z pierwszego montażu Fiata. pad.gif

Napisano

Numer handlowy: CA770

Napięcie: 12 V

Pojemność: 77 Ah

Prąd rozruchu: 760 A

Polaryzacja: prawy plus

Gwarancja: 36 miesięcy

Assistance: 24 miesiące

Wymiary: 278 mm (długość), 175 mm (szerokość), 190 mm (wysokość)

Typ: bezobsługowy wg. normy EN

Pojazd bazowy JTD 115 KM

bybym zapomniał o kluczowym info: wykosztowałem się na 294 złotych netto za niego.

• 8 miesięcy później...
Napisano

Odgrzebuje trochę starocia, ale właśnie mój Stilon stał się szczęśliwym posiadaczem baterii Varta Silver E44 77Ah 780A. cool.gif Wysłużony, prawie 7 letni Magnet Marelli 60Ah spoczął w garażu ok.gif Rozrusznik kręci jak nigdy smile.gif

Ale to tak na margiensie.

Wspominam o tym, gdyż właściwe to chciałem kupić akumulator Centra Futura 77Ah 760A CA770, jak większość braci kącikowych ale pojechałem do dość popularnego i z przyzwoitymi cenami sklepu z aku w Poznaniu http://sklepcentra.pl/centra/. Wydaje się, że bardzo znający się na rzeczy sprzedający zdecydowanie odradzał Future. Mówił, że nie jest ona produkowana w Polsce, jest importowana (pokazał faktycznie ze importerem jest Centra Polska na jednym z aku) i że od czasu jak już w Poznaniu Futur nie produkują, czyli jakieś 4-5 lat, to ich jakość zeszła na psy (jakby na potwierdzenie jego słów przyjechał koleś z prawie 4 letnia Futurą do wymiany). I że on w podobnej klasie proponuje Vartę Silver. Z centr to tylko te produkowane w Poznaniu czyli Centra Standard i Centra Plus. Jako, że byłem przygotowany na kupno aku z górnej półki to wziąłem jak już wspomniałem Varte Silver za 410 zł czyli o 20 zł drożej niż Futurka o podobnych parametrach.

To tak dla zamierzających kupić aku....

Napisano

Witam

Mnie tez czeka wymiana w najbliższym czasie... Co polecacie do 1.6 103 km? W katalogach pisze ze jako "wzmocniony" do tego modelu może być aku od diesla, czy wielkość prądu rozruchu ma jakieś znaczenie?

Napisano

> przyjechał koleś z prawie 4 letnia Futurą do wymiany)

ja wymieniłem w zeszłym roku na Futurę...ale nie sądzę żebym dał radę >5 lat. Dzisiaj to już chyba nie ma co liczyć na taką żywotność jak 10 lat temu...nawalone tych elektronikaliów. Tą Futurę nabyłem z pakietem assistance bodaj dwuletnim (mam nadzieję że nie skorzystam). Czy Varta tez cuś takiego ma?

Napisano

>Czy Varta tez cuś takiego ma?

Nic mi o tym nie wiadomo...tylko gwarancja na 2 lata (której w zasadzie się zrzekłem kupując aku większy niż przewidział producent auta grinser006.gif)

Napisano

> Nic mi o tym nie wiadomo...tylko gwarancja na 2 lata (której w zasadzie się zrzekłem kupując aku

> większy niż przewidział producent auta )

Ulotka

Napisano

> Witam

> Mnie tez czeka wymiana w najbliższym czasie... Co polecacie do 1.6 103 km?

Jak wymienisz o takich parametrach jak dotychczas, równie dobrze będzie Ci służył.

Na motokąciku było pytanie: "Mam już stary z 7 lat 50Ah aku, na jaki wymienić, 60Ah czy jakiś większy?" Nie rozumię jednego, służył dobrze tyle lat , a teraz wyrzucać pięniądze na większy, po co?

Ja mam fabryczny 50Ah/400A, teraz minęło mu 6 lat i już napięcia nie trzyma a pali jeszcze dobrze, a na zimę konieczna wymiana na nowy. Kupię taki sam, po co mi więcej płacić za zbędnie zawyżone parametry.

Napisano

Wszystko zalezy od wyposazenia.

Ja wymienilem Swoj magneti marelli na future 60AH-i mimo problemow z alternatorem smiga az milo smile.gif

Napisano

Wtrącę swoje trzy grosze... Co do pojemności to nie należy przesadzać bo jak się głównie robi małe dystanse to aku będzie permanentnie niedoładowany.

A co do centry futury tak wychwalanej... niestety należę do tych co też kiedyś kupili futurę kierując się reklamą, marka i generalnie marketingiem wokół tego produktu... niestety dokładnie po 3,5 latach użytkowania czyli pół toku po gwarancji żywot futury skończył się zwarciem celi. Teraz też przymierzam się do zakupu aku i sam nie wiem co wybrać...

Napisano

> A co do centry futury tak wychwalanej...

> dokładnie po 3,5 latach użytkowania czyli pół toku po gwarancji żywot futury skończył się

> zwarciem celi.

A ja użytkuję właśnie Centrę F. od pięciu lat i nadal jest w pełni sprawny pomimo tego że jeżdżę zazwyczaj na dość krótkich odcinkach . Doładowywałem go w tym czasie może ze 3 razy i to po posiedzeniach diagnostycznych z udziałem FES smirk.gif

Najwyraźniej zależy więc na co się trafi ...

Napisano

> Wtrącę swoje trzy grosze... Co do pojemności to nie należy przesadzać bo jak się głównie robi małe

> dystanse to aku będzie permanentnie niedoładowany.

Ciekawa teoria. grinser006.gif

Napisano

> Ciekawa teoria.

Wiem, że niby mit itd... ale chodzi mi o to, że może być niedoładowany do nominalnej pojemności na krótkich dystansach ale nie mylić z rozładowaniem. Myślę że ten temat to raczej SSP jest ale ja tylko chciałem sprostować.

Napisano

> A ja użytkuję właśnie Centrę F. od pięciu lat i nadal jest w pełni sprawny

> [...]

> Najwyraźniej zależy więc na co się trafi ...

miałeś jeszcze futurę z dobrych czasów ... potem jakość ich zeszła w dół co potwierdziło już wiele osób.

Napisano

> Witam

> Mnie tez czeka wymiana w najbliższym czasie... Co polecacie... <

Polecam ( jako użytkownik ) akumulatory firmy Topla .

Napisano

Przypuszczam że tej zimy aku mi padnie. Ma już 5,5 roku i czasami trzeba

dłużej zakręcić. Może niech mod wstawi sondę i porównamy co

najlepiej kupić.

Napisano

A jak tak zapytam bo mnie czeka wymiana aku i pytanie jaki kupic 55 czy 60? DO stilona 1,6 jezdzi on bardzo malo

Napisano

> A jak tak zapytam bo mnie czeka wymiana aku i pytanie jaki kupic 55 czy 60? DO stilona 1,6 jezdzi

> on bardzo malo

Centra Futura 55 jest wystarczająca a prąd 600 daje rade zero falurów zakrecony.gifrotfl.gif

stilak 1.6 16V LPG 5D

Napisano

Tak na dobrą sprawę to nie rozumiem dlaczego producent w instrukcji nie podał parametrów akumulatora optymalnych do każdego z modelu . Fiat to chyba jedyna marka na świecie gdzie w instrukcji jest dział "wymiana akumulatora" w którym jest tylko jednak rada "udać się do serwisu" (lub coś w tym rodzaju). Z resztą dotyczy to jeszcze kilku innych tematów . Tak pilnie strzegą swoich "tajemnic" że niedługo z dopompowaniem kuł zalecą "udać się do serwisu"

Napisano

> Żebyś nie musiał chodzić do serwisu:

To teraz niech ktoś mi wytłumaczy jaki ma sens montowanie do Stilo JTD aku o pojemnościach >70Ah, tak często na AK proponowanych osobom zadającym pytanie "Jakiej pojemności aku kupić"?

Napisano

> To teraz niech ktoś mi wytłumaczy jaki ma sens montowanie do Stilo JTD aku o pojemnościach >70Ah,

> tak często na AK proponowanych osobom zadającym pytanie "Jakiej pojemności aku kupić"?

??

To nie o pojemność chodzi tylko o większy prąd rozruchowy...

Napisano

> To teraz niech ktoś mi wytłumaczy jaki ma sens montowanie do Stilo JTD aku o pojemnościach >70Ah,

> tak często na AK proponowanych osobom zadającym pytanie "Jakiej pojemności aku kupić"?

Ja od roku mam Centrę Futurę 64/640 i daje radę smile.gif Nie uległem naciskom i nie kupiłem większego zeby.GIF

Napisano

> Ja od roku mam Centrę Futurę 64/640 i daje radę Nie uległem naciskom i nie kupiłem większego

Bo żeby naładować większy, to trzebaby chyba jeździć non stop co najmniej po Europie? grinser006.gif

Napisano

> ??

> To nie o pojemność chodzi tylko o większy prąd rozruchowy...

Ja nic nie mówiłem o prądzie rozruchowym. Nikt o nim też nie mówił polecając po 77Ah do Stilo, tylko na zasadzie bo "duży jest lepszy"...

Napisano

> Bo żeby naładować większy, to trzebaby chyba jeździć non stop co najmniej po Europie?

Twoja teoria od kilku lat w okresie jesienno-zimowym jest obalana.

Napisano

> Ja nic nie mówiłem o prądzie rozruchowym. Nikt o nim też nie mówił polecając po 77Ah do Stilo,

> tylko na zasadzie bo "duży jest lepszy"...

No nie mogę się wypowiadać za innych, ale ja po przeczytaniu m.in. tego wątku przed wyborem aku postanowiłem kupić większą baterię nie dla większej pojemności a dla większego prądu rozruchowego. Kilkuletniemu dieslu i możliwej temp zewn. <-20 C imho to dobre rozwiązanie...

Napisano

> Ja nic nie mówiłem o prądzie rozruchowym. Nikt o nim też nie mówił polecając po 77Ah do Stilo,

> tylko na zasadzie bo "duży jest lepszy"...

bo duży ma większy prąd rozruchowy -> jest lepszy zlosnik.gif

Napisano

> No nie mogę się wypowiadać za innych, ale ja po przeczytaniu m.in. tego wątku przed wyborem aku

> postanowiłem kupić większą baterię nie dla większej pojemności a dla większego prądu

> rozruchowego. Kilkuletniemu dieslu i możliwej temp zewn. <-20 C imho to dobre rozwiązanie...

z tym, że jak sie turlasz dieslem np po mieście 5 km w 1 stronę do pracy to nie jest to akurat dobre rozwiązanie

Napisano

nooo ale kto kupuje diesla, by się turlać 5 km do pracy? smile.gif

Napisano

> bo duży ma większy prąd rozruchowy -> jest lepszy

A każdy na fabrycznym o prądzie rozruchowym około 400A jeździł przez około 6 lat i było dobrze. Przy takim założeniu jak w poradach kącikowych, to po kupnie auta należałoby z miejsca wymieniać aku, bo po co się męczyć. Prawda?

Napisano
widzę, że watek schodzi na teoretyzowanie a nie o to tu chodzi. Każdy robi jak uważa - albo kupi większy, sugerując się tym co inni piszą albo nie. Każdy z nas ma wolna wolę i nikt tu nikogo do niczego nie zmusza.
Napisano

> Mi bardziej chodzi mi o obalenie mitu pt. "większy = lepszy"...

inaczej - w zależności od tego jak eksploatujesz samochód to większy jest lub nie jest lepszy.

Do tego czy trzymasz auto w garażu czy nie, czy garaż jest ogrzewany czy nie (np blaszak).

Każdy powinien rozważyć to pod swoje warunki

Napisano

> większy jest lub nie jest lepszy.

> Każdy powinien rozważyć to pod swoje warunki

Nareszcie konkretna konkluzja tej całej dyskusji .

Ja dojeżdżam do roboty 10 km , auto stoi pod chmurką więc kupuję aku optymalnie dobrane do wymagań producenta samochodu i nic na wyrost . To co na krótkich przebiegach straci na odpalanie , grzanie itp. musi zdążyć się doładować .

myslę że TEN będzie w sam raz .

Ostatnio jednak gdzieś czytałem że TOPLA wszedł do czołówki w testach i też cenowo jest godny uwagi hmm.gif

Napisano

> Mi bardziej chodzi mi o obalenie mitu pt. "większy = lepszy"...

Jest takie powiedzenie "duży może więcej".

Dotyczy nie tylko akumulatorów. grinser006.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

> Jest takie powiedzenie "duży może więcej".

> Dotyczy nie tylko akumulatorów.

Zdecydowanie tak

W przypadku benzyny to można dać taki sam ale dla Diesla to większy = lepszy zlosnik.gif

Mit o tym, że nie naładuje się miał racje bytu gdy w autach były prądnice.... ok.gif obecnie alternator nawet ten malutki 45A da radę spokojnie naładować akumulator o pojemności 200 i więcej Ah ..... więc takie maleństwa 50 - 80 Ah to pryszcze zlosnik.gif Jak masz w aucie 90-120 Amperowy alternator to prawie mała elektrownia więc nie ma problemu.... A prawda jest taka, że w niskich temperaturach akumulatory tracą bardzo swoją pojemność nawet do 50% więc czacha.gif

Napisano

> Zdecydowanie tak

> W przypadku benzyny to można dać taki sam ale dla Diesla to większy = lepszy

> Mit o tym, że nie naładuje się miał racje bytu gdy w autach były prądnice.... obecnie alternator

> nawet ten malutki 45A da radę spokojnie naładować akumulator o pojemności 200 i więcej Ah

niestety wszystko zależy od czasu ładowania ... przy małych przebiegach dużego akumulatora nawet elektrownia nie naładuje (małe: 5-6 km)

Przy założeniu, że ktoś jeździ dziennie min 15-20 km to rzeczywiście większy = lepszy.

Napisano

> inaczej - w zależności od tego jak eksploatujesz samochód to większy jest lub nie jest lepszy.

Nie do końca.... większy jest lepszy ale większy kosztuje więcej więc na tej zasadzie firmy wkłądają małe.... chcesz mieć większy akumulator - dopłać ....

Ten sam model auta sprzedawany do krajów skandynawskich ma inny akumulator niż auto w do Włoch ( pojemność ) ....

Ja polecam duże z dużym pradądem udarowym .... wszystkie te zabawki jak ABS/ESP lub wspomaganie elektryczne kierownicy pobiera znaczne ilości pradu ale przez chwilę ... jak masz kiepski akumulator to zaraz ci sie pokazują dziwne znaczki przy odpalaniu a nawet podczas jazdy .... bo w chwili gdy ABS zadziała nagle kilkadziesiąt Amperków pobiera a tu nie ma skąd... wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.